3 Administrative og økonomiske konsekvenser
Endringene vil gi rom for noe større skattefrie fordeler i form av rabatter og gaver, men likevel slik at det ligger innenfor skattelovens krav om at fordelene skal være av «mindre» verdi.
Endringene antas å virke forenklende for virksomheter som tradisjonelt deler ut naturalytelser helt uten egenandel, ved at denne praksisen kan videreføres uten at det trekkes skatt, betales arbeidsgiveravgift mv. En økning av gavegrensen fra 1 000 til 2 000 kroner medfører at flere gaver enn i dag vil være unntatt fra rapporterings- og skatteplikt.
Da forslaget til nye regler ble lagt frem for Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett 2018, ble det lagt til grunn at endringene i sum skulle være om lag provenynøytrale. Beløpsgrensen for skattefrie personalrabatter som ble fremmet i statsbudsjettet for 2019, og senere vedtatt av Stortinget, ble anslått å redusere provenyet. I ettertid har det kommet frem at naturalytelser, og særlig personalrabatter, trolig har hatt et større omfang enn det som lå til grunn for regjeringens provenyanslag. I noen tilfeller synes det også å ha blitt praktisert ordninger som går utover det som følger av en rimelig fortolkning av skattefritakene som hittil har vært gjeldende. I lys av dette er det departementets vurdering at de vedtatte endringene samlet sett i realiteten har vært en innstramming sammenlignet med det som tidligere har vært praktisert. Dette er hensyntatt i anslaget for provenyvirkningen av regelendringene som regjeringen nå foreslår. Det anslås på denne bakgrunn at forslagene som fremmes i denne proposisjonen, samlet sett vil redusere provenyet med 250 mill. kroner påløpt og 200 mill. kroner bokført i 2019 sammenlignet med vedtatt 2019-budsjett.
Forslaget om utsatt iverksettelse av reglene for ansatte i persontransportnæringen antas isolert sett å ha begrensede provenyvirkninger i 2019.