4 Departementets vurderinger og forslag
De fleste smitteverntiltakene er opphevet, og behovet for tilpasninger i regelverket er redusert sammenlignet med tidligere. Situasjonen er likevel uforutsigbar, og det kan oppstå situasjoner hvor det er nødvendig med ytterligere smitteverntiltak, ikke minst lokalt. Departementet mener at det derfor må påregnes at det også etter 30. juni 2022 vil være behov for å ha regler som bidrar til at deltakerne i størst mulig grad skal få ivaretatt sine rettigheter etter introduksjonsloven og integreringsloven, samtidig som det gis rom for nødvendige tilpasninger til en situasjon med inngripende smitteverntiltak.
Departementet viser for øvrig til regjeringens strategi og beredskapsplan for håndteringen av covid-19-pandemien fra 5. april 2022.
De midlertidige lovene åpner for avvik fra enkelte av reglene i introduksjonsloven og integreringsloven. Slik reglene er utformet, åpner de bare for nødvendige tilpasninger på grunn av smitteverntiltak. Forlengelse av tilpasningene åpner dermed ikke for avvik lenger enn det som er nødvendig på grunn av utbruddet av covid-19.
På denne bakgrunnen opprettholder departementet forslaget om å forlenge varigheten av §§ 1 til 6 i den midlertidige loven om tilpasninger i integreringsloven og kapittel 2 i den midlertidige loven om tilpasninger i introduksjonsloven. Departementet foreslår for øvrig at de midlertidige lovene videreføres uten innholdsmessige endringer.
Departementet foreslår å forlenge varigheten til 31. desember 2022. Dette vil gi stabile rammer og nødvendig forutsigbarhet for kommuner og deltakere i ordningene etter introduksjonsloven og integreringsloven, samtidig som det tas hensyn til at det kan bli behov for reglene utover høsten 2022. Departementet vurderer at en slik varighet er forsvarlig i lys av at de midlertidige lovene kun åpner for tilpasninger som er nødvendige på grunn av smitteverntiltak.
Loven foreslås å tre i kraft straks. Det er sentralt at de midlertidige reglene ikke oppheves før de endres gjennom denne endringsloven.