St.prp. nr. 21 (2006-2007)

Om endringer på statsbudsjettet for 2006 under kapitler administrert av Kunnskapsdepartementet

Til innholdsfortegnelse

3 Andre saker

3.1 Avvikling av Norsk synkrotronforskning AS

Norsk synkrotronforskning AS er heleid av staten ved Norges forskningsråd, Universitetet i Oslo, Norges teknisk-natur­vitenskapelige universitet, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Stavanger. Aksjene er bokført i kapital­regnskapet. Norsk synkrotronforskning AS ble opprettet i 1995 for å ivareta samarbeidet i til­knytning til finansiering og drift av en bøye­magnet stråle­linje, Swiss-Norwegian Beam Line (SNBL), ved European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) i Grenoble, Frankrike. Selskapet ble opprettet fordi det i 1995 var et behov for å klargjøre ansvars­forholdene rundt samarbeidet i SNBL og begrense ansvaret ved et eventuelt erstatnings­krav.

Det tas sikte på at Norges Forskningsråd tar over det langsiktige samarbeidet mot SNBL og trer inn som avtale­partner i gjeldende avtaler i stedet for Norsk Synkrotronforskning AS.

Kunnskapsdepartementet foreslår derfor at Norsk synkrotronforskning AS avvikles. Departementet foreslår videre under henvisning til § 11 i selskapets vedtekter at selskapets aksje­kapital på kr 100 000 og annen egenkapital i selskapet overføres til Norges forskningsråd, og anvendes i henhold til selskapets formål, jf. forslag til vedtak II nr. 1.

3.2 Avvikling av DeepNor AS

DeepNor AS ble opprettet 13. desember 2004. Selskapet eies av staten ved Høgskolen i Bergen med 51 pst., Statoil ASA med 24,5 pst. og Norsk Hydro Produksjon AS med 24,5 pst. Selskapets aksjekapital er på kr 200 000. Statens andel er bokført i kapital­regnskapet. Per 31. juli 2006 var egen­kapitalen i selskapet på kr 177 975. Selskapets formål ved opprettelsen var inn­kjøp og drift av utstyr til metnings­dykker­utdanning ved Høgskolen i Bergen. Forutsetningene som lå til grunn for etableringen i 2004 er endret på vesentlige punkter, og det er i løpet av 2006 utarbeidet en ny modell for etablering og organisering av metnings­dykker­utdanning ved Høgskolen i Bergen, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2006–2007) under kap. 275 post 50. Som følge av at selskapets formål ikke lar seg gjennomføre som forutsatt ved opprettelsen, foreslår departementet at selskapet avvikles og at aksje­kapitalen tilbakeføres til stats­kassen, jf. forslag til vedtak II nr. 2.

3.3 Salg av aksjer i LOG AS

Høgskolen i Agder ønsker å selge sine aksjer i LOG AS. Aksje­posten er på 38 aksjer eller om lag 0,1 pst av aksjene i selskapet. Aksjene ble ervervet av Statens land­bruks­skule i 1950 og 1957 og overdratt til Høgskolen i Agder da denne tok over Statens land­bruks­høgskole. Aksjene er bokført i statens kapitalregnskap med en verdi på kr 13 547. Realistisk salgsverdi er antatt å være om lag kr 4 000–6 000.

Kunnskapsdepartementet foreslår at Stortinget gir samtykke til Kunnskapsdepartementet om at Høgskolen i Agder kan selge sine aksjer til høyeste kurs og at inntektene fra aksje­salget tilbake­føres til stats­kassen, jf. forslag til vedtak II nr. 3.

3.4 Tingsinnskudd i Gigafib Holding AS

Høgskolen i Vestfold ervervet 125 946 aksjer i daværende Gigafib AS i desember 2003 ved at høyskolen benyttet allerede eksisterende data­kommunikasjons­nettverk ved høy­skolen som tings­innskudd i selskapet. Dette til tross for at høyskolens fullmakter er begrenset, slik at det bare er overskudd av eksternt finansiert virksomhet som kan benyttes til kapital­innskudd. Departementet har som følge av dette pålagt Høgskolen i Vestfold å søke tings­innskuddet reversert og eiendelen tilbakeført til statens eie. Høgskolen i Vestfold som nå har en eierandel på 8,1 pst. i etterfølgeren Gigafib Holding AS, har tatt spørsmålet om tilbakeføring av tings­innskuddet opp med selskapets ledelse og styre. Selskapet har i brev av 29. juli 2006 gjort det klart at selskapet ikke kan bidra til at eierskapet til nettet tilbakeføres til Høgskolen i Vestfold. Departementet anser etter dette mulighetene for tilbake­føring som uttømt. Kunnskaps­departementet vil trekke tilbake fullmakten Høgskolen i Vestfold har til å opprette nye selskaper eller gå inn i eksisterende selskaper.

3.5 Studentboliger

Husbanken utbetaler midler til nye student­boliger. Utbetalingene til det enkelte prosjektet utbetales over tre år. Grunnet forsinket i gangsetting av enkelte bygge­prosjekter er det en termin­forskyvning i utbetalingene til student­boliger. På kap. 270 post 75 ligger det derfor an til å bli et mindre­forbruk i 2006 på om lag 57 mill. kroner. Stikkordet kan overføres er knyttet til posten.

3.6 Utsatt utbetaling av bevilgning til trafikkflygerutdanning

Ved behandling av forslag til stats­budsjett for 2006 vedtok Stortinget en bevilgning på 4,5 mill. kroner til trafikk­flyger­utdanning ved Norwegian Aviation College i Bardufoss (NAC), jf. B.innst. S. nr. 12 (2005–2006) og St.prp. nr. 1 (2005–2006). Tildelingen har blitt klaget inn til EFTAs kontroll­organ EFTA Surveillance Authority (ESA). Kunnskaps­departementet har informert Stortinget om saken og har en dialog med ESA, jf. St.prp. nr. 66 (2005–2006) og St.prp. nr. 1 (2006–2007) for Kunnskapsdepartementet. Kunnskaps­departementet kan på bakgrunn av dialogen med ESA ikke fastslå at midler til trafikk­flyger­utdanning ved NAC kan utbetales i 2006. På bakgrunn av dette foreslår departementet at dersom midlene ikke kan utbetales i 2006, overføres bevilgningen til 2007. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med saken i 2007.

3.7 Digitale læremidler

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble det bevilget 50 mill. kroner til digitale læremidler i videregående opplæring, jf. Innst. S. nr. 205 (2005–2006) og St.prp. nr. 66 (2005–2006). Midlene ble lyst ut i slutten av juni med frist 1. oktober. Søknadene fra fylkeskommunene er nå til behandling i Kunnskaps­departementet. Satsingen på digitale lære­midler krever en betydelig teknologisk, organisatorisk og markeds­messig til­rette­legging for at midlene i satsingen skal ha tilstrekkelig effekt, og søknadene må diskuteres nærmere med fylkes­kommunene. Det vil derfor ta noe tid før alle midlene i satsingen kan utbetales til de fylkes­kommunene som får støtte. Det er derfor ønskelig å kunne avvente utbetaling av deler av beløpet til tidlig i 2007. Kunnskaps­departementet foreslår at Stortinget gir samtykke til at stikkords­fullmakten kan overføres knyttes til kap. 225 Tiltak i grunn­opplæringen post 62 Tilskudd til digitale læremidler i videregående opplæring, jf. forslag til vedtak II nr. 4.