4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Avtalen forplikter Norge til å innbetale 110 millioner amerikanske dollar, fordelt over fem år (2016–20), i utgangspunktet 22 millioner amerikanske dollar i hvert av de fem årene. Det kan bli aktuelt å innbetale de to første innskuddene i 2016. Ved en dollarkurs på 7,995 (kurs per 1. juni 2015) tilsier dette om lag 175 millioner kroner per år.
Avtalen forplikter Norge til å garantere for ytterligere 440 millioner amerikanske dollar.
Avtalen gir Norge en stemmevekt i AIIB på 0,74 %.
Avtalen vil medføre at Norge inngår i et valggruppesamarbeid med andre land.
Innskudd i AIIB er ikke godkjent som offisiell utviklingsbistand (Official Development Assistance; ODA) i OECDs utviklingskomite (Development Assistance Committee, DAC). Flere land ønsker å ta opp dette spørsmålet i OECD/DAC.
Siden AIIB er en multilateral investeringsbank, avtaleverket ivaretar viktige prinsipper for en slik bank og åpner for pro rata tilbakeføring av inntekter til eierne, foreslår Regjeringen i Prop. 1 S (2015–2016) at Norges kapitalinnskudd håndteres som en formuesomplassering.
Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2016 også be om Stortingets samtykke til en garantifullmakt, svarende til Norges andel av garantikapitalen i AIIB.
Gjennomføring av avtalen nødvendiggjør ikke lov- eller forskriftsendring.