Regjeringens handlingsplan: Kvinner, fred og sikkerhet (2023-2030)

Til innholdsfortegnelse

Gjennomføring av handlingsplanen

Gjennomføringen av handlingsplanen vil skje på mange ulike nivåer og i ulike fora, både nasjonalt, bilateralt, regionalt og multilateralt. Innsatsen i tredjeland vil fortsatt ha fokus på utvalgte satsingsland der Norge har en tilstedeværelse eller særskilt rolle som muliggjør virkningsfullt engasjement. Listen over satsingsland vil være dynamisk og kan justeres etter som forhold i landet endres. Per 2023 omfatter listen Afghanistan, Colombia, Filippinene, Irak, Jemen, Jordan, Mali, Mosambik, Myanmar, Nigeria, Palestina, Somalia, Sudan, Syria, Sør-Afrika, Sør-Sudan, Ukraina og Venezuela. Handlingsplanen følger også opp noen av anbefalingene i Norads evaluering av Norges innsats for kvinner, fred og sikkerhet 2000–2020 (Rapport 3/2022),33 som særlig vurderte innsats finansiert innenfor rammen av bistandsbudsjettet. Samtidig videreføres tilnærmingen om å integrere kvinner, fred og sikkerhet i hele bredden av freds- og sikkerhetsarbeid framfor å opprette separate budsjettposter for dette området.

Regionale og multilaterale fora vil fortsatt prioriteres, herunder NATO, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Den europeiske union (EU), Europarådet, Den afrikanske union (AU), ASEAN og FN – sistnevnte særlig i forbindelse med Norges medlemskap i Fredsbyggingskommisjonen 2023–2024 og kandidatur til MR-rådet for perioden 2028–2030. Nordisk samarbeid aktualiseres ytterligere av Sveriges og Finlands prosesser omkring NATO-medlemskap. Samarbeid, kompetansebygging og erfaringsutveksling med sivilsamfunnsorganisasjoner og forskningsmiljøer vil fortsette å være sentralt i gjennomføring av handlingsplanen og utvikling av den globale agendaen for kvinner, fred og sikkerhet.34

Handlingsplanen har varighet fram til 2030 for å skape mer forutsigbarhet og bidra til langsiktig strategisk tenkning omkring helhetlig gjennomføring av agendaen for kvinner, fred og sikkerhet. Planen skal gjennomgås interdepartementalt innen 2027, der eventuelle behov for oppdateringer eller justeringer vurderes på grunnlag av foreløpige erfaringer og relevant kunnskapsinnhenting. Handlingsplanens varighet sammenfaller med fristen for oppnåelse av FNs bærekraftsmål innen 2030 og 30-årsmarkeringen for FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1325. Tidsrammen speiler også handlingsplanen for kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i Norges utenriks- og utviklingspolitikk (2023–2030).

Norsk innsats og effekten av norske aktiviteter og tiltak er vektlagt i utarbeidelsen av innsatsområdene i handlingsplanen, og departementer med hovedansvar for arbeid knyttet til de ulike områdene er oppført i listen nedenfor. Departementene som har hovedansvar for de ulike innsatsene i handlingsplanen, skal utarbeide egne dokumenter for oppfølging av handlingsplanen og integrering av kjønnsperspektivet i sitt arbeid knyttet til fred og sikkerhet innen utgangen av 2023. De ansvarlige departementene vil også ha ansvar for å rapportere årlig om innsats, resultater og utfordringer knyttet til gjennomføring på sitt felt.

Utenriksdepartementet skal ha hovedansvar for sammenstilling og publisering av årsrapportene innen 1. august påfølgende år, og vil i løpet av 2023 utvikle et rapporteringsverktøy i forbindelse med oppdatering av plandokumentet «Veileder for utenrikstjenestens arbeid med kvinner, fred og sikkerhet». Utenriksdepartementet vil innhente årlig resultatrapportering fra relevante utenriksstasjoner. Norad vil bistå med innhenting av bistandsstatistikk samt innhenting og analyse av rapportering fra norske sivilsamfunnsorganisasjoner. Handlingsplanens gjennomføring skal videre følges opp gjennom årlige møter med involverte departementer, sivilt samfunn og relevante forskningsmiljøer.

Listen nedenfor indikerer hvilke(t) departement(er) som har hovedansvar for å gjennomføre de ulike punktene i handlingsplanen. I tillegg vil andre departementer, underliggende etater, sivilt samfunn og forskningsmiljøer kunne bidra til å gjennomføre og utvikle innsatsområdene underveis i handlingsplanperioden.

Handlingsplan

Departement

Integrere agendaen for kvinner, fred og sikkerhet samt kjønnsperspektivet i norsk innsats for fred og sikkerhet nasjonalt og internasjonalt samt i relevante nasjonale politiske planverk.

UD, FD, JD

Støtte tiltak som kan bidra til å styrke kvinners deltakelse og innflytelse innenfor alle områder som omtales i handlingsplanen.

UD, FD, JD, KUD, AID, KLD

Være en pådriver for utvikling, integrering og gjennomføring av agendaen for kvinner, fred og sikkerhet internasjonalt.

UD, FD, JD, KUD

Øke erfaringsutveksling og kompetansebygging med andre land i ulike stadier av utvikling og gjennomføring av nasjonale handlingsplaner for å styrke gjensidig læring.

UD, FD, JD

Bidra til å sikre inkluderende prosesser og arbeide systematisk for at flere kvinner deltar i fredsforhandlinger, dialoginitiativer og arbeid med de-eskalering og våpenhvileavtaler, både på grasrotnivå og i formelle prosesser.

UD

Ha kjønnsbalanse i egne delegasjoner til fredsforhandlinger og internasjonale møter der freds- og sikkerhetsarbeid diskuteres, samt bidra til å fremme relevante norske og internasjonale kandidater til roller i FN og andre internasjonale fora for fred og sikkerhet.

UD, FD, JD

Strategisk fremme kjønnsperspektivet i forhandlinger og fredsprosesser, være brobygger mellom sivilt samfunn og forhandlingsparter samt systematisk bidra til å sikre inkluderende strukturer for gjennomføringen av fredsavtaler.

UD

Bidra til at det i gjennomføringen av fredsavtaler legges til rette for at kvinner deltar og at kvinners rettigheter, behov og prioriteringer ivaretas, samt at eventuelle bestemmelser om kvinners rettigheter i avtalen gjennomføres.

UD

Bidra til beskyttelse av kvinnelige fredsbyggere og menneskerettighetsforsvarere som deltar eller har deltatt i fredsprosesser og fredsarbeid der Norge er engasjert.

UD, FD, JD, AID

Sikre at norsk militært og sivilt personell har god kunnskap om kvinner, fred og sikkerhet, herunder forebygging og håndtering av seksualisert vold i konflikt samt seksuell utnyttelse, overgrep og trakassering.

UD, FD, JD

Integrere kjønnsperspektivet i planlegging, gjennomføring, og evaluering av utdanning, trening, øvelser, operasjoner og oppdrag nasjonalt og internasjonalt, der det er relevant.

FD, JD

Bidra til å utvikle det internasjonale rammeverket for kvinner, fred og sikkerhet i multilaterale fora, og til å gjennomføre FN og NATOs politikk og operasjonsføringer for kvinner, fred og sikkerhet.

UD, FD, JD

Bidra til internasjonal kompetanseheving og kapasitetsbygging når det gjelder kvinner, fred og sikkerhet innenfor sikkerhetssektoren.

FD, JD

Arbeide for god kjønnsbalanse i Forsvaret og politiet, særlig i operative stillinger og lederstillinger.

FD, JD

Integrere tiltak knyttet til identifisering, forebygging og håndtering av konfliktrelatert seksualisert vold i operasjonsplanlegging nasjonalt og internasjonalt, der det er relevant.

FD, JD

Fremme kunnskap om konfliktrelatert seksualisert vold gjennom multilaterale fora, og arbeide for internasjonal forebygging, bekjempelse og straffeforfølgelse av bruk av konfliktrelatert seksualisert vold.

UD, FD, JD

Sikre gode retningslinjer og systemer for å forebygge, varsle og håndtere seksuell utnyttelse, overgrep og trakassering i sikkerhetssektoren.

FD, JD

Ha nulltoleranse for seksuell utnyttelse, overgrep og trakassering i sikkerhetssektoren i tråd med nasjonale og internasjonale retningslinjer og lovverk.

FD, JD

Inkludere kvinner og integrere et kjønnsperspektiv i nasjonal innsats for forebygging og bekjempelse av voldelig ekstremisme.

UD, JD, AID

Fremme integrering av kjønnsperspektivet i kontraterrorinnsats og i forebygging av voldelig ekstremisme internasjonalt.

UD, JD

Bygge og dele kunnskap om sammenhengen mellom hhv. kvinner, fred og sikkerhet og klima, fred og sikkerhet, samt arbeide for at kjønnsperspektivet blir en integrert del av beslutningsgrunnlaget i nasjonale og internasjonale fora.

UD, KLD

Arbeide for at kvinner, fred og sikkerhet og klima, fred og sikkerhet sees i sammenheng og ivaretas som to sammenkoblede tverrgående hensyn i Norges multilaterale og internasjonale samarbeid for fred og sikkerhet.

UD, KLD

Arbeide for å øke kvinner og jenters deltakelse og direkte innflytelse i nasjonale og internasjonale beslutningsprosesser om klima og miljø.

KLD, UD

Støtte opp under FNs innsats innenfor klima, fred og sikkerhet internasjonalt, regionalt og på landnivå, og jobbe for integrering av kjønnsperspektiv og kvinners fulle, likestilte og meningsfulle deltakelse i dette arbeidet.

UD, KLD

Opprettholde innsatsen for etterlevelse av folkeretten, herunder internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene, og bidra til å ansvarliggjøre parter i konflikt.

UD, JD

Fremme kvinners deltakelse i planlegging og gjennomføring av den humanitære innsatsen, og bidra til å sikre at kvinners stemmer blir hørt.

UD

Bidra til å forebygge og bekjempe seksualisert og kjønnsbasert vold, både i væpnet konflikt, postkonfliktsituasjoner og ved humanitære kriser i fredstid.

UD, JD

Videreføre arbeidet med å sikre at kjønnsperspektivet integreres i arbeidet med våpenkontroll og humanitær nedrustning, blant annet gjennom oppfølging av den politiske erklæringen om eksplosive våpen i tett befolkede områder (EWIPA).

UD

Styrke gjennomføringen av handlingsplanen for kvinner, fred og sikkerhet nasjonalt og integrere kjønnsperspektivet i utarbeidelsen av nasjonale og lokale krise- og beredskapsplanverk.

JD

Bidra til å styrke forskning og kunnskap om hvordan krig, konflikt og alvorlige kriser kan ramme ulike grupper av kvinner og menn ulikt også i Norge, og hvordan beredskap og respons kan bli mer kjønnssensitiv.

FD, JD

Integrere en kjønnssensitiv tilnærming i alle stadier av asylprosesser og integrere kjønnsperspektivet i utforming av tiltak.

JD

Sikre at relevant personell har god kompetanse om kjønnsperspektivet i spørsmål relatert til beskyttelse og asyl.

JD

Bidra til at kvinnelige menneskerettighetsforsvarere i konflikt- og postkonfliktsituasjoner har tilgang til beskyttelsesmekanismer gjennom FN og sivilt samfunn.

UD

Legge til rette for at kvinnelige menneskerettighetsforsvarere fra områder berørt av konflikt som får beskyttelse i Norge, skal kunne fortsette sitt engasjementet.

UD, JD, AID, KUD

Fremme kvinnelige menneskerettighetsforsvareres deltakelse i multilaterale fora og internasjonale møter om fred og sikkerhet, og arbeide for at retningslinjer for beskyttelse av deltakelse og forebygging av represalier styrkes.

UD, KUD

Følgende forkortelser for de relevante departementene per 2023 er brukt i listen overfor:

UD – Utenriksdepartementet

FD – Forsvarsdepartementet

JD – Justis- og beredskapsdepartementet

KUD – Kultur- og likestillingsdepartementet

AID – Arbeids- og inkluderingsdepartementet

KLD – Klima- og miljødepartementet

Fotnoter

34.

 Norge har i flere år støttet den globale indeksen for kvinner, fred og sikkerhet utviklet av Georgetown Institute for Women, Peace and Security og PRIO Centre on Gender, Peace and Security Countries Archive – GIWPS (georgetown.edu)