2 Generelt om programmet for et Digitalt Europa
Med utgangspunkt i felles samfunnsutfordringer har EU lansert Programmet for et Digital Europe (DIGITAL). Programmet er et ambisiøst og omfattende investerings- og samarbeidsprogram for perioden 2021–2027. Det skal bidra til å sikre Europas konkurransefortrinn og strategiske autonomi innen behovsdrevet digital transformasjon. Det skal hjelpe Europa å håndtere økonomiske og samfunnsrelaterte utfordringer innen blant annet klima, helse, mobilitet og offentlige tjenester. Programinnholdet knytter seg til utbygging og sikring av kapasitet innen fem satsingsområder (SO). Satsingsområdene er beskrevet i forordningen og blir utdypet og operasjonalisert i arbeidsprogrammene for DIGITAL: Tungregning (superdatamaskiner), kunstig intelligens, cybersikkerhet og tillit, avanserte digitale ferdigheter samt utrulling og beste bruk av digital kapasitet og interoperabilitet.
Sentralt i programmet står tanken om at i regi av Europakommisjonen vil statene i EU gå sammen og kanalisere investeringer, kunnskap og innsats mot fellesløsninger som kan benyttes og videreutvikles av et mangfold av virksomheter og innbyggere på tvers av landegrenser.
Satsingsområdene 1 – 4 har fokus på å bygge essensielle digitale kapasiteter og løsninger. Satsingsområde 5 har fokus på utbredelse og anvendelse av de kapasitetene og fellesløsningene som utarbeides under SO1 – SO4, inkludert anvendelse av teknologiene for å løse felles utfordringer i Europa og etablering av europeiske digitale innovasjonsnav.
Europakommisjonen utarbeider i samarbeid med medlemsstatene arbeidsprogram for DIGITAL. Medlemsstatene deltar i styringen av programmet gjennom deltakelse i styringskomitéer. EØS/EFTA-statene deltar formelt som observatører i disse komiteene.