3 Nærmere om anskaffelsen
Nærings- og fiskeridepartementet vil inngå en såkalt back-to-back avtale med Space Norway, der Space Norways rettigheter og plikter under avtalen med SubCom speiles i avtalen med staten v/Nærings- og fiskeridepartementet. Tilsvarende vil gjelde for avtaler Space Norway skal inngå med andre underleverandører for prosjektet. Space Norways rolle i prosjektet er å være totalentreprenør, og selskapet vil motta et markedsmessig vederlag for dette. Staten vil være eier av sambandet. Overføring av eierskapet til sambandet til staten vil skje umiddelbart ved overlevering fra SubCom til Space Norway.
Avtalen Space Norway har fremforhandlet med SubCom utgjør om lag 85 pst. av den totale kostnaden ved etablering av samband til Svalbard og Jan Mayen. Avtalen tar utgangspunkt i en standard bransjeavtale, og Space Norway har fremforhandlet avtalen etter å ha innhentet tilbud fra flere konkurrerende leverandører. Vilkårene i avtalen mellom Space Norway og SubCom kan derfor ansees som markedsmessige. SubCom er verdens største leverandør av sjøfiberkabler, og leverandør av kabler til blant annet det amerikanske Forsvaret. Det var også SubCom som tilbake i 2004 leverte den eksisterende sjøfiberkabelen mellom Andenes og Longyearbyen. Avtalen med SubCom er utformet slik at risiko knyttet til f.eks. unormalt dårlig vær og uventet utfordrende bunnforhold bæres av Space Norway. Gjennom back-to-back-avtalen som skal inngås mellom Space Norway og Nærings- og fiskeridepartementet, vil denne risikoen overføres til staten. Bunnundersøkelser skal gjennomføres sommeren 2025. Etter at disse er ferdigstilt vil den gjenværende risikoen i prosjektet være vesentlig redusert.
Sjøfibersambandet Space Norway skal etablere består av en kabel fra Bodø til et koblingspunkt i Norskehavet. Fra koblingspunktet går én kabel videre til Jan Mayen, og én til Longyearbyen.