3 Sikkerhetspakt for Europa
Istanbul, november 1999
1. Ved inngangen til det 21. århundre erklærer vi, stats- og regjeringssjefene i OSSEs deltakerstater, vår sterke forpliktelse med sikte på et fritt, demokratisk og mer integrert OSSE-område, der deltakerstatene lever i fred med hverandre og enkeltmennesker og samfunn lever i frihet, velferd og sikkerhet. For å gjennomføre denne forpliktelsen har vi besluttet å treffe en rekke nye tiltak. Vi er blitt enige om å:
vedta plattformen for kooperativ sikkerhet, for å styrke samarbeidet mellom OSSE og andre internasjonale organisasjoner og institusjoner, og dermed utnytte det internasjonale samfunnets ressurser bedre,
videreutvikle OSSEs rolle i fredsbevarende virksomhet, og dermed bedre gjenspeile organisasjonens utvidede tilnærming til sikkerhet,
opprette innsatsgrupper for hurtig ekspertbistand og -samarbeid (REACT) og dermed sette OSSE i stand til å reagere raskt på behov for bistand og større sivile feltoperasjoner,
styrke vår evne til å utføre politirelatert virksomhet for å bidra til å opprettholde rettsstatens normer,
opprette et operasjonssenter for å planlegge og iverksette OSSEs feltoperasjoner,
styrke konsultasjonsprosessen innen OSSE ved å opprette den forberedende komité under OSSEs faste råd.
Vi er opptatt av å hindre utbrudd av voldelige konflikter når dette er mulig. De tiltak vi har besluttet å treffe i denne pakt, vil styrke OSSEs evne på dette felt, samt organisasjonens kapasitet til å løse konflikter og gjenreise krigsherjede og -rammede samfunn. Denne pakt vil bidra til å danne et felles og udelelig sikkerhetsområde. Den vil fremme opprettelsen av et OSSE-område uten skillelinjer og soner med forskjellige sikkerhetsnivåer.
I. Våre felles utfordringer
2. Det er i det siste tiåret i det 20. århundre oppnådd betydelige resultater i OSSE-området, samarbeid har erstattet tidligere konfrontasjon, men faren for konflikter mellom stater er ikke eliminert. Vi har lagt Europas gamle skiller bak oss, men det er oppstått nye risikoer og utfordringer. Etter at vi undertegnet Paris-pakten, er det blitt tydeligere at konflikter både innen stater og mellom stater kan true vår sikkerhet. Vi har opplevd konflikter som ofte er forårsaket av åpenbare brudd på OSSEs normer og prinsipper. Vi har vært vitne til grusomheter av en type vi trodde hørte fortiden til. I dette tiåret er det blitt klart at alle slike konflikter kan utgjøre en trussel mot sikkerheten for alle OSSEs deltakerstater.
3. Vi er fast bestemt på å lære av farene ved konfrontasjon og skiller mellom stater, samt av det siste tiårets tragedier. Sikkerhet og fred må styrkes gjennom en tilnærming som kombinerer to grunnleggende elementer, vi må skape tillit mellom mennesker innen statene og styrke samarbeidet mellom statene. Vi vil derfor styrke eksisterende instrumenter og utarbeide nye for å gi bistand og råd. Vi vil øke vår innsats for å sikre full respekt for menneskerettigheter og grunnleggende friheter, herunder rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter. Parallelt med dette vil vi styrke vår evne til å øke tilliten og sikkerheten mellom statene. Vi er fast bestemt på å videreutvikle de midler vi har til rådighet for å løse tvister mellom statene på en fredelig måte.
4. Internasjonal terrorisme, voldelig ekstremisme, organisert kriminalitet og ulovlig narkotikahandel utgjør stadig større utfordringer for sikkerheten. Uansett motiver, er alle former og utrykk for terrorisme uakseptabelt. Vi vil øke vår innsats for å hindre at terrorhandlinger forberedes og finansieres på våre territorier, og nekte terrorister sikre tilfluktssteder. Den overdrevne og destabiliserende akkumuleringen og ukontrollerte spredningen av håndvåpen og lette våpen utgjør en trussel mot fred og sikkerhet. Vi ønsker å styrke vernet mot disse nye farene og utfordringene; sterke demokratiske institusjoner og rettssikkerhet er grunnpilaren i et slikt vern. Vi er også fast bestemt på å samarbeide mer aktivt og tettere for å møte disse utfordringene.
5. Akutte økonomiske problemer og miljøforringelse kan få alvorlige følger for sikkerheten. Samarbeid innen økonomi, vitenskap og teknologi og miljøvern vil være av avgjørende betydning. Vi vil styrke våre tiltak mot slike trusler gjennom ytterligere reformer innen økonomi og miljøvern, stabile og åpne rammer for økonomisk virksomhet sant ved å fremme markedsøkonomi, mens det samtidig tas behørig hensyn til økonomiske og sosiale rettigheter. Vi bifaller den enestående økonomiske omstillingsprosessen som pågår i mange deltakerstater. Vi oppfordrer dem til å fortsette reformprosessen, som vil bidra til sikkerhet og velferd i hele OSSE-området. Vi vil intensivere vår innsats innen alle OSSEs dimensjoner for å bekjempe korrupsjon og for å fremme rettsstatens normer.
6. Vi bekrefter at sikkerheten i nærliggende områder, særlig i middelhavsområdet samt i områder i umiddelbar nærhet av deltakerstater, f.eks. de sentralasiatiske, er av stigende betydning for OSSE. Vi erkjenner at manglende stabilitet i disse områdene skaper utfordringer som direkte berører OSSE-statenes sikkerhet og velferd.
II. Vårt felles fundament
7. Vi bekrefter på ny vår fulle tilslutning til De forente nasjoners pakt, og til sluttakten fra Helsingfors, Paris-pakten og alle andre OSSE-dokumenter vi har vedtatt. Disse dokumentene utgjør våre felles forpliktelser og danner grunnlaget for vårt arbeid. De har bidratt til å få slutt på den gamle konfrontasjonen i Europa og å skape en ny tid med demokrati, fred og solidaritet i hele OSSE-området. De fastsatte klare normer for deltakerstatenes behandling av hverandre og av alle mennesker på sine territorier. Alle OSSE-forpliktelser, uten unntak, har samme gyldighet i hver deltakerstat. At de gjennomføres loyalt, er avgjørende for forholdet mellom statene, mellom regjeringene og deres folk, samt mellom organisasjonene som statene er medlemmer av. Deltakerstatene står til regnskap overfor sine borgere og er ansvarlig overfor hverandre for gjennomføringen av sine OSSE-forpliktelser. Vi betrakter disse forpliktelsene som noe vi har skapt i fellesskap og som følgelig direkte og legitimt angår alle deltakerstater.
Vi bekrefter på ny at OSSE er en regional ordning i henhold til kapittel VIII i De forente nasjoners pakt og den viktigste organisasjonen for fredelig løsning av tvister innen sin region og et nøkkelinstrument for tidlig varsling, konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikt. OSSE er en inkluderende og bred organisasjon for konsultasjoner, beslutningstaking og samarbeid i sin region.
8. Hver deltakerstat har lik rett til sikkerhet. Vi bekrefter på ny hver deltakerstats naturlige rett til fritt å kunne velge eller forandre sine sikkerhetsordninger, herunder alliansetraktater, etter hvert som de utvikler seg. Hver stat har også rett til å være nøytral. Hver deltakerstat vil respektere alle andres rettigheter i disse henseender. Ingen stat vil styrke sin sikkerhet på bekostning av andre staters sikkerhet. Innen OSSE kan ingen stat, gruppe av stater eller organisasjon ha et hovedansvar for å opprettholde fred og stabilitet i OSSE-området eller betrakte en del av OSSE-området som sin interessesfære.
9. Vi vil bygge våre forbindelser på prinsippet om felles og utvidet sikkerhet, i en ånd av partnerskap, solidaritet og åpenhet. Hver deltakerstats sikkerhet er uløselig knyttet til alle andres sikkerhet. Vi vil behandle de menneskelige, økonomiske, politiske og militære dimensjonene ved sikkerheten som en integrert helhet.
10. Vi vil fortsette å bevare konsensus som grunnlag for beslutningstaking i OSSE. OSSEs fleksibilitet og evne til å reagere hurtig på et skiftende politisk klima bør være kjernen i OSSEs kooperative og inkluderende tilnærming til felles og udelelig sikkerhet.
11. Vi erkjenner det hovedansvar som De forente nasjoners sikkerhetsråd har for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, og dets avgjørende rolle når det gjelder å bidra til sikkerhet og stabilitet i vår region. Vi bekrefter på ny våre rettigheter og plikter etter De forente nasjoners pakt, herunder vår forpliktelse med hensyn til avkall på bruk av makt eller trussel om bruk av makt. I denne forbindelse bekrefter vi også vår forpliktelse til å søke å løse tvister med fredelige midler som fastsatt i De forente nasjoners pakt.
* * * * *
Basert på dette felles fundament vil vi styrke våre felles mottiltak og forbedre våre felles instrumenter for å møte de utfordringer vi står overfor på en mer effektiv måte.
III. Våre felles mottiltak
Samarbeid med andre organisasjoner: plattformen for kooperativ sikkerhet
12. De risikoer og utfordringer vi står overfor i dag, kan ikke møtes av en stat eller organisasjon alene. I løpet av det siste tiåret har vi tatt viktige skritt for å utforme et nytt samarbeid mellom OSSE og andre internasjonale organisasjoner. For fullt ut å utnytte det internasjonale samfunnets ressurser, er vi opptatt av et enda tettere samarbeid mellom internasjonale organisasjoner.
Gjennom plattformen for kooperativ sikkerhet, som herved vedtas som en sentral del av denne pakt, forplikter vi oss til å fortsette å styrke og utvikle samarbeidet med kompetente organisasjoner på likeverdig grunnlag og i partnerskapets ånd. Prinsippene for plattformen for kooperativ sikkerhet, slik de er fastsatt i gjennomføringsdokumentet vedlagt denne pakt, gjelder for enhver organisasjon eller institusjon hvis medlemmer enkeltvis og samlet beslutter å slutte seg til dem. De gjelder for alle sikkerhetsdimensjoner - politiske og militære, menneskelige og økonomiske. Gjennom denne plattformen søker vi å utvikle og opprettholde politisk og operasjonelt samhold, på grunnlag av felles verdier, innen alle de organer som arbeider med sikkerhet, både gjennom mottiltak i konkrete kriser og utforming av tiltak for å møte nye risikoer og utfordringer. Idet vi erkjenner den nøkkelrolle OSSE kan spille med hensyn til integrering, tilbyr vi OSSE som en fleksibel, samordnet ramme, når det er hensiktsmessig, for å fremme et samarbeid der forskjellige organisasjoner kan forsterke hverandre, idet de drar nytte av hverandres sterke sider. Vi har ikke til hensikt å skape et hierarki av organisasjoner eller en permanent arbeidsdeling mellom dem.
Vi er i prinsippet rede til å sette inn ressurser fra de internasjonale organisasjoner og institusjoner vi er medlemmer av til støtte for OSSEs arbeid, forutsatt at de nødvendige prinsippvedtakene blir gjort i hvert enkelt tilfelle.
13. Subregionalt samarbeid er blitt et viktig element i styrkingen av sikkerheten i hele OSSE-området. Prosesser som f.eks. Stabilitetspakten for Sørøst-Europa, som foregår i OSSEs regi, bidrar til å fremme våre felles verdier. De bidrar til bedre sikkerhet ikke bare i den aktuelle subregionen, men i hele OSSE-området. I samsvar med plattformen for kooperativ sikkerhet tilbyr vi OSSE som et forum for subregionalt samarbeid. I denne forbindelse og i samsvar med fremgangsmåtene fastsatt i gjennomføringsdokumentet, vil OSSE lette utveksling av informasjon og erfaring mellom subregionale grupper og kan, etter anmodning, motta og oppbevare deres gjensidige overenskomster og avtaler.
Solidaritet og partnerskap
14. Den beste garantien for fred og sikkerhet i vår region er at hver deltakerstat har vilje og evne til å opprettholde demokrati, rettssikkerhet og respekt for menneskerettighetene. Vi bekrefter hver og én at vi er villige til fullt ut å overholde våre forpliktelser. Vi har også et felles ansvar for å verne om OSSEs prinsipper. Vi er derfor fast bestemt på å samarbeide innen OSSE og med dens institusjoner og representanter, og er rede til å bruke OSSEs instrumenter, redskaper og mekanismer. Vi vil samarbeide i en ånd av solidaritet og partnerskap i en kontinuerlig evaluering av gjennomføringen. Vi forplikter oss i dag til å treffe felles tiltak basert på samarbeid, både i OSSE og gjennom de organisasjoner vi er medlemmer av, for å yte bistand til deltakerstatene slik at de bedre kan overholde OSSEs prinsipper og forpliktelser. Vi vil forsterke eksisterende samarbeidsinstrumenter og utvikle nye for å reagere effektivt på anmodninger om bistand fra deltakerstatene. Vi vil vurdere hvordan vi ytterligere kan øke organisasjonens effektivitet når det gjelder å håndtere tilfeller med åpenbare, grove og vedvarende brudd på disse prinsippene og forpliktelsene.
15. Vi har bestemt å vurdere hvordan vi kan hjelpe deltakerstater som anmoder om bistand, når lov og orden i denne staten er brutt sammen. Vi vil i fellesskap vurdere situasjonen og hvordan vi eventuelt kan støtte den aktuelle staten.
16. Vi bekrefter på ny at atferdskodeksen for de politiske og militære sider ved sikkerheten fortsatt gjelder. Vi vil, i samsvar med vårt ansvar innen OSSE, innlede omgående konsultasjoner med en deltakerstat som ber om bistand for å sikre sin rett til eget eller kollektivt selvforsvar i tilfelle dens suverenitet, territorial integritet og politiske uavhengighet er truet. Vi vil sammen vurdere hva trusselen går ut på og hvilke tiltak som måtte være nødvendige for å forsvare våre felles verdier.
Våre institusjoner
17. Parlamentarikerforsamlingen har utviklet seg til en av OSSEs viktigste institusjoner, som stadig kommer med nye ideer og forslag. Vi hilser velkommen den rollen Parlamentarikerforsamlingen i stigende grad spiller, særlig på området demokratisk utvikling og valgovervåkning. Vi oppfordrer Parlamentarikerforsamlingen til å videreutvikle sin virksomhet som et vesentlig ledd i vår innsats for å fremme demokrati, velferd og økt tillit i og mellom deltakerstatene.
18. Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR), Høykommissæren for nasjonale minoriteter (HCNM) og Representanten for frie medier er viktige instrumenter for å sikre respekt for menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerheten. OSSEs sekretariat yter viktig bistand til det sittende formannskap og til organisasjonens virksomhet, særlig i felten. Vi vil også ytterligere styrke OSSE-sekretariatets operasjonelle kapasitet slik at det er i stand til å møte utvidelsen av vår virksomhet og å påse at feltoperasjoner fungerer effektivt og i samsvar med de mandater og retningslinjer som er gitt.
Vi forplikter oss til å gi OSSE-institusjonene vår fulle støtte. Vi understreker viktigheten av nært samarbeid mellom OSSE-institusjonene, samt våre feltoperasjoner, for å utnytte våre felles ressurser optimalt. Vi vil ta hensyn til behovet for geografisk spredning og likevekt mellom kjønnene ved rekruttering av personell til OSSE-institusjoner og feltoperasjoner.
Vi er oppmerksom på den enorme utviklingen og spredningen i OSSEs virksomhet. Vi erkjenner at et stort antall av OSSEs deltakerstater ikke har klart å gjennomføre vedtaket Ministerrådet gjorde i Roma i 1993, og at det kan oppstå vanskeligheter på grunn av at organisasjonen mangler rettslig handleevne. Vi vil søke å forbedre denne situasjonen.
Den menneskelige dimensjon
19. Vi bekrefter på ny at respekt for menneskerettigheter og grunnleggende friheter, demokrati og rettssikkerheten er kjernen i OSSEs utvidede sikkerhetsbegrep. Vi forplikter oss til å bekjempe trusler mot sikkerheten som f.eks. brudd på menneskerettigheter og grunnleggende friheter, herunder tankefrihet, samvittighetsfrihet, religions- eller trosfrihet og uttrykk for intoleranse, aggressiv nasjonalisme, rasisme, sjåvinisme, fremmedfrykt og antisemittisme.
Å beskytte og arbeide for å fremme rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter, er viktige faktorer for demokrati, fred, rettferdighet og stabilitet innen og mellom deltakerstatene. I denne sammenheng bekrefter vi på ny våre forpliktelser, særlig i henhold til de aktuelle bestemmelsene i København-dokumentet av 1990 om den menneskelige dimensjon, og minner om rapporten fra ekspertmøtet i Genève i 1991 om nasjonale minoriteter. Full respekt for menneskerettighetene, herunder rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter, vil, foruten å være et mål i seg selv, ikke kunne undergrave, men snarere styrke territorial integritet og suverenitet. Forskjellige selvstyreordninger og andre tilnærmingsmåter skissert i ovennevnte dokumenter, som er i samsvar med OSSEs prinsipper, utgjør metoder for å bevare og fremme den etniske, kulturelle, språklige og religiøse identiteten til nasjonale minoriteter innen en eksisterende stat. Vi fordømmer vold mot enhver minoritet. Vi forplikter oss til å treffe tiltak for å fremme toleranse og bygge pluralistiske samfunn der alle, uansett etnisk opprinnelse, nyter full likestilling. Vi understreker at spørsmål angående nasjonale minoriteter kan løses på tilfredsstillende måte bare innenfor en demokratisk politisk ramme basert på rettsstatens normer.
Vi bekrefter på ny vår erkjennelse av at alle har rett til en nasjonalitet og at ingen bør fratas sin nasjonalitet på vilkårlig måte. Vi forplikter oss til å fortsette vår innsats for å sikre at alle kan utøve denne rettigheten. Vi forplikter oss også til å bidra til å sikre internasjonal beskyttelse av statsløse personer.
20. Vi erkjenner de særlige vanskelighetene som roma og sinti møter, og behovet for å treffe effektive tiltak for at personer som tilhører roma og sinti fullt ut oppnår like muligheter i samsvar med OSSEs forpliktelser. Vi vil styrke vår innsats for å sikre at roma og sinti kan spille en full- og likeverdig rolle i våre samfunn og å avskaffe diskriminering mot dem.
21. Vi går inn for å avskaffe tortur og grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff i hele OSSE-området. For dette formål vil vi fremme lovgivning som gir vern under rettergang, materielt vern samt rettsmidler til å bekjempe slike handlinger. Vi vil bistå ofrene og eventuelt samarbeide med aktuelle internasjonale organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner.
22. Vi avviser enhver politikk som går ut på etnisk rensing eller masseutvisning. Vi bekrefter på ny vår forpliktelse til å respektere retten til å søke asyl og å sikre internasjonal beskyttelse av flyktninger som fastsatt i konvensjonen av 1951 om flyktningers status og dens protokoll av 1967, samt å tilrettelegge for frivillig tilbakereise i verdighet og sikkerhet for flyktninger og internt fordrevne personer.
For å bedre beskyttelsen av sivile under konflikter, vil vi søke å finne fram til metoder for å styrke håndhevelsen av internasjonal humanitær rett.
23. Full og lik utøvelse av menneskerettigheter for kvinner er avgjørende for å oppnå et mer fredelig, velstående og demokratisk OSSE-område. Vi forplikter oss til å gjøre likestilling mellom menn og kvinner til en integrert del av vår politikk, både på statsnivå og innen organisasjonen.
24. Vi vil treffe tiltak for å eliminere alle former for diskriminering av kvinner og avskaffe vold mot kvinner og barn, samt seksuell utnyttelse og alle former for menneskehandel. For å hindre slike forbrytelser, vil vi blant annet arbeide for innføring av lover eller styrking av lovverket slik at personer som begår slike handlingene stilles til ansvar og ofrene får bedre vern. Vi vil også utarbeide og iverksette tiltak for å fremme barns rettigheter og interesser under væpnede konflikter og etter konflikter, herunder barn som er flyktninger og internt fordrevne. Vi vil se nærmere på hvordan vi kan hindre tvungen eller obligatorisk rekruttering av personer under 18 år til bruk i væpnede konflikter.
25. Vi bekrefter på ny vår forpliktelse til å holde frie og rettferdige valg i samsvar med OSSEs forpliktelser, særlig København-dokumentet av 1990. Vi erkjenner at ODIHR kan yte bistand til deltakerstatene når det gjelder å utarbeide og gjennomføre lovgivning om valg. I tråd med disse forpliktelser vil vi invitere observatører til våre valg fra andre deltakerstater, ODIHR og OSSEs parlamentarikerforsamling og relevante institusjoner og organisasjoner som ønsker å følge med under våre valgprosedyrer. Vi er enige om gi ODIHRs evalueringer og anbefalinger om valget omgående oppfølging.
26. Vi bekrefter på ny betydningen av uavhengige medier og fri informasjonsflyt samt allmennhetens adgang til informasjon. Vi forplikter oss til å treffe alle nødvendige tiltak for å sikre de grunnleggende vilkårene for frie og uavhengige medier og uhindret informasjonsflyt over landegrenser og innen statene, som vi anser som en avgjørende faktor av ethvert demokratisk, fritt og åpent samfunn.
27. Ikke-statlige organisasjoner (NGO) kan spille en avgjørende rolle i arbeidet for å fremme menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet. De er en integrert del av et sterkt, sivilt samfunn. Vi forplikter oss til å styrke de ikke-statlige organisasjonenes evne til å yte sitt fulle bidrag til videreutviklingen av det sivile samfunn og respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter.
Den politiske og militære dimensjon
28. De politisk og militære sider ved sikkerheten forblir avgjørende for deltakerstatenes interesser. De utgjør et hovedelement i OSSEs utvidede sikkerhetsbegrep. Nedrustning, rustningskontroll og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak (CSBM) er viktige deler av den samlede innsatsen for økt sikkerhet ved å fremme stabilitet, åpenhet og forutsigbarhet på det militære området. Full gjennomføring, tilpasning på riktig tidspunkt og, når det er nødvendig, videreutvikling av avtaler om rustningskontroll og CSBM er sentrale bidrag til vår politiske og militære stabilitet.
29. Avtalen om konvensjonelle styrker i Europa (CFE-avtalen) må fortsatt være en hjørnesten i europeisk sikkerhet. Den har drastisk redusert nivået på utstyrsenhetene. Den er et avgjørende bidrag til et sikrere og mer integrert Europa. Statene som er parter i denne avtalen, tar et avgjørende skritt fremover. Avtalen styrkes nå ved at dens bestemmelser tilpasses slik at den sikrer økt stabilitet, forutsigbarhet og åpenhet under stadig skiftende omstendigheter. Flere stater vil ytterligere redusere nivået på sine utstyrsenheter. Den tilpassede avtalen vil, når den trer i kraft, være åpen for frivillig tiltredelse fra andre OSSE-deltakerstater i området mellom Atlanterhavet og Uralfjellene og dermed gi et viktig ekstrabidrag til europeisk stabilitet og sikkerhet.
30. OSSEs Wien-dokument av 1999, samt andre dokumenter vedtatt av Forum for sikkerhetssamarbeid (FSC) om politiske og militære sider ved sikkerheten, er verdifulle redskaper for OSSEs samtlige deltakerstater i arbeidet for å bygge større gjensidig tillit og militær åpenhet. Vi vil fortsette å gjøre jevnlig bruk av og fullt ut gjennomføre alle OSSE-instrumenter på dette område og søke å tilpasse dem i rett tid for å sikre at sikkerhetsbehovene i OSSE-området møtes på tilstrekkelig vis. Vi vil fortsatt være forpliktet etter prinsippene i atferdskodeksen for de politiske og militære sider ved sikkerheten. Vi er fast bestemt på å gjøre ytterligere innsats innen FSC for sammen å drøfte deltakerstatenes felles sikkerhetsproblemer og å videreføre OSSEs utvidede og udelelige sikkerhetsbegrep når det gjelder den politiske og militære dimensjon. Vi vil videreføre en omfattende sikkerhetsdialog og pålegger våre representanter å føre denne dialogen innenfor rammen av FSC.
Den økonomiske og miljømessige dimensjon
31. Sammenhengen mellom sikkerhet, demokrati og velferd er blitt stadig tydeligere i OSSE-området, og det samme er sikkerhetsrisikoen som følge av miljøforringelse og utarming av naturressursene. Økonomisk frihet, sosial rettferdighet og miljøansvar er helt nødvendige for velferden. På bakgrunn av disse sammenhengene vil vi påse at den økonomiske dimensjonen får behørig oppmerksomhet, særlig som ledd i vår virksomhet med sikte på tidlig varsling og konfliktforebygging. Vi vil gjøre dette blant annet for å fremme integreringen av land som er i ferd med å omstille seg til verdensøkonomien og å sikre rettssikkerhet og utvikling av et åpent og stabilt rettsvesen på det økonomiske område.
32. OSSE kjennetegnes ved bredden i sin medlemsmasse, sin vidtfavnende tilnærming til sikkerhet, sitt store antall feltoperasjoner og sin lange historie som normdannende organisasjon. Disse egenskapene gjør den i stand til å kartlegge trusler og opptre som katalysator for samarbeid mellom sentrale internasjonale organisasjoner og institusjoner på det økonomiske område og på miljøområdet. OSSE står klar til å spille denne rollen, når det måtte behøves. Vi vil fremme slik samordning mellom OSSE og aktuelle internasjonale organisasjoner i samsvar med vår plattform for kooperativ sikkerhet. Vi vil styrke OSSEs evne til å ta opp økonomiske spørsmål og miljøspørsmål uten at dette medfører overlapping av arbeid som allerede pågår eller innsats som andre organisasjoner kan utføre mer effektivt. Vi vil fokusere på områder der OSSE har spesiell kompetanse. OSSEs innsats innen den menneskelige dimensjon har betydlige økonomiske virkninger og omvendt, for eksempel ved å mobilisere menneskelige ressurser og talenter og ved å bidra til å bygge levende, sivile samfunn. I ånden etter Århus-konvensjonen av 1998 om adgang til informasjon, offentlig medvirkning i beslutningsprosessen og adgang til rettsvesenet i miljøspørsmål, vil vi særlig søke å sikre adgang til informasjon, offentlig medvirkning i beslutningsprosessen og adgang til rettsvesenet i saker som berører miljøet.
Rettsstaten og kampen mot korrupsjon
33. Vi bekrefter på ny at vi støtter opp om rettsstatens normer. Vi erkjenner at korrupsjon utgjør en stor trussel mot OSSEs felles verdier. Den fører til manglende stabilitet og berører mange sider ved de sikkerhetsmessige, økonomiske og menneskelige dimensjoner. Deltakerstatene forplikter seg til å styrke sin innsats for å bekjempe korrupsjon og forhold som gir grobunn for korrupsjon, samt til å skape gunstige rammebetingelser for fremvekst av god offentlig forvaltning og integritet. De vil utnytte bedre de eksisterende internasjonale instrumenter bedre og bistå hverandre i kampen mot korrupsjon. Som ledd i tiltakene for å fremme rettsstatens normer, vil OSSE samarbeide med ikke-statlige organisasjoner som arbeider for å skape en sterk konsensus i offentligheten og næringslivet mot korrupsjon.
IV. Våre felles instrumenter
Styrking av vår dialog
34. Vi er fast bestemt på å utvide og styrke vår dialog angående utviklingen knyttet til alle sider ved sikkerheten i OSSE-området. Vi pålegger Det faste råd og FSC, innen sine respektive kompetanseområder, å behandle mer inngående de sikkerhetsspørsmål deltakerstatene er opptatt av, og å videreføre OSSEs utvidede og udelelige sikkerhetsbegrep.
35. Det faste råd, som er det ordinære organ for politiske konsultasjoner og beslutningstaking, vil behandle hele spekteret av konseptuelle saker, samt organisasjonens daglige operasjonelle arbeid. Vi vil opprette en forberedende komité under Det faste råds ledelse for å bistå rådet ved rådslagninger og beslutningstaking og for å styrke den politiske konsultasjonsprosessen og åpenhet innen organisasjonen. Denne komiteen, med åpen deltakelse, vil normalt møtes på uformell måte og vil av rådet eller dets leder få i oppgave å føre drøftelser og avlegge rapport for rådet.
36. I pakt med vår solidaritets- og partnerskapsånd, vil vi også styrke vår politiske dialog for å tilby deltakerstatene bistand, og derved sikre at OSSE-forpliktelsene overholdes. For å oppmuntre til slik dialog, har vi i samsvar med fastsatte regler og praksis besluttet å gjøre mer bruk av OSSEs instrumenter, herunder:
sende delegasjoner fra OSSEs institusjoner, med deltakelse fra andre aktuelle internasjonale organisasjoner, når det er hensiktsmessig, for å gi råd og sakkyndig hjelp til reform av lovgivning og praksis,
sende personlige representanter fra det sittende formannskap, i samråd med den berørte staten, på faktainnsamlings- eller rådgivningsoppdrag,
samle representanter for OSSE og de berørte stater for å ta opp spørsmål om overholdelse av OSSE-forpliktelsene,
arrangere opplæringsprogrammer med sikte på å bedre normer og praksis, blant annet innen menneskerettigheter, demokratisering og rettssikkerhet,
ta opp saker som gjelder overholdelse av OSSE-forpliktelser på OSSEs tilsynsmøter og konferanser, samt i Økonomisk forum,
legge fram slike saker til behandling i Det faste råd, blant annet på grunnlag av anbefalinger fra OSSEs institusjoner innenfor deres respektive mandatområder, eller fra det sittende formannskapets personlige representanter,
sammenkalle til møter i Det faste råd, som trer sammen i særskilt eller utvidet arbeidsutvalg, for å diskutere spørsmål om manglende overholdelse av OSSE-forpliktelser og treffe beslutning om hensiktsmessige handlemåter,
iverksette feltoperasjoner med samtykke fra den berørte staten.
OSSEs feltoperasjoner
37. Det faste råd vil opprette feltoperasjoner. Det vil treffe beslutning om mandater og budsjetter for operasjonene. På dette grunnlag vil Det faste råd og det sittende formannskap gi retningslinjer for slike operasjoner.
38. Utviklingen av OSSEs feltoperasjoner innebærer en større omlegging av organisasjonen, som har gjort det mulig for OSSE å spille en mer fremtredende rolle i arbeidet for fred, sikkerhet og overholdelse av OSSE-forpliktelsene. På grunnlag av den erfaring vi har høstet, vil vi utvikle og styrke dette instrumentet videre for å utføre oppgaver i samsvar med deres respektive mandater, som blant annet kan omfatte følgende:
gi bistand og råd eller utforme anbefalinger på områder som OSSE og vertsstaten er blitt enige om,
kontrollere om OSSE-forpliktelsene overholdes og gi råd eller anbefalinger for å bedre overholdelsen,
bistå under gjennomføringen og overvåkningen av valg,
gi støtte til rettssikkerhet og demokratiske institusjoner og til opprettholdelse og gjenopprettelse av lov og orden,
bidra til å legge forholdene til rette for forhandlinger eller andre tiltak som kan fremme fredelig løsning av konflikter,
kontrollere og/eller bistå ved gjennomføringen av avtaler om fredelig løsning av konflikter,
gi støtte til rehabilitering og gjenoppbygging av forskjellige deler av et samfunn.39. Ved rekruttering til feltoperasjoner må det sikres at deltakerstatene stiller kvalifisert personell til rådighet. Opplæring av personell er et viktig aspekt når det gjelder å styrke OSSEs effektivitet og feltoperasjoner, og vil derfor bli forbedret. Eksisterende opplæringsopplegg i OSSEs deltakerstater og opplæringsvirksomhet i OSSE vil kunne spille en aktiv rolle for å nå dette målet, eventuelt i samarbeid med andre organisasjoner og institusjoner.
40. I samvar med plattformen for kooperativ sikkerhet vil samarbeidet mellom OSSE og andre internasjonale organisasjoner om gjennomføringen av feltoperasjoner bli styrket. Dette kan blant annet skje ved å gjennomføre fellesprosjekter med andre partnere, særlig Europarådet, slik at OSSE kan dra nytte av deres ekspertise, samtidig som hver berørte organisasjons identitet og beslutningsprosess respekteres.
41. Vertsstaten for en OSSE-feltoperasjon bør eventuelt få bistand til å bygge opp sin egen kapasitet og ekspertise på det aktuelle området. Dette vil kunne lette en effektiv overføring av operasjonens oppgaver til vertsstaten, og dermed avslutningen av feltoperasjonen.
Hurtig reaksjon (REACT)
42. Vi erkjenner at evnen til raskt å sette inn sivil og politifaglig ekspertise er avgjørende for effektiv konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikter. Vi ønsker å utvikle deltakerstatenes og OSSEs kapasitet til å opprette innsatsgrupper for hurtig ekspertbistand og -samarbeid (REACT) som vil stå til rådighet for OSSE. OSSEs organer og institusjoner vil dermed, i samsvar med egne prosedyrer, hurtig kunne tilby OSSEs deltakerstater eksperter som kan yte bistand i samsvar med OSSEs normer, i konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikter. En slik rask mobiliserbar kapasitet vil omfatte et bredt spekter av sivil ekspertise. Den vil gi oss mulighet til å håndtere problemer før de blir til kriser og til hurtig å sette inn den sivile delen av en fredsbevarende operasjon når det er behov for det. Disse innsatsgruppene kan eventuelt også brukes som ekstrakapasitet for å bistå OSSE ved hurtig iverksettelse av storstilte eller spesialiserte operasjoner. Vi regner med at REACT vil utvikle seg i takt med OSSEs øvrige midler for å møte organisasjonens behov.
Operasjonssenter
43. Hurtig iverksettelse er viktig dersom OSSE skal kunne bidra effektivt til vår innsats ved konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikt, og krever effektiv forberedelse og planlegging. For å legge forholdene til rette for dette, beslutter vi å opprette et operasjonssenter innen Det konfliktforebyggende senter, med en liten kjernestab som har relevant ekspertise for alle typer OSSE-operasjoner, og som kan utvides hurtig etter behov. Operasjonssenteret vil ha som oppgave å planlegge og iverksette feltoperasjoner, herunder operasjoner som innbefatter REACT-ressurser. Det vil tjene som bindeledd med andre internasjonale organisasjoner og institusjoner etter behov, i samsvar med plattformen for kooperativ sikkerhet. Senterets kjernestab vil i størst mulig grad bestå av personell med egnet ekspertise som er stilt til rådighet av deltakerstatene, og av eksisterende ressurser i sekretariatet. Denne kjernen vil danne grunnlaget for hurtig utvidelse, for å håndtere nye oppgaver som oppstår. Nærmere detaljer vil bli vedtatt i samsvar med eksisterende prosedyrer.
Politirelaterte oppgaver
44. Vi vil arbeide for å styrke OSSEs rolle med hensyn til sivil, politirelatert virksomhet som en integrert del av organisasjonens innsats innen konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikter. Slik virksomhet kan omfatte:
oppsyn med politiet, blant annet for å hindre at politiet driver diskriminering på grunn av religiøs og etnisk identitet,
opplæring av politiet, som blant annet kan omfatte følgende oppgaver:
forbedring av lokale politimyndigheters operasjonelle og taktiske kapasitet, og omstilling av paramilitære styrker,
innføring av nye og moderne politimetoder, f.eks. politioppgaver i nærmiljøet, og bekjempelse av narkotika, korrupsjon og terrorisme,
opprettelse av en polititjeneste der flere etniske og/eller religiøse samfunn er representert, og som hele befolkningen har tillit til,
arbeid for å fremme respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter i sin alminnelighet.Vi vil oppfordre til at det skaffes hensiktsmessig moderne utstyr til polititjenester som får opplæring i slike nye metoder.
I tillegg vil OSSE se nærmere på mulighetene og vilkårene for å kunne spille en rolle når det gjelder håndhevelse av loven.
45. Vi vil også fremme utviklingen av uavhengige rettssystemer som spiller en nøkkelrolle ved å sørge for at det treffes rettslige skritt mot brudd på menneskerettighetene, samt ved å gi råd og bistand til reformer av fengselsvesenet. OSSE vil også samarbeide med andre internasjonale organisasjoner for å opprette politiske og rettslige rammer for politiets arbeid, i samsvar med demokratiske prinsipper og rettsstatens normer.
Fredsbevarende virksomhet
46. Vi går fortsatt inn for å styrke OSSEs nøkkelrolle i forbindelse med opprettholdelse av fred og stabilitet i hele vårt område. OSSE har gitt sine mest effektive bidrag til regional sikkerhet på områder som feltoperasjoner, gjenoppbygging etter konflikt, demokratisering, menneskerettigheter og valgovervåkning. Vi har besluttet å se nærmere på mulighetene for eventuelt å øke og utvide OSSEs rolle i fredsbevarende virksomhet. Idet vi på ny bekrefter våre rettigheter og forpliktelser etter De forente nasjoners pakt, og på grunnlag av våre tidligere vedtak, bekrefter vi at OSSE, fra sak til sak og ved konsensus, kan beslutte å spille en rolle i fredsbevarende virksomhet, herunder en lederrolle når deltakerstatene anser OSSE som den mest effektive og hensiktsmessige organisasjonen. Med henblikk på dette kan OSSE eventuelt også beslutte å gi mandat til andre for gjennomføring av fredsbevarende virksomhet og søke støtte fra deltakerstatene samt andre organisasjoner for å stille ressurser og ekspertise til rådighet. I samsvar med plattformen for kooperativ sikkerhet, kan OSSE eventuelt også legge rammevilkårene for samordning av slik innsats.
Forliks- og voldgiftsdomstolen
47. Vi gjentar at prinsippet om fredelig tvisteløsning er selve kjernen i OSSEs forpliktelser. Forliks- og voldgiftsdomstolen forblir i denne forbindelse et redskap for det store antall deltakerstater som er blitt parter i Stockholm-konvensjonen av 1992. Vi oppmuntrer dem til å bruke dette redskapet for å løse tvister seg imellom, samt med andre deltakerstater som frivillig underkaster seg domstolens domsmyndighet. Vi oppmuntrer også de deltakerstater som ennå ikke har gjort det, til å vurdere å slutte seg til konvensjonen.
V. Våre partnere for samarbeid
48. Vi erkjenner den gjensidige avhengigheten mellom sikkerheten i OSSE-området og sikkerheten for Partnere for samarbeid, samt vår oppslutning om forbindelsene og dialogen med dem. Vi understreker særlig de langvarige forbindelsene med våre partnere i middelhavsområdet, Algerie, Egypt, Israel, Jordan, Marokko og Tunisia. Vi erkjenner det økende engasjement og den støtte våre Partnere for samarbeid viser for OSSEs arbeid. På grunnlag av denne gjensidige avhengighet er vi rede til å videreutvikle denne prosessen. Idet vi gjennomfører og bygger videre på Helsingfors-dokumentet av 1992 og Budapest-dokumentet av 1994, vil vi arbeide nærmere med Partnere for samarbeid for å fremme OSSEs normer og prinsipper. Vi hilser velkommen deres ønske om å fremme gjennomføringen av organisasjonens normer og prinsipper, herunder det grunnleggende prinsippet om å løse konflikter med fredelige midler. For dette formål vil vi invitere Partnere for samarbeid til økt deltakelse i OSSEs arbeid, på et mer regelmessig grunnlag, etter hvert som dialogen utvikles.
49. Kontaktgruppens og middelhavsseminarenes potensial må utredes og utnyttes fullt ut. Med utgangspunkt i Budapest-mandatet vil Det faste råd behandle anbefalingene fra Kontaktgruppen og middelhavsseminarene. Vi vil oppmuntre middelhavspartnerne for samarbeid til å dra nytte av vår ekspertise når det gjelder å etablere strukturer og mekanismer for tidlig varsling, forebyggende diplomati og konfliktforebygging i middelhavsområdet.
50. Vi hilser velkommen Japans og Republikken Koreas økte deltakelse i vårt arbeid. Vi hilser velkommen Japans bidrag til OSSEs feltvirksomhet. Vi vil søke å styrke ytterligere vårt samarbeid med våre asiatiske partnere for å møte utfordringer av felles interesse.
VI. Konklusjon
51. Denne pakt vil bidra til økt sikkerhet i alle deltakerstater ved å forbedre og styrke OSSE idet vi går inn i det 21. århundre. Vi har i dag besluttet å videreutvikle OSSEs eksisterende instrumenter og skape nye redskaper. Vi vil bruke dem fullt ut for å fremme et fritt, demokratisk og trygt OSSE-område. Pakten vil således underbygge OSSEs rolle som den eneste alleuropeiske sikkerhetsorganisasjon som er tillagt oppgaven å sikre fred og stabilitet i sitt område. Vi setter pris på at sikkerhetsmodellkomiteen har sluttført sitt arbeid.
52. Originalteksten til denne pakt, utarbeidet på engelsk, fransk, tysk, italiensk, russisk og spansk, vil bli oversendt Organisasjonens generalsekretær, som vil sende hver deltakerstat en bekreftet kopi av denne pakt.
Vi, undertegnede høye representanter for deltakerstatene, som er oss bevisst den store politiske betydning vi tillegger denne pakt og som erklærer at vi er fast bestemt på å handle i samsvar med bestemmelsene i ovennevnte tekst, har undertegnet nedenfor.
Utferdiget i Istanbul, 19. november 1999, på vegne av
Gjennomføringsdokument - plattformen for kooperativ sikkerhet
I. Plattformen
1. Målet med plattformen for kooperativ sikkerhet er å styrke det gjensidig forsterkende forholdet mellom de organisasjoner og institusjoner som arbeider for å fremme utvidet sikkerhet innen OSSE-området.
2. OSSE vil arbeide kooperativt med de organisasjoner og institusjoner hvis medlemmer, enkeltvis og samlet, og på en måte som er forenlig med den enkelte organisasjons eller institusjons egne regler, nå og i fremtiden:
slutter seg til prinsippene i De forente nasjoners pakt og OSSEs prinsipper og forpliktelser som fastsatt i sluttakten fra Helsingfors, Paris-pakten, Helsingfors-dokumentet av 1992, Budapest-dokumentet av 1994, OSSEs atferdskodeks for de politiske og militære sider ved sikkerheten og Lisboa-erklæringen om en felles og utvidet sikkerhetsmodell for Europa for det 21. århundre,
støtter prinsippene om åpenhet og forutsigbarhet i sine handlinger i pakt med Wien-dokumentet av 1999 om forhandlingene om tillits- og sikkerhetsskapende tiltak,
fullt ut gjennomfører sine forpliktelser angående rustningskontroll, herunder nedrustning og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak,
forutsetter at de organisasjoner og institusjoner de er medlemmer av, vil slutte seg til prinsippet om åpenhet omkring sin utvikling,
påser at deres medlemskap i disse organisasjonene og institusjonene er basert på åpenhet og fri vilje,
aktivt støtter OSSEs felles, utvidede og udelelige sikkerhetsbegrep og et felles sikkerhetsområde uten skillelinjer,
spiller en full og hensiktsmessig rolle i utviklingen av disse forbindelsene mellom gjensidig forsterkende sikkerhetsinstitusjoner i OSSE-området,
i prinsippet er rede til å sette inn midler fra de internasjonale organisasjonene og institusjonene som de er medlemmer av, for å støtte OSSEs arbeid, forutsatt at de nødvendige vedtak om retningslinjer blir gjort i hvert enkelt tilfelle. I denne forbindelse merker deltakerstatene seg at samarbeid er spesielt aktuelt på områdene konfliktforebygging og krisehåndtering.3. Disse prinsipper og forpliktelser utgjør samlet plattformen for kooperativ sikkerhet.
II. Nærmere regler for samarbeid
1. Innenfor de aktuelle organisasjonene og institusjonene de er medlemmer av, vil deltakerstatene arbeide for å sikre at organisasjonene og institusjonene slutter seg til plattformen for kooperativ sikkerhet. Tilslutning, på grunnlag av vedtak gjort av hver medlemsstat innenfor de aktuelle organisasjoner og institusjoner, vil skje på en måte som er forenlig med hver organisasjons eller institusjons egne regler. OSSEs kontakter og samarbeid med andre organisasjoner og institusjoner vil foregå i åpenhet overfor deltakerstatene og på en måte som er forenlig med OSSEs og disse organisasjonenes og institusjonenes egne regler.
2. Ved ministermøtet i København i 1997 ble det gjort et vedtak om det felles konsept for utvikling av samarbeid mellom gjensidig forsterkende institusjoner. Vi er oss bevisst det utstrakte nett av kontakter som er utviklet siden den gang, særlig det økende samarbeidet med organisasjoner og institusjoner som er aktive både på det politiske og militære området og innenfor den menneskelige og den økonomiske dimensjon ved sikkerheten, samt styrkingen av samarbeidet mellom OSSE og de forskjellige FN-organer og -institusjoner, som påminner oss OSSEs rolle som regional ordning i henhold til De forente nasjoners pakt. Vi er fast bestemt på å videreutvikle dette samarbeidet.
3. Den økende betydningen av subregionale grupperinger i OSSEs arbeid er et annet viktig område, og vi støtter det økende samarbeidet med disse gruppene på grunnlag av denne plattformen.
4. Utviklingen av samarbeidet kan styrkes ytterligere gjennom utstrakt bruk av følgende instrumenter og mekanismer:
regelmessig kontakt, herunder møter; en kontinuerlig ramme for dialog; økt åpenhet og praktisk samarbeid, herunder utpeking av kontaktpersoner eller kontaktpunkter; gjensidig representasjon ved aktuelle møter; og andre kontakter i den hensikt å øke forståelsen av hver organisasjons redskaper for forebygging av konflikter.
5. I tillegg kan OSSE delta ved spesielle møter med andre organisasjoner, institusjoner og strukturer som arbeider i OSSE-området. Disse møtene kan holdes på politisk nivå og/eller ledernivå (for å samordne politikk eller bestemme samarbeidsområder) og på arbeidsnivå (for å fastlegge de nærmere reglene for samarbeid).
6. Utviklingen av OSSEs feltoperasjoner i de senere årene har ført til en større omstilling av organisasjonen. Som følge av vedtakelsen av plattformen for kooperativ sikkerhet, bør eksisterende samarbeid om feltoperasjoner mellom OSSE og andre aktuelle internasjonale organer, organisasjoner og institusjoner utvikles og utbygges i samsvar med deres respektive mandater. Denne type samarbeid kan skje i form av: regelmessig utveksling av informasjon og møter, felles sendelag for vurdering av behov, utplassering av eksperter fra andre organisasjoner til OSSE, utpeking av kontaktpersoner, utvikling av felles prosjekter og feltoperasjoner, og felles opplæringstiltak.
7. Samarbeid om mottiltak under konkrete kriser:
OSSE gjennom det sittende formannskapet og med støtte fra generalsekretæren, og de aktuelle organisasjoner og institusjoner oppfordres til å holde hverandre underrettet om hvilke tiltak de treffer eller planlegger å treffe for å håndtere en bestemt situasjon,
for dette formål oppfordrer deltakerstatene det sittende formannskapet, med støtte fra generalsekretæren, til å arbeide sammen med andre organisasjoner og institusjoner for å fremme samordnede tilnærmingsmåter som unngår dobbeltarbeid og sikrer effektiv bruk av tilgjengelige ressurser. OSSE kan eventuelt tilby seg å tjene som en fleksibel ramme for samarbeid for de forskjellige gjensidig forsterkende initiativ. Det sittende formannskapet vil konsultere deltakerstatene om prosessen og vil opptre i samsvar med resultatene fra disse konsultasjonene.
8. Generalsekretæren skal utarbeide en årsberetning for Det faste råd om samspillet mellom organisasjoner og institusjoner i OSSE-området.