7 Vurdering og tilrådning
Å ta del i programmet som skal understøtte gjennomføringen av de europeiske målsettingene i arbeids- og sosialpolitikken, vil være et nyttig virkemiddel for at Norge skal sikre seg god og løpende kontakt om politikkutviklingen i EU, og være en bidragsyter til å skape et sosialt og inkluderende Europa.
Utviklingen av den sosiale dimensjonen i EU har en høy prioritet blant EUs medlemsstater, og sentrale deler av programmet skal bidra til en kunnskapsbasert politikkutvikling, blant annet gjennom gjensidig læring. Norge har mange av de samme utfordringene som våre naboland i Europa, og deltakelse i programmet gir tilgang til erfaringsutveksling og kunnskapsutvikling som kan bidra til utvikling av nasjonal politikk innen arbeids- og sosialfeltet.
Informasjonssamarbeidet om trygdesaker (MISSOC) gir mulighet til sammenligning av de nasjonale trygdeordningene innen EØS-området, analyse samt utveksling av informasjon og erfaringer på trygdeområdet. Generelt vil deltakelse bidra til å bedre informasjonstilgangen til og forståelsen av EUs og de enkelte medlemsstaters politikk. Slik kompetanse er nødvendig for å kunne ha en aktiv europapolitikk, særlig knyttet til utforming og gjennomføring av EØS-relevante rettsakter.
Utviklingen av den sosiale dimensjonen i EU går dels på å understøtte nasjonal politikkutvikling i medlemsstatene, og dels på å utvikle fellesskapsinstrumenter. Over de siste to tiår er det skjedd en utvikling der EUs medlemsstater i økende grad setter felles politiske målsettinger for utviklingen av den nasjonale politikken, og måler fremskritt gjennom blant annet den europeiske sysselsettingsstrategien og det europeiske semester. EUs medlemsstater og institusjoner ga i 2017 tilslutning til Den europeiske pilaren for sosiale rettigheter, som omfatter en rekke prinsipper og målsettinger som skal være styrende for utviklingen av et mer sosialt Europa. For å nå disse målene kan det på enkelte områder utvikles fellesskapspolitikk i form av rettsakter, som kan være relevante for å innlemme i EØS-avtalen. Det er derfor viktig at Norge følger utviklingen i EUs politikk tett.
Programmet gir tilgang til arenaer, nettverk, prosjekter og studier, som bidrar til bedre informasjon om politikkutviklingen i EU, og relevante EØS-saker. Deltakelse i programmets aktiviteter for gjensidig læring samt utsending av nasjonale eksperter, er viktige bidrag til å bygge europakompetanse i departement og direktorat. I tillegg bidrar programmet til aktiviteter for de europeiske paraplyorganisasjonene, særlig på det sosialpolitiske området, hvor norske frivillige organisasjoner er medlemmer. Dette kan bidra til deres kompetanse- og nettverksutvikling om EØS-relaterte områder.
Arbeids- og sosialdepartementet tilrår at Norge deltar i forordningsdelen som regulerer programmet for sysselsetting og sosial innovasjon innen det europeiske sosialfond pluss (ESF+/EaSI). Utenriksdepartementet slutter seg til dette.