4 Disponering av Statpipe 2/4-S
Olje- og energidepartementet legger med dette frem forslag om endelig disponering av Statpipe 2/4-S. Statpipe 2/4-S er en stigerørsplattform som tjente som tilknytning mellom gassrørledningen Statpipe og Ekofiskfeltet.
Stigerørsplattformen 2/4-S ble installert i 1983 og satt i drift i 1985. Rettighetshavere er operatøren Statoil (58,25 pst.), Elf (10 pst.), Norsk Hydro (8 pst.), Mobil (7 pst.), Esso (5 pst.), Shell (5 pst.), Conoco (2,75 pst.), Total (2 pst.) og Saga (2 pst.).
Gassrørledningen Statpipe transporterer gass hovedsakelig fra Statfjord, Gullfaks og Heimdal til gassrørledningen Norpipe. Før omleggingen av Ekofiskfeltet ble gass fra Statpipe ledet inn på Ekofisksenteret via stigerørsplattformen Statpipe 2/4-S før videretransport gjennom Norpipe. Etter omleggingen av Ekofisk er ikke stigerørsplattformen lenger i bruk og gass fra Statpipe blir nå ledet direkte inn i Norpipe gjennom Ekofisk omløp som ble satt i drift høsten 1998.
Statpipe 2/4-S består av plattformunderstell, gass stigerør tilknyttet Statpipe gassrørledning, dekksanlegg, to broer til stigerørsplattform 2/4-R tilhørende Ekofisk, samt plattform som understøtter disse to broene.
Etter legging av Ekofisk omløp er en 36 tommer vid, 4,2 km lang del av Statpipeledningen ikke lenger i bruk. Ledningen er renset, fylt med vann og sikret, og krever ikke vedlikehold.
Statlig overtakelse av innretningene
Departementet ønsker ikke at retten fastsatt i petroleumsloven til statlig overtakelse av innretningen blir benyttet. Statpipe 2/4-S er ikke lenger i bruk, og det er ikke identifisert muligheter for en lønnsom bruk av plattformen senere.
Rettighetshavernes anbefaling
Rettighetshaverne anbefalte i disponeringsplanen at overbygget fjernes så raskt som mulig basert på målinger og projeksjoner om innsynkning av havbunnen i Ekofiskområdet. Det ble vurdert å være høy risiko for at plattformen i løpet av de nærmeste år ville kunne havarere grunnet skader påført av bølger. Dette ville øke fjerningskostnadene. Ved å fjerne overbygget elimineres denne risiko, i det understellet uten overbygg ikke vil skades av bølger.
Nyere målinger har vist at innsynkningen avtar. Rettighetshaverne anbefaler i brev av 10. september 1999, basert på disse målingene, at overbygget fjernes i år 2001 og at understellet blir midlertidig etterlatt. Departementet mottok 25. oktober 1999 avslutningsplan for installasjonene i Ekofiskområdet. Det foreslås at fjerning av stålunderstellet til Statpipe 2/4-S samordnes med denne planen. Avstanden fra 2/4-S til nærmeste Ekofisk-installasjon er om lag 150 meter. Midlertidig etterlatelse øker muligheten for å finne alternative gjenbruksløsninger.
Rettighetshaverne anbefaler videre at disponering av den del av Statpipe som ikke lenger er i bruk avklares på et senere tidspunkt.
Merknader fra høringsinstansene
Rettighetshavernes forslag til endelig disponering ble sendt på høring til Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet, Fiskeridepartementet, Forsvarsdepartementet, Norges Fiskarlag, Norges Miljøvernforbund, Norges Naturvernforbund, Natur og ungdom, Miljøstiftelsen Bellona og Greenpeace Norge.
Statens forurensningstilsynmener at ulike gjenbruksalternativ er mangelfullt utredet.
Olje- og energidepartementets kommentar: Gjenbruk anses ikke å være aktuelt på stedet på grunn av innsynkningsproblemene i Ekofiskområdet. Pr. i dag er gjenbruk av hele innretningen på annen lokalitet heller ikke teknologisk mulig. Rettighetshaver legger imidlertid opp til egen markedsføring av utstyr og at det vil stilles krav til opphuggingskontraktor om markedsføring av utstyr og materiell med henblikk på mest mulig gjenbruk.
Forsvarsdepartementet finner det prinsipielt betenkelig at innretninger etterlates på norsk sokkel, og viser blant annet til sikkerhetsaspektet i forbindelse med undervannsbåtoperasjoner og neddykket seilas.
Olje- og energidepartementets kommentar: Departementets anbefaling vil innebære full fjerning av 2/4-S. Understellet vil dessuten, inntil fjerning finner sted, bli stående innenfor sikkerhetssonen på Ekofiskområdet.
Kommunal- og regionaldepartementet og Oljedirektoratet påpeker i sine uttalelser at sikkerhets- og arbeidsmiljømessige forhold knyttet til fjerningen vil foregå samtidig med at det vil være et høyt aktivitetsnivå på andre deler av Ekofiskfeltet, og understreker derfor nødvendigheten av at det foreligger avtaler mellom Statoil og Phillipsgruppen med hensyn til koordinering mellom de to selskapene før arbeidet på feltet igangsettes.
Olje- og energidepartementets kommentar: Operatøren har opplyst at dette tas til etterretning, og at det vil bli utarbeidet planer og inngått avtaler som dokumenterer og tar høyde for de forhold som er påpekt.
Kystdirektoratet viser til at havne- og farvannslovens bestemmelser kan komme til anvendelse når installasjoner tas til land for opphugging, og at transportløsning tas opp med Kystverket når den er nærmere avklart.
Olje- og energidepartementets kommentar: Operatøren har opplyst at kommentaren fra Kystdirektoratet tas til følge.
Olje- og energidepartementets vurdering
Vedtak om disponering skal fattes i overensstemmelse med kap. 5 i petroleumsloven og OSPAR-konvensjonen av 1995. I henhold til OSPAR-beslutningen av 1998 om disponering av utrangerte offshore installasjoner (jf. St.prp. nr. 8 (1998-99)), skal alle plattformer med stålunderstell som veier mindre enn 10 000 tonn fjernes og disponeres over på land. Statpipe 2/4-S faller inn under denne kategori.
Departementet anbefaler derfor at hele plattformen fjernes og tas til land. Fjerning av overbygget skal finne sted i 2001, mens understellet blir midlertidig etterlatt inntil andre overflødige installasjoner i Ekofiskområdet skal disponeres. Kommunal- og regionaldepartementet har ingen merknader til at fjerning av overbygget utsettes i forhold til opprinnelig plan fra 2000 til 2001. Det anbefales videre at vedtaket åpner for annen bruk av innretningen. Anbefalingen er i tråd med rettighetshavernes forslag.
I forbindelse med oppstart av Ekofisk omløp ble en 4,2 km lang del av gassrørledningen Statpipe inn til 2/4-S overflødig. Departementet vil ta stilling til endelig disponering av rørledningen etter at det pågående utredningsprogrammet om endelig disponering av rørledninger er sluttført.
Statens andel av kostnadene
Når det kreves at innretninger brukt til utvinning eller rørledningstransport av petroleum skal fjernes, vil staten yte direkte tilskudd til dekning av en andel av fjerningsutgiftene etter fjerningsfordelingsloven. Etter § 2 i loven skal statens prosentvise del av fjerningsutgiftene i forhold til den enkelte rettighetshaver fastsettes lik summen av rettighetshaverens endelige utlignede skatter på inntekt av utvinning og rørledningstransport av petroleum for de årene innretningen har vært i bruk for rettighetshaveren, dividert med summen av rettighetshaverens alminnelige inntekt av slik virksomhet over det samme tidsrommet.
En av rettighetshaverne har søkt om fastsettelse av tilskudd etter unntaksbestemmelsen i lovens § 6. Dette spørsmålet er ikke ferdig behandlet, men vil uansett bare kunne få en svært begrenset effekt for statens samlede tilskuddsandel.
Finans- og tolldepartementet har på basis av rettighetshavernes oppgaver beregnet statens gjennomsnittlige tilskuddsandel for Statpipe 2/4-S til om lag 66 pst., dvs. 200 mill. kroner, hvorav 90 mill. kroner for fjerning av overbygg og bruer forventes å påløpe i 2001, og 110 mill. kroner for fjerning av understell. Utgifter til fjerning av understellet vil påløpe på et senere tidspunkt, jf. anbefalingen om at understell etterlates til andre overflødige installasjoner i Ekofiskområdet skal disponeres. Det er ikke forventet at det vil påløpe tilskuddsberettigede utgifter for Statpipe 2/4-S i 1999 eller 2000.
I Regjeringens budsjettforslag for 2000, jf. St.prp. nr. 1 (1999-2000), ble det informert om at det for et av fjerningsprosjektene var usikkert om fjerningsarbeidet ville bli skjøvet ut i tid, og at dette ville medføre vesentlig reduksjon i anslaget på fjerningsutgifter under kap. 2442, post 70 i 2000. Denne usikkerheten knyttet seg til fjerning av Statpipe 2/4-S, der det nå legges til grunn at kostnadene påløper i 2001. Departementet vil oppdatere anslaget for fjerningstilskudd i 2000 ved en senere anledning.
Konklusjon
Departementet anbefaler at:
Overbygget på stigerørsplattformen Statpipe 2/4-S fjernes og tas på land for opphugging og resirkulering.
Understellet på Statpipe 2/4-S fjernes i sammenheng med disponering av de øvrige utrangerte installasjonene på Ekofiskfeltet.
Beslutning om disponering av den 4,2 km lange rørledningen fra Statpipe til 2/4-S utsettes.
På denne bakgrunn bes det om Stortingets samtykke til at innretningen Statpipe 2/4-S blir disponert i samsvar med Olje- og energidepartementets anbefaling, jf. Forslag til vedtak VII.