Prop. 119 S (2017–2018)

Endringer i statsbudsjettet 2018 under Landbruks- og matdepartementet (tillegg til Jordbruksoppgjøret 2018 som følge av tørken)

Til innholdsfortegnelse

3 Forhandlinger og avtale

Omfanget av tørken, både varighet i tid og geografisk utbredelse, gir omfattende økonomiske konsekvenser for bøndene. Det gjelder særlig for husdyrprodusenter som produserer eget grovfôr. Det var tørt i mye av Nord-Europa og en svært våt høst på Vestlandet i 2017. Det gjør at tilgangen på grovfôr er mer begrenset enn i en mer avgrenset skadesituasjon. Det gjør videre at prisen på grovfôr har økt vesentlig. Tørken vil påføre jordbruket vesentlige økonomiske tap. Det følger både av reduserte salgsinntekter og økte kostnader til kjøp av fôr, frakt, vanning m.m. Det økonomiske tapet som følge av redusert volum vil i noen produksjoner bli moderert av høyere priser.

I noen grad vil en del produsenter også få reduserte driftskostnader til kjøring, gjødsling, sprøyting og frakt. De som produserer grovfôr for salg vil få lavere avlinger, men høyere priser. En del av de økte kostnadene kjøpere av fôr pådrar seg, vil gi økte inntekter for andre bønder, og dermed redusere det samlede inntektstapet for jordbrukssektoren.

3.1 Gjennomføring av tilleggsforhandlingene

Jordbrukets forhandlingsutvalg krevde den 9. august at det skulle opptas tilleggsforhandlinger til den løpende jordbruksavtalen for å gi økonomisk kompensasjon ut over det gjeldende regelverk i avlingsskadeordningen ville gi. Dette ble begrunnet med omfanget av tørkekrisen, omfanget av det økonomiske tapet, likviditetshensyn, faren for konkurser og for å unngå storstilt nedslakting av dyr. Jordbrukets forhandlingsutvalg la vekt på at en krisepakke måtte være målrettet mot de som var hardest rammet av tørken. De krevde at en slik krisepakke måtte finansieres med en tilleggsbevilgning og komme på plass i løpet av august.

Det ble gjennomført et formelt oppstartsmøte for forhandlingene den 20. august. Deretter ble det gjennomført sonderinger på lederplan og partene kom fram til en omforent tilleggsavtale den 30. august, jf. vedlegg 1.

3.2 Avtalen

Den inngåtte tilleggsavtalen inneholder tiltak med en ramme på 525 mill. kroner. Av dette foreslås 300 mill. kroner finansiert med økt bevilgning og 225 mill. kroner finansiert ved at egenkapitalen i Landbrukets Utviklingsfond ikke styrkes med 225 mill. kroner som jordbruksavtalen la opp til. Tilleggsavtalen er derfor både en tilleggsavtale og en reforhandling av inneværende jordbruksavtale. Av hensyn til jordbruksforetakenes likviditet legger partene vekt på at utbetalingene skal komme så fort som mulig, og innen utgangen av 2018. I avtalen er partene enige om å gi en engangsutbetaling av tilskudd til grovfôrdyr og en engangsutbetaling av arealtilskudd til grønnsaker i 2018, med en anslått samlet kostnad på 309 mill. kroner. Videre er det avtalt to justeringer i eksisterende avlingsskadeordning. Erstatningssatsen for tap av grovfôravling økes med 1,55 kroner per fôrenhet til 5,40 kroner per fôrenhet. I tillegg heves taket for erstatningsutbetaling i avlingsskadeordningen fra 750 000 kroner til 1,5 mill. kroner per vekstgruppe. Begge disse tiltakene begrunnes i de særskilte forholdene i 2018, er enkle å gjennomføre og vil ikke forsinke behandlingen av søknader om tilskudd som følge av avlingsskade. Fordelingen av foreslått utbetaling på tiltak er vist i tabell 3.1.

Tabell 3.1 Tilleggskompensasjon for avlingstap, fordelt på tiltak.

Mill. kroner

Engangsutbetaling husdyrtilskudd

285

Engangsutbetaling areal grønnsaker

24

Økt erstatningssats grovfôr med 1,55 kr/FEM

190

Økt tak avlingsskadeordningen

26

Sum

525

Partene er enige om at tiltakene gjennomføres som beskrevet i kap. 3.2.1.

3.2.1 Enkelttiltakene i tilleggsavtalen

1. Ekstrautbetaling av husdyrtilskudd i 2018

Det gjennomføres en ekstrautbetaling av husdyrtilskudd i fylkene Østfold, Akershus/Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene, samt kommunene Bjerkreim, Gjesdal, Strand, Sokndal, Eigersund og Lund i Rogaland, jf. tabell 3.2. Søknadsdata fra mars 2018 brukes som grunnlag for utbetaling av tilskuddet.

Tabell 3.2 Ekstrautbetaling av tilskudd til husdyr. Kroner per dyr og mill. kroner.

Antall dyr

Sats kr/dyr

Endring, mill. kr

Melkekyr

70 169

1 290

90,5

Ammekyr

53 472

860

46,0

Andre storfe og hest

234 838

430

101,0

Sau, geit og hjort

366 913

130

47,5

Sum

285,0

2. Ekstrautbetaling av arealtilskudd til grønnsaker i 2018

Det gjennomføres en ekstrautbetaling av arealtilskudd til grønnsaker i fylkene Østfold, Akershus/Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene, samt kommunene Bjerkreim, Gjesdal, Strand, Sokndal, Eigersund og Lund i Rogaland, jf. tabell 3.3. Utbetalingen begrenses oppad til 500 000 kroner per foretak.

Tabell 3.3 Ekstrautbetaling av arealtilskudd til grønnsaker. Kroner per dekar og mill. kroner.

Antall daa

Sats kr/daa

Behov,

mill. kr

Østfold, Akershus/Oslo, Hedmark, Oppland

55 006

500

27,5

Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder-fylkene

Strand, Bjerkreim, Gjesdal, Sokndal, Lund, Eigersund

Korreksjon for tak på 500 000 kroner per foretak

-3,50

Sum

24

3. Økt erstatningsstats for grovfôr

Erstatningssatsen for «grovfôr i foretak med husdyr»1 heves for avlingsåret 2018 med 1,55 kroner, fra 3,85 til 5,40 kroner per fôrenhet. Kostnaden anslås på usikkert grunnlag til 190 mill. kroner. Utbetaling gjennomføres i forbindelse med endelig behandling av søknad om erstatning, i 2018.

4. Maksimal utbetaling i avlingsskadeordningen

Maksimal utbetaling for ordningen med avlingsskade heves for avlingsåret 2018, fra 750 000 kroner til 1,5 mill. kroner per vekstgruppe, jf. Jordbruksavtalen kap. 4. Kostnaden anslås på usikkert grunnlag til 26 millioner kroner.

5. Utsatt frist for investeringer

Bønder som er rammet av tørke og avlingssvikt i 2018 kan få utsatt frist for gjennomføring av investeringsprosjekter. Søknad om utsatt frist for prosjekter forvaltet av Innovasjon Norge, skal sendes Innovasjon Norge. Søknad om utsatt frist for investeringsprosjekter under SMIL-ordningen skal sendes kommunen, jf. forskriftens § 3. Når det gjelder prosjekter innvilget tilskudd til drenering, vil LMD fastsette en midlertidig bestemmelse i dreneringsforskriften.

Fotnoter

1.

Forskrift om satser for og beregning av erstatning ved klimabetingede skader i plante- og honningproduksjon, §13.