1 Innledning og sammendrag
Under behandlingen av St.prp. nr. 63 (2001-2002) la Stortinget i Innst. S. nr. 255 til grunn at Regjeringen skal fremme sak for Stortinget om ett, felles mattilsyn for sjømat og landbasert matproduksjon på egnet måte. I tråd med det som er varslet i St.prp. nr. 1 (2002 - 2003) fra Landbruksdepartementet, gjør Regjeringen i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003) Om ny organisering av matforvaltningen m.m. rede for sin oppfølging av Stortingets forutsetninger om ett mattilsyn og de konsekvenser som følger av dette. Mer spesifikt innebærer dette at Regjeringen vil slå sammen de nåværende tilsynsetatene Statens dyrehelsetilsyn, Statens næringsmiddeltilsyn og Statens landbrukstilsyn til en organisasjon - Mattilsynet. Samtidig skal de kommunale tilsynsfunksjonene i de kommunale og interkommunale næringsmiddeltilsynene statliggjøres og bli en integrert del av Mattilsynet. Endelig legger Regjeringen til grunn at det tilsyn med sjømat som i dag utføres av Fiskeridirektoratet, skal overføres til Mattilsynet. Med dette etableres et organ som tar opp i seg de samlede tilsynsoppgaver langs hele matkjeden både på land og i sjø.
Som varslet i St.prp. nr. 1 (2002 - 2003) fra Fiskeridepartementet, vil overføringen av Fiskeridirektoratets tilsyn med sjømat til Mattilsynet få konsekvenser for måten Fiskeridirektoratet bør organiseres på for å sikre en optimal ressursutnyttelse tilpasset etatens framtidige oppgaver. I denne proposisjonen redegjør Regjeringen for den vedtatte omorganiseringen av Fiskeridirektoratet sentralt og regionalt, herunder nødvendige omstillingsbehov i forbindelse med omorganiseringen av regionkontorstrukturen.
Kostnandene ved omstillingen av Fiskeridirektoratet som er knyttet til overføring av oppgaver til Mattilsynet, skal dekkes av den fremtidige effektiviseringsgevinsten ved etableringen av Mattilsynet.