3 Gjeldende rett
3.1 Bevilling til å drive med inkassovirksomhet
Inkassovirksomhet er inndriving av forfalte pengekrav (inkassokrav) på vegne av andre. Slik virksomhet krever i utgangspunktet bevilling fra Finanstilsynet, se inkassoloven § 4. Finanstilsynet tildeler og inndrar inkassobevillinger, se inkassoloven § 30 andre ledd. Vilkårene for inkassobevilling fremgår av inkassoloven § 5. Det stilles blant annet krav om egnethet og praktisk erfaring med inndriving av pengekrav.
I dag er Justis- og beredskapsdepartementet klageorgan for Finanstilsynets vedtak på inkassoområdet. Inkasso er det eneste saksområdet innen finansnæringen der Justis- og beredskapsdepartementet er klageorgan. Få saker gir en lite effektiv saksbehandling og en sårbar kompetansesituasjon. Saker om tilbakekall av inkassobevilling er ofte store og komplekse.
Finanstilsynets vedtak blir sjelden omgjort i klageomgangen. Søksmålsfrekvensen er høy i saker om tilbakekall av inkassobevilling, og i de senere årene har en svært høy andel av vedtakene blitt bragt inn for domstolene, først som begjæring om midlertidig forføyning, deretter som alminnelig søksmål. Totalt gir dette høye samfunnskostnader per sak.
3.2 Klagenemnden for revisor- og regnskapsførersaker
Klagenemnden for revisor- og regnskapsførersaker er regulert i forskrift 1. februar 2012 nr. 111 om klagenemnd for revisor- og regnskapsførersaker. Klagenemnden behandler i dag klager over Finanstilsynets vedtak om å avslå søknader om tillatelse til å være revisor eller regnskapsfører, og vedtak om å tilbakekalle tillatelse som revisor eller regnskapsfører. Etter forskrift om klagenemnd for revisor og regnskapsførersaker § 2 skal Nemnden «sammensettes slik at den sikres høy juridisk, regnskapsfaglig, revisjonsfaglig og regnskapsførerfaglig kompetanse. Nemnden kan ikke sammensettes slik at personer som er oppdragsansvarlige revisorer eller regnskapsførere, eller som utfører arbeid for godkjent revisjonsselskap eller regnskapsførerselskap, eller personer selskapet har samarbeidsavtale med, får et flertall av nemndens medlemmer».