Dialog og møteplasser
Tiltak 1: Tilskuddsordning mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
Ansvarlig: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tilskuddsordningen trådte i kraft i 2021 og forvaltes av Barne, – ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Ordningen har som mål å støtte initiativer og aktiviteter som skal motvirke rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på grunn av etnisitet, religion og livssyn. Frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn og kommuner kan søke støtte fra ordningen. I 2021 fikk 29 prosjekter støtte for til sammen 8 millioner kroner. I 2022 fikk 47 prosjekter støtte for til sammen 19 millioner kroner. I 2023 fikk 50 prosjekter støtte for til sammen 19 600 000 kroner. I 2023 var det totale omsøkte beløpet på ca. 83 000 000 kroner, og det totale antall søknader 157. Kultur- og likestillingsdepartementet viderefører bevilgningen til ordningen med 20,9 millioner kroner i 2024. Før klagesaksbehandlingen er gjennomført, har 51 ulike tiltak mottatt støtte i 2024.
Siden den ble etablert har det vært stor interesse for ordningen, og det har også vært en betydelig oversøking. Allerede i løpet av de få årene ordningen har eksistert, har flere kommuner og andre aktører satt rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på dagsorden. Det er god geografisk spredning av tiltakene. Tilskuddsordningen bidrar til at flere aktører samarbeider og jobber systematisk og langsiktig på ulike arenaer i lokalsamfunnet og nasjonalt.
Prosjektene har noe ulik innretning, men typiske prosjekter det har blitt gitt tilskudd til, har vært tiltak som legger til rette for møteplasser og dialog der formålet er økt kunnskap og kompetanse om rasisme og diskriminering og/eller tiltaksutvikling lokalt. Flere prosjekter har vært rettet mot veiledning og rettighetsinformasjon. Det har også blitt gitt tilskudd til prosjekter med målsetning om å forbygge hatefulle ytringer på internett.
Tilskuddsmottakere for 2021-2024 kommer frem av Bufdirs hjemmeside: Tilskudd til tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer | Bufdir
Status: løpende
Tiltak 2: Styrke arbeidet i regi av sivilsamfunnet mot rasisme og diskriminering
Ansvarlig: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Gjennom tilskuddsordningen Tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner bevilger Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) støtte til prosjekter, enkelttiltak eller aktiviteter i regi av frivillige organisasjoner som bidrar til å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn. 40 kommuner gir støtte til lokale aktiviteter, IMDi gir tilskudd til nasjonale prosjekter. Ordningen skal blant annet bidra til å stimulere til fellesskap, tillit og tilhørighet i lokalsamfunn for innvandrere og øvrig befolkning, og motvirke utenforskap, herunder arbeid mot rasisme og diskriminering og for mangfold i lokalsamfunn.
Tilskuddsmottakere for 2022 og 2023 kommer frem av IMDis hjemmeside: Tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner | IMDi
Status: løpende
Tiltak 3: Utrede en veilederordning for innsikt om muslimsk identitet
Ansvarlig: Kultur- og likestillingsdepartementet
På oppdrag for Kultur- og likestillingsdepartementet utredet Bufdir i 2021 en veilederordning for innsikt om muslimsk identitet, jf. Prop. 1 S (2021–2022). Bufdir anbefalte at man i stedet for opprettelsen av en slik ordning, styrker eksisterende ordninger som DEMBRA (demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme). Gjennom denne ordningen tilbys skoler og lærerutdanninger veiledning og kurs med formål å forebygge fordommer, fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme og ekstremisme.
Status: fullført
Tiltak 4: Kultur og idrett som arenaer for mangfold og inkludering
Ansvarlig: Kultur- og likestillingsdepartementet
Kunst- og kulturlivet, mediene, frivilligheten og idretten skal inkludere og være tilgjengelige for alle, uavhengig av for eksempel etnisitet og religion.
Kultur: Kulturdirektoratet har rolle som nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren. Personer med synlig minoritetsbakgrunn, og de som representerer flerkulturelt og etnisk mangfold kan oppleve hindringer i rekruttering til kunst- og kulturrelaterte yrker. Kulturdirektoratet har utviklet verktøy, kunnskap og data på området, og sikrer at mangfold og inkludering er ivaretatt i forvaltning av tilskuddsordninger gjennom kompetanse- og kunnskapsutvikling. Direktoratet har en særskilt rolle i å stimulere kultursektoren til inkludering og representativitet, til mangfold blant publikum, hos utøvere, og i uttrykksformer, samt å støtte kulturvirksomhetene og kunstnerne i dette arbeidet.
Idrett: Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) skal arbeide aktivt med å forebygge rasisme i idretten. Idrettens langtidsplan «Idretten Vil 2023 – 2027», strategidokument 2019–2023, fastslår at «Idretten skal på alle nivåer praktisere nulltoleranse for enhver form for diskriminering og trakassering». Dette gjelder på alle idrettens ulike arenaer. Det viktigste verktøyet er bevisstgjøring og holdningsskapende arbeid. NIF har utarbeidet en egen veileder som skal gjøre det lettere å rapportere, håndtere og reagere på rasisme og alle typer diskriminering i idretten. De har også en egen varslingskanal for varsling av kritikkverdige forhold.
Status: løpende
Tiltak 5: Utstilling om mangfold blant muslimer i Norge
Ansvarlig: Kultur- og likestillingsdepartementet
På oppdrag fra Bufdir laget Minotenk en videoutstilling som løfter frem mangfoldet i den muslimske befolkningen. Utstillingen viser mangfoldet blant muslimer i Norge når det gjelder identitet, trosutøvelse og kultur. Utstillingen skal bidra til å forebygge diskriminering av muslimer. Utstillingen ble lansert sensommeren 2021, og den har vært vist i ulike sammenhenger. Bufdir har blant annet delt den på sosiale medier og den er vist på to-årsmarkeringen av terrorangrepet mot Al-Noor Islamic Center i Bærum, og på Bufdirs markering av 21. mars 2022 (den internasjonale dagen mot rasisme). Minotenk delte den på sine digitale flater i forbindelse med den internasjonale dagen for bekjempelse av islamofobi.
Status: fullført
Tiltak 6: Utstilling om hverdagsrasisme
Ansvarlig: Kultur- og likestillingsdepartementet
Kultur- og likestillingsdepartementet har gitt midler til Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) til en utstilling om hverdagsrasisme. Utstillingen fikk navnet U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge og åpnet i september 2021. HL-senteret har utviklet et undervisningsopplegg knyttet til utstillingen. Utstillingen og undervisningsopplegget når mange ulike grupper i befolkningen.
Status: fullført
Tiltak 7: Samfunnskontrakten for flere læreplasser
Ansvarlig: Kunnskapsdepartementet
I 2021 ble myndighetene og partene i arbeidslivet enige om en ny «Samfunnskontrakt for flere læreplasser 2022–2026». Samarbeidet forplikter aktørene til å arbeide systematisk og målrettet med å rekruttere flere lærebedrifter og til å styrke det lokale arbeidet for læreplasser. Arbeidet mot diskriminering og for mangfold i rekrutteringen til læreplasser står sentralt.
Status: fullført
Tiltak 8: Videreføre og videreutvikle støtten til dialogtiltak på tros- og livssynsfeltet
Ansvarlig: Barne- og familiedepartementet
Barne- og familiedepartementet gir driftstilskudd til dialog- og paraplyorganisasjoner på tros- og livssynsfeltet og prosjekttilskudd til dialogtiltak. Målet med driftstilskuddet er særlig å styrke organisasjonenes aktiviteter knyttet til rollen som brobyggere mellom tros- og livssynssamfunn og som kontaktledd til det offentlige. Det er også et mål å styrke aktivitetene rettet inn mot sivilsamfunnet for å øke kunnskapen om de ulike tros- og livssynssamfunnene. Fra og med 2022 får Muslimsk Dialognettverk (MDN), i tillegg til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) og Norges Kristne Råd (NKR), driftstilskudd som dialog- og paraplyorganisasjoner på tros- og livssynsfeltet.
Status: løpende
Tiltak 9: Støtte til et minne- og kunnskapssenter i regi av Stiftelsen 10. august
Ansvarlig: Kunnskapsdepartementet
I desember 2022 åpnet et minne- og læringssenter i regi av Stiftelsen 10. august, der skoleelever, studenter og andre besøkende kan lære om terrorangrepet på Al-Noor Islamic Center i 2019. Målet for senteret er å vise de fysiske sporene, fortelle om tankegodset som lå bak terrorangrepet, og stimulere til dialog med besøkende for å reflektere over konsekvenser av hatretorikk, konspirasjonsteorier og hvordan man bygger beredskap mot lignende handlinger.
I 2023 ble det bevilget 4 mill. kroner til etablering av minne- og læringssenteret. I 2024 videreføres bevilgningen på 4 mill. kroner til drift av senteret.
Status: løpende