6 Vurdering
Omdanningene av AIM Norway AS fra forvaltningsorgan til statsforetak, og senere til aksjeselskap, har hatt som mål å tilrettelegge for at AIM Norway AS kan styrke sin kommersielle virksomhet. De endrede rammevilkårene medførte økt fleksibilitet for AIM Norway AS til å kunne påta seg, og konkurrere om, vedlikeholdsoppdrag i tilknytning til bl.a. nye kampfly og nye redningshelikoptre.
Særlig omdanningen fra statsforetak til aksjeselskap var drevet av et ønske om å tilpasse eierstrukturen og å bedre selskapets markedsposisjon på sikt. Salget av AIM Norway AS til KDA vurderes å tilføre nødvendig og relevant kompetanse for å videreutvikle selskapet og gjøre det mer konkurransedyktig både nasjonalt og internasjonalt.
Salget av AIM Norway AS til KDA anses av Forsvarsdepartementet å bidra til at AIM Norway AS styrkes som en strategisk vedlikeholdspartner til Forsvaret i et beredskapsperspektiv. I langtidsplanen for forsvarssektoren, Prop. 151 S (2015–2016) Kampkraft og bærekraft, er det lagt til grunn at det skal vurderes strategisk samarbeid med industrien for å redusere kostnader og effektivisere vedlikehold i forsvarssektoren. Av Meld. St. 9 (2015–2016) Nasjonal forsvarsindustriell strategi, fremgår det at levetidsunderstøttelse av militære luftsystemer er ett av de prioriterte teknologiske kompetanseområdene som anses viktig for Norges forsvarsevne og hvor Norge trenger avansert teknologi og kompetanse for å opprettholde spesielle tjenester eller materiell. Der norsk industri har forutsetninger for å levere kosteffektive løsninger som møter Forsvarets behov, og som er relevante for å opprettholde industriell kompetanse innenfor de teknologiske kompetanseområdene, bør Forsvaret benytte nasjonal industri. Norge bør verne om evnen til å gjøre egne vurderinger av teknologi og materiell, uavhengig av andre nasjoner. Stortinget sluttet seg til betydningen av nasjonal kompetanse på understøttelse av militære luftsystemer ved den påfølgende behandlingen av Innst. 185 S (2015–2016).
Et viktig premiss i salgsprosessen har vært å bevare nasjonal industriell kompetanse på understøttelse av militære luftsystemer. AIM Norway AS har lenge hatt en rolle i norsk forsvarsindustri og er en viktig samarbeidspartner for Forsvaret, særlig med tanke på kapasitet innenfor understøttelse av militære luftsystemer som kampfly og helikoptre. Regjeringen anser det nødvendig å utnytte og utvikle optimalt den nasjonale kompetansen og kapasiteten ved AIM Norway AS for å bidra til å dekke Forsvarets behov for vedlikehold på militære luftsystemer også i krise, konflikt eller krig. KDA og Patria har en tett relasjon til det norske Forsvaret samt til større internasjonale programmer. Ved å selge AIM Norway AS til KDA anser Forsvarsdepartementet at norsk industris kompetanse og kapabilitet for militært fly- og helikoptervedlikehold konsolideres ytterligere i tråd med Meld. St. 9 (2015–2016) Nasjonal forsvarsindustriell strategi. KDA har 10 års erfaring med F-35-våpensystemet. Forsvarsdepartementet forventer at AIM Norway AS vil dra nytte av dette som en viktig partner i F-35-programmet.
I avtalen mellom Forsvarsdepartementet og KDA har partene avtalt fremtidige kjøpsprisjusteringer med ytterligere oppgjør i 2023 og 2027. På bakgrunn av usikkerheten knyttet til endelig oppgjør foreslås det at Stortinget gir Forsvarsdepartementet fullmakt til, i forbindelse med salg av statens aksjer i AIM Norway AS til KDA, å forplikte staten til fremtidig oppgjør av prisjusteringer, garantier og øvrige forpliktelser i tråd med det som fremkommer av denne proposisjonen.
Videre er det departementets vurdering at en oppkapitalisering av Rygge 1 AS (testcelle), med en utleie av testcellen er nødvendig for å kunne sikre etableringen av et motordepot. Det er videre et premiss for å sluttføre salget av AIM Norway AS til KDA.