3 Omtalesaker
Kap 732 Regionale helseforetak
Post 70 Tilskudd til helseforetakene
Behandlingshjelpemidler
Ansvaret for behandlingshjelpemidler med tilhørende forbruksmateriell ble overført fra folketrygdens budsjettkapitler til de regionale helseforetak fra 1. januar 2003. Som en følge av ansvarsoverføringen ble 235 mill. kroner overført fra folketrygdens budsjettkapitler til de regionale helseforetakenes basisbevilgning, jf. forslag i St.prp. nr. 1 (2002-2003). Budsjettoverføringen ble beregnet ut fra det man ved ansvarsoverføringen antok var folketrygdens totale regnskapsførte utgifter til behandlingshjelpemidler i 2001, justert for antatte volum- og prisendringer i 2002.
Basert på regnskapsførte utgifter per 1. halvår 2003 har helseforetakene beregnet at de totale utgiftene i 2003 vil være vel 100 mill. kroner høyere enn det som ble lagt til grunn ved overføringen av ansvaret.
Helsedepartementet har etter en gjennomgang av ordningen avdekket at ikke alle kostnadene er medtatt ved overføringen fra folketrygdens budsjettkapitler. I ettertid har det vist seg at noen av utgiftene til behandlingshjelpemidler er regnskapsført på andre budsjettkapitler enn tidligere forutsatt ved at det ikke har vært mulig å skille mellom kostnadene til behandlingshjelpemidler og annet materiell som pasientene har fått utlevert fra apotek og bandasjist. Rikstrygdeverket har bekreftet at det har vært ulik praksis for hvordan de lokale trygdekontorene har praktisert blåreseptordningen og andre bistands-/stønadsordninger og dermed hvordan disse utgiftene er regnskapsført. I tillegg har pris- og volumveksten i 2002 vært høyere enn hva som er lagt til grunn ved fastsettelse av budsjettet for 2003.
Dette forhold knyttet til behandlingshjelpemidler inngår i de regionale helseforetakenes prognoser for nødvendig effektivisering og omstilling, gitt krav til budsjettmessig balanse i 2004.
Post 76 Innsatsstyrt finansiering av sykehus
Enhetspris i 2004
I St. prp. nr. 65 (2002-2003) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2003, ble det i lys av ny informasjon som da forelå varslet at enhetsprisen for ISF i 2003 sannsynligvis ville bli satt ned tilsvarende 450 mill. kroner på grunn av større omfang av endret registrering enn opprinnelig forutsatt. Ny informasjon om indeksveksten i 2002 i forbindelse med den endelige avregningen og prognoser for 2003 basert på tall fra 2. tertial tyder på at omfanget av registreringsendring ikke er så stort som det tidligere prognoser indikerte. Dette vil også ha konsekvenser for den enhetsprisen som er satt for 2004 jf. St. prp. nr. 1 (2003-2004) der enhetsprisen for 2004 er satt til 29 317 kroner. Den informasjonen om indeksutviklingen som nå foreligger gir grunn til å oppjustere enhetsprisen for 2004 til 29 454 eller 137 kroner over tidligere anslag. Den endringen som nå varsles for 2004 skal isolert sett ikke ha bevilgningsmessige konsekvenser fordi prognosen for antall DRG poeng justeres tilsvarende som en følge av lavere forventet effekt av endret registreringspraksis.
Dersom omfanget i kodeforbedring i ettertid avviker fra det som her er lagt til grunn, vil det bli korrigert i avregningsoppgjøret.
Post 77 Refusjon poliklinisk virksomhet ved sykehus mv
Refusjonssystem for offentlige røntgenpoliklinikker og private røntgeninstitutt (jf. også kap. 2711 post 76 Private laboratorier og røntgeninstitutt)
I 2002 ble det innført et nytt refusjonssystem for poliklinisk radiologi, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2001-2002) Folketrygden. Det er samme system for offentlige røntgenpoliklinikker og private røntgeninstitutt. Systemet er kodeverksbasert iht Den norske radiologforenings eget kodeverk (NORAKO), og det foretas årlige oppdateringer i kodeverket. Innenfor provenynøytralt opplegg vil enhetsprisene for hhv. offentlige røntgenpoliklinikker og private røntgeninstitutt måtte justeres noe. Departementet vil korrigere systemet hvis kostnadsutviklingen knyttet til omleggingen ikke blir som tilsiktet. På vanlig måte krever dette forskriftsendring og forslaget vil bli sendt på høring. Det tas sikte på at endringene trer i kraft fra 1.1.2004.
Kap 2790 Andre helsetiltak
Post 72 Sykebehandling i utlandet
Overføring av midler fra folketrygden (bidrag til behandling i utlandet) til regionale helseforetak
Trygden kan, etter søknad, gi bidrag til behandling i utlandet til pasienter som ikke får et tilbud i Norge på grunn av manglende kompetanse. I Ot.prp. nr. 63 (2002-2003) er det foreslått at de regionale helseforetakene skal overta dette ansvaret. I St.prp. nr. 1 (2003-2004) Helsedepartementet er derfor bidragsmidlene foreslått omdisponert til basisbevilgningen til de regionale helseforetakene, kap 732 postene 71-75.
Det er nå usikkerhet om en eventuell lovendring kan tre i kraft allerede fra 1. januar 2004. En vil da få en situasjon hvor foretakene har fått bevilget midlene for hele 2004, mens Rikstrygdeverket likevel vil ha ansvar for ordningen i en del av året. Helsedepartementet, vil derfor, som eier, pålegge de regionale helseforetakene å refundere Rikstrygdeverket for behandlings- og reiseutgifter som belastes Rikstrygdeverket før en eventuell lovendring er iverksatt.