13 Avsluttende bemerkninger
OSSE-formannskapet var en krevende oppgave for Norge. Hovedansvaret for tilretteleggingen og gjennomføringen av formannskapet påhvilte Utenriksdepartementet. Det ble imidlertid også etablert et nært samarbeid med andre deler av forvaltningen, i første rekke Forsvarsdepartementet og Forsvarets Overkommando. Dette samarbeid var for det første av uvurderlig betydning for utøvelsen av formannskapet i forhold til konkrete utfordringer, som for eksempel Kosovo-krisen. Bl.a. i forbindelse med etableringen av hovedkvarteret for Kosovo Verification Mission ytet forsvaret således meget vesentlige bidrag på personell- og logistikk-siden. For det andre var samarbeidet med forsvaret av betydning fordi det bidro til å sikre det informasjonstilfang formannskapet var avhengig av. Det ble således etablert en kontakt- og samarbeidsordning med Forsvarets Overkommando/Etterretningsstaben som innebar at Utenriksdepartementet ved behov kunne innhente informasjon av betydning for formannskapets arbeid med konkrete problemstillinger. Denne ordningen fungerte godt og var nyttig for Utenriksdepartementet.
Erfaringene fra samarbeidet med Forsvarsdepartementet og Forsvarets Overkommando under OSSE-formannskapet bør nyttiggjøres i forbindelse med lignende nasjonale løft i fremtiden. Eksempelvis vil det også i tilknytning til et evt. norsk medlemskap i FNs Sikkerhetsråd fra 2001 være behov for et løpende tilfang av informasjon om utviklingen i ulike konflikt- og krise-områder.
Regjeringen ser OSSE som et viktig virkemiddel i arbeidet for å fremme fred, stabilitet, demokrati og menneskerettigheter. Den anser at Norge gjennom OSSE-formannskapet bidro til å styrke bildet av vårt land som en pålitelig og troverdig partner i internasjonalt samarbeid. Regjeringen vil fortsatt støtte aktivt opp om organisasjonens virksomhet, bl.a. gjennom Norges deltagelse i OSSE-troikaen i 2000.