St.prp. nr. 1 (2005-2006)

FOR BUDSJETTÅRET 2006 Skatte-, avgifts- og tollvedtak

Til innholdsfortegnelse

5 Fordelingsvirkninger av skattereformen og skatte- og avgiftsopplegget for 2006

5.1 Hovedtrekk ved fordelingsvirkningene

5.1.1 Innledning

Skattereformen skal styrke grunnlaget for vekst og velferd ved å stimulere til arbeid og legge grunnlag for bedre ressursbruk. Reformen skal fases inn over tre år (2005, 2006 og 2007).

Skattesystemet skal jevne ut inntekter på ulike nivåer (vertikal fordeling). For at de progressive skattesatsene skal bidra til omfordeling av inntekt på en effektiv måte, må den skattepliktige inntekten tilsvare den faktiske inntekten. Et sentralt element i reformen er derfor at like inntekter skal skattlegges mer likt (horisontal fordeling).

I dag beskattes kapitalinntekt med en langt lavere marginalskatt enn arbeidsinntekt. For personlig næringsdrivende og i aksjeselskaper der de ansatte eier en betydelig andel, har det derfor vært nødvendig å gjennomføre en administrativ deling av inntekten i en kapitalinntektsdel og en personinntektsdel (delingsmodellen). Delingsmodellen klarer imidlertid bare i begrenset grad å forhindre at reelle arbeidsinntekter kan omdannes til kapitalinntekter. Innføring av skjermingsmetoden fra 2006, kombinert med redusert marginalskatt på arbeidsinntekter, reduserer i betydelig grad forskjellen i marginalskatt på kapitalinntekter og arbeidsinntekter. Dermed vil det ikke lenger være særlige motiver til å omdanne arbeidsinntekt til kapitalinntekt og en oppnår også stor grad av likebehandling av faktiske arbeidsinntekter. Samtidig vil det ikke lenger være behov for delingsmodellen. Dersom marginalskatten på arbeidsinntekt ikke reduseres tilstrekkelig, vil en fritt kunne utnytte denne satsforskjellen fordi det med reformen ikke vil være noen regler for deling av inntekt opptjent i egen virksomhet i kapital- og arbeidsinntekt.

Det er lagt vekt på at skattereformen skal ha en balansert fordelingsprofil slik at inntektsgrupper på alle nivåer får skattelettelser. For å redusere skatten for lønnstakere som ikke betaler toppskatt og samtidig styrke incentivene til å arbeide, foreslår Regjeringen at minstefradraget for lønnsinntekter økes vesentlig også i 2006.

Formuesskatten er i dag lite treffsikker fordi den avhenger av hvordan formuen er plassert. Formuesskatten bidrar til at avkastningen etter skatt av sparing reduseres slik at incentivene til sparing svekkes, samtidig som svakhetene i verdsettelsesreglene innebærer en samfunnsøkonomisk uheldig vridning i sparingens sammensetning. Lavere skatt på sparing kan bl.a. bedre kapitaltilgangen til små og mellomstore bedrifter som ofte vil være avhengige av norske investorer. Regjeringen ønsker derfor å legge økt vekt på å skattlegge kapitalinntekter som tas ut av selskapssektoren fremfor å skattlegge kapitalbeholdningen. I skattereformen har Regjeringen lagt opp til at formuesskatten skal halveres i løpet av 2006 og 2007, og deretter trappes videre ned med sikte på avvikling.

Med forslaget for 2006 er viktige deler av skattereformen på plass. Av administrative og provenymessige årsaker har det vært nødvendig å fase inn reformen over tre år. Reformen er imidlertid en helhet. For å kunne gi et mest mulig riktig bilde av fordelingsvirkningene av hele reformen, presenteres derfor de samlede fordelingsvirkningene av skatteendringene knyttet til skattereformen i 2005, skatteforslaget for 2006 og den varslede reduksjonen i formuesskatten i 2007. Fordelingsvirkningene vil også være avhengig av atferdsendringer som følge av reformen. Det er ikke tatt hensyn til slike tilpasninger i beregningene, med unntak av at det er forutsatt en viss økning i utbytteutbetalinger i forhold til nivået i 2006.

I avsnitt 5.2 og 5.3 presenteres beregnede fordelingsvirkninger av henholdsvis skattereformen og av skatte- og avgiftsopplegget for 2006.

5.1.2 LOTTE-beregningene

Finansdepartementet benytter Statistisk sentralbyrås modeller LOTTE og LOTTE-Konsum for å analysere proveny- og fordelingsvirkninger av skatte- og avgiftsendringer, jf. boks 5.1.

Boks 5.1 Skattemodellene LOTTE og LOTTE-Konsum

Statistisk sentralbyrås skattemodell LOTTE tar utgangspunkt i et representativt utvalg selvangivelser for personlig skattytere som bygger på Statistisk sentralbyrås inntekts- og formuesundersøkelse for 2003 (IF-03). Datamaterialet er fremskrevet til 2006 ved at de fleste inntekts- og fradragsposter er justert med anslag på utviklingen i lønn pr. normalårsverk i perioden. Antallet lønnstakere og selvstendig næringsdrivende er oppjustert fra 2003 til 2006 med anslått økning i antall normalårsverk.

I inntekts- og formuesundersøkelsen inngår opplysninger om skattefrie inntekter som stipend, bostøtte og sosialhjelp. I tillegg foreligger det opplysninger om husholdningssammensetning til et utvalg personer. En husholdning omfatter her alle personer som bor og spiser minst ett måltid om dagen sammen (kosthusholdning).

LOTTE-Konsum beregner hvordan husholdningene påvirkes av avgiftene. Modellen beregner forbruksmønster, prisindekser og levestandard for husholdningene og kan for eksempel anslå fordelingsvirkningen av å endre merverdiavgiften.

Beregningene i LOTTE og LOTTE-Konsum er usikre, bl.a. som følge av at de bygger på et utvalg, at datamaterialet sjablonmessig er fremført til 2006 og at de bygger på usikre beregninger av prisvirkningene. Modellene er statiske, dvs. at de ikke tar hensyn til eventuelle tilpasninger over tid som følge av forslagene til regelendringer. Ikke alle inntekter og andre kilder til forbruk fanges opp av selvangivelsene som ligger til grunn for beregningene. Det kan derfor være avvik mellom en persons faktiske forbruksmuligheter og det statistikken gir uttrykk for.

Slike modellberegninger vil alltid være usikre, blant annet fordi statistikken bygger på et utvalg av selvangivelser, fordi dataene er sjablonmessig fremført fra 2003 til 2006 og fordi det ikke tas hensyn til eventuelle tilpasninger til regelendringer.

Beregningene knyttet til endringene i 2006 er mer usikre enn normalt. Ikke minst er det usikkerhet knyttet til virkningene av skjermingsmetoden, som innebærer betydelige regelendringer fra 2005 til 2006. Skjermingsmetoden og innstrammingene i naturalytelser (hjemme-PC-ordningen, arbeidsgiverbetalt telefon m.m., skattlegging av fri kost for arbeidere på kontinentalsokkelen og hyretillegg for sjøfolk) kan i utgangspunktet ikke beregnes på grunnlag av statistiske opplysninger i LOTTE. Fordelingsvirkninger av disse endringene er likevel skjønnsmessig innarbeidet i modellen.

Beregningene av fordelingsvirkninger av en så omfattende reform må tolkes med varsomhet. Usikkerheten er spesielt stor dersom en forsøker å analysere virkninger for små utvalg av skattytere. Datamaterialet og beregningsmetodene blir for usikre til at det kan gjennomføres beregninger på ulike sosioøkonomiske grupper eller splitte inntektsgruppene ytterligere opp når virkningene av skjermingsmetoden og en mer konsekvent beskatning av naturalytelser skal tas med.

5.2 Fordelingsvirkninger av skattereformen

I dagens system er det som nevnt mulig og lønnsomt å tilpasse seg slik at reelle arbeidsinntekter skattlegges som kapitalinntekter med en langt lavere sats. For å øke den horisontale likheten i skattesystemet må marginalskatten på kapitalinntekter og arbeidsinntekter tilnærmes. Denne utjevningen av skattesatser skjer først og fremst ved å innføre 28 pst. skatt på høye aksjeinntekter til personer. Det innebærer at den samlede skatten på høy aksjeavkastning økes med om lag 20,2 prosentpoeng til drøyt 48 pst. I tillegg reduseres toppskattesatsene og den høyeste arbeidsgiveravgiftssatsen fjernes. Dette reduserer den effektive marginalskatten på lønn fra 2004 til 2006 med inntil 10,4 prosentpoeng, fra 64,7 pst. til 54,3 pst. På lavere lønnsnivåer reduseres skatten på grunn av økt minstefradrag.

Boks 5.2 Fordelingsanalyse - nærmere om metode og modellapparat

Beregningene i dette kapitlet skal si noe om hvordan henholdsvis skattereformen samlet og det foreslåtte skatte- og avgiftsopplegget for 2006 påvirker inntektsfordelingen i Norge. To sentrale begreper i denne forbindelse er vertikal likhet og horisontal likhet.Vertikal ulikhet er knyttet til forskjellene i disponibel inntekt mellom personer på ulike inntektsnivåer. Det er stor vertikal likhet dersom få personer har veldig høy eller veldig lav disponibel inntekt og mange har en disponibel inntekt nær gjennomsnittet. Den progressive skattleggingen av lønns- og pensjonsinntekter bidrar dermed til økt vertikal likhet.

Horisontal likhet vil si at inntekter på samme nivå skattlegges likt. Det innebærer for eksempel at alle arbeidsinntekter skattlegges på samme måte, og at personer på samme inntektsnivå betaler om lag det samme i skatt uavhengig av hvordan inntektene er sammensatt. For å oppnå horisontal likhet er det avgjørende at alle inntekter kommer til beskatning, og at de beskattes på samme måte. Klart definerte og dekkende inntektsgrunnlag er nødvendig for å oppnå begge deler.

Regjeringens forslag til skattereform legger stor vekt både på horisontal og vertikal fordeling. Beregningene i dette kapitlet belyser kun fordelingsvirkninger mellom personer på ulike inntektsnivå.

Fordelingsvirkningene av endringene i direkte skatter er i hovedsak beregnet med Statistisk sentralbyrås skattemodell LOTTE, mens fordelingsvirkningene av den foreslåtte økningen i merverdiavgiften bygger på beregninger med modellen LOTTE-Konsum, jf. boks 5.1. Skatteendringene er beregnet i forhold til et referansesystem som er dagens skattesystem framskrevet til 2006. Alle grenser og fradrag for 2005 er justert med en anslått lønnsvekst på 3½ pst., mens gjeldende avgiftssatser er justert med anslått prisvekst på 1¾ pst. Referansesystemet for fordelingsvirkningene av skattereformen er 2004-reglene fremskrevet på tilsvarende måte.

Analyseenheten i LOTTE-beregningene er personer, men det tas hensyn til den samlede husholdningsinntekten og størrelsen på husholdningen. Den individuelle inntekten alene er lite egnet som indikator på en persons forbruksmuligheter. Personer som bor sammen, kan dele på faste kostnader, for eksempel til bolig, bil og strøm, mens personer uten egen inntekt kan ha forbruksmuligheter ved å tilhøre en husholdning hvor andre har inntekter. Beregninger basert på såkalte forbruksenheter gir derfor et mer realistisk bilde av faktiske forbruksmuligheter enn analyser som utelukkende fokuserer på den enkeltes inntekt.

I disse beregningene er den såkalte kvadratrotskalaen lagt til grunn for å ta hensyn til stordriftsfordeler og forsørgeransvar. Kvadratrotskalaen har vært mye brukt, blant annet i en rekke offentlige utredninger. Hver person i husholdningen tilordnes en forbruksvekt tilsvarende kvadratroten av antall personer i husholdningen. Det innebærer for eksempel at det antas en husholdning på fire personer bare trenger dobbel så høy inntekt som en énpersonshusholdning for å kunne få en like høy levestandard som sistnevnte. Dette er illustrert i tabellen nedenfor.

Tabell 5.1 Eksempel på sammenheng mellom bruttoinntekt og ekvivalentinntekt. Kroner

Personer i husholdningenBruttoinntektEkvivalent inntekt: 800 000/√4
1 voksen mann400 000400 000
1 voksen kvinne350 000400 000
1 barn50 000400 000
1 barn0400 000
Husholdningens bruttoinntekt800 000

Det er hensiktsmessig å fremstille fordelingsvirkningene som endringer i skatt og avgift pr. person. Inntekten før og etter skatte- og avgiftsendringene er derfor justert med en faktor definert som forholdet mellom antall forbruksenheter og antall skattytere i befolkningen. Dette kalles normalisering. Summen av skatte- og avgiftsendringene pr. person i beregningene blir da tilnærmet lik anslaget på samlede provenyvirkninger.

Beregningene er statiske og fanger dermed ikke opp utviklingen over tid. Studier viser at livsinntekten er mye jevnere fordelt enn årsinntekten, og at antall personer med særlig lav inntekt et enkelt år er langt høyere enn antall personer med særlig lav inntekt over flere år. I vedlegg 1 er det redegjort nærmere for inntekter og fradrag for personlig skattytere og selskaper. Datagrunnlaget er selvangivelses- og skattestatistikk for 2003.

Boks 5.3 Eksempler på forskjell i skatt for en enslig lønnstaker, næringsdrivende og aksjonær. Skattereformen sammenlignet med 2004-reglene

Tabell 5.2 og 5.3 viser forskjell i skatt med 2004-regler og med skattereformen mellom henholdsvis en ikke-delingspliktig aksjonær og en lønnstaker, og en delingspliktig næringsdrivende og en lønnstaker. Beregningene inkluderer kun standardfradrag. I begge tabellene tas det utgangspunkt i en arbeidsavkastning på 600 000 kroner før arbeidsgiveravgift. Det er ikke tatt hensyn til at skattyteren kan ha kapital som gir grunnlag for kapitalavkastningsfradrag eller skjermingsfradrag. Effektene av å erstatte kapitalavkastningsfradraget i delingsmodellen med et skjermingsfradrag er derfor ikke med.

Eksemplene viser at en lønnstaker med 600 000 kroner i brutto arbeidsavkastning isolert sett betaler mer skatt enn om tilsvarende inntekt opptjenes i et aksjeselskap eller er deltakerlignet foretak. I eksemplene er det lagt til grunn at aksjonæren minimerer skattebelastningen ved å ta ut noe lønn, jf. også figur 5.1. En aksjonær som ikke var delingspliktig betalte 96 920 kroner mindre i skatt i 2004 enn en ordinær lønnstaker med samme inntekt. Dette skyldes at en ikke-delingspliktig aksjonær med 2004-regler kun betalte 28 pst. skatt på utbytte. Med reformen reduseres denne forskjellen til 2450 kroner. Dette skyldes at marginalskatten på utbytte øker til 48,16 pst. (inkludert skatten på selskapets hånd) og at innslagspunktet i toppskatten økes og at satsen reduseres. Med reformen vil det normalt lønne seg for en aksjonær å ta ut lønn opp til innslagspunktet i trinn 1 i toppskatten.

I 2004 betalte en delingspliktig deltaker 5970 kroner mindre i skatt enn en ordinær lønnstaker. Forskjellen skyldes hovedsakelig at næringsdrivende ikke betaler arbeidsgiveravgift. Denne forskjellen endres ikke vesentlig med reformen.

Hoveddelen av tilpasninger ut av delingsmodellen skjer ved at det tas inn passive eiere som eier minst én tredel av selskapet, slik at virksomheten omdannes til et ikke-delingspliktig aksjeselskap. Eksemplene viser at forskjellene i beskatning av arbeidsinntekter som skyldes skattetilpasning og ulik organisering av virksomheten blir redusert med reformen. Den foreslåtte reduksjonen i toppskatten er en forutsetning for dette.

Tabell 5.2 Eksempler på forskjell i betalt skatt for arbeidsavkastning på 600 000 kroner opptjent av ikke-delingspliktig aksjonær versus lønnstaker. 2004-regler (lønnsjustert til 2006) og skattereformen. Kroner

Ikke-delings-
pliktig
aksjonærLønnstakerDifferanse
Skatt med 2004-regler161 250258 170-96 920
Skatt med reformen241 010243 460-2 450
Differanse79 760-14 710

Kilde: Finansdepartementet.

Tabell 5.3 Eksempler på forskjell i betalt skatt for arbeidsavkastning på 600 000 kroner opptjent av delingspliktig næringsdrivende versus lønnstaker. 2004-regler (lønnsjustert til 2006) og skattereformen. Kroner

Delings-
pliktig
næringsdrivendeLønnstakerDifferanse
Skatt med 2004-regler252 200258 170-5 970
Skatt med reformen236 290243 460-7 170
Differanse-15 910-14 710

Kilde: Finansdepartementet.

Figur 5.1 Samlet skatt på arbeidsavkastning på 1 mill. kroner som opptjenes i et ikke-delingspliktig selskap. Skatten vises som funksjon av størrelsen på lønnsuttaket. Skattereformen og 2004-regler (lønnsjustert til 2006). Kroner

Figur 5.1 Samlet skatt på arbeidsavkastning på 1 mill. kroner som opptjenes i et ikke-delingspliktig selskap. Skatten vises som funksjon av størrelsen på lønnsuttaket. Skattereformen og 2004-regler (lønnsjustert til 2006). Kroner

Figur 5.1 viser samlet skatt på en arbeidsavkastning på 1 mill. kroner som opptjenes i et selskap, avhengig av om avkastningen tas ut som lønn eller som utbytte. Figuren sammenligner situasjonen i 2004 med reformen. Samlet skatt inkluderer skatt på selskapsoverskudd, arbeidsgiveravgift og skatt på lønn, samt skatt på aksjeutbytte i 2006. Figuren viser at det med 2004-reglene lønner seg å ta ut en liten del av selskapsoverskuddet som lønn, tilsvarende lønnsfradraget og personfradraget på til sammen 64 700 kroner, og resten som utbytte. Med reformen vil fordelingen mellom lønn og utbytte spille liten rolle for den samlede beskatningen. Samlet skatt blir lavest når 400 000 kroner, som tilsvarer innslagspunktet for toppskatten i trinn 1, tas ut som lønn og resten tas ut som utbytte.

Figur 5.2 viser fordelingsvirkninger av hovedelementene i skattereformen målt i forhold til 2004-reglene. I figuren er forbruksenhetene rangert etter stigende inntekt og inndelt i ti like store grupper (inntektsdesiler). Alle beløpsgrenser er fremført til 2006-nivå. I beregningene er det ikke tatt hensyn til avgiftsendringer. Beregningene inkluderer avvikling av delingsmodellen og innføring av skjermingsmetoden som allerede er vedtatt. I tillegg er det lagt til grunn at formuesskatten halveres i løpet av 2006 og 2007, i tråd med det Regjeringen varslet da forslaget til skattereform ble lagt fram. Det er beregningsteknisk lagt til grunn at den signaliserte formuesskattelettelsen i 2007 dekkes inn på skatte- og avgiftssiden ved at disponibel inntekt reduseres prosentvis like mye i alle inntektsgrupper. Ettersom mange aktuelle innstramminger først og fremst vil ramme høyinntektsgruppene, kan den faktiske fordelingen blir mer fordelaktig for lavinntektsgruppene enn det som framgår av figur 5.2.

Figuren indikerer at skattereformen i gjennomsnitt vil gi skattelettelser i alle inntektsdesiler, og at gjennomsnittsskatten også etter reformen vil være klart stigende i inntektsdesilene.

De som i dag har omgått delingsreglene og personer som mottar høy avkastning på aksjer, kan få store skatteskjerpelser ved innføring av skjermingsmetoden. Mange av disse vil være i den høyeste inntektsdesilen. Samtidig vil det i denne inntektsgruppen være personer som får betydelige skattelettelser som følge av den reduserte skatten på lønnsinntekter. I gjennomsnitt er lettelsen liten i 10. inntektsdesil.

Figur 5.2 Samlet skatt som andel av samlet inntekt i ulike inntektsgrupper. Skattereformen sammenlignet med lønnsjusterte 2004-regler. Prosent

Figur 5.2 Samlet skatt som andel av samlet inntekt i ulike inntektsgrupper. Skattereformen sammenlignet med lønnsjusterte 2004-regler. Prosent

Kilde: Finansdepartementet.

Tabell 5.4 viser eksempler på endringer i skatt med reformen for ulike nivåer på lønnsinntekt. Eksemplene illustrerer den isolerte endringen i minstefradraget og endringer i satser og grenser i toppskatten. Andre endringer i perioden som også berører lønnstakere, er ikke med i disse beregningene. Tabellen viser at økt minstefradrag gir relativt store lettelser for lave og midlere lønnsinntekter. Lettelsen øker inntil lønnsinntekten når om lag 190 000 kroner, som tilsvarer inntekten hvor en når øvre grense i minstefradraget med reformen.

Fra 400 000 kroner slår også lettelsene i toppskatten inn. Skattytere med høye arbeidsinntekter kan få betydelige lettelser i toppskatten på lønnsinntekter, men samtidig økt skatt på aksjeavkastning og arbeidsinntekter som i dag er omgjort til kapitalinntekter. For høyinntektsgruppen generelt er gjennomsnittlige lettelser som følge av reformen små, jf. 10. inntektsdesil i figur 5.2.

Tabell 5.4 Eksempler på endringer i skatt på lønn.1 Reformen sammenlignet med lønnsjusterte 2004-regler. Gjennomsnitt

Skatteklasse 1Skatteklasse 2
LønnsinntektSkatt i pst. i 2004Endring i skatt med reformen. KronerEndring i pst. av lønnSkatt i pst. i 2004Endring i skatt med reformen. KronerEndring i pst. av lønn
150 00022,5-3 990-2,716,0-3 990-2,7
200 00024,2-4 396-2,219,2-4 396-2,2
300 00027,8-3 618-1,224,5-3 618-1,2
400 00030,5-6 488-1,627,3-3 618-0,9
500 00034,3-12 988-2,631,6-9 481-1,9
600 00036,8-19 488-3,234,5-15 981-2,7

1 Eksemplene illustrerer den isolerte virkningen på skatt på lønn av endringer i minstefradraget og toppskatten.

Kilde: Finansdepartementet.

Figur 5.3 Sammensetning av inntekt fordelt på bruttoinntekt. 2003. Kroner

Figur 5.3 Sammensetning av inntekt fordelt på bruttoinntekt. 2003. Kroner

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet. Selvangivelsesstatistikken for 2003.

Figur 5.3 viser sammensetningen av inntekter på ulike inntektsnivåer. Figuren er basert på selvangivelsesstatistikken for 2003. Figuren viser at andelen lønnsinntekt synker når bruttoinntekten øker. For personer med over 1 mill. kroner i inntekt er aksjeinntekter den klart dominerende inntektstypen, mens lønn og pensjoner utgjør under én tredel av den samlede inntekten. Figuren indikerer at skatt på aksjeinntekter har potensielt sterkere fordelingsvirkninger enn skatt på lønn, i den forstand at skatten på aksjeinntekter i større grad betales av personer med høy bruttoinntekt.

5.3 Fordelingsvirkninger av skatte- og avgiftsendringer fra 2005 til 2006

Figur 5.4 og tabell 5.5 oppsummerer hovedtrekkene i fordelingsvirkningene av Regjeringens forslag for 2006 sammenlignet med referansesystemet (lønnsjustert 2005-regler). Fordelingsberegningene omfatter kun endringer som direkte berører husholdningene. I beregningene utgjør dette netto lettelser på knapt 5,1 mrd. kroner, inkludert innføring av skjermingsmetoden og avvikling av delingsmodellen.

Figur 5.4 viser beregnet gjennomsnittsskatt (sum skatt i pst. av bruttoinntekten) i forslaget og i referansesystemet (2005-reglene), fordelt på inntektsdesiler. Figuren viser at gjennomsnittsskatten stiger markert med størrelsen på inntekten både i referansesystemet og i forslaget. For de 10 pst. med lavest inntekt er gjennomsnittsskatten vel 5 pst., mens den stiger til over 30 pst. i 10. inntektsdesil.

Beregningene indikerer at skatteforslaget for 2006 vil gi skattelettelser til alle inntektsgrupper i gjennomsnitt. Samtidig bevares den progressive strukturen i skattesystemet. Det vil fortsatt være en betydelig omfordeling gjennom skattesystemet med forslaget. Lettelsene er minst i 1. og 10. inntektsdesil. Den gjennomsnittlige skattelettelsen i pst. av bruttoinntekten er liten for gruppen med høyest inntekter. Dette til tross for at lettelsene i toppskatt og formuesskatt isolert sett er størst for denne gruppen. Det skyldes særlig innstrammingene som følge av skjermingsmetoden for personlige aksjonærer og næringsdrivende. Inntektsgruppen med de laveste inntektene betaler lite skatt både før og etter reformen, og blir i liten grad påvirket av endringene i skattereglene. Denne gruppen betaler i hovedsak kun trygdeavgift, og det foreslås ikke endringer i denne. De får imidlertid en liten lettelse gjennom lavere formuesskatt og økt minstefradrag.

Figur 5.4 Samlet skatt som andel av samlet inntekt i ulike inntektsgrupper. Forslaget til skatteendringer i 2006 sammenlignet med (lønnsjusterte 2005-regler). Prosent

Figur 5.4 Samlet skatt som andel av samlet inntekt i ulike inntektsgrupper. Forslaget til skatteendringer i 2006 sammenlignet med (lønnsjusterte 2005-regler). Prosent

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Tabell 5.5 viser gjennomsnittlig endring i skatt og avgift fordelt på inntektsdesiler. Tabellen illustrerer at skatte- og avgiftsforslaget for 2006 i gjennomsnitt vil gi lettelser i alle inntektsdesiler. De fleste skatte- og avgiftsforslagene som direkte berører husholdningene, er innarbeidet i beregningene. Avgiftsforslagene omfatter økt merverdiavgift på matvarer og alkoholfrie drikkevarer fra 11 pst. til 13 pst, økt lav sats i merverdiavgiften fra 7 pst. til 8 pst. og endringer i særavgiftene på sjokolade og alkoholfrie drikkevarer. Det er betydelig usikkerhet knyttet til å beregne fordelingsvirkninger av avgiftsendringer. En slik analyse krever at en tar hensyn til avgiftenes virkning på priser på ulike forbruksvarer, hvordan forbruket er sammensatt for husholdninger på ulike inntektsnivåer og eventuelle endringer i forbruksmønsteret som følge av prisendringer. For eksempel er det beregningsteknisk lagt til grunn at utsalgsprisen på matvarer øker med to tredeler av virkningen av den økte merverdiavgiftssatsen for slike varer. Fordelingsvirkningene av avgifter avhenger dessuten av hvordan forbruksmulighetene er fordelt, noe som først og fremst bestemmes av inntekt etter skatt og av eventuell formue.

Netto skatte- og avgiftslettelse som er inkludert i tabell 5.5, er vel 4,4 mrd. kroner. Forslaget til lettelser i arveavgiften er ikke medregnet, jf. tabell 5.5.

Høyeste effektive marginalskattesats på lønn reduseres fra 61,5 pst. i 2005 til 54,3 pst. i 2006 med forslaget. Store deler av denne lettelsen tilfaller personer i den øverste inntektsdesilen. Som nevnt vil mye av disse lettelsene motvirkes av at det først og fremst er personer med relativt høye inntekter som får skjerpelser som følge av skjermingsmetoden. Dette skyldes blant annet at skatten på aksjeinntekter i stor grad betales av personer med høye inntekter, og at takreglene fjernes når delingsmodellen avvikles. Takreglene gir i dag store skattelettelser til dem med høye inntekter fra næringsvirksomhet. 1

Tabell 5.5 Beregnet skatt og avgift med forslaget for 2006 sammenlignet med lønnsjusterte 2005-regler. Desilfordelt etter forbruksenheter. Gjennomsnitt

InntektsgrupperGjennomsnittsinntektGjennomsnittsskatt i 2005. Pst.Beregnet endring i skatt og avgift med 2006-forslaget. KronerEndring i pst. av brutto-inntekten
1. desil72 4005,5-1000,0
2. desil119 30012,3-300-0,2
3. desil151 80017,2-400-0,2
4. desil179 60019,7-700-0,3
5. desil204 10021,6-800-0,3
6. desil228 90022,9-1 000-0,4
7. desil256 50024,1-1 400-0,5
8. desil290 80025,8-2 000-0,6
9. desil342 40027,7-3 200-0,9
10. desil574 60030,8-1 700-0,3
I alt242 10024,2-1 200-0,4

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Tabell 5.6 Beregnet endring i formuesskatt av 2006-forslaget i forhold til lønnsjusterte 2005-regler. Desilfordelt etter sosioøkonomiske grupper. Gjennomsnitt

AlleSelvstendigeLønnstakereTrygdede
0>InntektsgrupperGjennomsnittsinntektFormuesskattGjennomsnittsinntektFormuesskattGjennomsnittsinntektFormuesskattGjennomsnittsinntektFormuesskatt
1. desil72 400-100108 400-400120 100-10075 400-100
2. desil119 300-200159 700-300163 300-10092 200-200
3. desil151 800-200191 000-300190 300-100105 100-200
4. desil179 600-300215 800-600211 500-100117 800-300
5. desil204 100-300252 700-500232 500-200132 200-400
6. desil228 900-300289 400-700254 100-200147 800-400
7. desil256 500-300327 500-800278 600-300164 100-600
8. desil290 800-400384 200-900311 100-300184 600-800
9. desil342 400-500489 600-1 400359 700-400213 700-900
10. desil574 600-1 700950 800-3 000576 900-1 400365 000-2 400

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Tabell 5.6 viser at forslaget til formuesskatt isolert sett vil gi lettelser til alle inntektsgrupper, og at lettelsene er relativt jevnt fordelt i inntektsdesilene. Økt bunnfradrag kombinert med forslaget om at ektepar får dobbelt bunnfradrag, sikrer at også husholdninger med relativt lav nettoformue får formuesskattelettelse. Lettelsene i formuesskatten er likevel høyest i 10. inntektsdesil. Det henger dels sammen med at det er relativt mange i denne gruppen som har positiv formue, dels at det er relativt mange som har høy nettoformue og som dermed får betydelig formuesskattelettelse når satsen reduseres. Tabell 5.6 viser også endringer i formuesskatt fordelt på et utvalg sosioøkonomiske grupper. Personen med høyest inntekt i husholdningen avgjør hvilken sosioøkonomisk gruppe husholdningen tilhører. For den sosioøkonomiske gruppen trygdede fremgår det av tabellen at store deler av formuesskattelettelsen tilfaller inntektsgrupper med lav gjennomsnittsinntekt.

Regjeringen foreslår å doble innslagspunktene for betaling av avgift på arv og gave fra 250 000 kroner og 550 000 kroner til henholdsvis 500 000 kroner og 1 100 000 kroner, jf. avsnitt 2.5. Tabell 5.7 viser avgiftslettelser fordelt etter bruttoinntekt og størrelsen på arv eller gave til arvelaters eller givers barn og foreldre. Det går fram at alle som mottar arv eller gave vil få lettelse, uavhengig av inntektsgruppe. Lettelsen er stigende med størrelsen på arv og gave. Tabellen viser videre at hovedtyngden av mottakere av arveavgiftspliktig arv eller gave har en bruttoinntekt under 400 000 kroner, dvs. under Regjeringens forslag til innslagspunkt for trinn 1 i toppskatten for 2006. Gjennomsnittlig avgiftslettelse er imidlertid størst for den høyeste inntektsgruppen, ettersom det er relativt flere i denne gruppen som mottar høye gave- eller arvebeløp.

Tabell 5.7 Gjennomsnittlig avgiftslettelse pr. person, fordelt etter bruttoinntekt 2006 og størrelsen på arv og gave.1 Rådighetsdato 2003

Mottatt arv eller gave i kroner
BruttoinntektAntall mottakereGjennomsnitt2250 000 - 499 999500 000 - 549 999550 000 - 1 099 999Over 1 100 000
Til barn og foreldre3
0 - 399 9999 17038 0009 50020 00045 80086 000
400 000- 999 9994 87044 00010 20020 00046 20086 000
Over 1 000 00087086 00010 70020 00049 60086 000
Til andre mottakere4
0 - 399 9994 72025 00010 20025 00067 300135 000
400 000- 999 9991 46031 00010 60025 00067 800135 000
Over 1 000 00020061 00011 00025 00065 400135 000

1 Bruttoinntekt for 2003 er fremskrevet til 2006 med anslått lønnsvekst.

2 Gjennomsnittlig avgiftslettelse for alle avgiftsmottakere etter inntektsgruppe.

3 Arvelaters eller givers barn, fosterbarn, herunder stebarn som er oppfostret hos arvelateren eller giveren, og foreldre, jf. avgiftsvedtaket § 4.

4 Andre mottakere enn nevnt i § 4, jf. avgiftsvedtaket § 5.

Kilde: Kilder: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Fotnoter

1.

I delingsmodellen begrenses beregnet personinntekt til 16 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) og følgelig beskattes ikke inntekter over dette med toppskatt eller trygdeavgift. Takreglene gjelder ikke såkalte liberale yrker eller for den del av beregnet personinntekt som ligger mellom 75G og 134G.

Til forsiden