17 Lovteknisk gjennomføring
I EU gjelder forordninger som overnasjonale lover i den enkelte medlemsstat i kraft av å være vedtatt av de kompetente EU-organene. Siden EØS-avtalen ikke innebærer overføring av lovgivningsmyndighet til fellesskapsorganene, må regelverket gjennomføres i nasjonal rett. Det følger av artikkel 7 bokstav a i EØS-avtalen at en forordning som er EØS-relevant, skal gjøres til en del av den interne rettsordenen. En slik gjennomføring bør som hovedregel skje ved inkorporasjon. Inkorporasjon innebærer at det vedtas en lov- eller forskriftsregel som fastsetter at forordningen i EØS-tilpasset form skal gjelde direkte i norsk rett. Forordninger kan unntaksvis bli gjennomført ved transformasjon, som innebærer at det vedtas en lov eller forskrift som i mer eller mindre bearbeidet form gjengir bestemmelsene i den aktuelle forordningen i norsk språkdrakt. Lovavdelingen tilråder som hovedregel at forordninger gjennomføres ved inkorporasjon. Dette ivaretar hensynet til rettsenhet.
De av høringsinstansene som har uttalt seg vedrørende departementets forslag til implementeringsmåte, støtter at forordningen gjennomføres ved inkorporasjon. Departementet viser for øvrig til at instansene i all hovedsak har vært positive til forslaget, og fastholder derfor forslaget fra høringsnotatet. Siden forordning 910/2014 allerede har trådt i kraft i EU, foreslår departementet at loven trer i kraft straks. EØS-komiteen tok forordningen inn i EØS-avtalen med tilpasningstekster. I artikkel 51 skal «1. July 2017» i paragraf 3 leses som «six months after the date of entry into force of Decision of the EEA Joint Committee», og i paragraf 4 skal «from 2. July 2017» leses som «after six months from the date of entry into force of Decision of the EEA Joint Committee».
Til forordningen er det vedtatt en rekke gjennomføringsrettsakter. Disse skal i utgangspunktet inntas i norsk rett som de er. Gjennomføringsrettsaktene vil bli sendt på høring på ordinær måte.