5 Vurdering og tilråding
Skipsfarten er internasjonal, og av hensyn til sikkerhet og effektivitet i sjøtransporten er det derfor viktig med internasjonale standarder og retningslinjer for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester. Internasjonalt arbeid på dette området har stor betydning for Norge som kyststat. Norge har en lang og utfordrende kyst med en betydelig maritim navigasjonsinfrastruktur og maritime navigasjonstjenester.
Det vurderes at Norge er tjent med å være medlem i IALA. Gjennom medlemskap i IALA kan Norge delta aktivt i den internasjonale utviklingen av internasjonale standarder, retningslinjer og anbefalinger for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester, som fyr og sjømerker, elektroniske navigasjonshjelpemidler og sjøtrafikksentraltjenester. På denne måten kan Norge holde seg oppdatert om og påvirke den internasjonale utviklingen, for å sikre en hensiktsmessig maritim infrastruktur langs kysten og ivareta Norges interesse i en sikker og effektiv sjøtransport.
Konvensjonen bestemmer at IALA skal være en teknisk, konsultativ organisasjon, og kan fastsette ikke-bindende anbefalinger, retningslinjer og standarder. Dette innebærer at det fremdeles vil være IMO som gir bindende regler knyttet til maritim navigasjonsinfrastruktur, mens IALA gir tekniske innspill til IMO.
Gjennomføring av konvensjonen krever ikke lov- eller forskriftsendring.
Samferdselsdepartementet tilrår at konvensjonen om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester av 27. januar 2021 ratifiseres. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.