3 Anmodning om forlengelse
Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helsedirektoratet vurdere om unntakene bør forlenges. I tilbakemeldingen anbefalte direktoratet at unntakene videreføres ut 2022, siden det fortsatt er behov for økt helseberedskap som følge av pandemien. Kommunene må opprettholde en beredskap med personell som kan stille på kort varsel ved eventuelle utbrudd med nye virusvarianter eller nye oppgaver, som for eksempel nye runder med vaksinering og forsterket eller justert TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene).
Som ledd i vurderingen mottok Helsedirektoratet også innspill fra Folkehelseinstituttet (FHI). FHI viser til at det vil være flere virus i omløp høsten og vinteren 2021/2022 samtidig med en viss sykdomsbyrde av covid-19. Til sammen vil dette belaste helse- og omsorgstjenestene, sykefraværet kan øke, og det kan gi økt belastning på testing og eventuelt smittesporing i kommunene. I vaksinearbeidet er det behov for ekstra doser til utvalgte grupper, og det vil også være behov for å jobbe aktivt med vaksinasjon mot covid-19 overfor grupper med lav eller manglende vaksinedekning. Alt dette er forhold som vil gjøre seg gjeldende i større eller mindre grad. Skjer det i mindre grad, vil det kunne løses uten ekstra ressurser. FHI mener det bør gis mulighet for at pensjonert helsepersonell kan jobbe ut første halvår 2022, uten at pensjonen blir avkortet. Dette er for å sikre seg denne ekstra ressursen hvis det skulle vise seg å bli behov for det.
Helse- og omsorgsdepartementet anbefaler at unntakene blir videreført til 1. juli 2022. De viser til at det kan gjøres en ny vurdering av behovet for ytterligere forlenging i lys av erfaringene fra vintersesongen 2022, sammen med en vurdering av det framtidige beredskapsbehovet på kort sikt. Unntaksordningen er ment å være midlertidig, og den skal ikke vare lenger enn behovet tilsier.