3 Gjeldende rett
Formålsbestemmelsen i utlendingsloven § 1 fastsetter innledningsvis at «[l]oven skal gi grunnlag for regulering av og kontroll med inn- og utreise, og utlendingers opphold i riket, i samsvar med norsk innvandringspolitikk og internasjonale forpliktelser». Det følger av utlendingsloven § 2 at loven gjelder utlendingers adgang til riket og deres opphold her, men at også norske statsborgere og juridiske personer kan pålegges plikter etter loven.
Utlendingsloven 20 første ledd bokstav a og b og annet ledd lyder som følger:
§ 20 Plikt i andre tilfeller til å gi melding til myndighetene
Kongen kan i forskrift gi bestemmelser om at:
a) føreren av luftfartøy som kommer fra, eller går til utlandet, skal gi politiet fortegnelse over reisende og mannskap,
b) føreren av skip som passerer grensen på vei til eller fra norsk havn, skal gi politiet fortegnelse over reisende og mannskap […]
Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om hvilke opplysninger fortegnelsene skal inneholde og hvordan opplysningene skal formidles.
Slike forskriftsbestemmelser er gitt i utlendingsforskriften § 4-24 første og annet ledd, som fra 18. november 2019 lyder:
§ 4-24 Plikt til å gi forhåndsmelding for fører av luftfartøy eller skip
Etter anmodning fra politiet, herunder Politiets sikkerhetstjeneste, skal fører av luftfartøy som kommer fra eller går til utlandet, gi fortegnelse over reisende og mannskap, etter at innsjekking er avsluttet, jf. lovens § 20 første ledd bokstav a. Fortegnelsen skal inneholde de samme opplysninger som passasjerlisten. Hvis noen av de reisende er blindpassasjerer, skal fører av luftfartøyet gi politiet fortegnelse uoppfordret.
Fører av skip som skal passere grensen på vei til norsk havn, skal gi politiet fortegnelse over reisende, herunder eventuelle blindpassasjerer, og mannskap, jf. lovens § 20 første ledd bokstav b. Fortegnelsen skal gis på formularer som er godkjent av norske myndigheter. Fortegnelsen skal om mulig gis senest 24 timer før skipet anløper havnen.
Begge bestemmelsene omfatter «reisende», og er etter sin ordlyd ikke begrenset til utlendinger. Det er heller ikke holdepunkter i forarbeidene for at bestemmelsene er ment å være avgrenset slik. Bestemmelsene må også ses i sammenheng med utlendingsloven §§ 14 og 15, som regulerer grensepassering og grensekontroll (§ 14) og gjennomføring av grensekontroll (§ 15). Etter gjeldende rett er med andre ord grensekontroll regulert i utlendingsloven og tilhørende forskrift. Bestemmelsene om grensekontroll gjelder for både norske statsborgere og utlendinger. Dette fremgår også tydelig av disse bestemmelsene, der det for eksempel i § 14 annet ledd heter at «enhver» som kommer til riket straks skal melde seg for grensekontrollen.
§ 20 er en forskriftshjemmel for hvilke opplysninger offentlige og private aktører plikter å gi til de ansvarlige myndigheter. Bestemmelsen er en videreføring av § 45 i utlendingsloven av 1988 om at føreren av luftfartøy som kommer fra eller går til utlandet, skal gi politiet fortegnelse over reisende og mannskap, som igjen er en videreføring av § 24 i fremmedloven av 1956 om at føreren av skip eller luftfartøy som kommer fra eller går til utlandet, skal gi skriftlig melding til politiet om de reisende som fartøyet fører, og innlevere mannskapsliste til politiet.
Bestemmelsene om grensekontroll forutsettes å samsvare med forpliktelsene etter Schengen-regelverket. Utlendingsforskriften § 4-24 første ledd er ansett å gjennomføre forpliktelsene som ligger i Rådsdirektiv 2004/82/EF om transportørers plikt til å oversende passasjeropplysninger (API-direktivet). Etter API-direktivet artikkel 3 plikter transportører etter anmodning fra de myndigheter som har ansvar for å gjennomføre personkontrollen på de ytre grenser, å overføre opplysninger om personer de skal transportere til et godkjent grenseovergangssted. Formålet er å lette gjennomføringen av grensekontrollen samt å kunne bekjempe ulovlig innvandring på en mer effektiv måte, jf. artikkel 6 nr. 1. Direktivet er ikke til hinder for at medlemsstatene kan pålegge ytterligere forpliktelser for luftfartsselskaper, jf. direktivets fortale punkt 8.
Bestemmelsene om grensekontroll i utlendingsloven er vedtatt opphevet, og videreføres i den nye grenseloven (lov 20. april 2018 nr. 8 om grensetilsyn og grensekontroll av personer), som foreløpig ikke er trådt i kraft.