4 Økonomiske og administrative konsekvenser knyttet til Prüm-avtalen og PCSC-avtalen
De samlede merutgiftene knyttet til Prüm-avtalen og PCSC-avtalen er av Politidirektoratet anslått til ca. 42 mill. kroner i utviklingskostnader. Dette omfatter også nødvendige tilpasningskostnader i Vegdirektoratet for å kunne gjennomføre direkte søketilgang for utenlandske politimyndigheter i motorvognregisteret. Det påløper ikke utviklingskostnader i Vegdirektoratet, da man knytter seg til et bestående system i Vegdirektoratet. I tillegg kommer ca. 10 mill. kroner i årlig drift av systemene. Det tas sikte på at prosjektet vil være ferdigstilt i løpet av 2017. Det er også skissert et merbehov på om lag 20 stillinger i Kripos (nærmere 20 mill. kr.) for å kunne håndtere og følge opp forventet økt saksmengde.
Avtalene gir ikke politiet tilgang til andre typer opplysninger enn det som det allerede er tilgang til gjennom det ordinære politi- og strafferettssamarbeidet. Informasjonsutvekslingen vil imidlertid bli betraktelig mer effektiv ved bruk av automatiserte søk i referansedata fra andre staters registre og bedre mulighet til målrettet oppfølging av henvendelser. Dagens prosedyrer er i all hovedsak manuelle og det tar tid å få svar. Dette påvirker saksbehandlingstiden og i hvilket omfang informasjon etterspørres.
Det er forventet at Prüm-avtalen vil bidra til å øke etterspørselen etter informasjon fra andre EU-stater betydelig. Det forventes ikke at informasjonsetterspørselen mellom Norge og USA vil føre til en tilsvarende økning, da det i mindre grad er grenseoverskridende kriminalitet mellom Norge og USA. Informasjonsutvekslingen vil kunne bidra til mer effektiv etterforskning og økt oppklaring av alvorlige straffesaker, både i Norge og i samarbeidende stater.
Norsk politi har i dag tilgang til søk i ca. 400 000 fingeravtrykk og 70 000 DNA-profiler nasjonalt. Når Prüm-avtalen og PCSC-avtalen er operative, vil norsk politi kunne få tilgang til automatiserte søk i ca. 270 millioner fingeravtrykk (USA og Europa) og ca. 10 millioner DNA-profiler (Europa uten Storbritannia). Dette forventes å ha stor effekt for ID-avklaringer og oppklaring av straffesaker. I tillegg vil søk gjennomføres enklere enn i dagens situasjon, slik at politiets bruk av dette verktøyet forventes å øke. Gjennomføringen av Prüm-avtalen er en forutsetning for framtidig norsk anvendelse av Eurodac i straffesakskjeden.
Inngåelse av Prüm-avtalen og PCSC-avtalen vurderes å være fordelaktig for norsk politi, i form av økt effektivitet og kvalitet i oppgaveløsningen. Avtalene vil bidra til raskere tilgang til flere typer informasjon samt raskere saksbehandling og bedre koordinering av saker. Det forventes fordeler knyttet til virksomhetsområdet etterforskning, både i form av bedre informasjonstilgang, og økt avdekking og oppklaring. Tiltaket forventes å medføre noe økt sakstilfang til straffesakskjeden.