2 Generelt om rettsakten
Anvendelsen av en rekke EØS-regler som styrer fritt varebytte og fri bevegelighet for personer, tjenester og kapital i det indre marked, krever at EØS-statene samarbeider mer effektivt og utveksler opplysninger med hverandre og med Europakommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Målet er at samarbeidet skal bidra til et mer velfungerende og effektivt indre marked.
Europakommisjonen utviklet i 2008 et elektronisk informasjonssystem for det indre marked (IMI) for å styrke samarbeidet mellom myndighetene i EØS-statene på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. De aktuelle myndighetene kan med IMI som verktøy effektivt utveksle informasjon om vilkårene for utøvelsen av økonomiske og næringsrelaterte aktiviteter i de respektive EØS-statene. Norge har vært bruker av systemet fra starten.
IMI håndterer opplysninger innenfor utvalgte områder av lovgivningen om det indre marked. Formålet med IMI er å forbedre det administrative samarbeidet og informasjonsutvekslingen mellom EØS-statenes myndigheter. Ved hjelp av IMI kan myndighetene i en EØS-stat finne relevante ansvarlige myndigheter i andre EØS-stater og ta direkte kontakt med henblikk på å avklare eventuelle spørsmål i forbindelse med deres saksbehandling.
Samarbeidet knytter seg til utveksling av informasjon i forbindelse med tillatelsesordninger eller bistand ved tilsyn med ulike aktører som opererer i flere EØS-stater. Norske myndigheter kan eksempelvis benytte IMI når en utenlandsk lege eller elektriker søker om godkjennelse til å arbeide i Norge. Hvis norske myndigheter er i tvil om noe i tilknytning til saken, kan de benytte IMI til raskt å avklare eventuelle tvilsspørsmål hos myndighetene i hjemlandet.
IMI utviklet seg til å bli et system som fungerte godt for myndighetssamarbeid innenfor de første områdene som tok i bruk datasystemet. Europakommisjonen så muligheten for å overføre de positive erfaringene med IMI til andre områder. En slik utvikling krevet et bedre rettsgrunnlag både for bruk, datasikkerhet og prosesser for videreutvikling.
Europakommisjonen la 21. februar 2011 frem en strategi for å bygge ut og utvikle informasjonssystemet IMI. Forslaget til forordning ble fremlagt i august samme år. Forordning 1024/2012 ble vedtatt 25. oktober 2012, med virkning i EUs medlemsstater 20 dager senere.