Prop. 113 S (2022–2023)

Utvidelse av innkrevingsperioden og innføring av miljødifferensierte takster i Miljøpakke Trondheim trinn 3 i Trøndelag

Til innholdsfortegnelse

4 Innføring av miljødifferensierte takster

Det vises til Stortingets behandling av Dokument 8:177 S (2020–2021) fra stortingsrepresentantene Lars Haltbrekken og Arne Nævra om at nullutslippsvarebiler fortsatt må få rabatt i bomstasjonene rundt Trondheim, jf. Innst. 424 S (2020–2021).

Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune vedtok høsten 2022 å innføre miljødifferensierte takster i Miljøpakke Trondheim trinn 3. Malvik, Melhus og Stjørdal kommuner har hatt saken til høring. Høringskommunene har ikke hatt merknader til saken. Vedtakene ble fattet på bakgrunn av faglige utredninger fra Statens vegvesen. Ifølge Statens vegvesen vil ikke takstendringene som er vedtatt lokalt, påvirke trafikkgrunnlaget og sammensetningen av trafikken i Miljøpakken i vesentlig grad. Bompengeselskapets årlige inntekter ventes derfor å bli videreført på dagens nivå.

Ordningen med miljødifferensierte takster er hjemlet i veglova § 27 andre ledd, og gjelder særskilte bompengeordninger i byområder. Ordningen åpner for at lokale myndigheter kan differensiere takstene ut fra de ulike kjøretøyenes miljøegenskaper. I tillegg gir ordningen mulighet til å differensiere takstene innenfor kategorien nullutslippskjøretøy.

I tråd med lokale vedtak er det lagt til grunn at takster for kjøretøy i kategorien nullutslipp i takstgruppe 1 (lette kjøretøy) skal differensieres ved innføring av miljødifferensierte takster i Miljøpakken. Taksten for nullutslippskjøretøy innenfor kategori N1 (varebiler) og kjøretøy drevet av hydrogengass (HY-kjøretøy) settes til 0 kr. Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune ønsker også å innføre fritak for gassdrevne kjøretøy i takstgruppe 2. Det legges derfor opp til at gasskjøretøy i takstgruppe 2 får en takst på 0 kr ved innføring av miljødifferensierte takster i Miljøpakken. Takstene for øvrige kjøretøy videreføres som i dag.

Samferdselsdepartementet viser til at endringene som legges til grunn nå, er av begrenset omfang og vurderes å ha liten innvirkning på trafikkgrunnlaget og inntektene i Miljøpakken. Lokale myndigheter kan på et senere tidspunkt innføre miljødifferensiering for øvrige kjøretøy. I tråd med praksis i bompengesaker forutsettes det lokalpolitiske vedtak for å forankre eventuelle takstendringer. Samferdselsdepartementet legger til grunn at eventuelle takstendringer må skje i samsvar med til enhver tid gjeldende takstretningslinjer for bompengeprosjekter og innenfor gjeldende rammer for gjennomsnittstakst, innkrevingstid og bompengeopplegg i Miljøpakken, jf. Prop. 36 S (2017–2018) og Innst. 157 S (2017–2018).