2 Luftfart
2.1 Kjøp av innanlandske flyruter
Widerøe vedtok i februar 2020 at selskapet ville leggje ned det kommersielle rutetilbodet på strekninga Evenes–Bodø med verknad frå 4. mai 2020 fordi ruta ikkje er kommersiell lønnsam. Ei nedlegging av dette flyrutetilbodet vil i praksis fjerne det einaste effektive transportsambandet mellom Narvik/Harstad-regionen og Bodø. På grunn av virusutbrotet blei ruta lagt ned i mars.
Samferdselsdepartementet arbeider med å få på plass ei løysing for å sikre rutetilbodet på denne strekninga. Dette vil skje gjennom ein midlertidig avtale når marknadstilhøva opnar for dette. Samstundes arbeider departementet med eit ordinært flyrutekjøp for ei meir varig løysing. Utgiftene til dette kjøpet i 2020 blir dekt innanfor gjeldande løyving på kap. 1310, post 70 Kjøp av innanlandske flyruter.
Denne anskaffinga blir gjennomført separat frå det mellombelse flyrutekjøpet som er gjort for å sikre eit minimumstilbod av flyruter i den tida vi har ein etterspørselssvikt på grunn av virusutbrotet. Dette mellombelse kjøpet skal trappast ned igjen, så snart det blir kommersielt lønnsamt å fly desse rutene.
2.2 Heimtransport med fly av nordmenn på reise
På grunn av den globale situasjonen med mange reiserestriksjonar i og mellom land, stengde luftrom og grensar, legg Samferdselsdepartementet opp til at ordninga for heimtransport med fly av nordmenn blir forlengt frå 1. mai 2020 til 1. juni 2020.
Ordninga gjeld både dekking av dokumenterbare meirutgifter ved å oppretthalde einskilde avgangar flyselskap og andre reiseoperatørar elles ville innstilt, og dekking av dokumenterbare meirutgifter ved å gjennomføre flygingar til andre destinasjonar, der det no oppheld seg mange norske borgarar, som bur fast i Noreg, men som no er på reise i utlandet. Staten dekkjer med andre ord den ekstra utgifta som flyselskapa og andre reiseoperatørar har, og som ikkje blir dekt gjennom vanlege billettinntekter (ordinære, ikkje-rabatterte økonomibillettar).
Samferdselsdepartementet legg til grunn at dei utgiftene staten får med heimtransport med fly, kan dekkjast innanfor den vedtekne løyvinga på kap. 1310 Flytransport, post 71 Kjøp av heimtransport med fly av nordmenn på reise og særskilt frakt, på 100 mill. kr.
2.3 Oppmodingsvedtak nr. 488 (2019–2020), 7. april 2020
Departementet viser til oppmodingsvedtak nr. 488 (2019–2020) av 7. april 2020:
«Stortinget ber regjeringen så snart som mulig, og senest innen utløpet av april, komme tilbake med et forslag til hvordan ikke-statlige lufthavner kan sikres videre drift.»
Bakgrunnen er de økonomiske problemene som skyldes virusutbruddet. For å avhjelpe de økonomiske ringvirkningene av virusutbruddet ble de statlige lufthavnene fritatt fra å kreve inn lufthavnavgifter fra flyselskapene. Konkurransehensyn tilsier at de ikke-statlige lufthavnene til enhver tid er tjent med å innrette sine egne satser etter de gjeldende satsene på Avinors lufthavner. De ikke-statlige lufthavnene som allerede har avtale om tilskudd med Samferdselsdepartementet, er i tillegg gjennom avtalen forpliktet til å følge Avinors satser. Etterspørselssvikten har også gitt vesentlig mindre inntekter fra annen kommersiell virksomhet på lufthavnene.
De ikke-statlige lufthavnene i Norge er Arendal, Haugesund, Notodden, Stord, Torp og Ørland. Alle disse er organisert som aksjeselskap, unntatt den sivile delen av lufthavnen på Ørland som er en del av Ørland kommune. Alle, unntatt Ørland, kvalifiserer derfor til støtte under den generelle tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall. Ørland vil i stedet få kompensasjon gjennom økt tilskudd innenfor gjeldende bevilgning for den eksisterende tilskuddsordningen for ikke-statlige flyplasser.
Stortinget har bedt regjeringen sikre de ikke-statlige lufthavnenes videre drift. Det er ikke vurdert som en kritisk samfunnsfunksjon at de ikke-statlige lufthavnene holder åpent til enhver tid. For Haugesund lufthavn har staten innlemmet flyruten mellom Haugesund og Oslo i det subsidierte minimumstilbudet. Videre er lufthavnen pålagt å ha døgnkontinuerlig beredskap for ambulanseflyvninger. Haugesund lufthavn må derfor holdes åpen for disse flyvningene.
Haugesund lufthavn eies av Avinor. Driften er satt ut til Lufthavndrift AS, som er et lokalt eid driftsselskap. Avinor har inngått en kontrakt med driftsselskapet, med utgangspunkt i Avinors vedtekter, som åpner for at den samlede driften av en lufthavn kan settes bort til andre basert på kontrakt, og at en slik lufthavn skal unntas fra samfinansieringen. Samferdselsdepartementet er kjent med at den eksisterende avtalen mellom Avinor og driftsselskapet må reforhandles dersom videre drift skal sikres. Departementet legger til grunn at reglene om statsstøtte og anskaffelser søkes ivaretatt. Staten vil kompensere Avinor basert på merkostnadene ved en reforhandlet avtaleløsning. Regjeringen kommer tilbake til dette i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.
Departementet vurderer at disse tiltakene er tilstrekkelig for å sikre videre drift av de ikke-statlige lufthavnene. Regjeringen anser med dette anmodningsvedtaket som ivaretatt.