4 Vurdering
Berørte departementer har vært i dialog med Space Norway om prosjektet siden 2023. Space Norway anmodet i desember 2024 Nærings- og fiskeridepartementet om egenkapital på markedsmessige vilkår, samt en statsgaranti, for å etablere nytt sjøfibersamband til Svalbard og Jan Mayen. Anmodningen var basert på en modell der Space Norway skulle eie og drifte sjøfibersambandet som en kommersiell investering, med en markedsmessig avkastning på den investerte egenkapitalen. Statsgarantien ville ha som formål å kompensere for markedsusikkerheten knyttet til at Space Norway ikke har lykkes i å fremforhandle nødvendig kontraktsvolum på Svalbard, og ville ha dekket alle inntekter Space Norway i henhold til forretningsmodellen ville hatt krav på fra disse kundene. Regjeringen har vurdert anmodningen fra Space Norway med bistand fra eksterne rådgivere. Utfra en helhetlig vurdering mener vi at den beste løsningen vil være at staten kjøper sjøfibersambandet og blir direkte eier av dette. Eksisterende og planlagte fremtidige kontrakter mellom Space Norway og underleverandører gjennomføres som planlagt, men Space Norways rolle vil nå være som totalentreprenør for etableringen, på oppdrag fra staten. Nærings- og fiskeridepartementet har på grunnlag av dette forhandlet frem en avtale med Space Norway, som beskrevet i kapittel 3 av proposisjonen.
Robust telekommunikasjonsforbindelse er en avgjørende forutsetning for et velfungerende norsk samfunn på Svalbard. Dette gjelder både for driften av samfunnet på Svalbard, for forskningen på Svalbard og for satellittnedlesningsaktiviteten ved Svalbard Satellittstasjon. Norge er ved Svalbard Satellittstasjon vertskap for infrastruktur som er av kritisk betydning for EUs romprogrammer Galileo og Copernicus. Det er i dag svært begrenset redundans i telekommunikasjonsforbindelsen til Svalbard, og kommunikasjon via eksisterende og planlagte fremtidige satellittsystemer vil ikke være tilstrekkelig til å dekke behovet ved et langvarig brudd i dagens sjøfibersamband. Likeledes er ikke satellittkommunikasjon tilstrekkelig for å dekke Forsvarets behov på Jan Mayen. Statlig kjøp av fiberkabelen gjør det mulig å etablere nytt sjøfibersamband til Svalbard før dagens samband når utløpet av estimert teknisk levetid i 2028, og muliggjør rettidig etablering av sjøfibersamband til Jan Mayen for å dekke Forsvarets behov.
Siste tids kabelbrudd i Østersjøen aktualiserer sårbarheten til kritisk infrastruktur under vann. Infrastruktur på grunt vann er spesielt sårbar for både bevisst sabotasje og skip som uforvarende påfører skader som følge av normal fiske- og ankeraktivitet. I sterkt trafikkerte, og grunnere, maritime farvann med utstrakt undervannsinfrastruktur, må vi forvente at dette skjer oftere. Samtidig har Russland over flere tiår opprettholdt og videreutviklet militære kapasiteter som kan ramme vestlig infrastruktur på dypt vann. Disse kapasitetene kan operere på farvann på over tusen meters dyp, tilsvarende forholdene i Norskehavet. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon utgjør dette en alvorlig trussel mot kritisk undersjøisk infrastruktur, herunder sjøfibersamband.
Et sjøfibersamband til Jan Mayen og Svalbard bør være under statlig kontroll, enten direkte, eller gjennom et heleid statlig selskap. Sjøfibersamband er sårbar, kritisk infrastruktur. Statlig kontroll over alle deler av sambandet er etter regjeringens vurdering avgjørende for å ivareta sikkerhetsmessige forhold. Etter regjeringens vurdering tilsier behovet for statlig kontroll over sjøfibersambandet at direkte anskaffelse fra Space Norway kan forsvares på grunnlag av anskaffelsesforskriftens § 2-2, jf. EØS-avtalens artikkel 123. Direkte anskaffelse kan også begrunnes etter unntaksregelen i anskaffelsesforskriftens § 2-6 for anskaffelser om elektronisk kommunikasjon.
En ytterligere utsettelse av etablering av nytt sjøfibersamband til Svalbard vil sannsynligvis gjøre det umulig å få et nytt samband operativt innen dagens samband når estimert teknisk levetid i 2028. Dagens samband vil oppleve økt risiko for funksjonssvekkelse og tjenestebortfall når estimert teknisk levetid er nådd. Det vil være økt risiko for svikt i kritiske komponenter, det er begrenset tilgang på reservedeler, og det vil kunne ta lang tid å reparere kritiske komponenter på havbunnen på grunn av værforholdene i disse havområdene og begrenset tilgang på retteskip. En ytterligere forsinkelse vil også vesentlig fordyre etablering av sjøfibersamband til Jan Mayen, og planlagte synergier med pågående etablering av nytt hovedbygg på Jan Mayen vil ikke lenger finne sted. Etter departementenes vurdering er det derfor nødvendig å komme videre med etablering av nytt sjøfibersamband til Svalbard og Jan Mayen. Kabelen kan per nå ikke realiseres på rent markedsmessig grunnlag, ettersom Space Norway ikke har lykkes å oppnå tilstrekkelig kontraktsvolum på Svalbard. Et statlig kjøp av sjøfibersamband med Space Norway som totalentreprenør er etter departementenes vurdering den tilgjengelige løsningen som gir størst sannsynlighet for å få på plass et nytt samband til Svalbard og Jan Mayen innen dagens samband til Svalbard når estimert teknisk levetid. Løsningen vil også ivareta kravet om et samband under statlig kontroll.
Risiko og kostnader staten tar på seg gjennom avtalen med Space Norway er et resultat av at det foreløpig ikke finnes et etablert markedsgrunnlag i form av bindende kontrakter med kundene på Svalbard, som kunne ha ligget til grunn for en markedsmessig etablering av sjøfibersamband. Etablering på nåværende tidspunkt, og i tide til at nytt samband er på plass før dagens Svalbardsamband når estimert teknisk levetid, vil kreve at staten bærer kostnader og risiko. Dette ville også ha vært tilfellet dersom staten valgte å legge til rette for etablering av kabel gjennom et tilskudd eller en statsgaranti.