5 Ikraftsetting og overgangsregler
Lovproposisjonen inneholder nødvendige lovendringer som følge av Stortingets budsjettvedtak for budsjettåret 2024. Barne- og familiedepartementet tar sikte på at endringene som gjelder kontantstøtte kan tre i kraft 1. august 2024. Omleggingen vil også omfatte familier med barn som er inne i ordningen før loven trer i kraft i august 2024.
Arbeids- og velferdsdirektoratet gir i sitt høringssvar uttrykk for skepsis til at lovendringen foreslås innført med virkning i løpende saker uten overgangsregler. De peker på at dette kan slå urimelig ut for noen brukere som kan få avkortet kontantstøtteperioden, ved at de vil påvirkes av lovendringen etter at de har søkt om kontantstøtte. Enkelte privatpersoner har videre gitt uttrykk for at de ikke vil få tilstrekkelig tid til å planlegge familieøkonomien dersom justeringen i kontantstøtteperioden trer i kraft fra 1. august 2024.
Barne- og familiedepartementet har forståelse for at kontantstøttemottakere ofte planlegger bruken av kontantstøtte i god tid før de mottar ytelsen. Det er derfor viktig at familiene gis tilstrekkelig med tid til å planlegge for endringen i kontantstøtteperioden. Barne- og familiedepartementet legger likevel vekt på at høringsforslaget har vært allment kjent fra våren 2023, og at reduksjon i kontantstøtten har vært varslet politikk som et eget punkt i regjeringens politiske plattform. Det er heller ikke tale om en endring som vil ha tilbakevirkende kraft.
Arbeids- og velferdsdirektoratet vurderer det som viktig at informasjon om reduksjonen i kontantstøtteperioden når ut til brukerne før omleggingen. Direktoratet legger derfor opp til å sende ut et informasjonsbrev om lovendringen i god tid før ikrafttredelsestidspunktet slik at brukerne får mulighet til å planlegge deretter. Departementet mener derfor at det ikke er behov for overgangsregler.
Endringene som gjelder utvidelsen av alternativet ved 80 prosent dekningsgrad i foreldrepengeordningen er lagt til grunn å skulle tre i kraft fra 1. juli 2024. Endringen vil dermed berøre foreldre til barn som blir født eller adoptert 1. juli 2024 eller senere. Forslaget er varslet utad og omtalt i Prop. 118 S (2022–2023), og vil være et gode for de foreldrene som velger 80 prosent dekningsgrad. Det vil ikke være behov for overgangsregler.
Barne- og familiedepartementet inkluderer for sikkerhets skyld en hjemmel for overgangsregler i endringsloven, som for eksempel kan benyttes dersom lovvedtaket blir forsinket. Departementet planlegger ikke for å ta denne hjemmelen i bruk.