2 Bakgrunn og gjeldende rett
2.1 Behovet for å forlenge varigheten av tilpasningene i regelverket
Når samfunnet er underlagt begrensninger av smittevernhensyn, har det betydning for organisering og drift av opplæring i mottak, norsk og samfunnskunnskap og introduksjonsprogrammet. Det ble derfor 27. mars 2020 vedtatt midlertidige forskrifter om tilpasninger i lovgivningen om opplæring i mottak, introduksjonsprogram, introduksjonsstønad og opplæring i norsk og samfunnskunnskap med hjemmel i koronaloven. Ved opphevelse av koronaloven ble de midlertidige reglene fastsatt i en midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven. Den midlertidige loven ble lagt fram for Stortinget i Prop. 103 L (2019–2020) Midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19, og ble senere utvidet med de bestemmelsene som nå utgjør kapittel 1 i loven, jf. Prop. 123 L (2019–2020) Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19.
Loven inneholder både bestemmelser som skal sikre at deltagere i ordningene etter introduksjonsloven får et tilbud når utbruddet av covid-19 påvirker gjennomføringen (kapittel 2), og bestemmelser som skal avhjelpe negative konsekvenser av slike utbrudd på lengre sikt (kapittel 1). Virketiden til bestemmelsene i kapittel 2 ble vedtatt forlenget i tråd med forslaget i Prop. 9 (2020–2021) Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (forlengelse av loven) og Prop. 137 L (2020–2021) Endringer i midlertidige lover om tilpasninger i barnehageloven, opplæringslova, friskolelova, introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (forlengelse av lovene). Kapittel 2 gjelder nå fram til 30. juni 2022, mens kapittel 1, som legger til rette for regjeringens integreringspakker, oppheves fra den tid Kongen bestemmer.
Introduksjonsloven ble 1. januar 2021 erstattet av den nye integreringsloven, og det er også gitt en midlertidig lov om tilpasninger i integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19, jf. Prop. 33 L (2020–2021) Midlertidig lov om tilpasninger i integreringsloven for avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. §§ 1 til 6 i loven gir bestemmelser som skal sikre at deltakere i ordningene får et tilbud når utbruddet av covid-19 påvirker gjennomføringen (tilsvarende kapittel 2 i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven). I § 7 er det tatt inn en forskriftshjemmel for å legge til rette for eventuelle integreringspakker som omfatter deltakere etter integreringsloven. §§ 1 til 6 gjelder til 30. juni 2022, mens loven for øvrig oppheves fra den tiden Kongen bestemmer.
Selv om de fleste smitteverntiltakene nå er avviklet, kan det oppstå behov for lokale eller nasjonale smitteverntiltak utover høsten. Departementet vurderer at det fortsatt er nødvendig å ha tilpasninger i regelverket som tar høyde for eventuelle smitteverntiltak som påvirker gjennomføringen av ordningene i introduksjonsloven og integreringsloven. På grunn av overgangsreglene mellom introduksjonsloven og integreringsloven, er det fortsatt mange deltakere som følger introduksjonslovens regler. Det er derfor behov for å forlenge begge de midlertidige lovene.
2.2 Midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven
Midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 regulerer utvidet og forsterket opplæring og introduksjonsprogram og tilpasninger i opplæring og introduksjonsprogram. Kapittel 2 inneholder bestemmelser om tilpasninger når utbrudd av covid-19 påvirker gjennomføringen av ordningene etter introduksjonsloven.
Kapittel 1 inneholder bestemmelser om tiltak i tidligere tiltakspakker på integreringsfeltet. Formålet med disse reglene er å avhjelpe negative konsekvenser av utbrudd av covid-19 for deltagere i introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
Formålet med reglene i kapittel 2 er at deltagere i ordningene etter introduksjonsloven i størst mulig grad skal kunne få et tilbud etter loven når utbrudd av covid-19 påvirker gjennomføringen. Reglene retter seg mot kommuner og deltagere i opplæring i mottak, introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven med forskrifter.
Tilpasninger i reglene om opplæring i mottak reguleres i § 7. Det følger av bestemmelsen at kommunen skal sørge for at deltagere i opplæring i norsk og opplæring i norsk kultur og norske verdier etter introduksjonsloven kapittel 4A får opplæring uavhengig av om undervisningsstedet er stengt eller driver med begrensninger etter enkeltvedtak eller forskrifter med hjemmel i smittevernloven som følge av utbrudd av covid-19, med mindre det ikke er mulig å tilby opplæringen via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Dersom deltagerne ikke kan gjennomføre opplæringen som følge av utbrudd av covid-19, opphører deres plikt midlertidig, og resterende timer opplæring gjennomføres når begrensningene er bortfalt, forutsatt at den enkelte fortsatt er omfattet av målgruppen for opplæringen på det tidspunktet.
Tilpasninger i reglene om introduksjonsprogram og introduksjonsstønad reguleres i §§ 8 og 9. Kommunen skal sørge for at deltagere i et introduksjonsprogram får et tilbud, med mindre det under utbrudd av covid-19 ikke er mulig å gi et tilbud via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Kommunen kan tilby introduksjonsprogram på deltid i denne perioden. Det fremgår også av bestemmelsen at fravær fra introduksjonsprogrammet som følge av utbrudd av covid-19 skal legges til programmets varighet. Ved deltagelse på deltid skal differansen mellom det som tilbys, og det som tilsvarer fulltid, legges til programmets varighet. Kommunen skal utbetale introduksjonsstønad uavhengig av fravær som følge av utbrudd av covid-19, og kan ikke gjøre trekk i eller kreve tilbakebetalt introduksjonsstønad for perioder hvor det ikke har vært tilbudt introduksjonsprogram, eller det har vært redusert tilbud som følge av utbrudd av covid-19.
Tilpasninger i reglene om opplæring i norsk og samfunnskunnskap reguleres i § 10. Det følger av bestemmelsen at kommunen skal sørge for at deltagere i opplæring i norsk og samfunnskunnskap får opplæring uavhengig av om opplæringsstedet er stengt eller driver med begrensninger etter enkeltvedtak eller forskrifter med hjemmel i smittevernloven som følge av utbrudd av covid-19, med mindre det ikke er mulig å tilby opplæringen via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Kommunen kan avgjøre at hjemmearbeid skal regnes som gjennomførte timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Deltagere som ikke får et opplæringstilbud som følge av utbrudd av covid-19, får forlenget fristen for rett til deltagelse i opplæringen tilsvarende den perioden det ikke er mulig å delta.
I § 11 er det fastsatt at kapittel 2 oppheves 30. juni 2022.
2.3 Midlertidig lov om tilpasninger i integreringsloven
Midlertidig lov om tilpasninger i integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 inneholder midlertidige regler på integreringsområdet. Formålet med loven er at deltagere i ordningene etter integreringsloven i størst mulig grad skal få et tilbud etter loven når utbrudd av covid-19 påvirker gjennomføringen.
§§ 1 til 6 i loven gir bestemmelser som skal sikre at deltakere i ordningene får et tilbud når utbrudd av covid-19 påvirker gjennomføringen (tilsvarende kapittel 2 i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven). §§ 1 til 6 gjelder til 30. juni 2022.
I § 2 i den midlertidige loven er det fastsatt at kommunen skal sørge for at deltagere i opplæring i mottak etter integreringsloven § 5 får opplæring uavhengig av om undervisningsstedet er stengt eller driver med begrensninger etter enkeltvedtak eller forskrifter med hjemmel i smittevernloven som følge av utbrudd av covid-19, med mindre det ikke er mulig å tilby opplæringen via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Plikten til å delta i opplæring etter integreringsloven § 5 opphører midlertidig dersom deltagerne ikke kan gjennomføre opplæringen som følge av utbrudd av covid-19. Resterende timer opplæring skal gjennomføres når begrensninger for undervisningsstedet etter enkeltvedtak eller forskrifter med hjemmel i smittevernloven som følge av utbrudd av covid-19 er bortfalt, forutsatt at den enkelte fortsatt er omfattet av målgruppen etter integreringsloven § 5 på det tidspunktet.
I § 3 er det slått fast at kommunen skal sørge for at det gis tilbud om kompetansekartlegging etter integreringsloven §§ 6 og 10 under utbrudd av covid-19, med mindre det ikke er mulig å gi et tilbud via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Fylkeskommunen skal sørge for at det gis tilbud om karriereveiledning etter integreringsloven § 11 under utbrudd av covid-19, med mindre det ikke er mulig å gi et tilbud via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Dersom det ikke gis et tilbud etter integreringsloven §§ 6, 10 og 11 som følge av utbrudd av covid-19, skal kompetansekartlegging og karriereveiledning gjennomføres når det er mulig.
I §§ 4 og 5 er det regler om introduksjonsprogram og introduksjonsstønad. Kommunen skal sørge for at deltagere i et introduksjonsprogram etter integreringsloven kapittel 4 får et tilbud, med mindre det under utbrudd av covid-19 ikke er mulig å gi et tilbud via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Kommunen kan tilby introduksjonsprogram på deltid i perioden med utbrudd av covid-19. Fravær fra introduksjonsprogrammet som følge av utbrudd av covid-19 skal legges til programmets varighet. Ved deltagelse på deltid skal differansen mellom det som tilbys, og det som tilsvarer program på fulltid, legges til programmets varighet. Videre skal kommunen utbetale introduksjonsstønad etter integreringsloven kapittel 5 uavhengig av fravær som følge av utbrudd av covid-19. Kommunen kan ikke gjøre trekk i eller kreve tilbakebetalt introduksjonsstønad for perioder hvor det ikke har vært tilbudt introduksjonsprogram eller det har vært redusert tilbud som følge av utbrudd av covid-19.
I § 6 fremgår det at kommunen og fylkeskommunen skal sørge for at deltagere i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven kapittel 6 får opplæring uavhengig av om undervisningsstedet er stengt eller driver med begrensninger etter enkeltvedtak eller forskrifter med hjemmel i smittevernloven som følge av utbrudd av covid-19, med mindre det ikke er mulig å tilby opplæringen via digitale hjelpemidler eller på andre måter. Kommunen kan avgjøre at hjemmearbeid skal regnes som gjennomførte timer opplæring i samfunnskunnskap. Fristen for rett til deltagelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap for deltagere som ikke får et opplæringstilbud som følge av utbruddet av covid-19, forlenges tilsvarende den perioden det ikke er mulig å delta.
I § 7 er det gitt en forskriftshjemmel som åpner for at departementet kan gi forskrift om å utvide ordningene etter integreringsloven i forbindelse med stortingsvedtak om tiltak for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19.
I § 8 er det fastsatt at §§ 1 til 6 oppheves 30. juni 2022.