2 Oversikt over bestemmelsene i endringsavtalen
2.1 Artiklene i endringsavtalen
Avtalen om endring av ODA (endringsavtalen) inneholder en fortale og fire artikler:
Artikkel 1 fastslår at en ny artikkel 25a skal tilføyes i avtalen og gjengir ordlyden her.
Artikkel 2 fastslår at artikkel 49 i ODA endres slik at den nye protokoll 8 omfattes av bestemmelsen. Endringen innebærer at EFTA-statenes regjeringer kan, på forslag fra eller etter å ha hørt EFTAs overvåkingsorgan, ved felles overenskomst endre protokoll 8 – i tillegg til avtalens hoveddel samt protokoll 1–4 og 6–7.
Artikkel 3 fastslår at en ny protokoll 8 skal tilføyes avtalen.
Artikkel 4 inneholder sluttbestemmelser. Det fremgår at endringsavtalen skal ratifiseres av EFTA-statene i samsvar med deres forfatningsrettslige krav. Norge er depositar for avtalen. Avtalen trer i kraft den dag alle ratifikasjonsdokumenter er deponert av EFTA-statene.
2.2 Ny artikkel 25a i ODA
Ny artikkel 25a i ODA omhandler de oppgavene EFTAs overvåkingsorgan skal ha i egenskap av finanstilsynsmyndighet, og er bygd opp på samme måte som eksisterende regler i artikkel 23 til 25 i ODA. Artikkelen slår fast at EFTAs overvåkingsorgan skal håndheve og sikre anvendelsen av rettsakter som gir myndighet til EUs tilsynsmyndigheter og som er innlemmet i EØS-avtalens vedlegg IX, med tilpasninger som legger den aktuelle myndigheten til EFTAs overvåkingsorgan.
EFTAs overvåkingsorgans rolle og kompetanse er nærmere utformet ved tilpasningstekstene til rettsaktene som etablerer EUs finanstilsynssystem og enkelte andre rettsakter. EFTAs overvåkingsorgan vil som følge av innlemmelsen av de aktuelle rettsaktene i EØS-avtalen, få nye oppgaver og utvidet kompetanse til å fatte bindende vedtak overfor EØS/EFTA-statene og finansmarkedsdeltakere. Det vises til den nærmere gjennomgangen og beskrivelsen av dette i Prop. 100 S (2015–2016).
2.3 Ny protokoll 8 til ODA
Ny protokoll 8 til ODA regulerer EFTAs overvåkingsorgans oppgaver og myndighet innenfor området finanstilsyn, og angir prosedyrene og saksbehandlingsreglene for EFTAs overvåkingsorgan. I tillegg presiseres EFTA-domstolens kompetanse til å prøve vedtak fattet av EFTAs overvåkingsorgan på dette området. Protokollen inneholder seks artikler:
Artikkel 1 fastslår protokollens virkeområde. Protokollen regulerer EFTAs overvåkingsorgans oppgaver og myndighet slik de følger av rettsaktene på området for finansielle tjenester inntatt i EØS-avtalens vedlegg IX og som er relevante for det europeiske finanstilsynssystem.
Det fastslås videre at protokollen ikke regulerer EFTAs overvåkingsorgans myndighet til å føre generelt tilsyn med EFTA-statenes gjennomføring og etterlevelse av EØS-avtalen og ODA, regulert i blant annet ODA artikkel 31.
Artikkel 2 (samarbeid og deltakelse) fastslår at EFTAs overvåkingsorgan skal rådføre seg og samarbeide med den relevante EU-tilsynsmyndigheten og andre relevante EU-institusjoner når det utøver sine oppgaver som faller inn under protokollen. Den relevante EU-tilsynsmyndigheten skal ha rett til å delta, uten stemmerett, i arbeidet til EFTAs overvåkingsorgan og dets forberedende organer, når EFTAs overvåkingsorgan utfører sine oppgaver i egenskap av finanstilsynsmyndighet.
EFTAs overvåkingsorgan skal gi fullmakt til representantene fra EUs tilsynsmyndigheter som skal delta på stedlig tilsyn, i samsvar med relevante rettsakter innlemmet i vedlegg IX til EØS-avtalen.
Bestemmelsen fastslår videre at EFTAs overvåkingsorgan kan inngå administrative avtaler med EUs tilsynsmyndigheter, som gir nærmere opplysninger om samarbeidet og retten til deltakelse.
Artikkel 3 (vedtak) fastslår at vedtak av EFTAs overvåkingsorgan som faller innenfor virkeområdet til protokollen, skal fattes av kollegiet basert på utkast utarbeidet av den relevante EU-tilsynsmyndighet. Når EFTAs overvåkingsorgan fatter et vedtak, skal dette skje uten unødig opphold etter at utkastet er mottatt. EFTAs overvåkingsorgan kan selv anmode den relevante EU-tilsynsmyndighet om at det utarbeides et utkast.
Det fastslås videre i bestemmelsen at EFTAs overvåkingsorgan skal utøve sin myndighet helt uavhengig. Når EFTAs overvåkingsorgan fatter vedtak innenfor virkeområdet til protokollen, skal en representant fra EU-tilsynsmyndigheten ha rett til å delta på møtet i kollegiet, uten stemmerett.
EFTAs overvåkingsorgan kan vedta særskilte saksbehandlingsregler for vedtak som fattes innenfor virkeområdet til protokollen, herunder nærmere bestemmelser om representasjon fra den relevante EU-tilsynsmyndigheten.
Artikkel 4 (åpenhet) fastslår at før EFTAs overvåkingsorgan fatter et vedtak som faller inn under virkeområdet til protokollen, skal det invitere nasjonale tilsynsmyndigheter i EFTA-statene, innen en fastsatt frist, til å bistå med teknisk ekspertise.
EFTAs overvåkingsorgan skal, når tidsfristen for innspill fastsettes, ta hensyn til hasteaspektet og kompleksiteten i saken, samt mulige følger av tiltaket som skal vedtas.
Dersom slike finansfaglige og tekniske innspill blir gitt av en eller flere berørte nasjonale tilsynsmyndigheter, skal EFTAs overvåkingsorgan, for å sikre åpenhet, holde de andre tilsynsmyndighetene behørig informert.
Artikkel 5 (rett til å bli hørt) fastslår at før EFTAs overvåkingsorgan fatter et vedtak som faller inn under virkeområdet til protokollen, og regulert av de relevante rettsakter referert til i artikkel 1, skal det informere enhver navngitt adressat for vedtaket om at det har til hensikt å fatte et vedtak, og fastsette en tidsfrist for når adressaten har mulighet til å komme med sine synspunkter på saken. Ved fastsettelse av tidsfristen skal det tas hensyn til hasteaspektet og kompleksiteten i saken, potensielle konsekvenser av tiltaket som skal vedtas samt i hvilken grad retten til å bli hørt har blitt utøvd på et tidligere stadium.
Artikkel 6 (domstolskontroll) presiserer at et vedtak fattet av EFTAs overvåkingsorgan kan bringes inn for overprøving i EFTA-domstolen av en EFTA-stat eller en juridisk eller fysisk person, i samsvar med ODA artikkel 36. Det følger av dette at gyldigheten av vedtak fattet av EFTAs overvåkingsorgan innenfor virkeområdet til protokollen, vil kunne overprøves av EFTA-domstolen på lik linje med andre tilsvarende vedtak fattet av overvåkingsorganet. Ved prøving av vedtak om ileggelse av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr, skal EFTA-domstolen ha full domsmyndighet, jf. ODA artikkel 35. Det fremgår videre at dersom EFTAs overvåkingsorgan har handleplikt og unnlater å fatte et vedtak, kan også sak reises for EFTA-domstolen, jf. ODA artikkel 37.