2 Europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/56/EF av 26. oktober 2005 om fusjoner over landegrensene av selskaper med begrenset ansvar
EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 44,
under henvisning til forslag fra Kommisjonen,
under henvisning til uttalelse fra Den europeiske økonomiske og sosiale komité 1 ,
etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 251 2 og
ut fra følgende betraktninger:
Det er behov for samarbeid mellom og konsolidering av selskaper med begrenset ansvar fra ulike medlemsstater. Ved fusjoner over landegrensene møter imidlertid selskapene med begrenset ansvar mange juridiske og administrative vanskeligheter i Fellesskapet. For å sikre det indre markeds gjennomføring og virkemåte må det derfor fastsettes fellesskapsbestemmelser som gjør det lettere å gjennomføre fusjoner over landegrensene av ulike former for selskaper med begrenset ansvar som omfattes av ulike medlemsstaters lovgivning.
Dette direktiv letter gjennomføringen av fusjoner over landegrensene av selskaper med begrenset ansvar i samsvar med definisjonen i dette direktiv. Medlemsstatenes lovgivning bør tillate fusjon over landegrensene av et nasjonalt selskap med begrenset ansvar og et selskap med begrenset ansvar fra en annen medlemsstat dersom de berørte medlemsstatenes nasjonale lovgivning tillater fusjoner mellom slike selskapsformer.
For å lette gjennomføringen av fusjoner over landegrensene bør det fastsettes at med mindre noe annet er bestemt i dette direktiv, skal hvert selskap som deltar i en fusjon over landegrensene, samt hver berørte tredjepart, fortsatt være omfattet av bestemmelsene og formalitetene i den nasjonale lovgivningen som ville fått anvendelse ved en nasjonal fusjon. Ingen av de bestemmelser og formaliteter i nasjonal lovgivning som det vises til i dette direktiv, bør innføre restriksjoner på etableringsadgang eller på fri bevegelighet for kapital, med mindre de er berettiget i henhold til Domstolens rettspraksis, særlig ut fra hensyn til den allmenne interesse, og når de både er nødvendige for å oppfylle disse viktige hensynene og står i rimelig forhold til dem.
Den felles planen for en fusjon over landegrensene skal utarbeides med samme ordlyd for hvert av de berørte selskapene i de ulike medlemsstatene. Det bør derfor angis hva den felles fusjonsplanen minst bør inneholde, samtidig som selskapene får stå fritt til å bli enige om andre opplysninger.
For å verne selskapsdeltakernes og andres interesser skal både den felles planen for fusjoner over landegrensene og gjennomføringen av fusjoner over landegrensene for hvert fusjonerende selskap offentliggjøres i et egnet offentlig register.
I alle medlemsstatenes lovgivninger bør det fastsettes at en eller flere sakkyndige på nasjonalt nivå skal utarbeide en rapport om den felles fusjonsplanen for fusjonen over landegrensene for hvert fusjonerende selskap. For å begrense kostnadene til sakkyndige ved fusjoner over landegrensene bør det være adgang til å utarbeide en felles rapport beregnet på samtlige deltakere i selskaper som deltar i en fusjon over landegrensene. Den felles planen for fusjonen over landegrensene skal godkjennes av generalforsamlingen i hvert selskap.
For å lette gjennomføringen av fusjoner over landegrensene bør det fastsettes at kontrollen med gjennomføringen og lovligheten av beslutningsprosessen i hvert fusjonerende selskap skal foretas av den vedkommende nasjonale myndighet for hvert av disse selskapene, mens kontrollen med gjennomføringen og lovligheten av fusjonen over landegrensene skal foretas av den vedkommende nasjonale myndighet for selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene. Den berørte nasjonale myndigheten kan være en domstol, en notarius publicus eller enhver annen vedkommende myndighet utnevnt av den berørte medlemsstaten. Det bør også fastsettes i henhold til hvilken nasjonal lovgivning ikrafttredelsesdatoen for fusjonen over landegrensene skal fastsettes, og dette er den lovgivning som selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, blir underlagt.
For å verne selskapsdeltakernes og andres interesser bør rettsvirkningene av fusjonen over landegrensene fastsettes, og det bør da skilles mellom de situasjoner da selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, er et overtakende selskap eller et nytt selskap. Av hensyn til rettssikkerheten bør det ikke være mulig å erklære en fusjon over landegrensene ugyldig etter ikrafttredelsesdatoen for fusjonen.
Dette direktiv berører ikke anvendelsen av lovgivningen om tilsyn med foretakssammenslutninger, verken på fellesskapsplan, ved forordning (EF) nr. 139/2004 3 ), eller på medlemsstatsplan.
Dette direktiv berører ikke Fellesskapets regelverk om kredittformidlere eller andre finansforetak, og heller ikke nasjonale regler som er utarbeidet eller innført som følge av denne delen av Fellesskapets regelverk.
Dette direktiv berører ikke krav i medlemsstatenes lovgivning som krever opplysninger om den foreslåtte beliggenheten av hovedadministrasjonen eller hovedforetaket til selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene.
Arbeidstakernes rettigheter utover medbestemmelsesrett bør fortsatt omfattes av de nasjonale bestemmelsene som er omhandlet i rådsdirektiv 98/59/EF av 20. juli 1998 om masseoppsigelser 4 , rådsdirektiv 2001/23/EF av 12. mars 2001 om ivaretakelse av arbeidstakernes rettigheter ved overdragelse av foretak, virksomheter eller deler av foretak eller virksomheter 5 , europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/14/EF av 11. mars 2002 om fastsettelse av en generell ramme for informasjon til og konsultasjon med arbeidstakere i Det europeiske fellesskap 6 og rådsdirektiv 94/45/EF av 22. september 1994 om opprettelse av et europeisk samarbeidsutvalg eller en framgangsmåte i foretak som omfatter virksomhet i flere medlemsstater og i konserner som omfatter foretak i flere medlemsstater, med sikte på å informere og konsultere arbeidstakere 7 .
Dersom arbeidstakerne har medbestemmelsesrett i et av de fusjonerende selskapene i henhold til vilkårene fastsatt i dette direktiv, og dersom den nasjonale lovgivningen i medlemsstaten der selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, har sitt forretningskontor, ikke fastsetter samme nivå for medbestemmelse som i de berørte fusjonerende selskapene, herunder i utvalg under det kontrollorgan som har beslutningsmyndighet, eller ikke fastsetter samme rett til å utøve medbestemmelsesrettigheter for arbeidstakere i selskaper som oppstår ved fusjonen over landegrensene, skal regler fastsettes for arbeidstakernes medbestemmelse i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, samt deres innflytelse på fastsettelsen av slike rettigheter. Prinsippene og framgangsmåtene fastsatt i rådsforordning (EF) nr. 2157/2001 av 8. oktober 2001 om vedtektene for det europeiske selskap (SE) 8 og i rådsdirektiv 2001/86/EF av 8. oktober 2001 om utfylling av vedtektene for det europeiske selskap med hensyn til arbeidstakernes innflytelse 9 bør legges til grunn, med forbehold om endringer som anses nødvendige fordi det nye selskapet vil være omfattet av den nasjonale lovgivningen i medlemsstaten der det har sitt forretningskontor. I samsvar med artikkel 3 nr. 2 bokstav b) i direktiv 2001/86/EF kan medlemsstatene sørge for at det raskt innledes forhandlinger i henhold til artikkel 16 i dette direktiv for å unngå unødvendige forsinkelser av fusjoner.
For å fastsette nivået for arbeidstakernes medbestemmelse i de berørte fusjonerende selskapene bør det også tas hensyn til andelen arbeidstakerrepresentanter i ledelsesgruppen, som er ansvarlig for selskapenes resultatenheter, som er omfattet av medbestemmelse.
Ettersom målet for det foreslåtte tiltak, nemlig å fastsette regler med felles elementer som skal anvendes over landegrensene, ikke kan nås i tilstrekkelig grad av medlemsstatene og derfor på grunn av tiltakets omfang og virkninger bedre kan nås på fellesskapsplan, kan Fellesskapet treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i traktatens artikkel 5. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går dette direktiv ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå dette målet.
I samsvar med nr. 34 i den tverrinstitusjonelle avtalen om bedre lovgivning 10 bør medlemsstatene for sin egen del og i Fellesskapets interesse oppfordres til å utarbeide egne tabeller som så langt det er mulig viser sammenhengen mellom dette direktiv og innarbeidingstiltakene, og offentliggjøre dem —
VEDTATT DETTE DIREKTIV:
Artikkel 1
Virkeområde
Dette direktiv får anvendelse på fusjoner av selskaper med begrenset ansvar stiftet i samsvar med en medlemsstats lovgivning og med forretningskontor, hovedadministrasjon eller hovedforetak i Fellesskapet, forutsatt at minst to av selskapene er omfattet av lovgivningen i ulike medlemsstater (heretter kalt «fusjoner over landegrensene»).
Artikkel 2
Definisjoner
I dette direktiv menes med:
«selskap med begrenset ansvar», heretter kalt «selskap»,
et selskap i henhold til artikkel 1 i direktiv 68/151/EØF 11 , eller
et selskap som har kapital og er et rettssubjekt, som har separate eiendeler som alene hefter for selskapets forpliktelser og som i henhold til sin nasjonale lovgivning er underlagt vilkårene om garantier som fastsatt i direktiv 68/151/EØF for å verne selskapsdeltakeres og andres interesser,
«fusjon»: en framgangsmåte som medfører at
et eller flere selskaper oppløses uten avvikling og overfører alle sine eiendeler og forpliktelser til et annet eksisterende selskap (det overtakende selskapet), mot at selskapsdeltakerne i det eller de overdragende selskapene får godtgjøring i form av verdipapirer eller andeler som representerer kapitalen i det overtakende selskapet, og eventuelt en kontant utbetaling som ikke overstiger 10 % av den nominelle verdien eller, i mangel av nominell verdi, av den bokførte pariverdien av verdipapirene eller andelene, eller
to eller flere selskaper oppløses uten avvikling og overfører alle sine eiendeler og forpliktelser til et selskap som de stifter (det nystiftede selskapet), mot at selskapsdeltakerne i det eller de overdragende selskapene får godtgjøring i form av verdipapirer eller andeler som representerer kapitalen i det nye selskapet, og eventuelt en kontant utbetaling som ikke overstiger 10 % av den nominelle verdien eller, i mangel av nominell verdi, av den bokførte pariverdien av verdipapirene eller andelene, eller
et selskap oppløses uten avvikling og overfører alle sine eiendeler og forpliktelser til selskapet som innehar samtlige verdipapirer eller andeler som representerer selskapets kapital.
Artikkel 3
Ytterligere bestemmelser om virkeområdet
Uten hensyn til artikkel 2 nr. 2 skal dette direktiv få anvendelse også på fusjoner over landegrensene når lovgivningen i minst en av de berørte medlemsstatene tillater at den kontante utbetalingen nevnt i artikkel 2 nr. 2 bokstav a) og b) overstiger 10 % av den nominelle verdien eller, i mangel av nominell verdi, av den bokførte pariverdien av verdipapirene eller andelene som representerer kapitalen i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene.
Medlemsstatene kan beslutte å ikke anvende dette direktiv på fusjoner over landegrensene som omfatter et samvirke, selv i tilfeller der samvirkeforetaket omfattes av definisjonen av «selskap med begrenset ansvar» i artikkel 2 nr. 1.
Dette direktiv skal ikke få anvendelse på fusjoner over landegrensene som omfatter et selskap hvis formål er kollektiv investering av kapital skaffet til veie ved henvendelse til allmennheten, og hvis virksomhet bygger på prinsippet om risikospredning, der andelene på innehaverens anmodning gjenkjøpes eller innløses direkte eller indirekte med midler fra dette selskapets eiendeler. Tiltak et slikt selskap treffer for å sikre at børsverdien av deres andeler ikke avviker merkbart fra nettoverdien, skal stilles likt med slike gjenkjøp eller innløsninger.
Artikkel 4
Vilkår for fusjoner over landegrensene
Med mindre noe annet er fastsatt i dette direktiv
er fusjoner over landegrensene mulig bare mellom selskapsformer som kan fusjonere i henhold til de berørte medlemsstatenes nasjonale lovgivning, og
skal et selskap som deltar i en fusjon over landegrensene, overholde bestemmelsene og formalitetene i den nasjonale lovgivningen selskapet er underlagt. Lover som gir en medlemsstats nasjonale myndigheter mulighet til å motsette seg en bestemt intern fusjon av hensyn til offentlighetens interesse, skal også få anvendelse på fusjoner over landegrensene dersom minst et av de fusjonerende selskapene er underlagt nevnte medlemsstats lovgivning. Denne bestemmelsen skal ikke gjelde når artikkel 21 i forordning (EF) nr. 139/2004 får anvendelse.
Bestemmelsene og formalitetene nevnt i nr. 1 bokstav b) skal særlig omfatte bestemmelser om beslutningsprosessen i forbindelse med fusjonen og, av hensyn til at fusjonen skjer over landegrensene, vernet av de fusjonerende selskapenes kreditorer, obligasjonseiere og innehavere av verdipapirer eller andeler, samt arbeidstakere med hensyn til andre rettigheter enn de som omfattes av artikkel 16. En medlemsstat kan for så vidt angår selskaper som deltar i en fusjon over landegrensene og som er omfattet av dens lovgivning, vedta bestemmelser med sikte på å sikre hensiktsmessig vern for mindretallsdeltakere som har motsatt seg fusjonen.
Artikkel 5
Felles fusjonsplan for fusjoner over landegrensene
Ledelses- eller administrasjonsorganet i hvert fusjonerende selskap skal utarbeide en felles plan for fusjonen over landegrensene. Den felles fusjonsplanen skal minst inneholde følgende opplysninger:
form, navn og forretningskontor for de fusjonerende selskapene samt foreslått form, navn og forretningskontor for selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
bytteforholdet mellom verdipapirene eller andelene som representerer selskapets kapital og størrelsen på en eventuell kontant utbetaling,
vilkårene for tildeling av verdipapirer eller andeler som representerer kapitalen i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
sannsynlige virkninger av fusjonen over landegrensene på sysselsettingen,
fra hvilket tidspunkt verdipapirene eller andelene som representerer selskapets kapital, gir rett til å ta del i utbyttet, og alle særlige vilkår forbundet med denne rettigheten,
fra hvilket tidspunkt transaksjonene i de fusjonerende selskapene regnskapsmessig skal anses å være foretatt på vegne av selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
hvilke rettigheter selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, tildeler selskapsdeltakere med særlige rettigheter eller eiere av andre verdipapirer enn andeler som representerer selskapets kapital, eller hvilke tiltak som foreslås med hensyn til dem,
enhver særlig fordel som gis til de sakkyndige som gjennomgår fusjonsplanen for fusjonen over landegrensene eller til medlemmene av de fusjonerende selskapenes administrasjons-, ledelses-, tilsyns- eller kontrollorganer,
vedtektene for selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
der det er relevant, opplysninger om etter hvilke framgangsmåter det i henhold til artikkel 16 fastsettes nærmere regler for arbeidstakernes innflytelse på fastsettelsen av deres medbestemmelsesrett i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
opplysninger om vurderingen av de eiendeler og forpliktelser som overføres til selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
datoene for de fusjonerende selskapenes regnskaper som har dannet grunnlag for fastsettelsen av vilkårene for fusjonen over landegrensene.
Artikkel 6
Offentliggjøring
For hvert fusjonerende selskap skal den felles planen for fusjonen over landegrensene offentliggjøres på den måte som er fastsatt i hver medlemsstats lovgivning i samsvar med artikkel 3 i direktiv 68/151/EØF, minst en måned før datoen for generalforsamlingen som skal ta stilling til fusjonen.
For hvert fusjonerende selskap og med forbehold for ytterligere krav fastsatt av medlemsstaten som det aktuelle selskapet er underlagt, skal følgende opplysninger offentliggjøres i denne medlemsstatens nasjonale kunngjøringsblad:
form, navn og registrerte forretningskontor for hvert fusjonerende selskap,
registeret der dokumentene nevnt i artikkel 3 nr. 2 i direktiv 68/151/EØF er deponert for hvert fusjonerende selskap, og registreringsnummeret i registeret,
angivelse for hvert fusjonerende selskap av framgangsmåten for utøvelse av rettighetene til kreditorene og eventuelle mindretallsdeltakere i de fusjonerende selskapene, samt adressen der fullstendige opplysninger om denne framgangsmåten kan fås kostnadsfritt.
Artikkel 7
Ledelses- eller administrasjonsorganets rapport
Ledelses- eller administrasjonsorganet for hvert fusjonerende selskap skal utarbeide en rapport for deltakerne som forklarer og begrunner de juridiske og økonomiske sidene ved fusjonen over landegrensene og som redegjør for den betydning fusjonen kan få for selskapsdeltakerne, kreditorene og arbeidstakerne.
Rapporten skal gjøres tilgjengelig for selskapsdeltakerne og tillitsvalgte for arbeidstakerne eller, i mangel av slike representanter, for arbeidstakerne selv senest en måned før datoen for generalforsamlingen nevnt i artikkel 9.
Dersom ledelses- eller administrasjonsorganet i et av de fusjonerende selskapene rettidig mottar en uttalelse fra arbeidstakernes tillitsvalgte i henhold til nasjonal lovgivning, skal uttalelsen vedlegges rapporten.
Artikkel 8
Rapport fra uavhengige sakkyndige
For hvert fusjonerende selskap skal uavhengige sakkyndige utarbeide en rapport beregnet på selskapsdeltakerne som skal være tilgjengelig senest en måned før datoen for generalforsamlingen nevnt i artikkel 9. Avhengig av lovgivningen i hver medlemsstat kan de sakkyndige være fysiske personer eller juridiske personer.
I stedet for sakkyndige som handler på vegne av hvert fusjonerende selskap, kan en eller flere uavhengige sakkyndige, oppnevnt for dette formål etter felles anmodning fra selskapene av en rettslig myndighet eller forvaltningsmyndighet i ett av de fusjonerende selskapenes medlemsstat eller i medlemsstaten til selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, eller som er godkjent av en slik myndighet, gjennomgå den felles fusjonsplanen for fusjonen over landegrensene og utarbeide en felles skriftlig rapport til samtlige selskapsdeltakere.
Rapporten fra de sakkyndige skal minst inneholde de opplysningene som er nevnt i artikkel 10 nr. 2 i rådsdirektiv 78/855/EØF av 9. oktober 1978 om fusjon av åpne aksjeselskaper 12 . De sakkyndige skal ha rett til å anmode hvert av de fusjonerende selskapene om alle opplysninger de mener er nødvendige for å utføre sine oppgaver.
Det kreves verken en gjennomgåelse av den felles planen for fusjonen over landegrensene av uavhengige sakkyndige eller utarbeiding av en rapport fra sakkyndige dersom alle selskapsdeltakere i hvert av selskapene som inngår i fusjonen over landegrensene, er enige om det.
Artikkel 9
Generalforsamlingens godkjenning
Etter å ha gjort seg kjent med rapportene nevnt i artikkel 7 og 8 skal generalforsamlingen i hvert av de fusjonerende selskapene treffe beslutning om godkjenning av den felles planen for fusjonen over landegrensene.
Generalforsamlingen i hvert fusjonerende selskap kan sette som vilkår for gjennomføringen av fusjonen over landegrensene at generalforsamlingen uttrykkelig godtar de bestemmelser som fastsettes for arbeidstakernes medbestemmelse i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene.
Lovgivningen i en medlemsstat behøver ikke inneholde krav om generalforsamlingens godkjenning i det overtakende selskapet dersom vilkårene i artikkel 8 i direktiv 78/855/EØF er oppfylt.
Artikkel 10
Attest forut for fusjonen
Hver medlemsstat skal utpeke den rett, notarius publicus eller annen myndighet som skal kontrollere lovligheten av fusjonen over landegrensene med hensyn til den delen av framgangsmåten som gjelder hvert fusjonerende selskap som omfattes av medlemsstatens nasjonale lovgivning.
I hver berørte medlemsstat skal myndigheten nevnt i nr. 1 uten opphold utstede til hvert fusjonerende selskap som omfattes av medlemsstatens nasjonale lovgivning, en attest som endelig bekrefter at de dokumenter og formaliteter som går forut for fusjonen, er fullført.
Dersom lovgivningen i en medlemsstat som et fusjonerende selskap er underlagt, fastsetter en framgangsmåte for kontroll og endring av verdipapirenes eller andelenes bytteforhold, eller en framgangsmåte for godtgjøring til mindretallsdeltakere, uten at dette er til hinder for registrering av fusjonen over landegrensene, skal en slik framgangsmåte anvendes bare dersom de øvrige fusjonerende selskapene som ligger i medlemsstater som ikke fastsetter en slik framgangsmåte, ved godkjenningen av den felles planen for fusjonen over landegrensene i samsvar med artikkel 9 nr. 1, uttrykkelig godtar muligheten for at dette fusjonerende selskapets deltakere kan benytte en slik framgangsmåte, som skal innledes ved den domstol som har domsmyndighet over det fusjonerende selskapet. I slike tilfeller kan myndigheten nevnt i nr. 1 utstede attesten nevnt i nr. 2 selv om en slik framgangsmåte er innledet. Attesten må imidlertid angi at framgangsmåten er innledet. Beslutningen som treffes ved avslutningen av framgangsmåten, skal være bindende for selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, og alle dets deltakere.
Artikkel 11
Kontroll av lovligheten av fusjonen over landegrensene
Hver medlemsstat skal utpeke den rett, notarius publicus eller annen myndighet som skal kontrollere lovligheten av fusjonen over landegrensene når det gjelder den del av framgangsmåten som angår gjennomføringen av fusjonen over landegrensene og eventuelt stiftelsen av et nytt selskap som oppstår ved fusjonen over landegrensene dersom det nystiftede selskapet er underlagt dens nasjonale lovgivning. Nevnte myndighet skal særlig sikre at de fusjonerende selskapene har godkjent den felles planen for fusjonen over landegrensene på samme vilkår og eventuelt at nærmere regler for arbeidstakernes medbestemmelse er fastsatt i samsvar med artikkel 16.
For dette formål skal hvert fusjonerende selskap oversende myndigheten nevnt i nr. 1 attesten nevnt i artikkel 10 nr. 2 innen seks måneder etter at den er utstedt, sammen med den felles planen for fusjonen over landegrensene som er godkjent av generalforsamlingen nevnt i artikkel 9.
Artikkel 12
Ikrafttredelsen av fusjonen over landegrensene
Ikrafttredelsesdatoen for fusjonen over landegrensene skal fastsettes i henhold til lovgivningen i den medlemsstat som selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, er underlagt. Datoen må være senere enn gjennomføringen av kontrollen nevnt i artikkel 11.
Artikkel 13
Registrering
Lovgivningen i hver medlemsstat som de fusjonerende selskapene var underlagt, fastsetter i overensstemmelse med artikkel 3 i direktiv 68/151/EØF for sitt territoriums vedkommende de nærmere regler for offentliggjøring av gjennomføringen av fusjonen over landegrensene i de offentlige registrene der hvert selskap er pliktig å deponere dokumenter.
Registeret der selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene er registrert, skal uten opphold underrette registeret der hvert selskap var pliktig å deponere sine dokumenter, om at fusjonen over landegrensene er trådt i kraft. En eventuell sletting av den gamle registreringen foretas når denne underretningen mottas, men ikke før.
Artikkel 14
Rettsvirkninger av fusjonen over landegrensene
En fusjon over landegrensene gjennomført i samsvar med artikkel 2 nr. 2 bokstav a) og c) skal fra datoen nevnt i artikkel 12 ha følgende rettsvirkninger:
alle eiendeler og forpliktelser i det overdragende selskapet overføres til det overtakende selskapet,
deltakerne i det overdragende selskapet blir deltakere i det overtakende selskapet, og
det overdragende selskapet oppløses.
En fusjon over landegrensene gjennomført i samsvar med artikkel 2 nr. 2 bokstav b) skal fra datoen nevnt i artikkel 12 ha følgende rettsvirkninger:
alle eiendeler og forpliktelser i de fusjonerende selskapene overføres til det nye selskapet,
deltakerne i de fusjonerende selskapene blir deltakere i det nye selskapet, og
de fusjonerende selskapene oppløses.
Dersom medlemsstatenes lovgivning for en fusjon over landegrensene av selskaper omfattet av dette direktiv krever at det gjennomføres særlige formaliteter for at de fusjonerende selskapenes overdragelse av visse eiendeler, rettigheter og forpliktelser skal få virkning overfor tredjemann, skal disse formalitetene gjennomføres av selskapet som oppstår ved fusjonen.
De fusjonerende selskapenes rettigheter og forpliktelser som følger av arbeidsavtaler eller arbeidsforhold, og som eksisterer på ikrafttredelsesdatoen for fusjonen over landegrensene, overføres som følge av at fusjonen over landegrensene trer i kraft, til selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene på ikrafttredelsesdatoen for fusjonen.
Ingen andeler i det overtakende selskapet skal byttes mot andeler i det overdragende selskapet som eies av enten
det overtakende selskapet selv eller en person som opptrer i eget navn, men for selskapets regning,
eller av det overdragende selskapet selv eller en person som opptrer i eget navn, men for selskapets regning.
Artikkel 15
Forenklede formaliteter
Dersom en fusjon over landegrensene ved overtakelse gjennomføres av et selskap som eier alle andeler og andre verdipapirer som gir stemmerett på generalforsamlingen i det eller de overdragende selskap
skal artikkel 5 bokstav b), c) og e), artikkel 8 og artikkel 14 nr. 1 bokstav b) ikke få anvendelse,
skal artikkel 9 nr. 1 ikke få anvendelse på det eller de overdragende selskap.
Dersom en fusjon over landegrensene ved overtakelse gjennomføres av et selskap som eier 90 % eller mer, men ikke alle andeler og andre verdipapirer som gir stemmerett på generalforsamlingen i det eller de overdragende selskap, stilles det bare krav om rapporter fra en eller flere uavhengige sakkyndige og de dokumentene som er nødvendige for kontroll, i den grad dette kreves av den nasjonale lovgivning som regulerer det overtakende selskap eller det eller de overdragende selskap.
Artikkel 16
Arbeidstakernes medbestemmelse
Uten at det berører nr. 2 skal selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene være omfattet av eventuelle bestemmelser om arbeidstakeres medbestemmelse som gjelder i medlemsstaten der det har sitt forretningskontor.
Eventuelle gjeldende bestemmelser om arbeidstakeres medbestemmelse i medlemsstaten der selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, har sitt forretningskontor, skal imidlertid ikke anvendes dersom minst ett av de fusjonerende selskapene i løpet av de seks månedene forut for offentliggjøringen av den felles fusjonsplanen for fusjonen over landegrensene nevnt i artikkel 6, har et gjennomsnittlig antall arbeidstakere på over 500 og er omfattet av reglene for medbestemmelse i henhold til artikkel 2 bokstav k) i direktiv 2001/86/EF, eller dersom den nasjonale lovgivning som får anvendelse på selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene,
ikke fastsetter minst samme nivå for arbeidstakernes medbestemmelse som den som gjelder for de berørte fusjonerende selskapene, målt i forhold til andelen arbeidstakerrepresentanter i administrasjons- eller kontrollorganet eller deres komiteer eller i ledelsesgruppen, som omfatter selskapets resultatenheter, og som omfattes av arbeidstakernes medbestemmelse, eller
ikke fastsetter samme rett til å utøve medbestemmelsesrettigheter for arbeidstakere i driftsenheter i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene og som ligger i andre medlemsstater, som for arbeidstakerne i medlemsstaten der selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, har sitt forretningskontor.
I de tilfellene som er nevnt i nr. 2 skal medlemsstatene på tilsvarende vis og med forbehold for nr. 4–7 nedenfor fastsette reglene for arbeidstakernes medbestemmelse i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, samt deres innflytelse på fastsettelsen av slike rettigheter, i samsvar med prinsippene og framgangsmåtene fastsatt i artikkel 12 nr. 2–4 i forordning (EF) nr. 2157/2001 og følgende bestemmelser i direktiv 2001/86/EF:
artikkel 3 nr. 1–3 og nr. 4 første ledd første strekpunkt og annet ledd, og nr. 5 og 7,
artikkel 4 nr. 1 og nr. 2 bokstav a), g) og h) og nr. 3,
artikkel 5,
artikkel 6,
artikkel 7 nr. 1 og nr. 2 første ledd bokstav b) og annet ledd, og nr. 3. I dette direktiv skal imidlertid prosentandelen som kreves i henhold til artikkel 7 nr. 2 første ledd bokstav b) i direktiv 2001/86/EF for anvendelsen av standardbestemmelsene i del 3 i vedlegget til nevnte direktiv, økes fra 25 til 33 1/3 %,
artikkel 8, 10 og 12,
artikkel 13 nr. 4,
vedleggets del 3 bokstav b).
Når medlemsstatene fastsetter prinsippene og framgangsmåtene nevnt i nr. 3
skal de gi de berørte organene i de fusjonerende selskapene rett til uten forutgående forhandlinger å velge å være direkte underlagt standardbestemmelsene for medbestemmelse nevnt i nr. 3 bokstav h), som fastsatt i lovgivningen i medlemsstaten der selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, har sitt forretningskontor, og å overholde disse bestemmelsene fra registreringsdatoen,
skal de gi det særlige forhandlingsorganet rett til med et flertall på to tredeler av stemmene avgitt av medlemmer som representerer minst to tredeler av arbeidstakerne, herunder stemmer fra medlemmer som representerer arbeidstakere i minst to forskjellige medlemsstater, å beslutte å ikke innlede forhandlinger eller avslutte allerede innledede forhandlinger, og følge de gjeldende bestemmelser om medbestemmelse i medlemsstaten der selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, skal ha sitt forretningskontor,
kan de, dersom standardbestemmelsene for medbestemmelse har fått anvendelse etter forutgående forhandlinger og uten hensyn til disse bestemmelser, beslutte å begrense andelen arbeidstakerrepresentanter i ledelsesorganet i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene. Dersom antall arbeidstakerrepresentanter i et av de fusjonerende selskapene utgjorde minst en tredel av administrasjons- eller kontrollorganet, kan begrensningen imidlertid aldri medføre en lavere andel arbeidstakerrepresentanter i administrasjonsorganet enn en tredel.
Utvidelsen av medbestemmelsesretten til å omfatte arbeidstakere i selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, ansatt i andre medlemsstater, jf. nr. 2 bokstav b), skal ikke forplikte medlemsstatene som velger å gjøre dette, til å medregne disse arbeidstakerne når de beregner den terskelen for arbeidsstyrkens størrelse som utløser medbestemmelsesrett i henhold til nasjonal lovgivning.
Dersom minst ett av de fusjonerende selskapene er omfattet av en ordning for arbeidstakernes medbestemmelse og selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, skal omfattes av en slik ordning i samsvar med bestemmelsene nevnt i nr. 2, er selskapet forpliktet til å ha en rettslig form som tillater utøvelse av medbestemmelsesrett.
Dersom selskapet som oppstår ved fusjonen over landegrensene, er omfattet av en ordning for arbeidstakernes medbestemmelse, er selskapet forpliktet til å vedta tiltak som sikrer at arbeidstakernes medbestemmelsesrett vernes ved eventuelle senere innenlandske fusjoner i tre år etter ikrafttredelsen av fusjonen over landegrensene, ved å gi bestemmelsene fastsatt i denne artikkel tilsvarende anvendelse.
Artikkel 17
Gyldighet
En fusjon over landegrensene som har trådt i kraft i henhold til artikkel 12, kan ikke erklæres ugyldig.
Artikkel 18
Gjennomgåelse
Fem år etter datoen fastsatt i artikkel 19 første ledd skal Kommisjonen gjennomgå dette direktiv på nytt på bakgrunn av erfaringene med anvendelsen av det og eventuelt foreslå endringer.
Artikkel 19
Innarbeiding i nasjonal lovgivning
Medlemsstatene skal innen 15. desember 2007 sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv.
Disse bestemmelsene skal, når de vedtas av medlemsstatene, inneholde en henvisning til dette direktiv, eller det skal vises til direktivet når de kunngjøres. Nærmere regler for henvisningen fastsettes av medlemsstatene.
Artikkel 20
Ikrafttredelse
Dette direktiv trer i kraft den 20. dag etter at det er kunngjort i Den europeiske unions tidende.
Artikkel 21
Adressater
Dette direktiv er rettet til medlemsstatene.
Utferdiget i Strasbourg, 26. oktober 2005.
For Europaparlamentet | For Rådet |
J. BORRELL FONTELLES | D. ALEXANDER |
President | Formann |
Fotnoter
EUT C 117 av 30.4.2004, s. 43.
Europaparlamentsuttalelse av 10. mai 2005 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og rådsbeslutning av 19. september 2005.
Rådsforordning (EF) nr. 139/2004 av 20. januar 2004 om tilsyn med foretakssammenslutninger («EFs fusjonsforordning») (EUT L 24 av 29.1.2004, s. 1).
EFT L 225 av 12.8.1998, s. 16.
EFT L 82 av 22.3.2001, s. 16.
EFT L 80 av 23.3.2002, s. 29.
EFT L 254 av 30.9.1994, s. 64. Direktivet endret ved direktiv 97/74/EF (EFT L 10 av 16.1.1998, s. 22).
EFT L 294 av 10.11.2001, s. 1. Forordningen endret ved forordning (EF) nr. 885/2004 (EUT L 168 av 1.5.2004, s. 1).
EFT L 294 av 10.11.2001, s. 22.
EUT C 321 av 31.12.2003, s. 1.
Første rådsdirektiv 68/151/EØF av 9. mars 1968 om samordning av de garantier som kreves i medlemsstatene av selskaper som definert i traktatens artikkel 58 annet ledd for å verne selskapsdeltakeres og tredjemanns interesser, med det formål å gjøre garantiene likeverdige (EFT L 65 av 14.3.1968, s. 8). Direktivet sist endret ved tiltredelsesakten av 2003.
EFT L 295 av 20.10.1978, s. 36. Direktivet sist endret ved tiltredelsesakten av 2003.