5 Vurdering og tilrådning
AIIB er et viktig bidrag for å fylle finansieringsgapet for investeringer i infrastruktur i Asia. AIIB representerer et positivt tilskudd til familien av multilaterale banker. Det forventes at AIIB vil samarbeide med og supplere arbeidet i de eksisterende utviklingsbankene, spesielt Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken.
Det er grunn til å tro at banken gjennomgående vil legge seg på internasjonalt anerkjente standarder for moderne investeringsbankvirksomhet, med vekt på finansiell bærekraft, grundige risikoanalyser, tilstrekkelige reserver og tapsavsetninger, og herigjennom oppnå en best mulig kredittvurdering. Interimssekretariatet vektlegger også profesjonell ledelse, reell og kvalifikasjonsbasert konkurranse om stillinger, åpenhet, etterprøvbarhet og et ønske om å begrense internt byråkrati.
Kina har all mulig interesse av at AIIB, gjennom å fungere som en effektiv og moderne bank med høye standarder, skal bli en utenrikspolitisk suksess.
Asia er både i politisk og økonomisk forstand en stadig viktigere region. For et land som Norge – med et globalt engasjement og en åpen, eksportavhengig økonomi – er Asia både utenrikspolitisk og utenriksøkonomisk viktig. Det er positivt for Norge og norsk næringsliv at det åpnes tilgang til en ny og potensielt viktig politisk-økonomisk og finansiell aktør som AIIB, gjennom en plass ved bordet.
Norge har en sterk interesse av gode og representative globale strukturer. Regjeringen ser viktigheten av at Kina og Asia får større tyngde i globalt styresett, som følge av en verden i stadig endring, økonomisk og politisk. Dette er også et argument for norsk medlemskap i AIIB. Norsk medlemskap i AIIB vil dessuten være et klart signal om at Norge ønsker en god relasjon til – og godt samarbeid med – Kina.
Til tross for bemerkelsesverdige fremskritt er Asia en region med store, gjenværende lommer av fattigdom. Uavhengig av sitt formelle mandat vil AIIB med stor sikkerhet bli en aktør med betydelig utviklingspolitisk relevans. For en viktig utviklingsaktør som Norge er dette en ytterligere grunn til å stå innenfor snarere enn utenfor AIIB. Norge bør arbeide for at banken i sin operasjonelle virksomhet engasjerer seg aktivt i infrastrukturutbygging i asiatiske lavinntektsland og bidrar til fattigdomsreduksjon.
Det er svært positivt at samtlige nordiske land ønsker medlemskap i AIIB. Dette vil øke vår felles forhandlingsstyrke. Et eventuelt valggruppesamarbeid med andre likesinnede land vil ytterligere kunne øke felles gjennomslagskraft.
Mye gjenstår i etableringen av banken, som å utforme investeringsstrategier, låneinstrumenter, spesialfond og mer operative retningslinjer. Norge vil fortsette arbeidet for at internasjonal god praksis for styresett, anti-korrupsjon og moderne sosiale og miljømessige sikkerhetsmekanismer skal legges til grunn for all virksomhet.
Idet avtalen vil medføre økonomiske forpliktelser og anses for å være en sak av særlig stor viktighet, er Stortingets samtykke til ratifikasjon av avtalen nødvendig i medhold av Grl. § 26, annet ledd.