1 Gjennomføring av budsjettpolitikken
Regjeringen legger med dette fram proposisjonen om ny saldering av statsbudsjettet 2006. Proposisjonen er utarbeidet i samarbeid med de enkelte departementene og bygger på opplysninger mottatt til og med 29. november.
Proposisjonen om ny saldering av statsbudsjettet 2006 inneholder forslag om endringer på statsbudsjettet og redegjørelser for endringer som er vedtatt av Stortinget eller foreslått i proposisjoner fra Regjeringen hittil i år. I kapittel 1 redegjøres det for budsjettpolitikken i 2006. I kapittel 2 gis en oversikt over forslag til endrede bevilgninger som gjelder skatter og avgifter, mens endringer i utgifter og inntekter utenom skatter og avgifter som foreslås i denne proposisjonen, omtales i kapittel 3. Kapittel 4 gir en kort oversikt over statsregnskapet per 30.09.2006.
1.1 Hovedtrekk i budsjettpolitikken
Det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet
Budsjettpolitikken er forankret i retningslinjer som innebærer at petroleumsinntektene fases gradvis inn i norsk økonomi, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland. Bruken av petroleumsinntekter måles ved det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet. En full oppdatering av beregningen av det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet gjennomføres to ganger i året, i nasjonalbudsjettet og i revidert nasjonalbudsjett, basert på en helhetlig gjennomgang av situasjonen i norsk økonomi og anslag for utviklingen framover i tid.
Både i Nasjonalbudsjettet 2006 og i tilleggsproposisjonen for 2006 som ble fremmet etter regjeringsskiftet, ble det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet for 2006 anslått til 65,9 mrd. kroner. Ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet opprettholdt på dette nivået. Bruken av petroleumsinntekter utover forventet realavkastning av Statens pensjonsfond – Utland ble anslått til vel 10 mrd. kroner, mot 12 mrd. kroner i Nasjonalbudsjettet 2006 og tilleggsproposisjonen for 2006. Endringen i anslaget må ses i sammenheng med veksten i fondskapitalen på slutten av fjoråret.
I Nasjonalbudsjettet 2007 ble anslaget på det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet i 2006 nedjustert med om lag 3 mrd. kroner, til 62,9 mrd. kroner. Nedjusteringen var knyttet til at skatteinntektene fra fastlandsøkonomien ble anslått å øke klart sterkere enn tidligere lagt til grunn og sterkere enn det som kunne tilbakeføres til ny informasjon om konjunkturutviklingen. Bruken av petroleumsinntekter utover forventet realavkastning ble anslått til vel 7 mrd. kroner.
I Tillegg nr. 4 til St.prp. nr. 1 (2006–2007) er det gjort rede for ny informasjon om skatteinngangen som er kommet etter ferdigstillelsen av Nasjonalbudsjettet 2007. Den nye informasjonen tilsier at anslaget for statens og kommunesektorens samlede strukturelle skatter og avgifter justeres opp med 2½ mrd. kroner både i 2006 og 2007. Den delen av inntektsveksten som kan føres tilbake til konjunkturutviklingen er da holdt utenom. For 2006 tilfaller de økte skatteinntektene på 2½ mrd. kroner kommunesektoren. Anslaget for det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet opprettholdes dermed på samme nivå som i Nasjonalbudsjettet 2007.
Tabell 1.1 Endringer i statsbudsjettets oljekorrigerte underskudd i 2006 etter saldering av budsjettet høsten 2005 (mill. kroner)
Oljekorrigert underskudd i nysaldert budsjett 2006 | 57 372 |
– Oljekorrigert underskudd i saldert budsjett 2006 | 70 795 |
= Endring oljekorrigert underskudd | -13 423 |
Netto inntektsendringer | 22 247 |
Herav: | |
Skatter og avgifter | 12 215 |
Renteinntekter og utbytte | 3 094 |
Andre inntektsendringer (netto) | 6 939 |
Netto utgiftsendringer | 8 824 |
Herav: | |
Dagpenger til arbeidsledige | -2 380 |
Renteutgifter | 7 838 |
Andre utgiftsendringer (netto) | 3 366 |
Kilde: Finansdepartementet
Etter en rettsavgjørelse i en skattetvist er det i november 2006 tilbakebetalt et beløp på drøyt 2,7 mrd. kroner fra staten til et stort foretak. Tilbakebetalingen har sammenheng med at foretaket i oktober 2003 valgte å innbetale et skattebeløp på knapt 2,5 mrd. kroner, selv om saken den gang ikke var avsluttet i rettsapparatet. Innbetalingen i 2003 ble betraktet som ekstraordinær i forhold til statsbudsjettet og ble holdt utenom ved beregning av det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet. Det legges opp til at tilbakebetalingen behandles tilsvarende. Det vises til avsnitt 2.1 for nærmere omtale av utviklingen i innbetalte skatter og avgifter.
Endringene i utgifter og inntekter utenom skatter og avgifter som foreslås i forbindelse med nysalderingen, utgjør en reduksjon på om lag 0,4 mrd. kroner i 2006 i forhold til anslagene i Nasjonalbudsjettet 2007. Endringer som ikke påvirker det strukturelle underskuddet er da holdt utenom. Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet i 2006 kan etter dette anslås til 62,5 mrd. kroner.
Finansdepartementet vil komme tilbake med oppdaterte tall for det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet i 2006 i forbindelse med Stortingsmeldingen om statsregnskapet for 2006 og Revidert nasjonalbudsjett 2007, med utgangspunkt i en samlet gjennomgang av utviklingen i norsk økonomi.
Det oljekorrigerte underskuddet
Det oljekorrigerte underskuddet anslås nå til 57,4 mrd. kroner og tilsvarer den faktiske bruken av petroleumsinntekter som dekkes ved en tilsvarende overføring fra Statens pensjonsfond – Utland.
Siden Stortinget vedtok budsjettet i fjor høst er det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet redusert med 13,4 mrd. kroner. Reduksjonen skyldes i stor grad økte skatteinntekter fra fastlandsøkonomien på 12,2 mrd. kroner, hvorav en betydelig del kan føres tilbake til konjunktursituasjonen. Det nye anslaget tar hensyn til at det i november 2006 er tilbakebetalt 2,7 mrd. kroner fra staten til et stort foretak, knyttet til en rettsavgjørelse i en skattetvist. Netto renteendringer utenom transaksjonene i forbindelse med innløsingen av kontolånene til Statens pensjonsfond – Norge, bidrar til å redusere det oljekorrigerte underskuddet med 0,6 mrd. kroner, hvorav 0,9 mrd. kroner i økte renteinntekter og 0,3 mrd. kroner i økte renteutgifter. Inntektene fra utbyttebetalinger i selskaper hvor staten har eierinteresser er økt med om lag 2,2 mrd. kroner fra saldert budsjett 2006.
I Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble det gjort rede for en nedskriving og tilbakebetaling av kontolånene i Statens pensjonsfond – Norge. Denne endringen bidrar til å øke renteutgiftene med om lag 7,5 mrd. kroner, mens øvrige inntekter øker med tilsvarende beløp, jf. nærmere omtale av de bevilgningsmessige konsekvensene i kapittel 3.
Utgiftene utenom dagpenger og renter øker med om lag 3,4 mrd. kroner fra saldert budsjett til anslaget i nysaldert budsjett. Utgiftene økte med om lag 4,3 mrd. kroner som følge av bevilgningsendringer vedtatt i første halvår i år, mens utgiftene reduseres med om lag 1 mrd. kroner i forslag som er fremmet for Stortinget i andre halvår. Bevilgningsendringer i første halvår i år er det gjort nærmere rede for i samleproposisjonen som ble fremmet i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2006.
Netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er økt med om lag 30 mrd. kroner fra saldert budsjett og fram til nysalderingen. Dette skyldes blant annet at skatter og avgifter fra petroleumsvirksomheten er økt med 21,2 mrd. kroner fra saldert budsjett, mens inntektene fra Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) er økt med 7,5 mrd. kroner. Inntektsøkningene skyldes i hovedsak høyere oljepris enn opprinnelig lagt til grunn. Endringer i tidspunktet for innbetaling av arealavgiften og økt nivå på avgiften, bidrar i tillegg til økte inntekter på 1,8 mrd. kroner i 2006. Aksjeutbyttet fra Statoil ASA er økt med 4,5 mrd. kroner. I motsatt retning trekker økte utgifter til SDØE på 3,2 mrd. kroner.
Den reelle, underliggende utgiftsveksten på statsbudsjettet anslås nå til knapt 2 pst. fra regnskap 2005. Den nominelle, underliggende utgiftsveksten er på 5,2 pst. I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2006 fremmet høsten 2005 ble den reelle, underliggende utgiftsveksten anslått til drøyt 1½ pst. Dette var 0,75 prosentpoeng høyere enn anslaget i Nasjonalbudsjettet 2006 fremmet av Regjeringen Bondevik II. I Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble anslaget for den reelle, underliggende utgiftsveksten økt til 2¼ pst.
1.2 Utviklingen fra regnskap 2005 til anslag på regnskap 2006
Tabell 1.2 viser statsbudsjettets og Statens pensjonsfond – Utlands inntekter og utgifter utenom lånetransaksjoner i regnskap 2005 og anslag på regnskap 2006. Tabell 1.3 gir en tilsvarende oversikt over statskassens lånetransaksjoner og statsbudsjettets finansieringsbehov.
Anslag på regnskap 2006 viser et oljekorrigert underskudd på 57,4 mrd. kroner, som er 13,2 mrd. kroner lavere enn i 2005. Fra regnskap 2005 til nysaldert budsjett 2006 har inntektene utenom petroleumsvirksomhet netto økt med vel 44,0 mrd. kroner, hvorav skatte- og avgiftsinntektene utgjør nærmere 35,9 mrd. kroner. Fra regnskap 2005 har utgiftene utenom petroleumsvirksomheten økt med om lag 36,6 mrd. kroner, hvorav veksten i Folketrygdens stønadsutgifter utgjør om lag 10,7 mrd. kroner. Av dette skyldes om lag 4 mrd. kroner merutgifter som følge av reguleringen i folketrygdens grunnbeløp fra 1. mai 2006 og resultatet av takstforhandlingene for leger, psykologer og fysioterapeuter.
Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten i 2006 anslås nå til 357,9 mrd. kroner, som i sin helhet overføres til Statens Pensjonsfond – Utland. Etter at statsbudsjettets oljekorrigerte underskudd er dekket ved en overføring fra Statens pensjonsfond – Utland, avsettes det dermed netto 300,5 mrd. kroner i fondet i 2006. Fondets renteinntekter og utbytte anslås til 49 mrd. kroner. Det samlede overskuddet på statsbudsjettet og Statens pensjonsfond – Utland anslås dermed til 349,5 mrd. kroner.
Statsbudsjettets brutto finansieringsbehov anslås til 26,9 mrd. kroner i 2006 mot 2,0 mrd kroner i 2005. Forskjellen i gjeldsavdrag og tilbakebetalinger må ses i lys av innløsningen av kontolånene til Statens pensjonsfond – Norge i 2006. I 2005 hadde staten inntekter på 12,5 mrd. kroner fra salg av aksjer i Statoil ASA. Inntektene ble overført til Statens pensjonsfond – Utland. Staten har ikke hatt inntekter fra salg av aksjer i Statoil ASA i 2006.
Nærmere om veksten i statsbudsjettets utgifter
Den reelle, underliggende utgiftsveksten i 2006 anslås nå til knapt 2 pst. fra regnskap 2005. Den nominelle, underliggende utgiftsveksten er på 5,2 pst.
Tabell 1.2 Statsbudsjettet og Statens pensjonsfond – Utlands inntekter og utgifter eksklusive lånetransaksjoner i 2005 og 2006 (mill. kroner)
Regnskap 2005 | Nysaldert budsjett 2006 | ||
---|---|---|---|
1. | Statsbudsjettets stilling | ||
A Statsbudsjettets inntekter i alt | 860 836 | 989 339 | |
A.1 Inntekter fra petroleumsvirksomhet | 296 991 | 381 534 | |
A.2 Inntekter utenom petroleumsinntekter | 563 845 | 607 805 | |
B Statsbudsjettets utgifter i alt | 650 055 | 688 792 | |
B.1 Utgifter til petroleumsvirksomhet | 21 447 | 23 615 | |
B.2 Utgifter utenom petroleumsvirksomhet | 628 608 | 665 177 | |
Statsbudsjettets oljekorrigerte overskudd (A.2-B.2) | -64 763 | -57 372 | |
+ | Overført fra Statens pensjonsfond – Utland | 70 593 | 57 372 |
= | Statsbudsjettets overskudd før lånetransaksjoner | 5 830 | 0 |
2. | Statens pensjonsfond – Utland | ||
Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet (A.1-B.1), overføres til Statens pensjonsfond – Utland | 275 544 | 357 919 | |
– | Overført til statsbudsjettet | 70 593 | 57 372 |
+ | Renteinntekter og utbytte i fondet mv. | 36 866 | 49 000 |
= | Overskudd i Statens pensjonsfond – Utland | 241 817 | 349 547 |
3. | Statsbudsjettet og Statens pensjonsfond – Utland | ||
Samlet overskudd | 247 647 | 349 547 |
Kilde: Finansdepartementet
Tabell 1.3 Statsbudsjettets lånetransaksjoner og finansieringsbehov i 2005 og 2006 (mill. kroner)
Regnskap 2005 | Nysaldert budsjett 2006 | ||
---|---|---|---|
Lånetransaksjoner utenom petroleumsvirksomheten | |||
Utlån, aksjetegninger mv. | 71 337 | 93 275 | |
– | Tilbakebetalinger | 64 014 | 170 137 |
– | Statsbudsjettets overskudd | 5 830 | 0 |
= | Netto finansieringsbehov | 1 493 | -76 862 |
+ | Gjeldsavdrag | 499 | 103 778 |
= | Statsbudsjettets brutto finansieringsbehov | 1 991 | 26 916 |
Netto finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten | |||
Salg av aksjer i Statoil ASA, avdrag mv. | 12 478 | 0 | |
– | Utlån, aksjetegninger mv. | 0 | 0 |
= | Netto finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten overføres til Statens pensjonsfond – Utland | 12 478 | 0 |
Kilde: Finansdepartementet
Ved beregning av den reelle, underliggende utgiftsveksten korrigeres det for utgifter til petroleumsvirksomhet, dagpenger til arbeidsledige og renteutgifter på statsgjelden, jf. tabell 1.4. I tillegg korrigeres det for enkelte regnskapsmessige og tekniske forhold og for enkelte endringer på utgiftssiden som har motposter på inntektssiden. For veksten fra 2005 til 2006 gjelder dette:
Dekning av utgifter til flyktninger i Norge over bistandsbudsjettet. Dette er en intern overflytting av midler på statsbudsjettet fra Utenriksdepartementet for å dekke utgifter under Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.
Økte utgifter som følge av at kommunenes tidligere inntekter fra kommunal selskapsskatt nå bevilges som rammeoverføring til kommunene.
Det blir gjennomført et forsikringsteknisk oppgjør med Posten BA i forbindelse med at Posten trakk seg ut av Statens Pensjonskasse fra og med 1. januar 2006. Dette er en éngangsutgift som vil innebære lavere utgifter i framtiden som følge av reduserte pensjonsforpliktelser.
Under Statens Pensjonskasse korrigeres det i tillegg for økte utgifter til arbeidsgiveravgift til medlemsvirksomheter som ikke betaler premie. Utgiftsøkningen motsvares av økte inntekter.
Netto økte utgifter knyttet til kompensasjon som følger av overgangsordningen i forbindelse med avviklingen av regionalt differensiert arbeidsgiveravgift fra 2004. Disse utgiftene motsvares av tilsvarende økte inntekter fra arbeidsgiveravgiften.
Økt avsetning av feriepenger og arbeidsgiveravgift i forbindelse med nettobudsjettering av Meteorologisk institutt.
Ekstraordinær nedbetaling av fylkeskommunal gjeld i forbindelse med at ansvaret for rusomsorgen og spesialisthelsetjenesten er flyttet fra fylkeskommunene til staten og kommunene.
Refusjoner mv. som ikke er med i bevilgningene i budsjettet, men som først inngår både på utgiftssiden og inntektssiden i regnskapet. Hvert år bidrar dette til at regnskapet gir noe høyere utgifter og inntekter enn det nysalderte budsjettet. Dette gjelder blant annet refusjon av utgifter til arbeidsmarkedstiltak, lærlinger, fødselspenger/adopsjonspenger og sykepenger for statsansatte.
Merutgifter som påløper som følge av merinntektsfullmakter.
Tabell 1.4 Statsbudsjettets underliggende utgiftsvekst fra regnskapet for 2005 til nysaldert budsjett for 2006 (mill. kroner og prosentvis endring)
2005 | 2006 | ||
---|---|---|---|
Statsbudsjettets utgifter | 650 055 | 688 792 | |
– | Statlig petroleumsvirksomhet | 21 447 | 23 615 |
– | Dagpenger til arbeidsledige | 9 643 | 6 338 |
– | Renteutgifter | 15 776 | 25 937 |
= | Utgifter utenom petroleumsvirksomhet, dagpenger til arbeidsledige og renter | 603 189 | 632 902 |
– | Flyktningeutgifter i Norge finansiert over bistandsrammen | 432 | 399 |
– | Kommunal selskapsskatt bevilget som rammeoverføring | 5 486 | 5 041 |
– | Forsikringsteknisk oppgjør med Posten i forbindelse med at Posten trekker seg ut av Statens Pensjonskasse | 1 480 | |
– | Økt arbeidsgiveravgift – Statens Pensjonskasse | 573 | |
– | Økte utgifter pga. omlegging av arbeidsgiveravgiften | 976 | |
– | Nettobudsjettering av Meteorologisk institutt | 18 | |
– | Tilskudd til gjeldsnedbetaling mv. i fylkeskommunene | 17 | |
– | Merutgifter som motsvares av merinntekter | 2 151 | |
– | Utgifter som ikke budsjetteres, men føres i regnskapet (refusjoner mv.) | 1 468 | |
= | Underliggende utgifter | 593 618 | 624 433 |
Verdiendring i pst. | 5,2 | ||
Prisendring i pst. | 3,2 | ||
Volumendring i pst. | 1,9 |
Note: Avrundingene i tabellen medfører at det ikke er direkte samsvar mellom summene og tallene som summeres.
Kilde: Finansdepartementet
1.3 Utviklingen i statsbudsjettet for 2006 gjennom budsjettåret
Tabell 1.5 viser utviklingen i hovedtallene på statsbudsjettet for 2006 etter at budsjettet ble vedtatt i Stortinget høsten 2005. Tabell 1.6 gir en tilsvarende oversikt for lånetransaksjoner og statsbudsjettets finansieringsbehov.
Tabell 1.5 Statsbudsjettets og Statens pensjonsfond – Utlands inntekter og utgifter eksklusive lånetransaksjoner i 2006 (mill. kroner)
Saldert budsjett 2006 vedtatt høsten 2005 | Endringer til og med framleggelsen av Revidert nasjonal-budsjett 2006 | Endringer etter Revidert nasjonal-budsjett 2006 | Nysaldert budsjett 2006 | ||
---|---|---|---|---|---|
1. | Statsbudsjettets stilling | ||||
A Statsbudsjettets inntekter i alt | 933 897 | 28 981 | 26 461 | 989 339 | |
A.1 Inntekter fra petroleumsvirksomhet | 348 339 | 23 854 | 9 341 | 381 534 | |
A.2 Inntekter utenom petroleumsinntekter | 585 558 | 5 127 | 17 120 | 607 805 | |
B Statsbudsjettets utgifter i alt | 676 753 | 6 295 | 5 744 | 688 792 | |
B.1 Utgifter til petroleumsvirksomhet | 20 400 | 3 115 | 100 | 23 615 | |
B.2 Utgifter utenom petroleumsvirksomhet | 656 353 | 3 180 | 5 644 | 665 177 | |
Statsbudsjettets oljekorrigerte overskudd (A.2-B.2) | -70 795 | 1 946 | 11 477 | -57 372 | |
+ | Overført fra Statens pensjonsfond – Utland | 70 795 | -1 946 | -11 477 | 57 372 |
= | Statsbudsjettets overskudd før lånetransaksjoner | 0 | 0 | 0 | 0 |
2. | Statens pensjonsfond – Utland | ||||
Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet (A.1-B.1), overføres til Statens pensjonsfond – Utland | 327 939 | 20 748 | 9 232 | 357 919 | |
– | Overført til statsbudsjettet | 70 795 | -1 946 | -11 477 | 57 372 |
+ | Renteinntekter og utbytte i fondet mv. | 59 300 | -12 100 | 1 800 | 49 000 |
= | Overskudd i Statens pensjonsfond – Utland | 316 444 | 10 585 | 22 518 | 349 547 |
3. | Statsbudsjettet og Statens pensjonsfond – Utland | ||||
Samlet overskudd | 316 444 | 10 585 | 22 518 | 349 547 |
Kilde: Finansdepartementet
Nysaldert budsjett 2006 viser et oljekorrigert underskudd på 57,4 mrd kroner, som er 13,4 mrd. kroner lavere enn i saldert budsjett 2006.
Medregnet forslag i denne proposisjonen er det foreslått eller vedtatt endringer i inntektsbevilgningene som samlet sett øker inntektene (eksklusive petroleumsvirksomhet og lånetransaksjoner) med om lag 22,2 mrd. kroner siden budsjettet ble vedtatt i fjor høst. Hovedtallene bak dette er økte anslag for skatter og avgifter med 12,2 mrd. kroner og økte utbytter med 2,2 mrd. kroner. I motsatt retning trekker reduserte inntekter fra salg av Vestbanetomta på 0,5 mrd. kroner og utsatt salg av beredskapslagrene for petroleumsprodukter med 1,1 mrd. kroner. Renteinntektene øker med om lag 0,9 mrd. kroner. I forbindelse med innløsingen av kontolånene til Statens pensjonsfond – Norge øker inntektene i 2006-budsjettet med 7,5 mrd. kroner. Dette motsvares av tilsvarende økte renteutgifter jf. nærmere omtale i kapittel 3.
Nysaldert budsjett 2006 viser at utgiftene siden saldert budsjett 2006 er vedtatt eller foreslått økt med 8,8 mrd. kroner (ekskl. utgifter til petroleumsvirksomhet og lånetransaksjoner). Den største utgiftsendringen er økte renteutgifter i forbindelse med innløsningen av kontolånene til Statens pensjonsfond – Norge på 7,5 mrd. kroner. Utover dette er det mange utgiftsøkninger og utgiftsreduksjoner av ulik størrelse. I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble bevilgningene til stønader under Folketrygden økt med 1,5 mrd. kroner. Nye anslag i forbindelse med nysalderingen innebærer at stønadene, utenom dagpenger settes ned igjen med knapt 0,9 mrd. kroner. Gjennom året er dermed utgiftene til stønader utenom dagpenger under Folketrygden økt med til sammen 0,6 mrd. kroner. Merutgifter som følger av reguleringen av grunnbeløpet i folketrygden fra 1. mai 2006 er ikke medregnet i disse tallene. Etter Stortingets behandling av bevilgningsendringer i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2006 er det vedtatt eller fremmet proposisjoner (inkludert denne proposisjonen) som innebærer reduserte utgifter med til sammen 1 mrd. kroner. Dette gjelder blant annet følgende saker:
Utbetalingene til finansieringsordningene under EØS-avtalen og andre pliktige bidrag til internasjonale organisasjoner under Utenriksdepartementet er foreslått satt ned med til sammen 416 mill. kroner.
Bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak og ventelønn er foreslått satt ned med til sammen 327 mill. kroner.
Bevilgningene til Statens lånekasse for utdanning er foreslått satt ned med til sammen 173 mill. kroner.
Bevilgningen til den statlige toppfinansieringen av utgiftene til ressurskrevende brukere i kommunene er foreslått satt ned med 171 mill. kroner.
Samtidig er det vedtatt eller fremmet forslag om økte utgifter til blant annet:
Nødhjelp og bidrag i forbindelse med situasjonen i Midtøsten på til sammen 218,9 mill. kroner.
Tilskudd til tiltak for å begrense elektrisitetsforbruket i husholdningene på 51 mill. kroner.
Forslag om økte bevilgninger til den statlige forvaltningen av barnevernet med 200 mill. kroner.
Forslag om økt kompensasjon for merverdiavgift med 200 mill. kroner.
Tabell 1.6 Statsbudsjettets lånetransaksjoner og finansieringsbehov i 2006 (mill. kroner)
Saldert budsjett 2006 vedtatt høsten 2005 | Endringer til og med framleggelsen av Revidert nasjonal-budsjett 2006 | Endringer etter Revidert nasjonalbudsjett 2006 | Nysaldert budsjett 2006 | ||
---|---|---|---|---|---|
Lånetransaksjoner utenom petroleumsvirksomheten | |||||
Utlån, aksjetegninger mv. | 76 568 | 567 | 16 140 | 93 275 | |
– | Tilbakebetalinger | 54 450 | 2 544 | 113 143 | 170 137 |
– | Statsbudsjettets overskudd | 0 | 0 | 0 | 0 |
= | Netto finansieringsbehov | 22 118 | -1 978 | -97 002 | -76 862 |
+ | Gjeldsavdrag | 328 | 0 | 103 450 | 103 778 |
= | Statsbudsjettets brutto finansieringsbehov | 22 446 | -1 978 | 6 448 | 26 916 |
Kilde: Finansdepartementet
Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet anslås nå til 357,9 mrd. kroner, som er 30 mrd. kroner høyere enn i saldert budsjett 2006, og 9,2 mrd. kroner høyere enn i Revidert nasjonalbudsjett 2006. Etter at det er overført 57,4 mrd. kroner til statsbudsjettet avsettes det netto 300,5 mrd. kroner i Statens pensjonsfond – Utland. Inklusive renteinntekter og utbytte på 49,0 mrd. kroner anslås overskuddet i Statens pensjonsfond – Utland til 349,5 mrd. kroner i 2006.
Tabell 1.7 Summarisk oversikt over bevilgningsendringer under folketrygdens utgifter som er vedtatt eller foreslått for Stortinget hittil i år (mill. kroner)
Proposisjoner/programområde | Fødselspenger | Sosiale formål | Helsetjenester | Arbeidsliv | Sum |
---|---|---|---|---|---|
St.prp. nr. 66 (2005 – 2006) | -180,0 | 2 330,0 | -178,0 | -1 300,0 | 672,0 |
St.prp. nr. 71 (2005 – 2006) | 171,0 | 171,0 | |||
St.prp. nr. 70 (2005 – 2006) | 3 556,0 | 265,0 | 3 821,0 | ||
St.prp. nr. 14 (2006 – 2007) | -2 942,91 | -1 898,1 | -4 841,0 | ||
St.prp. nr. 18 (2006 – 2007) | 170,0 | 170,0 | |||
St.prp. nr. 15 (2006 – 2007) | -121,0 | -121,0 | |||
Lønnsoppgjør | 98,6 | 98,6 | |||
I alt | -10,0 | 3 041,7 | -128,0 | -2 933,1 | -29,4 |
1 Herav -2 432,5 mill. kroner som følge av etableringen av Arbeids- og velferdsetaten fra 1. juli 2006.
Kilde: Finansdepartementet
I Nasjonalbudsjettet 2006 ble kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland ved utgangen av 2006 anslått til 1 670 mrd. kroner. Dette anslaget ble økt til 1 756 mrd. kroner i Nasjonalbudsjettet 2007. Anslaget i Nasjonalbudsjettet 2007 var blant annet basert på en samlet netto overføring fra statsbudsjettet til Statens pensjonsfond – Utland i år på om lag 301,3 mrd. kroner. Anslagene i denne proposisjonen innebærer isolert sett en reduksjon i netto overføring fra statsbudsjettet til Statens pensjonsfond – Utland i 2006 med 0,8 mrd. kroner i forhold til anslaget i Nasjonalbudsjettet 2007. Lavere anslåtte inntekter fra petroleumsvirksomheten trekker statens petroleumsinntekter ned med 3 mrd. kroner, mens redusert oljekorrigert underskudd trekker nettooverføringene til Statens pensjonsfond – Utland opp med 2,2 mrd. kroner.
Regnskapstall fra Norges Bank viser at kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland var 1 712 mrd. kroner ved utgangen av 3. kvartal. Endelige tall for kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland ved utgangen av året vil bli presentert i stortingsmeldingen om statsregnskapet for 2006.
Anslag på regnskap 2006 viser et brutto finansieringsbehov på 26,9 mrd. kroner, som er 4,5 mrd. kroner høyere enn i saldert budsjett, jf. tabell 1.6. Dette må blant annet ses i lys av innløsingen av kontolånene til Statens pensjonsfond – Norge som ble varslet i Revidert nasjonalbudsjett 2006. Innløsningen øker avdraget på innenlands statsgjeld med 103,4 mrd. kroner samtidig som inntektsføringen av hovedstolen fører til økte tilbakebetalinger på 96,2 mrd. kroner.
Folketrygden
Fra saldert budsjett 2006 til nysaldert budsjett er folketrygdens samlede utgifter økt med om lag 29,4 mill. kroner, mens Folketrygdens inntekter er økt med 1 731,0 mill. kroner. Folketrygdens finansieringsbehov er dermed redusert med 1 701,6 mill. kroner i nysaldert budsjett.
Det er tidligere forutsatt at folketrygdens finansieringsbehov skal dekkes ved statstilskudd, jf. Gul bok 2006. Det er imidlertid fortsatt usikkert hvor stort det endelige regnskapsresultatet vil bli. I denne proposisjonen foreslås det derfor at folketrygdens finansieringsbehov for 2006 dekkes ved statstilskudd uten angivelse av beløp, jf. forslag til romertallsvedtak. Folketrygden inngår som en ordinær del av statsbudsjettframlegget. De ulike departementers bevilgningsforslag under folketrygden er innarbeidet i de respektive fagproposisjoner. Nedenfor følger en summarisk oversikt over bevilgningsendringer under folketrygden som er vedtatt av eller foreslått for Stortinget i år.
I saldert budsjett for 2006 ble det bevilget 240 057,8 mill. kroner på folketrygdens utgiftsside. Senere er det vedtatt økninger i bevilgningen på i alt 4 664,0 mill. kroner:
En økning på 672,0 mill. kroner i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2006, jf. St. prp. nr. 66 (2005 – 2006) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2006.
En økning på 3 821,0 mill. kroner i forbindelse med trygdeoppgjøret pr. 1. mai 2006, jf. St.prp. nr. 70 (2005 – 2006) Om trygdeoppgjeret 2006.
En økning på 171,0 mill. kroner i forbindelse med takstoppgjøret for leger, psykologer og fysioterapeuter, jf St.prp. nr. 71 (2005 – 2006) Om endringar i statsbudsjettet for 2006 som følgje av takstoppgjera for legar, psykologar og fysioterapeutar.
I tillegg er det foreslått bevilgningsendringer på til sammen -4 792,0 mill. kroner i forbindelse med nysalderingen høsten 2006, jf. St. prp. nr. 14 (2006 – 2007) Arbeids- og inkluderingsdepartementet, St.prp. nr. 15 (2006 – 2007) Helse- og omsorgsdepartementet, og St.prp. nr. 18 (2006 – 2007) Barne- og likestillingsdepartementet. Vel 2,4 mrd. kroner av denne reduksjonen skyldes at bevilgningen til trygdeetaten på kap. 2600 i saldert budsjett er flyttet ut av folketrygden i forbindelse med etableringen av Arbeids- og velferdsetaten 1.7.2006.
1.4 Utviklingen siden Gul bok 2007
Tabell 1.8 viser utviklingen i hovedtallene for 2006 fra Gul bok 2007 til nysaldert budsjett. Tabell 1.9 gir en tilsvarende oversikt for lånetransaksjoner og statsbudsjettets finansieringsbehov.
Tabell 1.8 Statsbudsjettets og Statens pensjonsfond – Utlands inntekter og utgifter eksklusive lånetransaksjoner i 2006 (mill. kroner)
Anslag på regnskap 2006 i Gul bok 2007 | Nysaldert budsjett 2006 | ||
---|---|---|---|
1. | Statsbudsjettets stilling | ||
A Statsbudsjettets inntekter i alt | 983 168 | 989 339 | |
A.1 Inntekter fra petroleumsvirksomhet | 384 393 | 381 534 | |
A.2 Inntekter utenom petroleumsinntekter | 598 775 | 607 805 | |
B Statsbudsjettets utgifter i alt | 681 833 | 688 792 | |
B.1 Utgifter til petroleumsvirksomhet | 23 515 | 23 615 | |
B.2 Utgifter utenom petroleumsvirksomhet | 658 318 | 665 177 | |
Statsbudsjettets oljekorrigerte overskudd (A.2-B.2) | -59 543 | -57 372 | |
+ | Overført fra Statens pensjonsfond – Utland | 59 543 | 57 372 |
= | Statsbudsjettets overskudd før lånetransaksjoner | 0 | 0 |
2. | Statens pensjonsfond – Utland | ||
Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet (A.1-B.1), overføres til Statens pensjonsfond – Utland | 360 878 | 357 919 | |
– | Overført til statsbudsjettet | 59 543 | 57 372 |
+ | Renteinntekter og utbytte i fondet mv. | 49 000 | 49 000 |
= | Overskudd i Statens pensjonsfond – Utland | 350 335 | 349 547 |
3. | Statsbudsjettet og Statens pensjonsfond – Utland | ||
Samlet overskudd | 350 335 | 349 547 |
Kilde: Finansdepartementet
Tabell 1.9 Statsbudsjettets lånetransaksjoner og finansieringsbehov i 2006 (mill. kroner)
Anslag på regnskap 2006 i Gul bok 2007 | Nysaldert budsjett 2006 | ||
---|---|---|---|
Lånetransaksjoner utenom petroleumsvirksomheten | |||
Utlån, aksjetegninger mv. | 77 135 | 93 275 | |
– | Tilbakebetalinger | 56 994 | 170 137 |
– | Statsbudsjettets overskudd | 0 | 0 |
= | Netto finansieringsbehov | 20 140 | -76 862 |
+ | Gjeldsavdrag | 328 | 103 778 |
= | Statsbudsjettets brutto finansieringsbehov | 20 468 | 26 916 |
Kilde: Finansdepartementet
Tabell 1.10 Statsbudsjettets og Statens pensjonsfond – Utlands samlede overskudd før lånetransaksjoner (mill. kroner)
År | Nysaldert budsjett | Regnskap/Anslag på regnskap1 |
---|---|---|
1997 | 66 306 | 70 083 |
1998 | 35 244 | 33 769 |
1999 | 34 166 | 39 857 |
2000 | 161 580 | 164 350 |
2001 | 260 290 | 258 824 |
2002 | 139 669 | 129 414 |
2003 | 137 838 | 133 280 |
2004 | 162 262 | 157 417 |
2005 | 253 319 | 247 647 |
2006 | 349 547 | 349 547 |
1 Regnskap 1997 – 2005. Anslag på regnskap 2006
Kilde: Finansdepartementet
Anslag på regnskap 2006 viser at det oljekorrigerte underskuddet er 2,2 mrd. kroner lavere enn anslått i Gul bok 2007. Etter framleggelsen av Gul bok 2007 innebærer ny informasjon om utgiftsanslagene for de regelstyrte ordningene i folketrygden reduserte utgifter. Samlet trekker øvrige bevilgningsendringer på utgiftssiden fremmet i denne proposisjonen og i omgrupperingsproposisjoner fremmet av andre departementer også i retning av reduserte utgifter. I motsatt retning trekker forslag om inntektsreduksjoner, blant annet utsatt salg av oljeberedskapslagrene. Netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås nå 3 mrd. kroner lavere enn i Gul bok 2007.
1.5 Anslag på regnskap
Det nysalderte budsjettet vil kunne avvike fra det endelige regnskapet. Dette må ses i sammenheng med blant annet usikkerhet om endelig forbruk på regelstyrte utgiftsordninger, skatte- og avgiftsinntekter og nivået på overførte bevilgninger fra 2006 til 2007. Nedenfor gjengis forskyvninger fra det nysalderte budsjettet til endelig regnskap for de senere år og anslag på regnskap for 2006.
Det er fra og med 1995 blitt avsatt midler i Statens pensjonsfond – Utland. Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten overføres i sin helhet til Statens pensjonsfond – Utland ut fra regnskapsførte inntekter og utgifter. Tilbakeføringen fra fondet for å dekke statsbudsjettets oljekorrigerte underskudd fastlegges imidlertid endelig ved nysalderingen ut fra anslag på regnskap for budsjettåret. Endret netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten etter nysaldert budsjett vil dermed i sin helhet innebære endret netto avsetning i fondet.
Ved at tilbakeføringen til statsbudsjettet fastsettes endelig ved Stortingets behandling av nysalderingsproposisjonen, vil et lavere oljekorrigert underskudd i regnskapet enn forutsatt ved nysalderingen medføre at statsregnskapet gjøres opp med et overskudd. Tilsvarende vil et høyere oljekorrigert underskudd i regnskapet enn forutsatt ved nysalderingen medføre at statsregnskapet gjøres opp med et underskudd, jf. nærmere redegjørelse om denne budsjetteringspraksisen i St.prp. nr. 66 (2005 – 2006).
Tabell 1.11 Overskudd på statsbudsjettet og Statens pensjonsfond – Utland før lånetransaksjoner (mill. kroner)
Statsbudsjettet | Statens petroleumsfond | ||||
---|---|---|---|---|---|
År | Nysaldert budsjett | Regnskap/Anslag på regnskap | Anslag ved nysalderingen | Regnskap/Anslag på regnskap | |
1997 | 800 | 2 721 | 65 506 | 67 362 | |
1998 | 874 | -395 | 34 370 | 34 164 | |
1999 | 1 300 | 6 428 | 34 166 | 39 857 | |
2000 | -975 | 1 525 | 162 590 | 162 825 | |
2001 | 100 | -1 231 | 260 190 | 260 055 | |
2002 | 475 | -8 986 | 139 194 | 138 401 | |
2003 | 0 | -3 306 | 137 838 | 136 586 | |
2004 | 0 | 1 481 | 162 262 | 155 935 | |
2005 | 0 | 5 830 | 253 319 | 241 817 | |
2006 | 0 | 0 | 349 547 | 349 547 |
Kilde: Finansdepartementet