Prop. 101 S (2014-2015)

Endringer i statsbudsjettet 2015 under Justis- og beredskapsdepartementet (redusert kostnadsramme for anskaffelse av nye redningshelikoptre mv. )

Til innholdsfortegnelse

3 Status i prosjektet

3.1 Svalbard

I desember 2012 ble det inngått kontrakt med Lufttransport for levering av en redningshelikoptertjeneste for Svalbard fra 1. april 2014. Svalbardanskaffelsen ble gjennomført innenfor kostnadsrammen, og ny tjeneste var i drift innen fastsatt tid. Ny hangar for Sysselmannens helikoptertjeneste på Svalbard er ferdigstilt.

3.2 Hovedanskaffelsen – Helikopterkontrakten

Etter kontraktsinngåelsen 19. desember 2013 gikk prosjektet inn i design- og utviklingsfasen av de nye redningshelikoptrene, der alle tekniske og operasjonelle krav, herunder behov for egne norske tilpasninger, blir omdannet til detaljert design. Det tas sikte på at produksjon av det første helikopteret starter i mai/juni 2015. De vil i parallell gjennomgå en sertifiserings- og kvalifiseringsprosess før Forsvaret gir en endelig godkjenning for bruk i Luftforsvaret.

Etter signering av kontrakt har det også blitt arbeidet med detaljutforming og etablering av den kontraktsfestede ILS-løsningen1 samt utvikling av kurs- og opplæringsplaner, helikoptersimulatorer og andre treningshjelpemidler. Leverandør vil stå for initiell opplæring i tilknytning til organisasjonen for Operasjonell Testing og Evaluering (OT&E), samt første base. De første helikoptrene er planlagt levert til Norge våren 2017. Forsvaret har viktige oppgaver for å sikre rekruttering av personell, forberede mottak av helikoptrene, utførelse av operativ test og evaluering og godkjenne helikoptrene for bruk i Norge. Første base er planlagt å være i full drift i april 2018, og den sjette og siste basen skal etter planen være i drift med nye redningshelikoptre innen utgangen av 2020.

På bakgrunn av korrupsjonsanklager i forbindelse med salg av helikoptre til India i 2010 har italienske myndigheter gjennomført etterforskning mot leverandøren, to tidligere ansatte og en mellommann. Selskapet er ikke funnet skyldig i korrupsjon, men har vedtatt en bot for ikke å ha hatt tilstrekkelige systemer og rutiner for å forhindre og bekjempe korrupsjon. Italienske påtalemyndigheter tok ust tiltale mot de to tidligere ansatte for korrupsjon og urettmessige skattefordeler knyttet til forholdet i India. De tiltalte ble frikjent for korrupsjon, men de ble dømt for en mindre del av skattespørsmålet. Både påtalemyndigheten og de to tidligere ansatte har anket dommen. Det forventes at det vil kunne ta inntil et år før ny dom foreligger. Departementet følger saken nøye.

3.3 Anskaffelser som følger av hovedanskaffelsen

Redningshelikopteranskaffelsen omfatter også anskaffelser som ikke er del av kontrakten med AgustaWestland Ltd, jf. stortingsvedtak av 6. desember 2011. Anskaffelsen omfatter blant annet å gjennomføre infrastrukturtiltak, herunder bygningsmessige tilpasninger til valgt helikoptertype ved redningshelikopterbasene, samt tilpasning av landingsmulighetene ved sykehus som benyttes av dagens redningshelikoptre. Som en del av dette arbeidet og prosjektets kostnadsramme inngår også hvordan de fremtidige redningshelikoptrene effektivt kan kommunisere med Hovedredningssentralen og andre myndigheter. Anskaffelsene som gjennomføres i tilknytning til hovedanskaffelsen blir styrt som delprosjekter under NAWSARH-prosjektet og Justis- og beredskapsdepartementets ledelse.

Arbeidet med å gjennomføre bygningsmessige tilpasninger til valgt helikoptertype er igangsatt for basene Sola og Ørland. Forsvarsbygg er valgt til å prosjektere og gjennomføre de nødvendige tilpasningene under ledelse av NAWSARH-prosjektet. Det er utarbeidet en rapport som beskriver hva som skal gjøres på den enkelte base. Det planlegges med byggestart på Sola og Ørland i løpet av 2015.

Tilpasning av landingsplasser til de nye redningshelikoptrene ved sykehus som i dag benyttes av Sea King-helikoptrene, omfattes av anskaffelsesprosjektets kostnadsramme og vil foreslås bevilget årlig over Justis- og beredskapsdepartementets budsjettområde. Dette arbeidet skjer i samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet. Det tas sikte på at arbeidet er gjennomført innen de nye helikoptrene erstatter dagens helikopterflåte. Anskaffelsen avgrenses i forhold til det arbeidet helsetjenesten selv gjennomfører for generelt å sikre bedre landingsmuligheter ved sykehusene.

Fotnoter

1.

ILS-løsningen (Integrert logistikkstøtte) omfatter etablering av reservedelslagre på alle baser og kontinuerlig etterforsyning av disse som innbefatter lagerhold, transport, reparasjon og overhaling av komponenter, samt en rekke teknisk/administrative støttefunksjoner. ILS-avtalen er basert på et PBL-konsept (performance based logistics) som innebærer at leverandøren måles på en rekke ytelsesparameter, herunder helikoptertilgjengelighet.