3 Andre saker
3.1 Avvikling av Norsk synkrotronforskning AS
Norsk synkrotronforskning AS er heleid av staten ved Norges forskningsråd, Universitetet i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Stavanger. Aksjene er bokført i kapitalregnskapet. Norsk synkrotronforskning AS ble opprettet i 1995 for å ivareta samarbeidet i tilknytning til finansiering og drift av en bøyemagnet strålelinje, Swiss-Norwegian Beam Line (SNBL), ved European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) i Grenoble, Frankrike. Selskapet ble opprettet fordi det i 1995 var et behov for å klargjøre ansvarsforholdene rundt samarbeidet i SNBL og begrense ansvaret ved et eventuelt erstatningskrav.
Det tas sikte på at Norges Forskningsråd tar over det langsiktige samarbeidet mot SNBL og trer inn som avtalepartner i gjeldende avtaler i stedet for Norsk Synkrotronforskning AS.
Kunnskapsdepartementet foreslår derfor at Norsk synkrotronforskning AS avvikles. Departementet foreslår videre under henvisning til § 11 i selskapets vedtekter at selskapets aksjekapital på kr 100 000 og annen egenkapital i selskapet overføres til Norges forskningsråd, og anvendes i henhold til selskapets formål, jf. forslag til vedtak II nr. 1.
3.2 Avvikling av DeepNor AS
DeepNor AS ble opprettet 13. desember 2004. Selskapet eies av staten ved Høgskolen i Bergen med 51 pst., Statoil ASA med 24,5 pst. og Norsk Hydro Produksjon AS med 24,5 pst. Selskapets aksjekapital er på kr 200 000. Statens andel er bokført i kapitalregnskapet. Per 31. juli 2006 var egenkapitalen i selskapet på kr 177 975. Selskapets formål ved opprettelsen var innkjøp og drift av utstyr til metningsdykkerutdanning ved Høgskolen i Bergen. Forutsetningene som lå til grunn for etableringen i 2004 er endret på vesentlige punkter, og det er i løpet av 2006 utarbeidet en ny modell for etablering og organisering av metningsdykkerutdanning ved Høgskolen i Bergen, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2006–2007) under kap. 275 post 50. Som følge av at selskapets formål ikke lar seg gjennomføre som forutsatt ved opprettelsen, foreslår departementet at selskapet avvikles og at aksjekapitalen tilbakeføres til statskassen, jf. forslag til vedtak II nr. 2.
3.3 Salg av aksjer i LOG AS
Høgskolen i Agder ønsker å selge sine aksjer i LOG AS. Aksjeposten er på 38 aksjer eller om lag 0,1 pst av aksjene i selskapet. Aksjene ble ervervet av Statens landbruksskule i 1950 og 1957 og overdratt til Høgskolen i Agder da denne tok over Statens landbrukshøgskole. Aksjene er bokført i statens kapitalregnskap med en verdi på kr 13 547. Realistisk salgsverdi er antatt å være om lag kr 4 000–6 000.
Kunnskapsdepartementet foreslår at Stortinget gir samtykke til Kunnskapsdepartementet om at Høgskolen i Agder kan selge sine aksjer til høyeste kurs og at inntektene fra aksjesalget tilbakeføres til statskassen, jf. forslag til vedtak II nr. 3.
3.4 Tingsinnskudd i Gigafib Holding AS
Høgskolen i Vestfold ervervet 125 946 aksjer i daværende Gigafib AS i desember 2003 ved at høyskolen benyttet allerede eksisterende datakommunikasjonsnettverk ved høyskolen som tingsinnskudd i selskapet. Dette til tross for at høyskolens fullmakter er begrenset, slik at det bare er overskudd av eksternt finansiert virksomhet som kan benyttes til kapitalinnskudd. Departementet har som følge av dette pålagt Høgskolen i Vestfold å søke tingsinnskuddet reversert og eiendelen tilbakeført til statens eie. Høgskolen i Vestfold som nå har en eierandel på 8,1 pst. i etterfølgeren Gigafib Holding AS, har tatt spørsmålet om tilbakeføring av tingsinnskuddet opp med selskapets ledelse og styre. Selskapet har i brev av 29. juli 2006 gjort det klart at selskapet ikke kan bidra til at eierskapet til nettet tilbakeføres til Høgskolen i Vestfold. Departementet anser etter dette mulighetene for tilbakeføring som uttømt. Kunnskapsdepartementet vil trekke tilbake fullmakten Høgskolen i Vestfold har til å opprette nye selskaper eller gå inn i eksisterende selskaper.
3.5 Studentboliger
Husbanken utbetaler midler til nye studentboliger. Utbetalingene til det enkelte prosjektet utbetales over tre år. Grunnet forsinket i gangsetting av enkelte byggeprosjekter er det en terminforskyvning i utbetalingene til studentboliger. På kap. 270 post 75 ligger det derfor an til å bli et mindreforbruk i 2006 på om lag 57 mill. kroner. Stikkordet kan overføres er knyttet til posten.
3.6 Utsatt utbetaling av bevilgning til trafikkflygerutdanning
Ved behandling av forslag til statsbudsjett for 2006 vedtok Stortinget en bevilgning på 4,5 mill. kroner til trafikkflygerutdanning ved Norwegian Aviation College i Bardufoss (NAC), jf. B.innst. S. nr. 12 (2005–2006) og St.prp. nr. 1 (2005–2006). Tildelingen har blitt klaget inn til EFTAs kontrollorgan EFTA Surveillance Authority (ESA). Kunnskapsdepartementet har informert Stortinget om saken og har en dialog med ESA, jf. St.prp. nr. 66 (2005–2006) og St.prp. nr. 1 (2006–2007) for Kunnskapsdepartementet. Kunnskapsdepartementet kan på bakgrunn av dialogen med ESA ikke fastslå at midler til trafikkflygerutdanning ved NAC kan utbetales i 2006. På bakgrunn av dette foreslår departementet at dersom midlene ikke kan utbetales i 2006, overføres bevilgningen til 2007. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med saken i 2007.
3.7 Digitale læremidler
I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble det bevilget 50 mill. kroner til digitale læremidler i videregående opplæring, jf. Innst. S. nr. 205 (2005–2006) og St.prp. nr. 66 (2005–2006). Midlene ble lyst ut i slutten av juni med frist 1. oktober. Søknadene fra fylkeskommunene er nå til behandling i Kunnskapsdepartementet. Satsingen på digitale læremidler krever en betydelig teknologisk, organisatorisk og markedsmessig tilrettelegging for at midlene i satsingen skal ha tilstrekkelig effekt, og søknadene må diskuteres nærmere med fylkeskommunene. Det vil derfor ta noe tid før alle midlene i satsingen kan utbetales til de fylkeskommunene som får støtte. Det er derfor ønskelig å kunne avvente utbetaling av deler av beløpet til tidlig i 2007. Kunnskapsdepartementet foreslår at Stortinget gir samtykke til at stikkordsfullmakten kan overføres knyttes til kap. 225 Tiltak i grunnopplæringen post 62 Tilskudd til digitale læremidler i videregående opplæring, jf. forslag til vedtak II nr. 4.