4 Salg av statens aksjer i Aerospace Industrial Maintenance Norway AS til Kongsberg Defence & Aerospace AS
4.1 Innledning
I forbindelse med Stortingets behandling av omdanningen av AIM Norway AS til aksjeselskap i 2016, jf. Innst. 366 L (2015–2016) til Prop. 79 LS (2015–2016), ble regjeringen gitt fullmakt til å redusere statens eierandel i selskapet med inntil 50 pst., eventuelt 100 pst., forutsatt at kjøper av AIM Norway AS har en statlig eierandel på minimum 50 pst.
Etter en prosess støttet av rådgivingsselskapet PwC, har Forsvarsdepartementet signert en aksjekjøpsavtale med KDA. Det gjennomføres nå en prosess for å sluttføre salget av AIM Norway AS til KDA. Det er i avtalen tatt forbehold om Stortingets tilslutning til forutsetninger for gjennomføring av salget. Forutsatt slik fullmakt fra Stortinget har partene i forhandlingene lagt til grunn at staten skal bidra med tilstrekkelig finansiering av resterende investeringer i testcellen gjennom oppkapitalisering av Rygge 1 AS (testcellen).
Videre er det tatt forbehold om Stortingets tilslutning til at Forsvarsdepartementet gis fullmakt for oppgjør av prisjusteringsmekanismer, garantier og øvrige forpliktelser i 2023 og 2027 iht. vilkår i avtalen for salg av statens aksjer i AIM Norway AS.
Aksjekjøpsavtalen innebærer at KDA overtar 100 pst. av aksjene i AIM Norway AS, inkludert alle datterselskap. På oppgjørstidspunktet vil eierskapet til Rygge 1 AS være overført til staten. Dersom Stortinget gir sin tilslutning til regjeringens forslag i denne proposisjonen, legges det opp til at Forsvarsdepartementet mottar aksjene til Rygge 1 AS som tingsutbytte forut for gjennomføringen av salget. Det vil da bli inngått en leieavtale mellom Rygge 1 AS og AIM Norway AS om bruk av testcellen.
KDA vil videreselge 49,9 pst. av aksjene i AIM Norway AS til Patria. Avtalen legger til grunn at kjøper ikke kan selge seg ned til under 50 pst. eierskap, direkte eller indirekte, i AIM Norway AS uten forhåndsamtykke fra den norske staten.
4.2 Salgsvederlag og mekanismer for fremtidig oppgjør – fullmakt for dekning av mulige fremtidige tilleggsutbetalinger
Forsvarsdepartementet og KDA har i avtalen lagt til grunn en entrepriseverdi for AIM Norway AS på 151 mill. kroner, på kontant- og gjeldsfri basis, og med normalisert arbeidskapital. Den avtalte verdien hensyntar forpliktelser for AIM Norway AS knyttet til å investere ytterligere i motordepot for F135 på Rygge i perioden frem mot 2022. Rammebetingelser fastsatt av det flernasjonale F-35 programkontoret, Joint Programme Office (JPO), gir isolert sett en lavere avkastning for motordepot enn for selskapet for øvrig, hvilket har påvirket verdien av selskapet. Et eksempel på en slik rammebetingelse er at kostnadene knyttet til spesialutstyr som benyttes i motordepotet ikke kan viderefaktureres til sluttbruker.
Foreløpig estimat på aksjevederlag er beregnet til 57 mill. kroner, hensyntatt et forutsatt tingsutbytte på 140 mill. kroner i forbindelse med gjennomføring av aksjesalget. Av salgsvederlaget ventes staten å motta et initielt vederlag på inntil 20 mill. kroner, med resterende oppgjør i 2023. Utover dette er det mellom partene avtalt fremtidige kjøpsprisjusteringer med oppgjør i 2023 og 2027. Dette innebærer at Forsvarsdepartementet (selger) er berettiget fremtidige tilleggsvederlag på inntil 109 mill. kroner som resultat av konkrete, avtalte kontraktsutfall. Endelig driftsresultat for AIM Norway AS og BEC i 2019 vil således kunne gi tilleggsvederlag eller medføre utbetalinger for Forsvarsdepartementet. Mulige tilleggsutbetalinger for Forsvarsdepartementet utover dette vil avhenge av bl.a. endelige investeringer i motordepot (spesialverktøy og verkstedbygg), miljøforpliktelser, pensjonskostnader, personalrelaterte forhold og generelle garantiforpliktelser. Kun deler av disse potensielle forpliktelsene er begrenset til en ramme for Forsvarsdepartementet.
Forsvarsdepartementet vurderer at netto fremtidige tilleggsvederlag, utover avtalt aksjevederlag på 57 mill. kroner, i sum ventes utlignet av mulige fremtidige tilleggsutbetalinger. Betingede utfall gjør at det likevel er usikkerhet rundt eventuelle tilleggsvederlag.
Det er Forsvarsdepartementets tilrådning at det gis en fullmakt på inntil 50 mill. kroner fra Stortinget for dekning av mulige fremtidige tilleggsutbetalinger.