2 Bakgrunn
2.1 Bevilgningen under kap. 341 Tilskudd til trossamfunn m.m., post 78
Formålet med bevilgningen under kap. 341, post 78 Ymse faste tiltak er å legge til rette for dialogarbeid, tiltak og aktiviteter som kan fremme gjensidig forståelse og respekt mellom tros- og livssynssamfunn, samt bidra til debatt og kunnskapsutvikling om tros- og livssynspolitiske spørsmål.
For å legge til rette for dialog og samarbeid mellom tros- og livssynssamfunnene har det vært gitt et årlig driftstilskudd til tre paraplyorganisasjoner på tros- og livssynsfeltet: Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Norges Kristne Råd og IRN. Driftstilskuddet knytter seg særlig til oppgavene organisasjonene har som brobyggere og paraplyorganisasjoner på tros- og livssynsfeltet, deres arbeid med dialog internt og i relasjon til andre tros- og livssynssamfunn, organisasjoner, sivilsamfunnet og det offentlige.
Bevilgningen på posten er på 11,99 mill. kroner. Stortingets bevilgningsvedtak er basert på at bevilgningen fordeles slik det fremgår av vedlegg 1 til Prop. 1 S (2016–2017) for Kulturdepartementet. I vedlegget er beløpet under posten fordelt slik
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn: 3,66 mill. kroner
Islamsk Råd Norge: 1,3 mill. kroner
Norges Kristne Råd: 2,945 mill. kroner
Kurs for religiøse ledere: 0,475 mill. kroner
Utlysning av midler til dialogtiltak m.m.: 3,61 mill. kroner
I Prop. 1 S (2017–2018) for Kulturdepartementet foreslås tilskuddene til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og Norges Kristne Råd videreført, men ikke driftstilskuddet til IRN. Samtidig har departementet informert Stortinget om at andre halvparten av driftstilskuddet til IRN for 2017 er holdt tilbake med bakgrunn i forutsetningene for tilskuddet, og at departementet vil komme tilbake til dette på egnet måte.
2.2 Driftstilskuddet til Islamsk Råd Norge (IRN) for 2017
IRN er en paraplyorganisasjon for muslimske trossamfunn og muslimske organisasjoner. Organisasjonen ble stiftet i 1993 og har fått driftstilskudd over statsbudsjettet siden 2007. Fram til 30. september 2017 representerte IRN 42 medlemsorganisasjoner, de aller fleste er muslimske trossamfunn, med ca. 82 000 medlemmer til sammen. IRN er medlem i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).
I budsjettsøknaden for 2017 ble det vist til IRNs tre hovedformål:
Være brobygger og dialogpartner som skaper gjensidig forståelse og respekt mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge, med hensyn til religion, kultur og moralske verdier.
Arbeide for at muslimer kan leve i samsvar med islamsk lære i det norske samfunnet og bidra til å bygge opp en norsk-muslimsk identitet.
Fremme samhold blant muslimer i Norge og ivareta medlemsorganisasjonenes rettigheter og interesser.
Om formålet med tilskuddet ble det opplyst følgende i søknaden:
«Tilskuddet fra Kulturdepartementet til Islamsk Råd Norge er bevilget under kap. 310, post 78, hvor målene for tilskudd til IRN er at IRN skal ivareta sin rolle som paraplyorganisasjon for muslimer, bidra til gjensidig respekt, forståelse samt fremme dialog og samarbeid mellom ulike tros- og livssynssamfunn i Norge. Dette sammenfaller med IRNs formål, som Kulturdepartementet er kjent med og som finnes beskrevet i vedlagte årsrapport (årsberetning for 2015).»
Videre fremkom blant annet følgende under overskriften «Brobygging gjennom kompetanseheving»:
«Fokus på muslimer er stadig økende, særlig i kjølvannet av konflikten i Midtøsten og terrorhandlinger begått i Europa. Under slike omstendigheter der polariseringen øker, er behovet for kompetanseheving gjennom dialog og sameksistens helt nødvendig. IRNs forankring blant muslimer og erfaring som toneangivende aktør i samfunnet er essensielt for å bidra med kompetanseheving og nyansere debatten, som ofte kan virke stigmatiserende og polariserende.
Det har vist at slik polarisering kan hindre integrering, samhold og i verste fall fredelig sameksistens. I en slik krevende situasjon kan IRN spille en nøkkelrolle for å skape gjensidig forståelse gjennom informasjonsarbeid og tilrettelegge for dialog mellom ulike aktører.
Islamsk Råd Norge har en betydelig aktivitet innen dialog og samarbeid med ulike tros- og livssynssamfunn og interesseorganisasjoner. Organisasjonen bidrar med rådgivning, foredragsvirksomhet og generell dialog med aktører innenfor både privat og offentlig sektor.
Mange muslimer har det lett for å skylde på det bildet media maler av muslimer. Vi må slutte å være i offerrolle og det er derfor et stort behov for kompetent(e) talsperson(er) i IRN slik at vi kan få intensivert informasjonsarbeid og opplysningsarbeid som kan dempe muslimfrykten, og kan gi bedre selvfølelse til muslimske ungdommer. Vi tror dette det vil være et prevantivt tiltak mot voldelig ekstremisme.»
Driftstilskuddet til IRN i 2017 er på 1,3 mill. kroner. Kulturdepartementet varslet i tilskuddsbrev 8. februar 2017 at tilskuddet ville bli utbetalt i to halvårlige rater på 650 000 kroner. Første rate av tilskuddet ble utbetalt i første halvdel av 2017. I departementets tilskuddsbrev heter det følgende om formålet med tilskuddet:
«Formålet med bevilgningen på kap. 341, post 78 er å legge til rette for dialogarbeid, tiltak og aktiviteter som kan fremme gjensidig forståelse og respekt mellom tros- og livssynssamfunn, samt bidra til debatt og kunnskapsutvikling om tros- og livssynspolitiske spørsmål.
Tilskuddet til IRN skal disponeres i samsvar med de formål som fremgår av budsjettsøknaden for 2017. Det skal legge grunnlag for at rådet kan ivareta sin rolle som paraplyorganisasjon for muslimer i Norge, fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet. Driftsstøtten knytter seg særlig til de oppgaver som IRN har som paraplyorganisasjon og representativt organ for muslimske trossamfunn, organisasjonens arbeid med dialog mellom muslimske trossamfunn og i relasjon til andre tros- og livssynssamfunn, organisasjoner, sivilsamfunnet og det offentlige.
Departementet viser til tilskuddsbrev for 2016 og departementets brev til IRN 08.09.16. Økningen i driftstilskudd innvilget i 2016 er videreført i 2017. Det er en forutsetning for det økte tilskuddet at midlene benyttes til en ekstra stilling i IRNs sekretariat for bedre å kunne imøtekomme de oppgaver organisasjonen skal ivareta.»
I tilskuddsbrevet ble det blant annet opplyst følgende om departementets adgang til å kontrollere om tilskuddet benyttes i tråd med forutsetningene:
«Vi gjør særlig oppmerksom på at departementet i henhold til § 10 2. ledd i Stortingets bevilgningsreglement har adgang til å føre kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene. Regnskapet for 2017 skal revideres av statsautorisert eller registrert revisor og sendes departementet senest innen 1. mars 2018. Vi minner om at dersom det i ettertid viser seg at tilskuddet ikke er benyttet som forutsatt, kan hele eller deler av tilskuddet kreves tilbakebetalt, jf. punkt 8 i vedlagte retningslinjer.»
2.3 Kulturdepartementets saksbehandling
Seks av IRNs medlemsorganisasjoner, hvorav fem av de største muslimske trossamfunnene i Norge, kom i mars 2017 med en pressemelding der de uttrykte bekymring over utviklingen i IRN. I pressemeldingen ble det blant annet opplyst følgende:
«Undertegnede organisasjoner er dypt bekymret over utviklingen vi ser i IRN.
Vi anser det som viktig at IRN er en sterk aktør i samfunnet og at IRN fremstår som troverdig når den presenterer seg som talerør for brorparten av de muslimske menighetene i Norge. Slik situasjonen har utartet seg det siste året, bekymrer vi oss over at IRN faktisk ikke ser ut til å spille den rollen organisasjonen er ment å spille.
Ifølge § 2.3 av vedtektene til IRN skal IRN være brobygger og dialogpartner som skaper gjensidig forståelse og respekt mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge, med hensyn til religion, kultur og moralske verdier.
IRN ser ut til siden i fjor å ha ignorert sitt samfunnsoppdrag, i en tid hvor dialog er viktigere enn noensinne. Det er en urovekkende utvikling, og tjener ikke norske muslimers sak i samfunnet.
Vi ser på utviklingen i IRN som alvorlig. Det har i lang tid hersket usikkerhet rundt IRNs retning, noe som har kommet klart frem i media ved flere anledninger uten at situasjonen har forbedret seg.»
Videre ble det opplyst at enkelte medlemsorganisasjoner hadde signalisert at de vurderte å melde seg ut av IRN som en direkte konsekvens av siste års utvikling i IRN, fordi de ikke opplevde seg representert av IRN.
I 2017 har de fem trossamfunnene som uttalte seg i pressemeldingen, til sammen om lag 27 550 tilskuddstellende medlemmer.
Med bakgrunn i en bekymring for situasjonen i IRN som blant annet ovennevnte pressemelding hadde skapt, innkalte Kulturdepartementet IRN til møte 4. april 2017. Tema for møtet var IRNs rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. I møtet ble IRN bedt om å redegjøre for hvordan organisasjonen ville ivareta sin rolle som dialogpartner og brobygger fremover. Svaret var i korte trekk at de ville fortsette som før.
Som varslet i møtet 4. april, fremla IRN i brev 26. april 2017 en skriftlig redegjørelse om sitt arbeid. I brevet heter det at «[v]i fører dialog med både våre medlemmer og dialogpartnere, der vi fokuserer på fellesskapet, konfliktløsninger, likeverd og gjensidige forandringer og respekt». Videre redegjorde IRN om blant annet følgende:
Arbeidet for å inkludere mennesker i utsatte miljøer og få dem reintegrert i storsamfunnet. Mange har selv ofte gitt uttrykk for at samtaler med IRN har forandret deres tankesett og hverdag.
Planene om et norskkurs for imamer. Imamer og moskéledere skal rustes opp gjennom kurs og opplæring i norsk språk og samfunnskunnskap til å kunne håndtere utfordringer som likestilling, likeverd, deltakelse i demokrati, sivilsamfunn, ytringsfrihet osv. Dette er viktige verdier som også skal gjenspeile IRNs medlemmer, moskeer og imamer. IRN ønsker at moskeene skal være åpne, transparente og inkluderende.
Tjenesten Trygg Muslim. Tjenesten vil i hovedsak ha som mål å kartlegge og vurdere bistand og oppfølging, blant annet juridisk bistand, i alvorlige saker om hatkriminalitet, diskriminering og trakassering av muslimer.
Ungdomsarbeid. IRN har opprettet et ungdomsråd bestående av ungdomsledere fra 15 medlemsorganisasjoner. Målet med ungdomsrådet er å engasjere flere muslimske ungdommer til å bidra positivt inn i frivilligheten, med dialog og integrering, og å ruste disse til å ta selvstendige valg og eget ansvar.
Mangfold. I en tid med mye oppmerksomhet om islam og muslimer ser IRN at behovet for en felles plattform er større enn noen gang. Som paraplyorganisasjon har IRN arbeidet i mange år for å legge til rette for sameksistens basert på grunnleggende menneskerettigheter, der også enkeltindividets identitet blir ivaretatt. Om muslimer ikke har en felles plattform, kan det føre til større splittelse, polarisering og mindre forståelse og samarbeid i storsamfunnet.
Departementet avholdt igjen et møte med IRN 22. juni 2017. Tema for dette møtet var ovennevnte redegjørelse for IRNs arbeid, IRNs rolle som paraplyorganisasjon og brobygger, organisasjonens arbeid med tros- og livssynsdialog samt vilkår for driftstilskudd fra departementet. I møtet orienterte IRN om organisasjonens konkrete arbeid overfor medlemsorganisasjoner og eksterne samarbeidspartnere. Det ble videre orientert om IRNs arbeid med dialog, herunder relasjonen til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og medlemsorganisasjonene som hadde uttrykt at de vurderte å melde seg ut av IRN.
Etter møtet 22. juni 2017 besluttet Kulturdepartementet at andre rate av tilskuddet for 2017 foreløpig ikke skulle utbetales. Departementet hadde etter en helhetsvurdering kommet til at det forelå tvil om IRNs virksomhet og rolleutøvelse som brobygger, paraplyorganisasjon og dialogpartner ble ivaretatt på en slik måte at de organisasjonen er satt til å representere, politikere, myndigheter og samfunnet generelt, oppfattet organisasjonen som tillitvekkende. IRN ble underrettet om beslutningen ved brev 28. juni 2017. Departementet opplyste i brevet at IRN ville bli innkalt til et nytt møte over sommeren som et ledd i den videre saksbehandlingen.
I begynnelsen av september i år uttalte STL seg offentlig om samarbeidsproblemer og tillitsutfordringer i forholdet til IRN.
Den 26. september 2017 avholdt departementet et nytt møte med IRN. Tema for dette møtet var i hovedsak det samme som i de tidligere møtene. I møtet orienterte IRN om sin forståelse av situasjonen i og rundt organisasjonen. IRN fremholdt at ingen medlemsorganisasjoner så langt hadde meldt seg ut, at uenighet er en del av det å være paraplyorganisasjon, og at IRN er og vil fortsette å være dialogisk. Representantene for organisasjonen uttalte at det er et forbedringspotensiale i IRN, men knyttet ikke dette opp til kritikken som hadde vært fremmet fra medlemmer eller dialogpartnere.
I en pressemelding 30. september 2017 kunngjorde fire trossamfunn, deriblant Det Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, som er det største muslimske trossamfunnet i Norge, og organisasjonen Den Islamske Informasjonsforeningen at de melder seg ut av IRN. I pressemeldingen fremkom følgende:
«Undertegnede moskeer og muslimske organisasjoner har over tid vært bekymret for Islamsk Råd Norges (IRN) retning, preget av en lite hensiktsmessig konfrontasjonell linje og en nedprioritering av ekstern dialog. Dette har resultert i dårlige relasjoner med en rekke dialogpartnere, og manglende tillit fra myndighetene, med sterkt svekket renomme og gjennomslagskraft som resultat.
Vi ser i dag et IRN frontet av en generalsekretær hvis liste av negative skussmål er stadig voksende, hvor den valgte ledelse (styret) virker fraværende og hvor majoriteten av rådsmedlemmene ser ut til enten ikke å erkjenne problemene eller til å mangle vilje eller evne til å gjøre noe med dem.
Vi har forsøkt å få til en retningsendring for bevare det IRN vi var med på å etablere i en form vi kan helhjertet støtte. Dette har ikke ført frem og vi ser dessverre heller ingen utsikter til snarlig forbedring. Under disse omstendighetene kan vi ikke lenger forsvare et fortsatt medlemskap og har derfor informert IRNs styre om oppsigelse av våre medlemskap med øyeblikkelig virkning.
Dette er en beslutning som tas etter lange overveielser og konsultasjoner med andre som deler vår bekymring, og som vi anser som nødvendig for å sikre en bedre muslimsk dialog med storsamfunnet. Vi vil nå for alvor ta fatt på det tunge arbeidet for å ivareta dette formålet og ber om tålmodighet og støtte fra alle gode krefter som deler våre bekymringer og forhåpninger.»
De fire trossamfunnene har i alt 19 430 tilskuddstellende medlemmer i 2017.
IRN ble 9. oktober 2017 skriftlig orientert om at det etter Kulturdepartementets vurdering forelå vesentlig tvil om IRN oppfyller forutsetningene som lå til grunn for bevilgningen av driftstilskuddet, og at departementet derfor ville legge saken fram for Stortinget med anbefaling om at Stortinget samtykker i at andre rate av driftstilskuddet til IRN for 2017 ikke utbetales, og at midlene i stedet blir kunngjort for benyttelse til dialogtiltak på tros- og livssynsfeltet. I en pressemelding samme dag kommenterte IRN departementets orientering. Det fremkom at IRN ikke deler Kulturdepartementets syn om at det foreligger vesentlig tvil om vilkårene for driftstilskuddet er oppfylt, og at styret i IRN i flere møter med departementet hadde fremlagt all nødvendig dokumentasjon og konkrete mål for veien videre for IRN. Videre ble det opplyst at driftstilskuddet er av vesentlig betydning for å kunne opprettholde IRNs samfunnsnyttige arbeid, for eksempel for å fremme samhold blant muslimer i Norge, konkrete prosjekter med integrering, ungdomsarbeid, prosjekter for barn, deltakelse på konferanser og seminarer og arbeid mot vold og diskriminering. IRN opplyste også at de vil fortsette sitt arbeid som «en sentral aktør og brobygger i samfunnet, for å styrke samholdet og bidra til gjensidig forståelse og respekt mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge».
Den 9. oktober 2017 kunngjorde ytterligere fem medlemsorganisasjoner at de melder seg ut av IRN. Fire av dem er trossamfunn som samlet har 10 260 tilskuddstellende medlemmer i 2017. Ett av disse trossamfunnene, Islamic Cultural Centre Norway (ICC), opplyste offentlig blant annet følgende om bakgrunnen for sin utmelding:
«Islamic Cultural Centre Norway (ICC) har i over lengre periode vært bekymret for Islamsk Råd Norges (IRN) manglende fokus på dialog og unødvendig konfronterende retning, både internt og eksternt. Vi vurderer det dithen at IRN ikke kan ivareta sin rolle som paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. Dette anser vi som svært uheldig da det aldri har vært viktigere med en sterk paraplyorganisasjon. …
Vi har i en lengre periode forsøkt med alle tilgjengelige kanaler å få IRN tilbake på dialogens vei slik at IRN kunne igjen være samlende og forsonende. Men dessverre har ledelsen i IRN valgt å tviholde sin konfronterende retning. Utmelding ble derfor et faktum nå, først og fremst fordi vi ønsker at våre barn skal vokse opp i et harmonisk samfunn, der våre barn er en del av dette samfunnet, og ikke de som motarbeider dette samfunnet. Islams lære er ikke bygget på konfrontasjon, men toleranse, dialog og godt samarbeid med det samfunnet man lever i.»
I en felles pressemelding fra STL og IRN 11. oktober 2017 fremkom følgende:
«Etter samtaler og behandling i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) har Islamsk Råd Norge (IRN) besluttet at de tar pause fra STL-arbeidet i en periode på seks måneder fra dags dato. Samtidig er IRN tilgjengelig for samarbeidspartnerne i STL i hele perioden.
STL ønsker denne beslutningen velkommen og opplever at det er konstruktivt at IRN tar dette grepet. Rådet mener at dette er en klok avgjørelse. Det gir STL ro til å arbeide videre med viktige utfordringer som ligger innenfor tros- og livssynsfeltet i tiden framover, ikke minst loven som er på høring.»
IRN ble ved departementets brev 17. oktober 2017 forhåndsvarslet om at departementet, under forutsetning om Stortingets samtykke, ville vurdere omgjøring av departementets eget vedtak 8. februar 2017 om driftstilskudd til IRN i 2017. IRN avga uttalelse til forhåndsvarselet i brev 24. oktober 2017. Departementet traff så 30. oktober 2017 vedtak om å omgjøre sitt tidligere vedtak om tildeling av driftsmidler til IRN i 2017, slik at andre rate (650 000 kroner) av tilskuddet ikke utbetales. Omgjøringsvedtaket ble truffet under forutsetning om at Stortinget gir sin tilslutning til forslagene i denne proposisjonen.