1 Proposisjonens hovedinnhold og bakgrunn
Kulturdepartementet legger med dette frem forslag til endringer i lov 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting og audiovisuelle bestillingstjenester (kringkastingsloven) og lov 21. juni 2019 nr. 57 om endringer i diskrimineringsombudsloven og likestillings- og diskrimineringsloven (etablering av et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering og en styrking av aktivitets- og redegjørelsesplikten). Endringene er begrenset til tekniske justeringer og retting av inkurier.
1.1 Kringkastingsloven
Kulturdepartementet foreslår endringer i kringkastingsloven. Endringene foreslås som følge av omleggingen av finansieringen av NRK fra kringkastingsavgift til budsjettfinansiering, jf. Innst. 365 S (2018–2019), jf. Meld. St. 17 (2018–2019) Mangfald og armlengds avstand — Mediepolitikk for ei ny tid og Prop. 1 S (2019–2020) for Kulturdepartementet. Kringkastingsloven inneholder en rekke bestemmelser knyttet til kringkastingsavgiften som i utgangspunktet ikke lenger er relevante ved overgangen til budsjettfinansiering av NRK fra 1. januar 2020. NRK vil imidlertid også etter 1. januar 2020 ha utestående krav på kringkastingsavgift som knytter seg til perioden før overgang til ny finansieringsmodell og restansene vil behandles løpende. Departementet foreslår å tilpasse forskriftshjemmelen om innkreving av kringkastingsavgift i kringkastingsloven § 8-3, slik at det sikres et rettslig grunnlag for innkreving av forfalte krav, også etter overgang til ny finansieringsmodell. Av samme grunn foreslås det å tilpasse bestemmelsene om meldeplikt knyttet til kringkastingsmottakere i kringkastingsloven §§ 8-1 og 8-2, slik at disse bare gjelder for overdragelser og omsetning mv. som skjedde i 2019 og tidligere. Det forslås en liknende tilpasning i bestemmelsen i kringkastingsloven § 8-5 som forplikter betal-TV-tibydere til å gi opplysninger om kundeforhold til NRK. Departementet foreslår i tillegg retting av en inkurie i kringkastingsloven § 3-1 og en teknisk opprydning i forskriftshjemlene i bestemmelsen.
1.2 Endringslov til diskrimineringsombudsloven og likestillings- og diskrimineringsloven
Kulturdepartementet foreslår også endringer i lov 21. juni 2019 nr. 57 om endringer i diskrimineringsombudsloven og likestillings- og diskrimineringsloven (etablering av et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering og en styrking av aktivitets- og redegjørelsesplikten) i del II, som ble vedtatt av Stortinget 17. juni 2019, og som trer i kraft 1. januar 2020. Den vedtatte endringsloven innebærer endringer i bl.a. lov av 16. juni 2017 nr. 51 om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven), bestemmelsene i kapittel 4 Aktivt likestillingsarbeid.
Lovproposisjonen som nå fremmes skal rette opp feil i den ovennevnte endringsloven. Proposisjonen inneholder et lovforslag om å rette opp to inkurier i endringen i likestillings- og diskrimineringsloven § 26 og i tilføyelsen av § 26 b. Forslaget må ses i sammenheng med Prop. 63 L (2018–2019) Endringer i diskrimineringsombudsloven og likestillings- og diskrimineringsloven (etablering av et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering og en styrking av aktivitets- og redegjørelsesplikten).