St.prp. nr. 4 (2006-2007)

Om samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 64/2005 av 29. april 2005 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 809/2004 om opplysninger i prospekter

Til innholdsfortegnelse

2 Kommisjonsforordning (EF) nr. 809/2004 av 29. april 2004 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/71/EF med hensyn til opplysninger i prospekter og deres format, innlemming av opplysninger ved henvisning og offentliggjøring av slike prospekter samt annonsering

KOMMISJONEN FOR DE EUROPEISKE FELLESSKAP HAR —

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap,

under henvisning til europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/71/EF av 4. november 2003 om det prospekt som skal offentliggjøres når verdipapirer legges ut til offentlig tegning eller opptas til notering, og om endring av direktiv 2001/34/EF 1 , særlig artikkel 5 nr. 5, artikkel 7, artikkel 10 nr. 4, artikkel 11 nr. 3, artikkel 14 nr. 8 og artikkel 15 nr. 7,

etter å ha rådspurt Komiteen av europeiske verdipapirtilsyn (CESR) 2 om tekniske spørsmål, og

ut fra følgende betraktninger:

  1. Direktiv 2003/71/EF fastsetter prinsipper som skal følges ved utarbeiding av prospekter. Det er nødvendig å utfylle disse prinsippene med hensyn til hvilke opplysninger som skal inngå i prospektet, prospektets format, aspekter ved offentliggjøringen, innlemming av opplysninger ved henvisning samt annonsering.

  2. Avhengig av hvilken type utsteder og verdipapirer det dreier seg om, bør det utarbeides en klassifisering av minstekrav til opplysningene for de mest brukte malene. Disse malene bør være basert på opplysningene som kreves i IOSCOs «Disclosure Standards for cross-border offering and initial listings» (del I), samt malene som finnes i europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/34/EF av 28. mai om vilkår for opptak av verdipapirer til offisiell notering på en fondsbørs og opplysninger som skal offentliggjøres om disse verdipapirene 3 .

  3. Opplysninger som gis av utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked i henhold til denne forordning, bør omfattes av Den europeiske unions bestemmelser om vern av personopplysninger.

  4. Når prospektet består av særskilte dokumenter, bør det sikres at opplysninger ikke gjentas. Med henblikk på dette bør det fastsettes særskilte detaljerte maler for registreringsdokument og verdipapirdokument, som er tilpasset den særlige typen av utstedere og verdipapirer som berøres, slik at alle typer verdipapirer dekkes.

  5. Utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, skal ha rett til å ta med ytterligere opplysninger i prospektet eller grunnprospektet ut over opplysninger angitt i malene og modulene. Alle tilleggsopplysninger som gis, bør være relevante for den aktuelle typen av verdipapirer eller utstedere.

  6. Som en følge av det store antallet utstedere og typer av verdipapirer og av det faktum at en tredjemann kan delta som garantist eller at det kan forekomme notering osv., vil en enkelt mal i de fleste tilfeller ikke gi tilstrekkelige opplysninger til at en investor kan treffe en beslutning om investering. Det bør derfor være mulig å kombinere forskjellige maler. Det bør opprettes en ikke-uttømmende liste som dekker forskjellige kombinasjoner av maler og moduler for de fleste typer av verdipapirer, som en hjelp til utstedere som utarbeider prospekter.

  7. Malen for aksjeregistreringsdokumentet bør få anvendelse på aksjer og andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, men også på andre verdipapirer som gir tilgang til utsteders kapital gjennom konvertering eller ombytting. I det siste tilfellet bør malen ikke anvendes når de underliggende aksjene som skal leveres, er utstedt før verdipapirene som gir tilgang til utsteders kapital. Malen bør likevel anvendes når de underliggende aksjene som skal leveres, allerede er utstedt, men ennå ikke er notert på et regulert marked.

  8. Frivillig offentliggjøring av resultatprognoser i et aksjeregistreringsdokument bør presenteres på en ensartet og sammenhengende måte og ledsages av en erklæring utarbeidet av uavhengige revisorer. Slike opplysninger bør ikke forveksles med offentliggjøring av kjente utviklingstrekk eller andre faktaopplysninger av vesentlig betydning for utsteders prospekter. Offentliggjøringen bør i tillegg omfatte en forklaring på eventuelle endringer i politikken for offentliggjøring av resultatprognoser som ledsager et prospekt, eller i forbindelse med utarbeidingen av et nytt prospekt.

  9. Det er behov for proforma finansiell informasjon ved vesentlige endringer av utsteders situasjon som følge av en bestemt transaksjon, f.eks. ved en endring på over 25 % i forhold til en eller flere indikatorer for omfanget av utsteders virksomhet, unntatt i de tilfeller der det kreves fusjonsregnskap.

  10. Malen for verdipapirdokumentet for aksjer bør få anvendelse på alle aksjeklasser, siden den gjelder opplysninger om rettigheter knyttet til verdipapirene og framgangsmåten for utøvelse av eventuelle rettigheter knyttet til verdipapirene.

  11. Enkelte obligasjoner, f.eks. strukturerte obligasjoner, inneholder visse elementer av finansielle derivater; malen for verdipapirdokumentet for obligasjoner bør derfor inneholde ytterligere krav til opplysninger som gjelder den avledede komponenten i rentebetalingen.

  12. Tilleggsmodulen for garantier bør får anvendelse på alle forpliktelser knyttet til alle typer verdipapirer.

  13. Registreringsdokumentet for verdipapirer med sikkerhet i eiendeler bør ikke få anvendelse på panteobligasjoner som fastsatt i artikkel 5 nr. 4 bokstav b) i direktiv 2003/71/EF, og på andre sikrede obligasjoner. Tilsvarende bør gjelde for tilleggsmodulen for verdipapirer med sikkerhet i eiendeler, som skal kombineres med verdipapirdokumentet for obligasjoner.

  14. Større investorer bør kunne treffe beslutning om investering på et annet grunnlag enn små investorer. Det er derfor nødvendig å differensiere innholdet i prospekter for obligasjoner og finansielle derivater som er beregnet på investorer som kjøper obligasjoner eller finansielle derivater med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro, eller tilsvarende verdi i en annen valuta.

  15. Når det gjelder depotbevis, bør vekten legges på utstederen av de underliggende aksjene og ikke på utstederen av depotbevisene. Ved et eventuelt søksmål overfor depositaren, som går ut over et brudd på forvaltningsmessige forpliktelser eller forpliktelser overfor kunder, bør avsnittet om risikofaktorer i prospektet inneholde alle opplysninger om dette og om omstendighetene ved søksmålet. Når prospektet utarbeides som et tredelt dokument (f.eks. registreringsdokument, verdipapirdokument og sammendrag), bør registreringsdokumentet bare inneholde opplysninger om depositaren.

  16. Malen for registreringsdokumentet for banker bør anvendes av banker i tredjestater som ikke omfattes av definisjonen av kredittinstitusjoner i artikkel 1 nr. 1 bokstav a) i europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/12/EF av 20. mars 2000 om adgang til å starte og utøve virksomhet som kredittinstitusjon 4 , men som har sitt forretningskontor i en medlemsstat i OECD.

  17. Dersom et spesialforetak (SPV) utsteder obligasjoner og finansielle derivater som dekkes av en garanti fra en bank, bør foretaket ikke anvende malen for registreringsdokumentet for banker.

  18. Malen for verdipapirdokumentet for finansielle derivater bør anvendes for verdipapirer som ikke omfattes av andre maler og moduler. Virkeområdet for denne malen begrenses ved henvisning til de to andre alminnelige kategoriene av aksjer og obligasjoner. Utstederne bør kunne velge å anvende egnede eksempler, slik at de kan gi investorene en tydelig og dekkende forklaring som gjør dem bedre i stand til å forstå hvordan verdien av investeringene påvirkes av verdien av de underliggende eiendeler. For å forklare enkelte komplekse finansielle derivater, kan det f.eks. være mest effektivt å anvende eksempler.

  19. Avhengig av de utstedte verdipapirene, bør tilleggsmodulen for underliggende aksjer for visse egenkapitalinstrumenter tilføyes i verdipapirdokumenter for obligasjoner eller inngå i stedet for opplysninger som kreves om underliggende eiendeler, i malen for verdipapirdokumentet for finansielle derivater.

  20. Medlemsstatene og deres regionale eller lokale myndigheter omfattes ikke av direktiv 2003/71/EF. Disse kan likevel velge å utarbeide et prospekt i samsvar med dette direktiv. Statlige utstedere i tredjestater og deres regionale eller lokale myndigheter faller ikke utenfor virkeområdet til direktiv 2003/71/EF og er forpliktet til å utarbeide et prospekt når de ønsker å legge verdipapirer ut til offentlig tegning i Fellesskapet, eller når de ønsker at deres verdipapirer skal opptas til notering på et regulert marked. I slike tilfeller bør det anvendes særlige maler for verdipapirer som utstedes av stater, deres regionale og lokale myndigheter og internasjonale offentlige organer.

  21. Et grunnprospekt med endelige vilkår bør inneholde de samme opplysningene som et prospekt. Alle alminnelige prinsipper som gjelder for et prospekt, gjelder også for de endelige vilkårene. Dersom imidlertid de endelige vilkårene ikke inngår i grunnprospektet, behøver de ikke godkjennes av vedkommende myndighet.

  22. For enkelte kategorier av utstedere bør vedkommende myndighet kunne kreve tilpassede opplysninger som går ut over opplysningene i malene og modulene, på grunn av den særlige arten av virksomhet som utøves av de aktuelle utstederne. Det er nødvendig med en nøyaktig og begrenset liste over utstedere som det kan kreves tilpassede opplysninger av. Kravet om tilpassede opplysninger for hver kategori av utstedere som er oppført på listen, bør være hensiktsmessig og stå i forhold til den aktuelle typen virksomhet. Komiteen av europeiske verdipapirtilsyn kan aktivt forsøke å harmonisere slike opplysningskrav i Fellesskapet. Nye kategorier bør tilføyes på listen bare når det er gode grunner for dette.

  23. I forbindelse med helt nye typer av verdipapirer, som ikke kan dekkes av eksisterende maler eller en kombinasjon av disse, bør utstederen fremdeles ha mulighet til å søke om godkjenning av et prospekt. I slike tilfeller bør han kunne drøfte innholdet av opplysningene som skal gis, med vedkommende myndighet. Det prospekt som i slike tilfeller er godkjent av vedkommende myndighet, bør omfattes av det felles utstederpass opprettet ved direktiv 2003/71/EF. Vedkommende myndighet bør alltid forsøke å finne likhetstrekk og anvende gjeldende maler i størst mulig grad. Eventuelle krav om tilleggsopplysninger bør være hensiktsmessige og stå i forhold til den aktuelle typen verdipapirer.

  24. Visse opplysninger som kreves i malene og modulene, eller tilsvarende opplysninger, er ikke relevante for visse verdipapirer og får derfor ikke anvendelse i enkelte særlige tilfeller. I slike tilfeller bør utsteder ha mulighet til å utelate disse opplysningene.

  25. Den store fleksibiliteten i forbindelse med utarbeidingen av et grunnprospekt med endelige vilkår sammenlignet med et enkelt prospekt, bør ikke føre til at det blir vanskeligere for investorene å få adgang til vesentlige opplysninger.

  26. I alle grunnprospekter bør det klart framgå hvilken type opplysninger som skal inngå som endelige vilkår. Dette kravet bør kunne oppfylles på flere måter, f.eks. ved at grunnprospektet inneholder tomme felter som kan anvendes til endelige vilkår, eller ved at det vedlegges en liste over manglende opplysninger.

  27. Dersom et enkelt dokument inneholder flere grunnprospekter, og hvert enkelt grunnprospekt krever godkjenning av flere vedkommende myndigheter i hjemstaten, bør de respektive vedkommende myndigheter arbeide sammen og eventuelt overføre godkjenningen av prospektet i samsvar med artikkel 13 nr. 5 i direktiv 2003/71/EF, slik at det er tilstrekkelig med godkjenning fra en enkelt vedkommende myndighet for hele dokumentet.

  28. Den historiske finansielle informasjonen som er fastsatt i malene, bør hovedsakelig framlegges i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1606/2002 av 19. juli 2002 om anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder 5 eller medlemsstatenes regnskapsstandarder. Det bør imidlertid fastsettes særlige krav for utstedere i tredjestater.

  29. Ved offentliggjøring av dokumentet nevnt i artikkel 10 i direktiv 2003/71/EF, bør utstederne kunne velge hvilken av framgangsmåtene for offentliggjøring i artikkel 14 i nevnte direktiv de anser som mest hensiktsmessig. Ved valg av framgangsmåte for offentliggjøring bør de ta hensyn til dokumentets formål og til det faktum at dokumentet bør gi investorene en hurtig og kostnadseffektiv tilgang til opplysningene.

  30. Formålet med innlemming av opplysninger ved henvisning som fastsatt i artikkel 11 i direktiv 2003/71/EF, er å forenkle og redusere utgiftene i forbindelse med utarbeidingen av prospekter. Dette målet bør likevel ikke nås på bekostning av andre interesser som prospektet skal verne. Det bør f.eks. også tas hensyn til det faktum at den naturlige plasseringen av de påkrevde opplysningene, er i prospektet, og at opplysningene bør framlegges på en måte som er lett å forstå. Det bør legges særlig vekt på språket i opplysninger som innlemmes ved henvisning, slik at det svarer til språket i selve prospektet. Opplysninger som innlemmes ved henvisning, kan vise til historiske data, men dersom slike opplysninger ikke lenger er relevante som følge av vesentlige endringer, bør dette klart angis i prospektet, og oppdaterte opplysninger bør framlegges.

  31. Det kreves ytterligere sikkerhetstiltak ved offentliggjøring av et prospekt i elektronisk form sammenlignet med tradisjonelle framgangsmåter for offentliggjøring; disse omfatter bruk av beste tilgjengelige praksis for å sikre opplysningenes integritet, for å unngå at opplysningene manipuleres eller endres av ikke-godkjente personer, for å sikre samme grad av forståelse og for å unngå mulige negative virkninger som følge av forskjellige framgangsmåter for innbydelse til offentlig tegning av verdipapirer i tredjestater.

  32. En avis som brukes ved offentliggjøring av et prospekt, bør ha et stort distribusjonsområde og stort opplag.

  33. En hjemstat bør kunne kreve at det offentliggjøres en melding om hvordan prospektet er gjort tilgjengelig og hvor offentligheten kan få tilgang til prospektet. Dersom lovgivningen i hjemstaten krever at det offentliggjøres en slik melding, bør innholdet i meldingen begrenses til de opplysninger som er nødvendige for å unngå gjentakelse av opplysninger i sammendraget. Slike hjemstater kan også kreve at det offentliggjøres en tilleggsmelding om de endelige vilkårene i et grunnprospekt.

  34. For å lette sentraliseringen av opplysninger som er nyttige for investorer, bør listen over godkjente prospekter på nettstedet til vedkommende myndighet i hjemstaten inneholde opplysninger om hvordan prospektet er gjort tilgjengelig og hvor det kan fås tak i.

  35. Medlemsstatene bør sikre effektivt samsvar med reglene for annonsering ved offentlig innbydelse og opptak til notering på et regulert marked. Ved innbydelser og opptak til notering over landegrensene bør det sørges for tilstrekkelig samordning mellom vedkommende myndigheter.

  36. I lys av tiden som er gått fra forordning (EF) nr. 1606/2002 trådte i kraft, og til visse virkninger av forordningen ble synlig, bør det fastsettes en rekke overgangsordninger for historisk finansiell informasjon som skal inngå i et prospekt, for å unngå en for stor belastning på utstederne, og for å gjøre det mulig for disse å tilpasse måten de utarbeider og framlegger historisk finansiell informasjon på i løpet av et rimelig tidsrom etter ikrafttredelsen av direktiv 2003/71/EF.

  37. Plikten til å gjengi historisk finansiell informasjon i et prospekt i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 omfatter ikke verdipapirer med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro. Det er derfor ikke nødvendig med slike overgangsordninger for disse verdipapirer.

  38. For å sikre sammenheng er det hensiktsmessig at denne forordning får anvendelse fra den dag direktiv 2003/71/EF gjennomføres i nasjonal lovgivning.

  39. Tiltakene fastsatt i denne forordning er i samsvar med uttalelse fra Den europeiske verdipapirkomité —

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Kapittel I

Formål og definisjoner

Artikkel 1

Formål

Denne forordning fastsetter:

  1. formatet for prospektene nevnt i artikkel 5 i direktiv 2003/71/EF,

  2. minstekrav til opplysningene som skal inngå i et prospekt, i henhold til artikkel 7 i direktiv 2003/71/EF,

  3. framgangsmåten for offentliggjøring som nevnt i artikkel 10 i direktiv 2003/71/EF,

  4. regler for innlemming av opplysninger ved henvisning i et prospekt i henhold til artikkel 11 i direktiv 2003/71/EF,

  5. framgangsmåtene for offentliggjøring av et prospekt for å sikre at prospektet er tilgjengelig for offentligheten i samsvar med artikkel 14 i direktiv 2003/71/EF,

  6. framgangsmåtene for annonsering som nevnt i artikkel 15 i direktiv 2003/71/EF.

Artikkel 2

Definisjoner

I tillegg til definisjonene nevnt i direktiv 2003/71/EF, menes i denne forordning med:

  1. «mal», en liste over minstekrav til opplysningene, som er tilpasset de forskjellige typer utstedere og/eller berørte verdipapirer,

  2. «modul», en liste over krav om tilleggsopplysninger som ikke inngår i en mal, og som eventuelt skal vedlegges en eller flere av malene avhengig av hvilken type instrument og/eller transaksjon prospektet eller grunnprospektet er utarbeidet for,

  3. «risikofaktorer», en liste over risikoer som er spesifikke for utstederen og/eller verdipapirene, og som er vesentlige for beslutningene om investering,

  4. «spesialforetak» (SPV), en utsteder som har som hovedformål å utstede verdipapirer,

  5. «verdipapirer med sikkerhet i eiendeler», verdipapirer som

    1. representerer en interesse i eiendeler, herunder eventuelle rettigheter med det formål å sikre avdrag eller betaling eller garantere betaling på fastsatt tidspunkt av beløp som skal betales som følge av denne interesse,

      eller

    2. er knyttet til sikkerhet i eiendeler og til vilkår for betalinger i forbindelse med betalinger eller rimelige forventninger om betalinger som beregnes med henvisning til identifiserte eller identifiserbare eiendeler,

  6. «paraplyforetak for kollektiv investering», et foretak for kollektiv investering som investerer i et eller flere foretak for kollektiv investering, og hvis eiendeler omfatter en eller flere atskilte verdipapirklasser eller -betegnelser,

  7. «foretak for kollektiv investering i eiendom», et foretak for kollektiv investering som overtar langsiktige eierandeler i fast eiendom,

  8. «internasjonalt offentlig organ», et offentligrettslig rettssubjekt som er opprettet ved en internasjonal traktat mellom suverene stater, og som en eller flere medlemsstater er medlemmer av,

  9. «annonsering», enhver form for bekjentgjøring som

    1. har tilknytning til en innbydelse til offentlig tegning av verdipapirer eller opptak til notering på et regulert marked,

      og

    2. spesifikt har som formål å fremme tegning eller erverv av verdipapirer.

  10. «resultatprognose», en uttrykkelig eller implisitt angivelse av et tall eller et høyeste eller laveste tall for det sannsynlige resultatet for inneværende regnskapsperiode og/eller regnskapsperiodene etter nevnte periode, eller angivelse av data som gjør det mulig å foreta en beregning av et slikt framtidig resultattall, selv om det ikke er angitt noe bestemt tall og ordet «resultat» ikke er brukt,

  11. «resultatestimat», en resultatprognose for en regnskapsperiode som er utløpt, og hvis resultat ennå ikke er offentliggjort,

  12. «regulerte opplysninger», alle opplysninger som utstederen eller enhver person som har søkt om opptak av verdipapirer til notering på et regulert marked uten utsteders samtykke, er forpliktet til å offentliggjøre i samsvar med direktiv 2001/34/EF eller artikkel 6 i direktiv 2003/6/EF 6 .

Kapittel II

Minstekrav til opplysningene

Artikkel 3

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i et prospekt

Prospektet skal utarbeides ved bruk av malene og modulene fastsatt i artikkel 4–20, eller ved hjelp av en kombinasjon av disse som fastsatt i artikkel 21 for de forskjellige typene av verdipapirer.

Prospektet skal inneholde opplysninger som angitt i vedlegg I-XVII, avhengig av den aktuelle typen utsteder og verdipapir, som fastsatt i malene og modulene angitt i artikkel 4–20. Vedkommende myndighet kan ikke kreve at et prospekt skal inneholde opplysninger som ikke er angitt i vedlegg I–XVII.

For å sikre oppfyllelse av kravet i artikkel 5 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF kan vedkommende myndighet i hjemstaten når den godkjenner et prospekt i samsvar med artikkel 13 i nevnte direktiv, i hvert enkelt tilfelle og for hver type opplysning kreve tilleggsopplysninger av utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked.

Artikkel 4

Mal for aksjeregistreringsdokument

  1. Aksjeregistreringsdokumentet skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg I.

  2. Malen nevnt i nr. 1 skal anvendes for følgende:

  • 1) aksjer og andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer,

  • 2) andre verdipapirer som oppfyller følgende vilkår:

    1. de kan konverteres til eller byttes mot aksjer eller andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, etter utsteders eller investors ønske, eller på grunnlag av vilkårene fastsatt på emisjonstidspunktet, eller de gir på annen måte mulighet til å erverve aksjer eller andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer,

      og

    2. forutsatt at aksjene eller de omsettelige verdipapirene som kan sidestilles med aksjer, er eller vil bli utstedt av verdipapirutstederen, at de ikke er notert på et regulert marked eller et tilsvarende marked utenfor Fellesskapet på det tidspunkt prospektet for verdipapirene godkjennes, og at underliggende aksjer eller omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, gir rett til fysisk oppgjør.

Artikkel 5

Modul for proforma finansiell informasjon

Det skal gis opplysninger om proforma finansiell informasjon i samsvar med modulen i vedlegg II.

For proforma finansiell informasjon bør det utarbeides en innledning som tydeliggjør hensikten med å ta opplysningene med i prospektet.

Artikkel 6

Mal for verdipapirdokument for aksjer

  1. Verdipapirdokumentet for aksjer skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg III.

  2. Malen skal anvendes for aksjer og andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer.

Artikkel 7

Mal for registreringsdokument for obligasjoner og finansielle derivater for verdipapirer med pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro

Registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater for verdipapirer som ikke omfattes av artikkel 4, og som har en pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro, eller som i mangel av pålydende verdi bare kan erverves fra emisjonen for under 50 000 euro per verdipapir, skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg IV.

Artikkel 8

Mal for verdipapirdokument for obligasjoner med pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro

  1. Verdipapirdokumentet for obligasjoner med pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg V.

  2. Malen skal anvendes for obligasjoner der utstederen er forpliktet til å betale investoren 100 % av pålydende verdi i tillegg til eventuelle rentebetalinger.

Artikkel 9

Modul for garantier

For garantier skal det gis opplysninger i samsvar med modulen fastsatt i vedlegg VI.

Artikkel 10

Mal for registreringsdokument for verdipapirer med sikkerhet i eiendeler

Registreringsdokumentet for verdipapirer med sikkerhet i eiendeler skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg VII.

Artikkel 11

Modul for opplysninger om verdipapirer med sikkerhet i eiendeler

Modulen for tilleggsopplysninger om verdipapirdokumentet i forbindelse med verdipapirer med sikkerhet i eiendeler skal inneholde opplysningene fastsatt i vedlegg VIII.

Artikkel 12

Mal for registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater for verdipapirer med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro

Registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater for verdipapirer som ikke omfattes av artikkel 4, og som har en pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro, eller som i mangel av pålydende verdi bare kan erverves for minst 50 000 euro per verdipapir, skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg IX.

Artikkel 13

Mal for depotbevis

For depotbevis skal opplysninger gis i samsvar med malen i vedlegg X.

Artikkel 14

Mal for registreringsdokument for banker

  1. Registreringsdokumentet for obligasjoner, finansielle derivater og verdipapirer som ikke omfattes av artikkel 4 som er utstedt av banker, skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg XI.

  2. Malen nevnt i nr. 1 skal anvendes av kredittinstitusjoner som definert i artikkel 1 nr. 1 bokstav a) i direktiv 2000/12/EF, samt kredittinstitusjoner fra tredjestater som ikke omfattes av nevnte definisjon, men som har sitt forretningskontor i en medlemsstat i OECD.

    Disse kredittinstitusjonene kan også anvende malen for registreringsdokumentet fastsatt i artikkel 7 og 12.

Artikkel 15

Mal for verdipapirdokument for finansielle derivater

  1. Verdipapirdokumentet for finansielle derivater skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg XII.

  2. Malen skal anvendes for verdipapirer som ikke omfattes av virkeområdet for de øvrige malene for verdipapirdokumenter som nevnt i artikkel 6, 8 og 16, herunder visse verdipapirer der betalings- og/eller leveringsvilkårene er knyttet til et underliggende verdipapir.

Artikkel 16

Mal for verdipapirdokument for obligasjoner med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro

  1. Verdipapirdokumentet for obligasjoner med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg XIII.

  2. Malen skal anvendes for obligasjoner der utstederen er forpliktet til å betale investoren 100 % av pålydende verdi i tillegg til eventuelle rentebetalinger.

Artikkel 17

Modul for tilleggsopplysninger om underliggende aksjer

  1. Tilleggsopplysninger om underliggende aksjer skal gis i samsvar med modulen fastsatt i vedlegg XIV.

    Dersom utsteder av de underliggende aksjene er et foretak i samme konsern, skal det i tillegg gis opplysninger om denne utstederen i samsvar med malen fastsatt i artikkel 4.

  2. Tilleggsopplysninger som nevnt i nr. 1 første ledd, kan bare kreves for verdipapirer som oppfyller følgende to vilkår:

    1. de kan konverteres til eller byttes mot aksjer eller andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, etter utsteders eller investors ønske, eller på grunnlag av vilkårene fastsatt på emisjonstidspunktet, eller de gir på annen måte mulighet til å erverve aksjer eller andre omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer,

      og

    2. forutsatt at aksjene eller de omsettelige verdipapirene som kan sidestilles med aksjer, er eller vil bli utstedt av verdipapirutstederen eller et foretak i samme konsern, at de ikke er notert på et regulert marked eller et tilsvarende marked utenfor Fellesskapet på det tidspunkt prospektet for verdipapirene godkjennes, og at underliggende aksjer eller omsettelige verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, gir rett til fysisk oppgjør.

Artikkel 18

Mal for registreringsdokument for foretak for kollektiv investering av lukket type

  1. I tillegg til opplysningene som kreves i henhold til vedlegg I punkt 1, 2, 3, 4, 5.1, 7, 9.1, 9.2.1, 9.2.3, 10.4, 13, 14, 15, 16, 17.2, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 og 25, skal registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av foretak for kollektiv investering av lukket type inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg XV.

  2. Malen skal anvendes av foretak for kollektiv investering av lukket type med en portefølje av eiendeler på investorenes vegne, som

    1. er anerkjent som et foretak for kollektiv investering av lukket type i nasjonal rett i medlemsstaten der foretaket er stiftet,

      eller

    2. ikke har eller søker rettslig kontroll eller kontroll med styrende organer hos utstederne av deres underliggende investeringer. Foretaket for kollektiv investering kan i slike tilfeller ta rettslig kontroll og/eller delta i de underliggende utstedernes styre, ledelse eller tilsynsorganer dersom dette er underordnet det primære investeringsmål, nødvendig for å verne aksjeeierne og bare skjer i tilfeller der foretaket for kollektiv investering ikke utøver en vesentlig i­nnflytelse på virksomheten til disse utstederne.

Artikkel 19

Mal for registreringsdokument for medlemsstater, tredjestater og deres regionale og lokale myndigheter

  1. Registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av medlemsstater, tredjestater og deres regionale og lokale myndigheter skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg XVI.

  2. Malen skal anvendes for alle typer verdipapirer som utstedes av medlemsstater, tredjestater og deres regionale og lokale myndigheter.

Artikkel 20

Mal for registreringsdokument for internasjonale offentlige organer og for utstedere av obligasjoner som dekkes av en garanti fra en medlemsstat i OECD

  1. Registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av internasjonale offentlige organer og for obligasjoner som dekkes av en ubetinget og ugjenkallelig garanti i henhold til nasjonal lovgivning i en medlemsstat i OECD, skal inneholde opplysningene fastsatt i malen i vedlegg XVII.

  2. Malen skal anvendes for

    • alle typer verdipapirer utstedt av internasjonale offentlige organer,

    • obligasjoner som dekkes av en ubetinget og ugjenkallelig garanti i henhold til nasjonal lovgivning i en medlemsstat i OECD.

Artikkel 21

Kombinasjoner av maler og moduler

  1. Kombinasjonene fastsatt i tabellen i vedlegg XVIII skal anvendes ved utarbeiding av prospekter for de typer verdipapirer som kombinasjonene i nevnte tabell svarer til.

    Når det gjelder verdipapirer som ikke dekkes av kombinasjonene, er det likevel mulig å anvende ytterligere kombinasjoner.

  2. Det er alltid mulig å anvende en mer omfattende og detaljert mal for et registreringsdokument, dvs. en mal som er mer krevende med hensyn til antall opplysninger og omfanget av opplysningene som skal inngå i disse, ved emisjon av verdipapirer som det er fastsatt en mindre omfattende og detaljert mal for. Malene rangeres på følgende måte:

    1. malen for aksjeregistreringsdokumentet,

    2. malen for registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater for verdipapirer med pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro,

    3. malen for registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater for verdipapirer med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro.

Artikkel 22

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i grunnprospektet og tilhørende endelige vilkår

  1. Grunnprospektet skal utarbeides ved bruk av malene eller modulene fastsatt i artikkel 4–20, eller ved bruk av en kombinasjon av disse malene som fastsatt i vedlegg XVIII for de forskjellige typene av verdipapirer.

    Grunnprospektet skal inneholde opplysningene som kreves i vedlegg I–XVII, avhengig av den aktuelle typen utsteder og verdipapir, som fastsatt i malene og modulene angitt i artikkel 4–20. Vedkommende myndighet kan ikke kreve at et grunnprospekt skal inneholde opplysninger som ikke inngår i vedlegg I–XVII.

    For å sikre oppfyllelse av kravet nevnt i artikkel 5 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF kan vedkommende myndighet i hjemstaten når den godkjenner et grunnprospekt i samsvar med artikkel 13 i nevnte direktiv, i hvert enkelt tilfelle og for hver type opplysning kreve tilleggsopplysninger av utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked.

  2. Utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, kan utelate opplysninger som ikke er kjent når grunnprospektet godkjennes, og som først kan bekreftes på emisjonstidspunktet.

  3. Kombinasjonene fastsatt i tabellen i vedlegg XVIII skal anvendes ved utarbeiding av prospekter for de typer verdipapirer som kombinasjonene i nevnte tabell svarer til.

    Når det gjelder verdipapirer som ikke dekkes av kombinasjonene, er det likevel mulig å anvende ytterligere kombinasjoner.

  4. De endelige vilkårene knyttet til grunnprospektet skal bare inneholde opplysninger som er hentet fra de forskjellige malene for det verdipapirdokument grunnprospektet utarbeides etter.

  5. Følgende opplysninger skal inngå i grunnprospektet i tillegg til opplysningene fastsatt i malene og modulene nevnt i artikkel 4–20:

    1. oversikt over opplysningene som vil framgå av de endelige vilkårene,

    2. beskrivelse av framgangsmåten for offentliggjøring av de endelige vilkårene; dersom utsteder ikke er i stand til å bestemme framgangsmåten for offentliggjøring av de endelige vilkårene på tidspunktet for godkjenning av prospektet, angivelse av hvordan offentligheten vil bli underrettet om framgangsmåten som vil bli brukt ved offentliggjøring av de endelige vilkårene,

    3. en generell beskrivelse av programmet ved emisjon av ikke-aksjerelaterte verdipapirer som nevnt i artikkel 5 nr. 4 bokstav a) i direktiv 2003/71/EF.

  6. Bare følgende kategorier av verdipapirer kan inngå i et grunnprospekt med tilhørende endelige vilkår som omfatter emisjon av ulike typer verdipapirer:

    1. verdipapirer med sikkerhet i eiendeler,

    2. tegningsretter som er omfattet av artikkel 17,

    3. ikke-aksjerelaterte verdipapirer, som fastsatt i artikkel 5 nr. 4 bokstav b) i direktiv 2003/71/EF,

    4. alle andre ikke-aksjerelaterte verdipapirer, herunder tegningsretter unntatt de som er nevnt i punkt 2).

      Ved utarbeiding av et grunnprospekt skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, klart skille mellom opplysningene knyttet til hvert enkelt verdipapir innenfor ovennevnte kategorier.

  7. Dersom betydelige nye omstendigheter, vesentlige feil eller unøyaktigheter som omhandlet i artikkel 16 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF, oppstår mellom det tidspunkt da grunnprospektet godkjennes og den endelige avslutningen av tilbudet for hver emisjon av verdipapirer som omfattes av grunnprospektet, eller eventuelt det tidspunkt da notering på et regulert marked begynner, skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, offentliggjøre et tillegg før den endelige avslutningen av tilbudet eller før verdipapirene opptas til notering.

Artikkel 23

Tilpasning av minstekravene til opplysninger i prospekter og grunnprospekter

  1. Dersom utsteders virksomhet omfattes av en av kategoriene i vedlegg XIX, kan vedkommende myndighet i hjemstaten samtidig som den tar hensyn til den berørte virksomhetens særlige art, uten hensyn til artikkel 3 annet ledd og artikkel 22 nr. 1 annet ledd anmode om tilpassede opplysninger i tillegg til opplysningene som inngår i malene og modulene fastsatt i artikkel 4–20, herunder eventuelt en vurderingsrapport eller en annen ekspertrapport om utsteders eiendeler, for å oppfylle kravet i artikkel 5 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF. Vedkommende myndighet skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.

    Dersom en medlemsstat ønsker en ny kategori inntatt i vedlegg XIX, skal den underrette Kommisjonen om dette. Kommisjonen skal ajourføre listen etter komitéframgangsmåten fastsatt i artikkel 24 i direktiv 2003/71/EF.

  2. Som unntak fra artikkel 3–22 skal en utsteder, tilbyder eller person som søker om opptak til notering på et regulert marked, og som søker om godkjenning av et prospekt eller grunnprospekt for et verdipapir som tilsvarer, men ikke er identisk med, de forskjellige typene verdipapirer som er nevnt i tabellen over kombinasjoner fastsatt i vedlegg XVIII, tilføye relevante opplysninger fra andre maler for verdipapirdokumenter som fastsatt i artikkel 4–20 til den malen som er valgt for verdipapirdokumentet. Ved en slik tilføyelse skal det tas hensyn til de vesentlige egenskaper ved verdipapiret som legges ut til offentlig tegning eller opptas til notering på et regulert marked.

  3. Som unntak fra artikkel 3–22 skal en utsteder, tilbyder eller person som søker om opptak til notering på et regulert marked, og som søker om godkjenning av et prospekt eller grunnprospekt for en ny type verdipapir, oversende vedkommende myndighet i hjemstaten et utkast til prospekt eller grunnprospekt.

    Vedkommende myndighet skal i samråd med utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, beslutte hvilke opplysninger som skal inngå i prospektet eller grunnprospektet for å oppfylle kravet i artikkel 5 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF. Vedkommende myndighet skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.

    Unntaket nevnt i første ledd gjelder bare for nye typer verdipapirer med egenskaper som avviker betydelig fra egenskapene til de forskjellige typene av verdipapirer angitt i vedlegg XVIII; dette gjelder bare der det nye verdipapiret er av en slik art at en kombinasjon av de forskjellige opplysningene som kreves i malene og modulene fastsatt i artikkel 4–20, ikke er relevant.

  4. Artikkel 3–22 er ikke til hinder for at opplysninger som kreves i malene og modulene fastsatt i artikkel 4–20, eller tilsvarende opplysninger, kan utelates dersom de ikke er relevante for utstederen, tilbudet eller verdipapiret som prospektet er knyttet til.

Artikkel 24

Innholdet i sammendraget av prospektet og grunnprospektet

Utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, skal selv fastsette det nærmere innholdet i sammendraget av prospektet eller grunnprospektet i samsvar med artikkel 5 nr. 2 i direktiv 2003/71/EF.

Kapittel III

Prospektets, grunnprospektets og tilleggenes format

Artikkel 25

Prospektets format

  1. Dersom en utsteder, tilbyder eller person som søker om opptak til notering på et regulert marked, velger å utarbeide prospektet som ett enkelt dokument i henhold til artikkel 5 nr. 3 i direktiv 2003/71/EF, skal prospektet bestå av følgende i angitt rekkefølge:

    1. en tydelig og detaljert innholdsfortegnelse,

    2. et sammendrag i samsvar med artikkel 5 nr. 2 i direktiv 2003/71/EF,

    3. risikofaktorer knyttet til utstederen og den type verdipapir som utstedes,

    4. de andre opplysningene som inngår i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i samsvar med.

  2. Dersom en utsteder, tilbyder eller person som søker om opptak til notering på et regulert marked, velger å utarbeide prospektet som flere særskilte dokumenter i henhold til artikkel 5 nr. 3 i direktiv 2003/71/EF, skal verdipapirdokumentet og registreringsdokumentet bestå av følgende i angitt rekkefølge:

    1. en tydelig og detaljert innholdsfortegnelse,

    2. risikofaktorer knyttet til utstederen og den type verdipapir som utstedes,

    3. de andre opplysningene som inngår i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i samsvar med.

  3. I tilfellene nevnt i nr. 1 og 2 kan utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, velge rekkefølgen for de påkrevde opplysningene i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i henhold til.

  4. Dersom opplysningenes rekkefølge ikke svarer til den som er angitt i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i henhold til, kan vedkommende myndighet i hjemstaten anmode utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, om å framskaffe en sammenligningstabell slik at prospektet kan kontrolleres før det godkjennes. I denne tabellen skal det angis på hvilken side i prospektet hver enkelt opplysning kan finnes.

  5. Dersom det skal utarbeides et sammendrag av prospektet i samsvar med artikkel 16 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF, skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, i hvert enkelt tilfelle beslutte om de nye opplysningene skal tas inn i det opprinnelige sammendraget ved at det utarbeides et nytt sammendrag, eller om det skal utarbeides et tillegg til sammendraget.

    Dersom de nye opplysningene tas inn i det opprinnelige sammendraget, skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, sikre at investorene enkelt kan identifisere endringene, særlig ved bruk av fotnoter.

Artikkel 26

Format for grunnprospektet og de tilhørende endelige vilkårene

  1. Dersom en utsteder, tilbyder eller person som søker om opptak til notering på et regulert marked, velger å utarbeide grunnprospektet i henhold til artikkel 5 nr. 4 i direktiv 2003/71/EF, skal grunnprospektet bestå av følgende i angitt rekkefølge:

    1. en tydelig og detaljert innholdsfortegnelse,

    2. et sammendrag i samsvar med artikkel 5 nr. 2 i direktiv 2003/71/EF,

    3. risikofaktorer knyttet til utstederen og den type verdipapir som utstedes,

    4. de andre opplysningene som inngår i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i samsvar med.

  2. Uten hensyn til nr. 1 skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, fritt kunne bestemme rekkefølgen på de påkrevde opplysningene i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i henhold til. Opplysningene om de ulike verdipapirene som omfattes av grunnprospektet, skal være klart atskilt.

  3. Dersom opplysningenes rekkefølge ikke svarer til den som er angitt i malene og modulene som prospektet er utarbeidet i henhold til, kan vedkommende myndighet i hjemstaten anmode utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, om å legge fram en sammenligningstabell slik at prospektet kan kontrolleres før det godkjennes. I denne tabellen skal det angis på hvilken side i prospektet hver enkelt opplysning er nevnt.

  4. Dersom utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, tidligere har inngitt et registreringsdokument for en bestemt type verdipapir, og på et senere stadium velger å utarbeide et grunnprospekt i samsvar med vilkårene fastsatt i artikkel 5 nr. 4 bokstav a) og b) i direktiv 2003/71/EF, skal grunnprospektet inneholde:

    1. opplysningene som inngår i det tidligere eller samtidig inngitte og godkjente registreringsdokumentet som skal innlemmes ved henvisning, i samsvar med vilkårene fastsatt i artikkel 28 i denne forordning,

    2. opplysninger som ellers ville ha inngått i det relevante verdipapirdokumentet, unntatt endelige vilkår dersom disse ikke inngår i grunnprospektet.

  5. De endelige vilkårene knyttet til et grunnprospekt skal framlegges i et eget dokument som bare inneholder de endelige vilkårene, eller de skal tas inn i grunnprospektet.

    Dersom de endelige vilkårene inngår i et eget dokument som inneholder bare de endelige vilkårene, kan de omfatte opplysninger som allerede inngår i det godkjente grunnprospektet i henhold til den aktuelle malen for verdipapirdokumentet som er brukt ved utarbeidingen av grunnprospektet. I slike tilfeller skal de endelige vilkårene presenteres på en slik måte at det er lett å gjenkjenne dem som sådanne.

    Det skal settes inn en erklæring i de endelige vilkårene som klart angir at det bare er grunnprospektet sammen med de endelige vilkårene som inneholder fullstendig informasjon om utstederen og tilbudet; erklæringen skal også angi hvor grunnprospektet kan fås tak i.

  6. Dersom et grunnprospekt omfatter ulike verdipapirer, skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, innta i grunnprospektet et enkelt sammendrag for alle verdipapirene. Opplysningene om de ulike verdipapirene som inngår i sammendraget, skal likevel være klart atskilt.

  7. Dersom det skal utarbeides et tillegg til sammendraget av grunnprospektet i samsvar med artikkel 16 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF, skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, i hvert enkelt tilfelle beslutte om de nye opplysningene skal tas inn i det opprinnelige sammendraget ved at det utarbeides et nytt sammendrag, eller om det skal utarbeides et tillegg til sammendraget.

    Dersom de nye opplysningene tas inn i det opprinnelige sammendraget av grunnprospektet ved at det utarbeides et nytt sammendrag, skal utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, sikre at investorene enkelt kan identifisere endringene, særlig ved bruk av fotnoter.

  8. Utstedere, tilbydere eller personer som søker om opptak til notering på et regulert marked, kan samle to eller flere grunnprospekter i et enkelt dokument.

Kapittel IV

Opplysninger som innlemmes ved henvisning

Artikkel 27

Offentliggjøring av dokumentet nevnt i artikkel 10 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF

  1. Dokumentet nevnt i artikkel 10 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF skal gjøres tilgjengelig for offentligheten i utstederens hjemstat av utsteder, tilbyder eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, ved hjelp av en av framgangsmåtene som er tillatt i henhold til artikkel 14 i nevnte direktiv.

  2. Ovennevnte dokument skal inngis til til vedkommende myndighet i hjemstaten og gjøres tilgjengelig for offentligheten senest 20 virkedager etter at årsregnskapet er offentliggjort i hjemstaten.

  3. Dersom det er relevant, skal dokumentet inneholde en erklæring om at enkelte opplysninger kan være foreldede.

Artikkel 28

Bestemmelser om innlemming ved henvisning

  1. Opplysninger kan innlemmes i et prospekt eller grunnprospekt ved henvisning særlig dersom opplysningene finnes i et av følgende dokumenter:

    1. årlig finansiell informasjon eller delårsinformasjon,

    2. dokumenter som allerede er utarbeidet i forbindelse med en bestemt transaksjon, som f.eks. en fusjon eller fisjon,

    3. revisjonsberetninger og regnskaper,

    4. stiftelsesdokument og vedtekter,

    5. tidligere godkjente og offentliggjorte prospekter og/eller grunnprospekter,

    6. regulerte opplysninger,

    7. meddelelser til verdipapirinnehavere.

  2. Dokumenter som inneholder opplysninger som kan innlemmes ved henvisning i et prospekt eller grunnprospekt eller i dokumentene som utgjør disse prospektene, skal utarbeides i henhold til bestemmelsene i artikkel 19 i direktiv 2003/71/EF.

  3. Dersom et dokument som kan innlemmes ved henvisning, inneholder opplysninger som er vesentlig endret, skal dette angis i prospektet eller grunnprospektet, og de oppdaterte opplysningene skal inngå i prospektet eller grunnprospektet.

  4. Utstederen, tilbyderen eller personen som søker om opptak til notering på et regulert marked, kan innlemme opplysninger i et prospekt eller grunnprospekt ved henvisning til bare visse deler av et dokument, forutsatt at det angis at delene som ikke innlemmes, enten ikke er relevante for investoren eller dekkes av andre deler av prospektet.

  5. Når utstedere, tilbydere eller personer som søker om opptak til notering på et regulert marked innlemmer opplysninger ved henvisning, skal de påse at opplysningene er forståelige og tilgjengelige på en slik måte at det ikke går ut over vernet av investorene.

Kapittel V

Offentliggjøring og annonsering

Artikkel 29

Offentliggjøring i elektronisk form

  1. Ved offentliggjøring av et prospekt eller grunnprospekt i elektronisk form, enten i henhold til artikkel 14 nr. 2 bokstav c), d) og e) i direktiv 2003/71/EF, eller som et tillegg til annen offentliggjøring, skal følgende krav være oppfylt:

    1. prospektet eller grunnprospektet skal være lett tilgjengelig på nettstedet,

    2. det skal anvendes et filformat som gjør at prospektet eller grunnprospektet ikke kan endres,

    3. prospektet eller grunnprospektet skal ikke inneholde hyperlenker, med unntak av lenker til elektroniske adresser som inneholder opplysninger som er innlemmet ved henvisning,

    4. investorer skal kunne laste ned og skrive ut prospektet eller grunnprospektet.

      Unntaket nevnt i første punkt 3) ovenfor får anvendelse bare for dokumenter som er innlemmet ved henvisning; slike dokumenter skal være tilgjengelige gjennom enkle tekniske løsninger som kan anvendes umiddelbart.

  2. Dersom et prospekt eller grunnprospekt for en innbydelse til offentlig tegning av verdipapirer gjøres tilgjengelig på nettstedene til utstederne, de finansielle mellommenn eller de regulerte markeder, skal disse treffe tiltak for å unngå at de henvender seg til personer som er bosatt i medlemsstater eller tredjestater der innbydelsen til offentlig tegning av verdipapirer ikke finner sted, f.eks. ved tilføyelse av en merknad om hvem innbydelsen er rettet til.

Artikkel 30

Offentliggjøring i aviser

  1. For å oppfylle kravene i artikkel 14 nr. 2 bokstav a) i direktiv 2003/71/EF skal et prospekt eller grunnprospekt offentliggjøres i en alminnelig avis eller finansavis som er landsdekkende eller har utbredelse i flere regioner.

  2. Dersom vedkommende myndighet anser at den valgte avisen ikke oppfyller kravene fastsatt i nr. 1, skal den angi en avis med et opplag som vurderes som egnet for formålet, samtidig som den tar særlig hensyn til det geografiske området, antall innbyggere og lesevaner i den enkelte medlemsstat.

Artikkel 31

Offentliggjøring av melding

  1. Dersom medlemsstaten benytter muligheten som det vises til i artikkel 14 nr. 3 i direktiv 2003/71/EF, til å offentliggjøre en melding om hvordan prospektet eller grunnprospektet er gjort tilgjengelig og hvor offentligheten kan få tilgang til det, skal meldingen offentliggjøres i en avis som oppfyller kravene til offentliggjøring av prospekter i artikkel 30 i denne forordning.

    Dersom meldingen gjelder et prospekt eller grunnprospekt som offentliggjøres med henblikk bare på opptak av verdipapirer til notering på et regulert marked der verdipapirer av samme klasse allerede er notert, kan meldingen i stedet innrykkes i kunngjøringsbladet for det regulerte markedet, uavhengig av om dette kunngjøringsbladet utkommer på papir eller elektronisk.

  2. Meldingen skal offentliggjøres senest første virkedag etter at prospektet eller grunnprospektet er offentliggjort i henhold til artikkel 14 nr. 1 i direktiv 2003/71/EF.

  3. Meldingen skal inneholde følgende opplysninger:

    1. utsteders identitet,

    2. type, klasse og beløp for verdipapirene som tilbys og/eller søkes opptatt til notering, forutsatt at opplysningene er kjent på det tidspunkt meldingen offentliggjøres,

    3. tidsplanen for tilbudet eller opptaket til notering,

    4. en erklæring om at prospektet eller grunnprospektet er offentliggjort og hvor det er gjort tilgjengelig,

    5. dersom prospektet eller grunnprospektet er offentliggjort i trykket form, hvor og i hvilket tidsrom offentligheten kan få tilgang til papirversjoner,

    6. dersom prospektet eller grunnprospektet er offentliggjort i elektronisk form, hvor investorene kan be om en papirversjon,

    7. dato for meldingen.

Artikkel 32

Liste over godkjente prospekter

Listen over godkjente prospekter og grunnprospekter som offentliggjøres på hjemmesiden til vedkommende myndighet i samsvar med artikkel 14 nr. 4 i direktiv 2003/71/EF, skal angi hvor og hvordan prospektene er gjort tilgjengelig for offentligheten.

Artikkel 33

Offentliggjøring av endelige vilkår for grunnprospekter

Framgangsmåten for offentliggjøring av endelige vilkår i et grunnprospekt kan være en annen enn for grunnprospektet, forutsatt at en av framgangsmåtene for offentliggjøring angitt i artikkel 14 i direktiv 2003/71/EF benyttes.

Artikkel 34

Annonsering

Annonser for innbydelser til offentlig tegning av verdipapirer eller opptak til notering på et regulert marked kan gjøres tilgjengelige for offentligheten av de berørte parter, herunder utsteder, tilbyder eller personen som søker om opptak til notering, finansielle mellommenn som medvirker til å plassere og/eller garantere verdipapirene, blant annet ved:

  1. adressert eller uadressert trykksak,

  2. elektronisk melding eller annonse mottatt via mobiltelefon eller personsøker,

  3. standardbrev,

  4. annonse i pressen med eller uten bestillingsblankett,

  5. katalog,

  6. telefonhenvendelse med eller uten medvirkning fra en person,

  7. seminarer og presentasjoner,

  8. radio,

  9. billedtelefon,

  10. videotekst,

  11. e-post,

  12. telefaks,

  13. fjernsyn,

  14. melding,

  15. kunngjøring,

  16. plakat,

  17. brosjyre,

  18. annonsering på Internett, herunder Internett-banner.

Kapittel VI

Overgangsbestemmelser og sluttbestem­melser

Artikkel 35

Historisk finansiell informasjon

  1. Plikten for utstedere i Fellesskapet i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 til å gjengi historisk finansiell informasjon som fastsatt i vedlegg I punkt 20.1, vedlegg IV punkt 13.1, vedlegg VII punkt 8.2, vedlegg X punkt 20.1 og vedlegg XI punkt 11.1, gjelder ikke for perioder før 1. januar 2004 eller, dersom en utsteder har verdipapirer som opptas til notering på et regulert marked 1. juli 2005, først når utstederen har offentliggjort sine første konsoliderte årsregnskaper i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002.

  2. Dersom en utsteder i Fellesskapet er underlagt nasjonale overgangsbestemmelser vedtatt i henhold til artikkel 9 i forordning (EF) nr. 1606/2002, gjelder plikten til å gjengi historisk finansiell informasjon i et prospekt ikke for perioder før 1. januar 2006; dersom en utsteder har verdipapirer som opptas til notering 1. juli 2005, gjelder nevnte plikt først når utstederen har offentliggjort sine første konsoliderte årsregnskaper i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002.

  3. Fram til 1. januar 2007 får plikten til å gjengi historisk finansiell informasjon i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 som fastsatt i vedlegg I punkt 20.1, vedlegg IV punkt 13.1, vedlegg VII punkt 8.2, vedlegg X punkt 20.1 og vedlegg XI punkt 11.1, ikke anvendelse på utstedere i tredjestater:

    1. som har verdipapirer notert på et regulert marked 1. januar 2007,

      og

    2. som har framlagt og utarbeidet historisk finansiell informasjon i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder i en tredjestat.

      I slike tilfeller skal den historiske finansielle informasjonen ledsages av nærmere og/eller ytterligere opplysninger dersom regnskapene som inngår i prospektet ikke gir et riktig bilde av utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat.

  4. Utstedere i tredjestater som har utarbeidet historisk finansiell informasjon i henhold til gjeldende internasjonale standarder som nevnt i artikkel 9 i forordning (EF) nr. 1606/2002, kan bruke disse opplysningene i alle prospekter som inngis før 1. januar 2007, uten at det stilles krav om ny behandling av opplysningene.

  5. Fra 1. januar 2007 skal utstedere i tredjestater som nevnt i nr. 3 og 4, framlegge historisk finansiell informasjon som nevnt i nr. 3 punkt 1), etter at sammenlignbarhet er etablert etter en ordning som skal opprettes av Kommisjonen. Denne ordningen skal opprettes etter en komitéframgangsmåte i henhold til artikkel 24 i direktiv 2003/71/EF.

  6. Bestemmelsene i denne artikkel får også anvendelse på vedlegg VI punkt 3.

Artikkel 36

Ikrafttredelse

Denne forordning trer i kraft i medlemsstatene den 20. dag etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Den får anvendelse fra 1. juli 2005.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Brussel, 29. april 2004.

For Kommisjonen

Frederik BOLKESTEIN

Medlem av Kommisjonen

Vedlegg I

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i aksjeregistreringsdokumentet (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for registreringsdokumentet om at opplysningene i registreringsdokumentet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Revisorer som foretar lovfestet revisjon

  • 2.1. Navn og adresse til utstederens revisorer for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen (samt opplysning om vedkommendes medlemskap i en bransjeorganisasjon).

  • 2.2. Dersom revisorene har trukket seg, er fjernet eller ikke er gjenvalgt i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, skal det gis nærmere opplysninger om dette dersom det er vesentlig.

  • 3. Utvalgt finansiell informasjon

  • 3.1. Utvalgt finansiell informasjon om utstederen, som framlegges for hvert regnskapsår i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, og alle senere delårsperioder, i samme valuta som den finansielle informasjonen.

    Den utvalgte historiske finansielle informasjonen skal inneholde nøkkeltallene som gir en oversikt over utstederens finansielle stilling.

  • 3.2. Dersom det framlegges utvalgt finansiell informasjon for delårsperioder, skal det også framlegges sammenlignbare tall for tilsvarende delårsperiode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall er likevel oppfylt ved framlegging av balansetall fra siste regnskapsår.

  • 4. Risikofaktorer

    En klar beskrivelse av risikoforhold som er spesifikke for utstederen eller for utstederens bransje i et avsnitt kalt «risikofaktorer».

  • 5. Opplysninger om utsteder

  • 5.1. Utsteders historie og utvikling

  • 5.1.1. Utsteders foretaksnavn og andre forretningskjennetegn.

  • 5.1.2. Utsteders registrerte forretningskontor og organisasjonsnummer.

  • 5.1.3. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 5.1.4. Utsteders domisil og juridiske form, gjeldende lovgivning for utsteders virksomhet, hjemstat og adresse og telefonnummer til utsteders forretningskontor (eller hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret).

  • 5.1.5. Viktige hendelser i utviklingen av utsteders virksomhet.

  • 5.2. Investeringer

  • 5.2.1. En beskrivelse av utsteders vesentlige investeringer i hvert regnskapsår (herunder beløp) for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, fram til datoen for registreringsdokumentet.

  • 5.2.2. En beskrivelse av vesentlige investeringer utsteder er i ferd med å gjennomføre, herunder investeringenes geografiske plassering (hjemland og utland) samt finansieringsmåte (intern eller ekstern).

  • 5.2.3. Opplysninger om vesentlige framtidige investeringer som utsteders ledelsesorganer allerede klart har forpliktet seg til.

  • 6. Forretningsoversikt

  • 6.1. Hovedvirksomhet

  • 6.1.1. En beskrivelse av utsteders virksomhet, hovedaktiviteter og tilknyttede nøkkelfaktorer, samt angivelse av hovedkategorier av solgte produkter og/eller tjenesteytelser for hvert regnskapsår i den perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen,

    og

  • 6.1.2. opplysninger om alle vesentlige nye produkter og/eller tjenester, og status i utviklingen dersom utviklingen av nye produkter og tjenester er gjort kjent for offentligheten.

  • 6.2. Viktigste markeder

    En beskrivelse av de viktigste markedene der utstederen konkurrerer, herunder en spesifikasjon av samlede inntekter fordelt på virksomhetskategori og geografiske markeder for hvert regnskapsår i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 6.3. Dersom særlige hendelser har hatt innvirkning på opplysningene som er gitt i henhold til punkt 6.1 og 6.2, skal det opplyses om dette.

  • 6.4. Dersom det er viktig for utsteders virksomhet eller lønnsomhet, skal det inntas et sammendrag av opplysningene om utsteders avhengighet av patenter eller lisenser, industrielle avtaler, forretningsavtaler, finansielle kontrakter eller nye produksjonsmetoder.

  • 6.5. Grunnlaget for eventuelle opplysninger om utsteders konkurransemessige stilling.

  • 7. Organisasjonsstruktur

  • 7.1. Dersom utsteder inngår i et konsern, en kort beskrivelse av konsernet og utsteders rolle i det.

  • 7.2. En liste over utsteders vesentlige datterselskaper, herunder navn, hjemstat eller etableringsstat, eierandel og andel av stemmerettene dersom denne avviker fra eierandelen.

  • 8. Fast eiendom, anlegg og utstyr

  • 8.1. Opplysninger om eventuelle eksisterende eller planlagte investeringer i anleggsmidler, herunder leide eiendommer og eventuelle vesentlige heftelser knyttet til disse.

  • 8.2. En beskrivelse av eventuelle miljøforhold som kan påvirke utsteders bruk av anleggsmidlene.

  • 9. Oversikt over drift og økonomi

  • 9.1. Finansiell stilling

    Dersom slike opplysninger ikke inngår andre steder i registreringsdokumentet, gis en beskrivelse av utsteders finansielle stilling, endringer i den og driftsresultater for hvert regnskapsår og hver delårsperiode som det kreves historisk finansiell informasjon for; årsakene til vesentlige endringer i den finansielle informasjonen fra et regnskapsår til et annet angis i den grad det er nødvendig for å forstå utsteders samlede virksomhet.

  • 9.2. Driftsresultater

  • 9.2.1. En beskrivelse av vesentlige forhold, herunder uvanlige eller sjeldne hendelser eller ny utvikling som har hatt vesentlig innvirkning på utsteders driftsresultater, med angivelse av i hvilken grad resultatene ble påvirket.

  • 9.2.2. Dersom regnskapene viser vesentlige endringer i netto omsetning eller inntekter, skal det redegjøres for årsakene til disse endringene.

  • 9.2.3. Angi alle statlige, økonomiske, skattemessige, monetære eller politiske faktorer som direkte eller indirekte har eller kan ha vesentlig innvirkning på utsteders virksomhet.

  • 10. Kapitalstruktur

  • 10.1. Opplysninger om utsteders kapitalstruktur (både kortsiktig og langsiktig finansiering).

  • 10.2. En redegjørelse for utsteders kontantstrømmer, herunder opplysninger om kilder og beløp.

  • 10.3. Opplysninger om utsteders lånebehov og finansieringsstruktur.

  • 10.4. Opplysninger om eventuelle begrensninger på bruken av kapital som direkte eller indirekte har eller kan ha vesentlig innvirkning på utsteders virksomhet.

  • 10.5. Opplysninger om forventede finansieringsbehov for å oppfylle forpliktelsene nevnt i punkt 5.2.3 og 8.1.

  • 11. Forskning og utvikling, patenter og lisenser

    En beskrivelse av utsteders forsknings- og utviklingsstrategi for hvert regnskapsår for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, herunder de beløp som er brukt på forsknings- og utviklingsvirksomhet, i den grad dette er vesentlig.

  • 12. Opplysninger om utviklingstrekk

  • 12.1. Angi de viktigste nyere utviklingstrekkene innen produksjon, salg og lagerbeholdning, og kostnader og salgspriser fra utgangen av foregående regnskapsår til datoen for registreringsdokumentet.

  • 12.2. Angi alle kjente utviklingstrekk, usikkerhetsfaktorer, krav, forpliktelser eller hendelser som sannsynligvis vil ha en vesentlig innvirkning på utsteders framtidsutsikter; opplysningene skal som et minstekrav omfatte inneværende regnskapsår.

  • 13. Resultatprognoser eller resultatestimater

    Dersom en utsteder velger å innta en resultatprognose eller et resultatestimat i registreringsdokumentet, skal det inneholde opplysninger som nevnt i punkt 13.1 og 13.2.

  • 13.1. En redegjørelse for de viktigste antakelser som ligger til grunn for utsteders prognoser eller estimater.

    Det skal være et klart skille mellom antakelser om forhold som medlemmene av styre, ledelse eller tilsynsorganer kan ha innflytelse på, og antakelser om forhold som ligger utenfor deres innflytelse. Antakelsene skal dessuten være lette å forstå for investorer, de skal være spesifikke og presise, og de skal ikke avhenge av at estimatene som ligger til grunn for prognosene, generelt sett er nøyaktige.

  • 13.2. En rapport utarbeidet av uavhengige revisorer som bekrefter at resultatprognosen eller -estimatet etter deres oppfatning er utarbeidet på riktig måte og ut fra de angitte opplysninger, og at regnskapsgrunnlaget for prognosen eller estimatet er i samsvar med utsteders regnskapsprinsipper.

  • 13.3. Resultatprognosen eller -estimatet skal utarbeides slik at de er sammenlignbare med den historiske finansielle informasjonen.

  • 13.4. Dersom en resultatprognose er offentliggjort i et prospekt som fremdeles er gyldig, skal det framlegges en bekreftelse på at prognosen fremdeles er korrekt på datoen for registreringsdokumentet, eventuelt en forklaring på hvorfor prognosen ikke lenger er gyldig.

  • 14. Styre, ledelse og tilsynsorganer samt ledende ansatte

  • 14.1. Navn, forretningsadresse og stilling hos utsteder for personer som nevnt nedenfor, med angivelse av deres viktigste aktiviteter utenfor utsteder dersom disse er av vesentlig betydning for utsteder:

    1. medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. komplementarer i kommandittaksjeselskaper,

    3. stiftere, dersom utsteder er opprettet for mindre enn fem år siden,

      og

    4. ledende ansatte som har sakkunnskap og erfaring som er avgjørende for utsteders virksomhet.

    Angivelse av eventuelle familiebånd mellom noen av nevnte personer.

    For alle medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer og alle personer som er nevnt i første ledd bokstav b) og d), skal det gis nærmere opplysninger om relevant ledelseskompetanse og -erfaring sammen med følgende opplysninger:

    1. navn på alle selskaper og kommandittselskaper der vedkommende har vært medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer eller har vært komplementar i løpet av de fem siste år, med angivelse av om vedkommende fremdeles er medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer eller komplementar. Det er ikke nødvendig å oppgi alle utsteders datterselskaper der vedkommende er medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer.

    2. eventuell domfellelse for økonomisk kriminalitet de fem siste år,

    3. opplysninger om eventuelle konkurser, bobehandlinger eller avviklinger som en person angitt i første ledd bokstav a) og d) de fem siste år har vært involvert i som utøver av funksjoner fastsatt i første ledd bokstav a) og d),

    4. opplysninger om eventuelle offentlige anklager og/eller sanksjoner overfor vedkommende fra reguleringsmyndigheter eller tilsynsorganer (herunder utpekte bransjeorganisasjoner), og om en domstol tidligere har fradømt vedkommende retten til å delta som medlem av en utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer eller til å ha ledende eller overordnet funksjon hos en utsteder i løpet av minst de fem siste år.

      Dersom det ikke finnes slike opplysninger å gi, skal det gis en bekreftelse på dette.

  • 14.2. Interessekonflikter for styre, ledelse eller tilsynsorganer samt ledende ansatte

    En beskrivelse av mulige interessekonflikter mellom de forpliktelser personene nevnt i punkt 14.1 har overfor utsteder, og deres private interesser og/eller andre forpliktelser. Dersom slike konflikter ikke foreligger, skal det gis en bekreftelse på det.

    Enhver avtale eller overenskomst med større aksjeeiere, kunder, leverandører eller andre, som ligger til grunn for at en person nevnt i punkt 14.1 er valgt til medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer eller er blitt ledende ansatt.

    Opplysninger om eventuelle begrensninger som personer nevnt i punkt 14.1 har avtalt vedrørende overdragelse av sin beholdning av utsteders verdipapirer i løpet av et bestemt tidsrom.

  • 15. Vederlag og ytelser

    Når det gjelder siste hele regnskapsår for personene nevnt i punkt 14.1 første ledd bokstav a) og d):

  • 15.1. Beløp utbetalt som vederlag til disse personene (herunder eventuelle betingede eller etterskuddsbetalte vederlag) samt naturalytelser som er ytet av utsteder og utsteders datterselskaper, for alle typer tjenester utført for utsteder og utsteders datterselskaper av noen person.

    Opplysningene skal gis særskilt for hver person, med mindre utsteders hjemstat ikke krever individuelle opplysninger og utsteder heller ikke offentliggjør opplysningene på en annen måte.

  • 15.2. Det samlede beløp som avsettes eller oppspares av utsteder eller utsteders datterselskaper til pensjoner eller liknende ytelser.

  • 16. Arbeidsformene i styret

    Når det gjelder utsteders siste avsluttede regnskapsår, og med mindre annet er angitt, for personene angitt i punkt 14.1 første ledd bokstav a):

  • 16.1. Eventuell utløpsdato for nåværende valgperiode og angivelse av perioden vedkommende har tjenestegjort.

  • 16.2. Opplysninger om tjenestekontrakter mellom medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer og utsteder eller utsteders datterselskaper, som fastsetter ytelser ved avslutning av ansettelsesforholdet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 16.3. Opplysninger om utsteders revisjonskomité og kompensasjonskomité, herunder navn på komitémedlemmene og et sammendrag av mandatet for komiteenes arbeid.

  • 16.4. En erklæring om hvorvidt utsteder følger hjemstatens regler for eierstyring og selskapsledelse. Dersom utsteder ikke følger slike regler, skal erklæringen ledsages av en forklaring på hvorfor utsteder ikke følger dem.

  • 17. Arbeidstakere

  • 17.1. Antall arbeidstakere ved utløpet av perioden eller gjennomsnittlig antall for hvert regnskapsår for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen fram til datoen for registreringsdokumentet (og eventuelle vesentlige endringer av antall ansatte), og fordelingen av arbeidstakere per virksomhetsområde og geografisk område, dersom dette er mulig og vesentlig. Dersom utsteder har et betydelig antall midlertidig ansatte arbeidstakere, skal det i tillegg inngå opplysninger om gjennomsnittlig antall midlertidig ansatte arbeidstakere i løpet av siste regnskapsår.

  • 17.2. Eierinteresser og aksjeopsjoner

    For hver enkelt person som nevnt i punkt 14.1 første ledd bokstav a) og d), framlegges opplysninger om beholdning av aksjer i utsteder og eventuelle opsjoner knyttet til utsteders aksjer; opplysningene skal være så oppdatert som praktisk mulig.

  • 17.3. Opplysninger om eventuelle ordninger for ansattes erverv av aksjer og lignende i utsteder.

  • 18. Større aksjeeiere

  • 18.1. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis navn på alle personer, unntatt medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer, som direkte eller indirekte har en eier- eller stemmerettsandel i utsteder som skal meldes i henhold til utsteders nasjonale lovgivning, samt angis beløp for vedkommende andel; dersom ingen personer oppfyller disse kriteriene, skal det framlegges en egnet negativ erklæring.

  • 18.2. Det skal angis om større aksjeeiere i utsteder har ulike stemmeretter, eller framlegges en egnet negativ erklæring.

  • 18.3. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis om utsteder direkte eller indirekte eies eller kontrolleres av andre, herunder av hvem og hvordan, samt hvilke tiltak som er iverksatt for å hindre misbruk av slik kontroll.

  • 18.4. En beskrivelse av alle avtaler som er kjent av utsteder og som på et senere tidspunkt kan føre til en endring av kontrollen over utsteder.

  • 19. Transaksjoner mellom nærstående parter

    Nærmere opplysninger om transaksjoner mellom nærstående parter (som for dette formål defineres i henhold til standardene vedtatt ved forordning (EF) nr. 1606/2002) som utsteder har inngått i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen og fram til datoen for registreringsdokumentet; opplysningene skal gis i samsvar med eventuelle relevante standarder vedtatt i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002.

    Dersom slike standarder ikke får anvendelse for utsteder, skal følgende opplysninger gis:

    1. arten og omfanget av alle transaksjoner som hver for seg eller samlet er vesentlige for utstederen. Dersom slike transaksjoner mellom nærstående parter ikke er inngått på markedsvilkår, skal det framlegges en forklaring på hvorfor transaksjonene ikke ble gjennomført på markedsvilkår. Ved forpliktelser i form av utestående lån, herunder alle former for garantier, skal utestående beløp angis,

    2. det beløpet eller den prosentandelen som transaksjonene mellom nærstående parter utgjør av utsteders omsetning.

  • 20. Finansiell informasjon om utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat

  • 20.1. Historisk finansiell informasjon

    Revidert historisk finansiell informasjon for de tre siste regnskapsårene (eller for hele perioden utstederen har drevet sin virksomhet dersom den er kortere enn tre år) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Dersom den finansielle informasjonen ikke tilsvarer disse standardene, skal opplysningene framlegges i form av omarbeidede regnskaper.

    De to siste årenes reviderte historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom utsteder har drevet innenfor sitt nåværende virksomhetsområde i mindre enn ett år, skal den reviderte historiske finansielle informasjonen for den perioden utarbeides i samsvar med standardene for årsregnskaper i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder dersom utsteder er fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide den finansielle informasjonen i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Den historiske finansielle informasjonen skal være revidert.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. en oversikt som viser alle endringer i egenkapitalen eller endringer i egenkapitalen med unntak av endringer som følge av kapitaltransaksjoner med eller utbetalinger til eierne,

    4. kontantstrømoppstilling,

    5. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard.

  • 20.2. Proforma finansiell informasjon

    Ved vesentlige bruttoendringer skal det gis en beskrivelse av hvordan transaksjonen ville ha påvirket utsteders eiendeler og forpliktelser og resultat dersom transaksjonen hadde vært gjennomført i begynnelsen av den angitte perioden eller på den angitte dato.

    Dette kravet vil normalt være oppfylt ved proforma finansiell informasjon.

    Proforma finansiell informasjon skal framlegges som fastsatt i vedlegg II og skal inneholde opplysningene angitt i nevnte vedlegg.

    Proforma finansiell informasjon skal ledsages av en rapport utarbeidet av uavhengige revisorer.

  • 20.3. Regnskaper

    Dersom utsteder utarbeider både ikke-konsoliderte og konsoliderte årsregnskaper, skal i det minste de konsoliderte årsregnskapene inntas i registreringsdokumentet.

  • 20.4. Revisjon av årlig historisk finansiell informasjon

  • 20.4.1. En erklæring om at den historiske finansielle informasjonen er revidert. Dersom revisor som har foretatt lovfestet revisjon har nektet å utarbeide en revisjonsberetning om den historiske finansielle informasjonen, eller dersom revisjonsberetningen inneholder forbehold eller presiseringer, skal nektelsen, forbeholdet eller presiseringene gjengis fullt ut med en forklaring.

  • 20.4.2. Angivelse av de andre opplysningene i registreringsdokumentet som er revidert av revisorene.

  • 20.4.3. Dersom finansielle opplysninger i registreringsdokumentet ikke er hentet fra utsteders reviderte regnskaper, skal kilden angis og det skal presiseres at opplysningene ikke er revidert.

  • 20.5. Alderen på den siste finansielle informa­sjonen

  • 20.5.1. Det siste regnskapsåret for den reviderte finansielle informasjonen skal ikke være avsluttet mer enn:

    1. 18 måneder før datoen for registreringsdokumentet dersom utsteder inntar revidert delårsrapport i registreringsdokumentet,

    2. 15 måneder før datoen for registreringsdokumentet dersom utsteder inntar urevidert delårsrapport i registreringsdokumentet.

  • 20.6. Delårsinformasjon og annen finansiell informasjon

  • 20.6.1. Dersom utsteder har offentliggjort kvartalsvis eller halvårlig finansiell informasjon etter datoen for de siste reviderte regnskapene, skal denne informasjonen inngå i registreringsdokumentet. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal revisjonsberetningen eller rapporten fra den begrensede revisjonen også inntas. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen ikke har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal dette angis.

  • 20.6.2. Dersom registreringsdokumentet er datert mer enn ni måneder etter utløpet av det siste reviderte regnskapsåret, skal det inntas finansiell delårsinformasjon for minst de seks første månedene i regnskapsåret; delårsinformasjonen kan være urevidert (noe som eventuelt skal angis).

    Finansiell delårsinformasjon skal omfatte sammenlignbare regnskaper for samme periode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall kan som et unntak oppfylles ved framlegging av balansen fra siste årsregnskap.

  • 20.7. Utbyttepolitikk

    En beskrivelse av utsteders utbyttepolitikk og eventuelle begrensninger i den forbindelse.

  • 20.7.1. Utbytte per aksje for hvert regnskapsår i den perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, justert for eventuelle endringer i antall aksjer for å gjøre det sammenlignbart.

  • 20.8. Rettergang og voldgift

    Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 20.9. Vesentlige negative endringer i utsteders finansielle stilling eller markedsstilling

    En beskrivelse av eventuelle vesentlige endringer i konsernets finansielle stilling eller markedsstilling som er skjedd siden utløpet av siste regnskapsperiode som det er offentliggjort enten revidert finansiell informasjon eller delårsinformasjon for, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 21. Tilleggsopplysninger

  • 21.1. Aksjekapital

    Følgende opplysninger per datoen for den siste balansen som inngår i den historiske finansielle informasjonen:

  • 21.1.1. Aksjekapital for hver aksjeklasse:

    1. antall aksjer i henhold til vedtektene,

    2. antall utstedte og fullt innbetalte aksjer og antall utstedte aksjer som ikke er fullt innbetalt,

    3. pålydende verdi per aksje eller angivelse av at aksjene ikke har noen pålydende verdi,

    4. en avstemming av antall utstedte aksjer ved årets begynnelse og slutt. Det skal angis om mer enn 10 % av aksjekapitalen er betalt for med andre eiendeler enn kontanter i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 21.1.2. Dersom det finnes aksjer som ikke representerer kapitalen, skal antall og viktigste egenskaper angis.

  • 21.1.3. Antall, bokført verdi og pålydende verdi for aksjer i utsteder som eies av eller på vegne av utsteder selv eller utsteders datterselskaper.

  • 21.1.4. Beløp for konvertible verdipapirer, ombyttelige verdipapirer eller verdipapirer med tegningsretter, samt angivelse av vilkårene og reglene for konvertering, ombytting eller tegning.

  • 21.1.5. Opplysninger om og vilkår for kjøpsretter og/eller –plikter med hensyn til vedtektsbestemt, men ikke tegnet aksjekapital, eller en forpliktelse til å forhøye aksjekapitalen.

  • 21.1.6. Opplysninger om opsjoner på kapitalen i konserner, eller avtaler med eller uten betingelser om å få slike opsjoner, samt nærmere opplysninger om opsjonene, herunder om de personer opsjonene er knyttet til.

  • 21.1.7. Opplysninger om aksjekapitalens utvikling med vekt på eventuelle endringer i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 21.2. Stiftelsesdokument og vedtekter

  • 21.2.1. Angivelse av utsteders hensikt og formål med henvisning til hvor dette er nevnt i stiftelsesdokumentet og i vedtektene.

  • 21.2.2. Et sammendrag av bestemmelser i utsteders vedtekter eller andre regler som gjelder medlemmer av utsteders styre, ledelse og tilsynsorganer.

  • 21.2.3. En beskrivelse av rettigheter, preferanser og begrensninger knyttet til hver klasse av de eksisterende aksjer.

  • 21.2.4. En beskrivelse av framgangsmåten for å endre aksjeeiernes rettigheter, med angivelse av om vilkårene er strengere enn det som er fastsatt i loven.

  • 21.2.5. En beskrivelse av vilkårene for innkalling til ordinære eller ekstraordinære generalforsamlinger, herunder vilkår for møterett.

  • 21.2.6. En kort beskrivelse av eventuelle bestemmelser i utsteders vedtekter eller andre regler som kan tenkes å forsinke, utsette eller hindre et kontrollskifte i utsteder.

  • 21.2.7. Angivelse av eventuelle bestemmelser i utsteders vedtekter eller andre regler som fastsetter grensen for størrelse på eierandeler som skal offentliggjøres.

  • 21.2.8. En beskrivelse av vilkår i stiftelsesdokumentet, vedtektene eller andre regler om endring av kapitalen, dersom vilkårene er strengere enn det som er fastsatt i loven.

  • 22. Vesentlige kontrakter

    Et sammendrag av vesentlige kontrakter hvor utsteder eller et konsernmedlem er part, og som er inngått de to siste år før offentliggjøringen av registreringsdokumentet, med unntak av kontrakter inngått innenfor den normale virksomheten.

    Et sammendrag av alle andre kontrakter (med unntak av kontrakter inngått innenfor den normale virksomheten) som er inngått av et konsernmedlem, og som inneholder bestemmelser som gir et konsernmedlem plikter eller rettigheter som er vesentlige for konsernet på datoen for registreringsdokumentet.

  • 23. Opplysninger fra tredjemann, ekspert­uttalelser og interesseerklæringer

  • 23.1. Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

  • 23.2. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 24. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at følgende dokumenter (eller kopier av dem) er tilgjengelige for eventuelt innsyn:

    1. utsteders stiftelsesdokument og vedtekter,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, historisk finansiell informasjon, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet,

    3. historisk finansiell informasjon om utsteder eller, dersom det dreier seg om et konsern, historisk finansiell informasjon om både utsteder og utsteders datterselskaper for hvert av de to regnskapsårene forut for offentliggjøringen av registreringsdokumentet.

      Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

  • 25. Opplysninger om eierandeler

    Opplysninger om foretak der utstederen har en eierandel som kan antas å ha vesentlig innvirkning på vurderingen av utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultater.

Vedlegg II

Modul for proforma finansiell informasjon

  1. Proformainformasjonen skal inneholde en beskrivelse av transaksjonen, de berørte virksomheter eller foretak samt perioden opplysningene gjelder. Følgende skal være klart beskrevet:

    1. formålet med utarbeidingen av opplysningene,

    2. at de utelukkende er utarbeidet for veiledende formål,

    3. at proforma finansiell informasjon er av en slik art at de beskriver en hypotetisk situasjon og derfor ikke avspeiler selskapets faktiske finansielle stilling eller resultat.

  2. Avhengig av omstendighetene omfatter proforma finansiell informasjon balanse, resultatregnskap og tilhørende kommentarer.

  3. Proforma finansiell informasjon skal normalt framlegges i kolonneform og i følgende rekkefølge:

    1. historisk ikke-justert informasjon,

    2. proformajusteringer,

      og

    3. den resulterende proforma finansielle informasjonen i siste kolonne.

      Kildene til proforma finansiell informasjon skal angis, og regnskapene fra eventuelle ervervede virksomheter eller foretak skal inngå i prospektet.

  4. Proformainformasjon skal utarbeides i en form som er i samsvar med den regnskapsprinsipper som er anvendt i utsteders siste regnskaper eller skal anvendes i utsteders neste regnskaper, og følgende skal angis:

    1. på hvilket grunnlag opplysningene er utarbeidet,

    2. kilden til hver enkelt opplysning og justering.

  5. Proformainformasjon kan bare offentliggjøres for:

    1. inneværende regnskapsperiode,

    2. siste avsluttede regnskapsperiode,

      og/eller

    3. den siste delårsperioden som det er eller vil bli offentliggjort relevant ikke-justert informasjon for i samme dokument.

  6. Proformajusteringer knyttet til proforma finansiell informasjon skal:

    1. vises tydelig og forklares,

    2. være direkte knyttet til transaksjonen,

    3. være underbygget med fakta.

      I tillegg skal det i forbindelse med proforma resultatregnskap eller kontantstrømoppstillinger klart skilles mellom justeringer som forventes å ha fortsatt innvirkning på utsteder, og de som ikke har det.

  7. Rapporten utarbeidet av uavhengige revisorer skal angi at etter deres oppfatning:

    1. er den proforma finansielle informasjonen riktig utarbeidet på det angitte grunnlag,

    2. er grunnlaget i samsvar med utsteders regnskapsprinsipper.

Vedlegg III

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i verdipapirdokumentet for aksjer (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i prospektet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for prospektet om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av prospektet om at opplysningene i den delen av prospektet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Risikofaktorer

    Et avsnitt kalt «risikofaktorer» der det klart redegjøres for vesentlige risikofaktorer for verdipapirene som omfattes av tilbudet og/eller opptas til notering, med henblikk på å vurdere markedsrisikoen i tilknytning til verdipapirene.

  • 3. Nøkkelopplysninger

  • 3.1. Erklæring om arbeidskapital

    En erklæring fra utsteder om at arbeidskapitalen etter utsteders vurdering anses tilstrekkelig til å dekke utsteders nåværende behov, eller opplysning om hvordan utsteder planlegger å framskaffe nødvendig arbeidskapital.

  • 3.2. Kapitalisering og gjeldsforpliktelser

    En erklæring om kapitalisering og gjeldsforpliktelser (med skille mellom garanterte og ikke-garanterte, sikrede og usikrede gjeldsforpliktelser) på en dato som ikke skal være tidligere enn 90 dager før datoen for dokumentet. Gjeldsforpliktelser omfatter også indirekte og betingede gjeldsforpliktelser.

  • 3.3. Fysiske og juridiske personers interesser i emisjonen/tilbudet

    En beskrivelse av eventuelle interesser, herunder interessekonflikter, som er av vesentlig betydning for emisjonen/tilbudet, med nærmere angivelse av de berørte personer og interessens karakter.

  • 3.4. Formål med tilbudet og anvendelse av provenyet

    Formålet med tilbudet og eventuelt anslått nettoproveny fordelt på planlagte hovedformål i prioritert rekkefølge. Dersom utsteder er klar over at det forventede provenyet ikke vil være tilstrekkelig til å dekke alle planlagte formål, angis beløpet og kildene for andre nødvendige midler. Det skal gis nærmere opplysninger om anvendelsen av provenyet, særlig der det anvendes til erverv av eiendeler, med mindre dette skjer som ledd i den normale virksomheten, til å finansiere varslede overtakelser av andre virksomheter eller til å kjøpe tilbake, redusere eller innløse gjeldsforpliktelser.

  • 4. Opplysninger om verdipapirene som tilbys/opptas til notering

  • 4.1. En beskrivelse av type og klasse verdipapirer som tilbys og/eller opptas til notering, herunder ISIN (International Security Identification Number) eller andre tilsvarende sikkerhetsidentifikasjonskoder.

  • 4.2. Gjeldende lovgivning for verdipapirene.

  • 4.3. Angivelse av om verdipapirene er registrerte verdipapirer eller ihendehaververdipapirer og om verdipapirene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 4.4. Valuta brukt i emisjonen.

  • 4.5. En beskrivelse av hvilke rettigheter som er knyttet til verdipapirene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene:

    • rett til utbytte:

      • fastsatt dato da retten til utbytte oppstår

      • tidsfrist for når retten til utbytte bortfaller og angivelse av hvem utbyttet tilfaller etter slikt bortfall,

      • utbytterestriksjoner og -prosedyrer for aksjeeiere som er bosatt i annen stat,

      • utbyttets størrelse eller beregningsmetode, periodisitet og kumulativ eller ikke-kumulativ betalingsmåte,

    • stemmerett,

    • fortrinnsrett til tegning av verdipapirer av samme klasse,

    • rett til deling av utsteders overskudd,

    • rett til deling av eventuelt overskudd i forbindelse med avvikling,

    • innløsningsbestemmelser,

    • konverteringsbestemmelser.

  • 4.6. Ved nyemisjoner skal de vedtak, tillatelser og godkjenninger som ligger til grunn for verdipapiremisjonen angis.

  • 4.7. Ved verdipapiremisjoner skal forventet emisjonsdato angis.

  • 4.8. Opplysninger om eventuelle begrensninger i verdipapirenes frie omsettelighet.

  • 4.9. Opplysninger om eventuelle regler om pliktige overtakelsestilbud og/eller tvangsinnløsning og tvangsutløsning knyttet til verdipapirene.

  • 4.10. Opplysninger om offentlige overtakelsestilbud som gjelder utsteders aksjer, som er framsatt av tredjemann i løpet av siste og inneværende regnskapsår. Prisen eller bytteforholdet i slike tilbud samt resultatet skal opplyses.

  • 4.11. Når det gjelder staten der utsteder har sitt forretningskontor, og den eller de stater der tilbudet framsettes eller der det søkes om opptak til notering:

    • opplysninger om eventuell kildeskatt på inntektene fra verdipapiret,

    • angivelse av om utsteder tar ansvar for å holde tilbake kildeskatten.

  • 5. Vilkår og betingelser for tilbudet

  • 5.1. Vilkår, tilbudsstatistikk, forventet tidsplan og framgangsmåte for tegning

  • 5.1.1. Vilkår for tilbudet

  • 5.1.2. Størrelsen på emisjonen/tilbudet, der det skilles mellom verdipapirer som tilbys for salg, og verdipapirer som legges ut til tegning; dersom størrelsen ikke er fastsatt, angis hvordan og på hvilket tidspunkt det endelige beløpet for tilbudet skal offentliggjøres.

  • 5.1.3. Tegningsperioden, med eventuelle endringer, med en beskrivelse av framgangsmåten for tegning.

  • 5.1.4. Angivelse av når og på hvilke vilkår tilbudet kan kalles tilbake eller oppheves og om tilbakekallingen kan skje etter at handelen er begynt.

  • 5.1.5. Angivelse av muligheten til å redusere antall tegninger, og framgangsmåten for tilbakebetaling av overskytende beløp betalt av tegnerne.

  • 5.1.6. Nærmere opplysninger om høyeste og/eller laveste tegningsbeløp (uttrykt i antall verdipapirer eller samlet investeringsbeløp).

  • 5.1.7. Angivelse av fristen for å trekke tilbake en tegning, forutsatt at investorene har tillatelse til å trekke tilbake tegningen.

  • 5.1.8. Framgangsmåte og frist for betaling og levering av verdipapirene.

  • 5.1.9. Fullstendig beskrivelse av framgangsmåten og datoen for offentliggjøring av resultatet av tilbudet.

  • 5.1.10. Framgangsmåte for utøvelse av fortrinnsrett til aksjetegning, tegningsretters (subscription rights’) omsettelighet og behandling av ikke benyttede tegningsretter (subscription rights).

  • 5.2. Plan for spredning og tildeling

  • 5.2.1. Kategorier av investorer som mottar tilbudet om verdipapirene. Dersom tilbudet framsettes samtidig på markedene i to eller flere stater, og dersom en transje er forbeholdt eller vil bli forbeholdt enkelte av disse markedene, skal de aktuelle transjene angis.

  • 5.2.2. Opplysning om større aksjeeiere eller medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer har til hensikt å delta i tegningen, eller om noen personer har til hensikt å tegne andeler som tilsvarer mer enn fem prosent av tilbudet, i den grad utsteder har kjennskap til dette.

  • 5.2.3. Opplysninger før tildelingen:

    1. tilbudets inndeling i transjer, herunder transjer forbeholdt institusjonelle investorer, private investorer og utsteders ansatte samt eventuelle andre transjer,

    2. vilkårene for retten til å overføre aksjer til andre, omfanget av denne retten og eventuelle minstestørrelser for enkelttransjer,

    3. tildelingsmetoden(e) som skal anvendes for transjen for private investorer og utsteders ansatte ved en eventuell overtegning av disse transjene,

    4. angivelse av eventuell forhåndsbestemt prioritering av visse kategorier av investorer eller visse tilknyttede grupper (herunder programmer for venner og familiemedlemmer), andelen av tilbudet som er forbeholdt slik prioritet, og kriteriene for å inngå i slike klasser eller grupper,

    5. angivelse av om tegning eller ordre om tegning kan behandles ulikt ved tildelingen avhengig av hvilket foretak som har lagt inn eller formidlet slik tegning eller ordre,

    6. eventuelle minstetildelinger innenfor transjen for private investorer,

    7. vilkårene for avslutning av tilbudet samt den tidligste datoen for avslutning av tilbudet,

    8. om det er tillatt å foreta flere tegninger, og dersom dette ikke er tillatt, hvordan slike tegninger skal behandles.

  • 5.2.4. Framgangsmåten for å underrette tegnerne om beløpet som er tildelt, og opplysning om hvorvidt handelen kan innledes før underretning er gitt.

  • 5.2.5. Overtildelingsbestemmelse og overtildelingsopsjon:

    1. angivelse av omfanget av en eventuell overtildelingsbestemmelse og/eller overtildelingsopsjon,

    2. overtildelingsbestemmelsens og/eller overtildelingsopsjonens varighet,

    3. vilkår for overtildelingsbestemmelsen eller overtildelingsopsjonen.

  • 5.3. Kursfastsettelse

  • 5.3.1. Angivelse av kursen verdipapirene vil bli tilbudt til. Dersom kursen ikke er kjent, eller dersom det ikke finnes et etablert og/eller likvid marked for verdipapirene, angis framgangsmåten for fastsettelse av kursen, med opplysning om hvem som har fastsatt kriteriene eller er formelt ansvarlig for fastsettelsen. Angivelse av størrelsen på alle utgifter og avgifter som spesifikt ilegges tegner eller kjøper.

  • 5.3.2. Framgangsmåte for offentliggjøring av tilbudskurs

  • 5.3.3. Dersom utsteders aksjeeiere har fortrinnsrett til kjøp, og denne retten begrenses eller fravikes, angis grunnlaget for emisjonskursen dersom emisjonen skjer mot kontant betaling, samt årsakene til begrens-ningen eller fravikelsen og hvem som drar fordel av dette.

  • 5.3.4. Dersom det foreligger eller kan foreligge vesentlig avvik mellom den offentlige tilbudskursen og den faktiske kontantkostnaden for medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer, ledende ansatte eller tilknyttede personer, for verdipapirer som de har ervervet i løpet av det siste året, eller som de har rett til å erverve, skal det foretas en sammenligning mellom kursen på det foreslåtte offentlige tilbudet og den faktiske kontantinnbetalingen fra nevnte personer.

  • 5.4. Plassering og fulltegningsgaranti

  • 5.4.1. Navn og adresse til den eller de som tilrettelegger tilbudet og de enkelte deler av det, samt i den grad utsteder eller tilbyder har kjennskap til dette, til den eller de som plasserer verdipapirene i de enkelte stater der tilbudet finner sted.

  • 5.4.2. Navn og adresse til eventuelle betalingsagenter og depositarer i den enkelte stat.

  • 5.4.3. Navn og adresse til foretak som har inngått fulltegningsgarantiavtale, og navn og adresse til foretak som skal plassere emisjonen uten fulltegningsgaranti eller på grunnlag av en avtale om «best mulig» plassering. Angivelse av vesentlige bestemmelser i avtalene, herunder kvoter. Dersom fulltegningsgarantien ikke omfatter hele emisjonen, angis hvilken andel som ikke er omfattet. Angivelse av samlet beløp for plasseringsprovisjon og fulltegningsgarantiprovisjon.

  • 5.4.4. Angivelse av når fulltegningsgaranti­avtalen er eller vil bli inngått.

  • 6. Avtaler om opptak til notering og handel

  • 6.1. Angivelse av om verdipapirene som tilbys er eller vil bli omfattet av en søknad om opptak til notering på et regulert marked eller på andre tilsvarende markeder, med angivelse av de aktuelle markeder. Disse opplysningene skal angis uten at det gis inntrykk av at opptaket til notering nødvendigvis vil bli godkjent. De nærmeste datoene for opptak til notering av verdipapirene skal angis dersom de er kjent.

  • 6.2. Opplysning om alle regulerte markeder eller tilsvarende markeder der verdipapirer av samme klasse som verdipapirene som skal tilbys eller opptas til notering, allerede er notert, i den grad utsteder har kjennskap til dette.

  • 6.3. Dersom det samtidig eller nesten samtidig med emisjonen av verdipapirene som søkes opptatt til notering på et regulert marked, foretas tegning eller rettet emisjon av verdipapirer av samme klasse, eller dersom verdipapirer av andre klasser utstedes med henblikk på offentlig eller rettet emisjon, angis disse transaksjonenes art og de aktuelle verdipapirenes type og antall.

  • 6.4. Navn og adresse til foretak som har forpliktet seg til å fungere som mellommenn i annenhåndsomsetning, som skaper likviditet gjennom å stille kjøps- og salgskurser, og en beskrivelse av hovedvilkårene i deres forpliktelse.

  • 6.5. Stabilisering: Dersom en utsteder eller selgende aksjeeier har utstedt en overtildelingsopsjon, eller på annen måte foreslått at det kan utføres kursstabilisering i forbindelse med et tilbud, skal følgende angis:

  • 6.5.1. at stabilisering kan finne sted, at det ikke garanteres at den vil finne sted og at den når som helst kan opphøre,

  • 6.5.2. tidspunkt for start og opphør av den periode da stabiliseringen kan finne sted,

  • 6.5.3. identiteten til den ansvarlige for stabiliseringen for hver relevant jurisdiksjon, med mindre dette ikke er kjent på det tidspunkt prospektet offentliggjøres,

  • 6.5.4. at stabiliseringstransaksjoner kan føre til at markedskursen blir høyere enn den ellers ville ha vært.

  • 7. Selgende verdipapirinne­havere

  • 7.1. Navn og forretningsadresse til personen eller foretaket som tilbyr å selge verdipapirene, eventuell stilling hos eller annen vesentlig forbindelse som personer som ønsker å selge har hatt med utsteder eller noen av utsteders forgjengere eller tilknyttede foretak, i løpet av de tre siste år.

  • 7.2. Antall verdipapirer og klasse som tilbys av hver selgende verdipapirinnehaver.

  • 7.3. Bindingsavtaler:

    • angivelse av berørte parter,

    • angivelse av avtalens innhold og unntak,

    • angivelse av bindingsperioden.

  • 8. Kostnader ved emisjonen/tilbudet

  • 8.1. Angivelse av samlet nettoproveny og anslag over de samlede kostnader ved emisjonen/tilbudet.

  • 9. Utvanning

  • 9.1. Beløp og prosentandel for umiddelbar utvanning som følge av tilbudet.

  • 9.2. Ved tilbud om å tegne til eksisterende aksjeeiere angis beløp og prosentandel for umiddelbar utvanning dersom disse ikke benytter tilbudet.

  • 10. Tilleggsopplysninger

  • 10.1. Dersom det i verdipapirdokumentet er angitt rådgivere i forbindelse med et tilbud, skal det opplyses om hvilken funksjon disse har hatt.

  • 10.2. Angivelse av øvrige opplysninger i verdipapirdokumentet som er revidert eller gjennomgått av revisor, og der revisor har utarbeidet beretning. Gjengivelse av beretningen eller et sammendrag av den dersom vedkommende myndigheter tillater det.

  • 10.3. Dersom det i verdipapirdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av verdipapirdokumentet.

  • 10.4. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

Vedlegg IV

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater (mal). (Obligasjoner og finansielle derivater med pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for registreringsdokumentet om at opplysningene i registreringsdokumentet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Revisorer som foretar lovfestet revisjon

  • 2.1. Navn og adresse til utstederens revisorer for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen (samt opplysning om vedkommendes medlemskap i en bransjeorganisasjon).

  • 2.2. Dersom revisorene har trukket seg, er fjernet eller ikke er gjenvalgt i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, skal det gis nærmere opplysninger om dette dersom det er vesentlig.

  • 3. Utvalgt finansiell informasjon

  • 3.1. Utvalgt finansiell informasjon om utstederen, som framlegges for hvert regnskapsår i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, og alle senere delårsperioder, i samme valuta som den finansielle informasjonen.

    Den utvalgte historiske finansielle informasjonen skal inneholde nøkkeltallene som gir en oversikt over utstederens finansielle stilling.

  • 3.2. Dersom det framlegges utvalgt finansiell informasjon for delårsperioder, skal det også framlegges sammenlignbare tall for tilsvarende delårsperiode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall er likevel oppfylt ved framlegging av balansetall fra siste regnskapsår.

  • 4. Risikofaktorer

    I et avsnitt kalt «risikofaktorer» skal det gis en klar angivelse av risikofaktorer som kan påvirke utsteders evne til å utføre sine plikter i forbindelse med verdipapirene overfor investorer.

  • 5. Opplysninger om utsteder

  • 5.1. Utsteders historie og utvikling

  • 5.1.1. Utsteders foretaksnavn og andre forretningskjennetegn.

  • 5.1.2. Utsteders registrerte forretningskontor og organisasjonsnummer.

  • 5.1.3. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 5.1.4. Utsteders domisil og juridiske form, gjeldende lovgivning for utsteders virksomhet, hjemstat og adresse og telefonnummer til utsteders forretningskontor (eller hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret).

  • 5.1.5. Eventuelle hendelser knyttet til utstederen som nylig er inntruffet og som i vesentlig grad er relevante ved vurderingen av utsteders solvens.

  • 5.2. Investeringer

  • 5.2.1. En beskrivelse av de viktigste investeringene som er foretatt siden tidspunktet for de sist offentliggjorte regnskapene.

  • 5.2.2. Opplysninger om utsteders viktigste framtidige investeringer som utsteders ledelsesorganer allerede klart har forpliktet seg til.

  • 5.2.3. Opplysninger om forventede kapitalkilder som kreves for å oppfylle forpliktelsene i punkt 5.2.2.

  • 6. Forretningsoversikt

  • 6.1. Hovedvirksomhet

    En beskrivelse av utsteders hovedvirksomhet samt hovedkategorier av solgte produkter og/eller tjenesteytelser.

  • 6.1.2. Angivelse av alle vesentlige nye produkter og/eller tjenester.

  • 6.2. Viktigste markeder

    Kort beskrivelse av de viktigste markedene der utstederen konkurrerer.

  • 6.3. Grunnlaget for eventuelle opplysninger om utsteders konkurransemessige stilling.

  • 7. OrganisasjonsstruktuR

  • 7.1. Dersom utsteder inngår i et konsern, en kort beskrivelse av konsernet og utsteders rolle i det.

  • 7.2. Dersom utsteder er avhengig av andre foretak i konsernet, skal dette tydelig framgå, og det skal redegjøres for denne avhengigheten.

  • 8. Opplysninger om utviklingstrekk

  • 8.1. Det skal gis en erklæring om at det ikke er skjedd en vesentlig forverring i utsteders framtidsutsikter siden datoen for de sist offentliggjorte regnskapene.

    Dersom utsteder ikke er i stand til å framlegge en slik erklæring, skal det gis nærmere opplysninger om en slik vesentlig forverring.

  • 8.2. Angi alle kjente utviklingstrekk, usikkerhetsfaktorer, krav, forpliktelser eller hendelser som sannsynligvis vil ha en vesentlig innvirkning på utsteders framtidsutsikter; opplysningene skal som et minstekrav omfatte inneværende regnskapsår.

  • 9. Resultatprognoser eller resultatestimater

    Dersom en utsteder velger å innta en resultatprognose eller et resultatestimat i registreringsdokumentet, skal det inneholde opplysninger som nevnt i punkt 9.1 og 9.2.

  • 9.1. En redegjørelse for de viktigste antakelser som ligger til grunn for utsteders prognoser eller estimater.

    Det skal være et klart skille mellom antakelser om forhold som medlemmene av styre, ledelse eller tilsynsorganer kan ha innflytelse på, og antakelser om forhold som ligger utenfor deres innflytelse. Antakelsene skal dessuten være lette å forstå for investorer, de skal være spesifikke og presise, og de skal ikke avhenge av at estimatene som ligger til grunn for prognosene, generelt sett er nøyaktige.

  • 9.2. En rapport utarbeidet av uavhengige revisorer som bekrefter at resultatprognosen eller -estimatet etter deres oppfatning er utarbeidet på riktig måte og ut fra de angitte opplysninger, og at regnskapsgrunnlaget for prognosen eller estimatet er i samsvar med utsteders regnskapsprinsipper.

  • 9.3. Resultatprognosen eller -estimatet skal utarbeides slik at de er sammenlignbare med den historiske finansielle informasjonen.

  • 10. Styre, ledelse og tilsyns­organer

  • 10.1. Navn, forretningsadresse og stilling hos utsteder for personer som nevnt nedenfor, med angivelse av deres viktigste aktiviteter utenfor utsteder dersom disse er av vesentlig betydning for utsteder:

    1. medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. komplementarer i kommandittaksjeselskaper,

  • 10.2. Interessekonflikter i forbindelse med styre, ledelse eller tilsynsorganer

    En beskrivelse av mulige interessekonflikter mellom de forpliktelser personene nevnt i punkt 10.1 har overfor utsteder, og deres private interesser og/eller andre forpliktelser. Dersom slike konflikter ikke foreligger, skal det gis en bekreftelse på det.

  • 11. Arbeidsformene i styret

  • 11.1. Opplysninger om utsteders revisjonskomité, herunder navn på komitémedlemmene og et sammendrag av mandatet for komiteens arbeid.

  • 11.2. En erklæring om hvorvidt utsteder følger hjemstatens regler for eierstyring og selskapsledelse. Dersom utsteder ikke følger slike regler, skal erklæringen ledsages av en forklaring på hvorfor utsteder ikke følger dem.

  • 12. Større aksjeeiere

  • 12.1. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis om utsteder direkte eller indirekte eies eller kontrolleres av andre, herunder hvem og hvordan, samt hvilke tiltak som er iverksatt for å hindre misbruk av slik kontroll.

  • 12.2. En beskrivelse av alle avtaler som er kjent av utsteder og som på et senere tidspunkt kan føre til en endring av kontrollen over utsteder.

  • 13. Finansiell informasjon om utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat

  • 13.1. Historisk finansiell informasjon

    Revidert historisk finansiell informasjon for de to siste regnskapsårene (eller for hele perioden utstederen har drevet sin virksomhet dersom den er kortere enn to år) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Dersom den finansielle informasjonen ikke tilsvarer disse standardene, skal opplysningene framlegges i form av omarbeidede regnskaper.

    Det siste årets reviderte historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom utsteder har drevet innenfor sitt nåværende virksomhetsområde i mindre enn ett år, skal den reviderte historiske finansielle informasjonen for den perioden utarbeides i samsvar med standardene for årsregnskaper i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder dersom utsteder er fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide den finansielle informasjonen i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Den historiske finansielle informasjonen skal være revidert.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. kontantstrømoppstilling

      og

    4. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard.

  • 13.2. Regnskaper

    Dersom utsteder utarbeider både ikke-konsoliderte og konsoliderte regnskaper, skal i det minste de konsoliderte regnskapene inntas i registreringsdokumentet.

  • 13.3. Revisjon av årlig historisk finansiell informasjon

  • 13.3.1. En erklæring om at den historiske finansielle informasjonen er revidert. Dersom revisor som har foretatt lovfestet revisjon har nektet å utarbeide en revisjonsberetning om den historiske finansielle informasjonen, eller dersom revisjonsberetningen inneholder forbehold eller presiseringer, skal nektelsen, forbeholdet eller presiseringene gjengis fullt ut med en forklaring.

  • 13.3.2. Angivelse av de andre opplysningene i registreringsdokumentet som er revidert av revisorene.

  • 13.3.3. Dersom finansielle opplysninger i registreringsdokumentet ikke er hentet fra utsteders reviderte regnskaper, skal kilden angis og det skal presiseres at opplysningene ikke er revidert.

  • 13.4. Alderen på den siste finansielle informasjonen

  • 13.4.1. Det siste reviderte årsregnskapet skal ikke være eldre enn 18 måneder regnet fra datoen for registreringsdokumentet.

  • 13.5. Delårsinformasjon og annen finansiell informasjon

  • 13.5.1. Dersom utsteder har offentliggjort kvartalsvis eller halvårlig finansiell informasjon etter datoen for de siste reviderte regnskapene, skal denne informasjonen inngå i registreringsdokumentet. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal revisjonsberetningen eller rapporten fra den begrensede revisjonen også inntas. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen ikke har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal dette angis.

  • 13.5.2. Dersom registreringsdokumentet er datert mer enn ni måneder etter utløpet av det siste reviderte regnskapsåret, skal det inntas finansiell delårsinformasjon for minst de seks første månedene i regnskapsåret; delårsinformasjonen kan være urevidert (noe som eventuelt skal angis).

    Finansiell delårsinformasjon skal omfatte sammenlignbare regnskaper for samme periode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall kan som et unntak oppfylles ved framlegging av balansen fra siste årsregnskap.

  • 13.6. Rettergang og voldgift

    Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 13.7. Vesentlige negative endringer i utsteders finansielle stilling eller markedsstilling

    En beskrivelse av eventuelle vesentlige endringer i konsernets finansielle stilling eller markedsstilling som er skjedd siden utløpet av siste regnskapsperiode som det er offentliggjort enten revidert finansiell informasjon eller delårsinformasjon for, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 14. Tilleggsopplysninger

  • 14.1. Aksjekapital

  • 14.1.1. Den samlede utstedte kapital, antall aksjer og aksjeklasser som kapitalen består av, nærmere opplysninger om aksjenes viktigste egenskaper, andelen av den utstedte kapitalen som gjenstår å innbetale, med angivelse av antall eller samlet pålydende verdi, samt type aksjer som ennå ikke er fullt innbetalt, eventuelt inndelt etter innbetalingens omfang.

  • 14.2. Stiftelsesdokument og vedtekter

  • 14.2.1. Angivelse av eventuelt register og registreringsnummer samt en beskrivelse av utsteders hensikt og formål og hvor dette er nevnt i stiftelsesdokumentet og i vedtektene.

  • 15. Vesentlige kontrakter

    Et kort sammendrag av alle vesentlige kontrakter som ikke inngår i utsteders normale løpende virksomhet, og som kan føre til at et konsernmedlem påtar seg forpliktelser eller erverver rettigheter som påvirker utsteders evne til å utføre sine plikter overfor innehaverne av de verdipapirer som utstedes.

  • 16. Opplysninger fra tredjemann, ekspertuttalelser og interesseerklæringer

  • 16.1. Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

  • 16.2. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 17. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at dokumentene angitt nedenfor (eller kopier av dem) kan kontrolleres i hele registreringsdokumentets gyldighetstid, når det er aktuelt:

    1. utsteders stiftelsesdokument og vedtekter,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, historisk finansiell informasjon, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet.

    3. historisk finansiell informasjon om utsteder, eller dersom det dreier seg om et konsern, historisk finansiell informasjon om både utsteder og utsteders datterselskaper for hvert av de to regnskapsårene forut for offentliggjøringen av registreringsdokumentet.

    Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

Vedlegg V

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i verdipapirdokumentet for obligasjoner (mal) (Obligasjoner med pålydende verdi per enhet på under 50 000 euro)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i prospektet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for prospektet om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av prospektet om at opplysningene i den delen av prospektet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Risikofaktorer

    Et avsnitt kalt «risikofaktorer» der det klart redegjøres for vesentlige risikofaktorer for verdipapirene som omfattes av tilbudet og/eller opptas til notering, med henblikk på å vurdere markedsrisikoen i tilknytning til verdipapirene.

  • 3. Nøkkelopplysninger

  • 3.1. Fysiske og juridiske personers interesser i emisjonen/tilbudet

    En beskrivelse av eventuelle interesser, herunder interessekonflikter, som er av vesentlig betydning for emisjonen/tilbudet, med nærmere angivelse av de berørte personer og interessens karakter.

  • 3.2. Formål med tilbudet og anvendelse av provenyet

    Med mindre emisjonens formål er å generere overskudd og/eller sikring mot risiko, skal tilbudets formål angis. I så fall skal det opplyses om anslåtte samlede kostnader knyttet til emisjonen/tilbudet og anslått nettobeløp for provenyet. Kostnadene og provenyet skal fordeles på planlagte hovedformål i prioritert rekkefølge. Dersom utsteder er klar over at det forventede provenyet ikke vil være tilstrekkelig til å dekke alle de planlagte formål, angis beløpet og kildene for andre nødvendige midler.

  • 4. Opplysninger om verdipapirene som tilbys/opptas til notering

  • 4.1. En beskrivelse av type og klasse verdipapirer som tilbys og/eller opptas til notering, herunder ISIN (International Security Identification Number) eller andre tilsvarende sikkerhetsidentifikasjonskoder.

  • 4.2. Gjeldende lovgivning for verdipapirene.

  • 4.3. Angivelse av om verdipapirene er registrerte verdipapirer eller ihendehaververdipapirer og om verdipapirene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 4.4. Valuta brukt i emisjonen.

  • 4.5. Prioritering av verdipapirene som tilbys og/eller opptas til notering, herunder sammendrag av eventuelle klausuler som har som formål å bestemme prioriteten av verdipapirene eller underordne disse utsteders eventuelle nåværende eller framtidige forpliktelser.

  • 4.6. En beskrivelse av hvilke rettigheter som er knyttet til verdipapirene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene.

  • 4.7. Nominell rente og bestemmelser om rentebetalinger:

    • datoen når renten begynner å løpe og renteterminene

    • foreldelsesfrist for rentekrav og krav om tilbakebetaling av hovedstol.

    Dersom renten ikke er fast, en beskrivelse av det underliggende instrument denne er basert på og hvilken metode som skal anvendes for å forbinde disse, samt en angivelse av hvor det er mulig å få opplysninger om det underliggende instruments tidligere og videre utvikling og om dets svingninger:

    • angivelse av eventuelle forstyrrelser i markedet eller ved oppgjør som påvirker det underliggende instrumentet,

    • justeringsregler for å ta hensyn til hendelser som påvirker det underliggende instrumentet,

    • navn på beregningsagenten.

    Dersom rentebetalingen på verdipapiret er knyttet til et finansielt derivat, skal det gis en klar og fullstendig forklaring slik at investorene kan forstå hvordan verdien av deres investeringer påvirkes av verdien på de underliggende instrumentene, særlig under de omstendigheter der risikoen er mest åpenbar.

  • 4.8. Forfallsdato og regler om nedbetaling av lånet, herunder tilbakebetalingsmåter. Dersom det er planer om førtidig nedbetaling på utsteders eller verdipapirinnehavers initiativ, skal det gjøres rede for nedbetalingsfrister og –vilkår.

  • 4.9. En angivelse av effektiv rente. Kort beskrivelse av framgangsmåten for beregning av den effektive renten.

  • 4.10. En angivelse av hvordan obligasjonseiere er representert, herunder angivelse av organisasjonen som representerer investorene og bestemmelser om slik representasjon. Angivelse av hvor offentligheten kan få tilgang til kontrakter knyttet til slike former for representasjon.

  • 4.11. Ved nyemisjoner skal de vedtak, tillatelser og godkjenninger som ligger til grunn for verdipapiremisjonen angis.

  • 4.12. Ved verdipapiremisjoner skal forventet emisjonsdato angis.

  • 4.13. Opplysninger om eventuelle begrensninger i verdipapirenes frie omsettelighet.

  • 4.14. Når det gjelder staten der utsteder har sitt forretningskontor, og den eller de stater der tilbudet framsettes eller der det søkes om opptak til notering:

    • opplysninger om eventuell kildeskatt på inntektene fra verdipapiret,

    • angivelse av om utsteder tar ansvar for å holde tilbake kildeskatten.

  • 5. Vilkår og betingelser for tilbudet

  • 5.1. Vilkår, tilbudsstatistikk, forventet tidsplan og framgangsmåte for tegning

  • 5.1.1. Vilkår for tilbudet

  • 5.1.2. Samlet verdi av emisjonen/tilbudet; dersom beløpet ikke er fastsatt, en angivelse av hvordan og på hvilket tidspunkt det endelige beløpet for tilbudet skal offentliggjøres.

  • 5.1.3. Tegningsperioden, med eventuelle endringer, med en beskrivelse av framgangsmåten for tegning.

  • 5.1.4. Angivelse av muligheten til å redusere antall tegninger, og framgangsmåten for tilbakebetaling av overskytende beløp betalt av tegnerne.

  • 5.1.5. Nærmere opplysninger om høyeste og/eller laveste tegningsbeløp (uttrykt i antall verdipapirer eller samlet investeringsbeløp).

  • 5.1.6. Framgangsmåte og frist for betaling og levering av verdipapirene.

  • 5.1.7. Fullstendig beskrivelse av framgangsmåten og datoen for offentliggjøring av resultatet av tilbudet.

  • 5.1.8. Framgangsmåte for utøvelse av fortrinnsrett til aksjetegning, tegningsretters (subscription rights’) omsettelighet og behandling av ikke benyttede tegningsretter (subscription rights).

  • 5.2. Plan for spredning og tildeling

  • 5.2.1. Kategorier av investorer som mottar tilbudet om verdipapirene. Dersom tilbudet framsettes samtidig på markedene i to eller flere stater, og dersom en transje er forbeholdt eller vil bli forbeholdt enkelte av disse markedene, skal de aktuelle transjene angis.

  • 5.2.2. Framgangsmåten for å underrette tegnerne om beløpet som er tildelt, og opplysning om hvorvidt handelen kan innledes før underretning er gitt.

  • 5.3. Kursfastsettelse

  • 5.3.1. Angivelse av den forventede kursen verdipapirene vil bli tilbudt til, eller framgangsmåten for fastsettelse av kursen og for offentliggjøring av den. Angivelse av størrelsen på alle utgifter og avgifter som spesifikt ilegges tegner eller kjøper.

  • 5.4. Plassering og fulltegningsgaranti

  • 5.4.1. Navn og adresse til den eller de som tilrettelegger tilbudet og de enkelte deler av det, samt i den grad utsteder eller tilbyder har kjennskap til dette, til den eller de som plasserer verdipapirene i de enkelte stater der tilbudet finner sted.

  • 5.4.2. Navn og adresse til eventuelle betalingsagenter og depositarer i den enkelte stat.

  • 5.4.3. Navn og adresse til foretak som har inngått fulltegningsgarantiavtale, og navn og adresse til foretak som skal plassere emisjonen uten fulltegningsgaranti eller på grunnlag av en avtale om «best mulig» plassering. Angivelse av vesentlige bestemmelser i avtalene, herunder kvoter. Dersom fulltegningsgarantien ikke omfatter hele emisjonen, angis hvilken andel som ikke er omfattet. Angivelse av samlet beløp for plasseringsprovisjon og fulltegningsgarantiprovisjon.

  • 5.4.4. Angivelse av når fulltegningsgarantiavtalen er eller vil bli inngått.

  • 6. Avtaler om opptak til notering og handel

  • 6.1. Angivelse av om verdipapirene som tilbys er eller vil bli omfattet av en søknad om opptak til notering på et regulert marked eller på andre tilsvarende markeder, med angivelse av de aktuelle markedene. Disse opplysningene skal angis uten at det gis inntrykk av at opptaket til notering nødvendigvis vil bli godkjent. De nærmeste datoene for opptak til notering av verdipapirene skal angis dersom de er kjent.

  • 6.2. Opplysning om alle regulerte markeder eller tilsvarende markeder der verdipapirer av samme klasse som verdipapirene som skal tilbys eller opptas til notering, allerede er notert, i den grad utsteder har kjennskap til dette.

  • 6.3. Navn og adresse til foretak som har forpliktet seg til å fungere som mellommenn i annenhåndsomsetning, som skaper likviditet gjennom å stille kjøps- og salgskurser, og en beskrivelse av hovedvilkårene i deres forpliktelse.

  • 7. Tilleggsopplysninger

  • 7.1. Dersom det i verdipapirdokumentet er angitt rådgivere i forbindelse med et tilbud, skal det opplyses om hvilken funksjon disse har hatt.

  • 7.2. Angivelse av øvrige opplysninger i verdipapirdokumentet som er revidert eller gjennomgått av revisor som foretar lovfestet revisjon, og der revisorene har utarbeidet en beretning. Gjengivelse av beretningen eller et sammendrag av den dersom vedkommende myndigheter tillater det.

  • 7.3. Dersom det i verdipapirdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av verdipapirdokumentet.

  • 7.4. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 7.5. Kredittvurderinger som utsteder eller utsteders obligasjoner har fått, dersom utsteder har bestilt vurderingen eller samarbeidet i vurderingsprosessen. En kort redegjørelse for kredittvurderingens betydning dersom kredittvurderingsbyrået tidligere har offentliggjort en slik.

Vedlegg VI

Minstekrav til garantiopplysninger (Tilleggsmodul)

  • 1. Garantiens art

    En beskrivelse av eventuelle ordninger som har som formål å sikre at vesentlige forpliktelser i forbindelse med emisjonen vil bli overholdt, enten ordningene har form av garanti, garanti med pantsikkerhet, morselskapsgaranti, enkeltstående forsikringsavtale eller en tilsvarende forpliktelse (heretter kalt «garantier», og den som stiller slike garantier, er for enkelthets skyld kalt «garantist»).

    Uten at det påvirker den alminnelige anvendelsen av foregående avsnitt, dekker slike ordninger forpliktelser med henblikk på å sikre at obligasjoner innfris og/eller renter betales, og i beskrivelsen skal det angis hvordan ordningen skal sikre at de garanterte betalingene faktisk gjennomføres.

  • 2. Garantiens omfang

    Det skal offentliggjøres nærmere opplysninger om garantiens vilkår, regler og omfang. Uten at det påvirker den alminnelige anvendelsen av det som tidligere er angitt, bør det i de nærmere opplysningene angis eventuelle vilkår for bruk av garantien i tilfelle et mislighold i henhold til vilkårene for sikkerhetsstillelsen og hovedvilkårene i en eventuell enkeltstående forsikringsavtale eller morselskapsgaranti mellom utsteder og garantist. Det skal også gis nærmere opplysninger om garantistens eventuelle vetorett når det gjelder endringer i verdipapirinnehaverens rettigheter, som ofte er fastsatt i enkeltstående forsikringsavtaler.

  • 3. Opplysninger om garantisten som skal offentliggjøres

    Garantisten skal offentliggjøre de samme opplysningene om seg selv som om han hadde vært utsteder av verdipapiret som omfattes av garantien.

  • 4. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    Angivelse av hvor offentligheten kan få adgang til de viktigste kontraktene og andre dokumenter om garantien.

Vedlegg VII

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for verdipapirer med sikkerhet i eiendeler (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for registreringsdokumentet om at opplysningene i registreringsdokumentet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Revisorer som foretar lov­festet revisjon

  • 2.1. Navn og adresse til utstederens revisorer for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen (samt opplysning om vedkommendes medlemskap i en bransjeorganisasjon).

  • 3. Risikofaktorer

  • 3.1. En klar beskrivelse av risikoforhold som er spesifikke for utstederen eller for utstederens bransje i et avsnitt kalt «risikofaktorer».

  • 4. Opplysninger om utsteder

  • 4.1. En erklæring om hvorvidt utsteder har opprettet et spesialforetak (SPV) eller et foretak med det formål å utstede verdipapirer med sikkerhet i eiendeler.

  • 4.2. Utsteders foretaksnavn og andre forretningskjennetegn.

  • 4.3. Utsteders registrerte forretningskontor og organisasjonsnummer.

  • 4.4. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 4.5. Utsteders domisil og juridiske form, gjeldende lovgivning for utsteders virksomhet, hjemstat og adresse og telefonnummer til utsteders forretningskontor (eller hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret).

  • 4.6. Angivelse av omfanget av utsteders tegnede og innbetalte kapital og av alle avtalte kapitalemisjoner, samt antall og klasser av verdipapirer som kapitalen består av.

  • 5. Forretningsoversikt

  • 5.1. Kort beskrivelse av utsteders hovedvirksomhet.

  • 5.2. Samlet oversikt over partene i verdipapiriseringsprogrammet, herunder opplysninger om direkte og indirekte eierskap eller kontroll mellom disse partene.

  • 6. Styre, ledelse og tilsynsorganer

  • 6.1. Navn, forretningsadresse og stilling hos utsteder for personer som nevnt nedenfor, med angivelse av deres viktigste aktiviteter utenfor utsteder dersom disse er av vesentlig betydning for utsteder:

    1. medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. komplementarer i kommandittaksjeselskaper.

  • 7. Større aksjeeiere

  • 7.1. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis om utsteder direkte eller indirekte eies eller kontrolleres av andre, herunder av hvem og hvordan, samt hvilke tiltak som er iverksatt for å hindre misbruk av slik kontroll.

  • 8. Finansiell informasjon om utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat

  • 8.1. Dersom utsteder ikke har startet sin virksomhet etter stiftelsesdatoen eller etableringsdatoen, og det ikke er utarbeidet regnskaper ved datoen for registreringsdokumentet, skal registreringsdokumentet inneholde en erklæring om dette.

  • 8.2. Historisk finansiell informasjon

    Dersom utsteder har startet sin virksomhet etter stiftelsesdatoen eller etableringsdatoen og det er utarbeidet regnskaper, skal registreringsdokumentet inneholde revidert historisk finansiell informasjon for de to siste regnskapsårene (eller for hele perioden utstederen har drevet sin virksomhet dersom den er kortere enn to år) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Dersom den finansielle informasjonen ikke tilsvarer disse standardene, skal opplysningene framlegges i form av omarbeidede regnskaper.

    Det siste årets historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom utsteder har drevet innenfor sitt nåværende virksomhetsområde i mindre enn ett år, skal den reviderte historiske finansielle informasjonen for den perioden utarbeides i samsvar med standardene for årsregnskaper i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder dersom utsteder er fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide den finansielle informasjonen i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Den historiske finansielle informasjonen skal være revidert.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard.

  • 8.2a Dette nummer får anvendelse bare ved emisjon av verdipapirer med sikkerhet i eiendeler med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro.

    Dersom utsteder har startet sin virksomhet etter stiftelsesdatoen eller etableringsdatoen og det er utarbeidet regnskaper, skal registreringsdokumentet inneholde revidert historisk finansiell informasjon for de to siste regnskapsårene (eller en kortere periode utstederen har drevet virksomhet i), sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002, eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. I andre tilfeller skal registreringsdokumentet inneholde følgende opplysninger:

    1. en erklæring som klart angir at den finansielle informasjonen i registreringsdokumentet ikke er utarbeidet i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002, og at opplysningene kunne ha vært vesentlig forskjellige dersom forordningen hadde vært anvendt,

    2. umiddelbart etter den historiske finansielle informasjonen, en utdypende beskrivelse av forskjellene mellom internasjonale regnskapsstandarder utarbeidet etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 og de regnskapsprinsipper utsteder har anvendt ved utarbeidingen av sine årsregnskaper.

    Det siste årets historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard. I andre tilfeller skal registreringsdokumentet inneholde følgende opplysninger:

    1. en erklæring som klart angir hvilke revisjonsstandarder som er brukt,

    2. en forklaring av eventuelle vesentlige avvik fra internasjonale standarder for revisjon.

  • 8.3. Rettergang og voldgift

    Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 8.4. Vesentlige negative endringer i utsteders finansielle stilling

    Dersom utsteder har utarbeidet regnskaper, skal det gis en erklæring om at det ikke er skjedd vesentlige negative endringer i utsteders finansielle stilling eller framtidsutsikter siden utløpet av siste regnskapsperiode som det er offentliggjort regnskaper for. Dersom det er skjedd en forverring, skal dette angis i registreringsdokumentet.

  • 9. Opplysninger fra tredjemann, ekspertuttalelser og interesseerklæringer

  • 9.1. Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

  • 9.2. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 10. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

  • 10.1. En erklæring om at følgende dokumenter (eller kopier av dem) er tilgjengelige for eventuelt innsyn:

    1. utsteders stiftelsesdokument og vedtekter,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, historisk finansiell informasjon, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet,

    3. historisk finansiell informasjon om utsteder eller, dersom det dreier seg om et konsern, historisk finansiell informasjon om både utsteder og utsteders datterselskaper for hvert av de to regnskapsårene forut for offentliggjøringen av registreringsdokumentet.

      Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

Vedlegg VIII

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i tilleggsmodulen for verdipapirer med sikkerhet i eiendeler

  • 1. Verdipapirer

  • 1.1. Minste størrelse på en emisjon.

  • 1.2. Dersom det gis opplysninger om et foretak/en debitor som ikke deltar i emisjonen, skal det bekreftes at opplysningene om foretaket/debitoren er nøyaktig i samsvar med opplysningene som foretaket/debitoren selv har offentliggjort. Så vidt utstederen kjenner til og kan forsikre seg om fra opplysninger som foretaket/debitoren selv har offentliggjort, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er villedende.

    I tillegg angis kilden(e) for opplysningene i verdipapirdokumentet som er gjengitt fra opplysninger offentliggjort av foretaket/debitoren selv.

  • 2. De underliggende eiendeler

  • 2.1. Bekreftelse på at verdipapiriserte eiendeler som ligger til grunn for emisjonen, har egenskaper som gjør dem i stand til å framskaffe midler til å betjene alle forfalte betalinger på verdipapirene.

  • 2.2. Når emisjonen garanteres av en samling bestemte eiendeler som ligger til grunn for emisjonen, angis:

  • 2.2.1. den lovgivning som styrer samlingen av eiendeler,

  • 2.2.2.

    1. ved et mindre antall lett identifiserbare debitorer, en generell beskrivelse av hver debitor,

    2. i alle andre tilfeller, en beskrivelse av debitorens alminnelige egenskaper, det økonomiske miljø og statistiske data for de verdipapiriserte eiendeler.

  • 2.2.3. eiendelenes juridiske art,

  • 2.2.4 eiendelenes utløps- eller forfallsdato,

  • 2.2.5 eiendelenes verdi,

  • 2.2.6. forholdet mellom lån og verdi eller nivået på sikkerheten,

  • 2.2.7. metoden for framskaffelse av eiendelene, og, når det gjelder lån og kredittavtaler, vesentlige lånekriterier og angivelse av eventuelle lån som ikke oppfyller disse kriteriene, samt eventuelle rettigheter eller plikter til å betale ytterligere forskudd,

  • 2.2.8. angivelse av vesentlige opplysninger og sikkerheter som er gitt til utsteder i forbindelse med eiendelene,

  • 2.2.9. eventuelle rettigheter til å erstatte eiendelene og en angivelse av metoden samt hvilken type eiendeler som kan erstattes på denne måten; dersom det er mulighet til å erstatte eiendeler med eiendeler av en annen klasse eller kvalitet, skal det gis en erklæring om dette sammen med en beskrivelse av konsekvensene av en slik erstatning,

  • 2.2.10. angivelse av eventuelle relevante forsikringsavtaler i tilknytning til eiendelene. Det skal opplyses om eventuell konsentrasjon hos en enkelt forsikringsgiver dersom konsentrasjonen er viktig for transaksjonen.

  • 2.2.11. Dersom de underliggende eiendelene omfatter obligasjoner fra høyst fem debitorer som er juridiske personer, eller dersom en debitor står for 20 % eller mer av eiendelene, eller dersom en debitor står for en vesentlig del av eiendelene, så vidt utstederen kjenner til og/eller kan forsikre seg om fra opplysninger som debitoren(e) selv har offentliggjort, skal følgende framlegges:

    1. opplysninger om hver debitor, på samme måte som for en utsteder som utarbeider et registreringsdokument for obligasjoner og finansielle derivater med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro,

    2. dersom en debitor eller garantist har verdipapirer som allerede er notert på et regulert marked eller tilsvarende marked, eller dersom obligasjonene er garantert av et foretak som er notert på et regulert marked eller tilsvarende marked, angis navn, adresse, stiftelsesstat, virksomhetens art og navnet på markedet der verdipapirene er notert.

  • 2.2.12 Dersom det finnes en forbindelse mellom utsteder, garantist og debitor som er vesentlig for emisjonen, nærmere opplysninger om de viktigste vilkårene i denne forbindelsen.

  • 2.2.13. Dersom eiendelene omfatter obligasjoner som ikke omsettes på et regulert marked eller tilsvarende marked, en angivelse av de viktigste vilkårene og reglene for disse obligasjonslånene.

  • 2.2.14. Dersom eiendelene omfatter egenkapitalinstrumenter som omsettes på et regulert marked eller tilsvarende marked, skal følgende angis:

    1. en beskrivelse av verdipapirene,

    2. en beskrivelse av markedet de omsettes på, herunder opprettelsesdato, hvordan kursopplysninger offentliggjøres, en angivelse av daglig omsetningsvolum, opplysninger om markedets status i hjemstaten og navn på reguleringsmyndigheten for markedet,

    3. hvor ofte kursen på de aktuelle verdipapirene offentliggjøres.

  • 2.2.15. Dersom mer enn ti (10) prosent av eiendelene omfatter egenkapitalinstrumenter som ikke omsettes på et regulert marked eller tilsvarende marked, en angivelse av disse egenkapitalinstrumentene og opplysninger tilsvarende opplysningene i malen for aksjeregistreringsdokumentet for hver utsteder av disse verdipapirene.

  • 2.2.16. Dersom en vesentlig andel av verdipapirene er garantert eller sikret av fast eiendom, en vurderingsrapport for eiendommen med en vurdering både av eiendommen og av kontantstrømmer/inntektsstrømmer.

    Dette kravet får ikke anvendelse dersom emisjonen gjelder verdipapirer med sikkerhet i pantelån med sikkerhet i eiendom, der det ikke er foretatt en ny vurdering av eiendommene med henblikk på emisjonen, og der det klart framgår at vurderingene er foretatt på den datoen utstedelsen av det opprinnelige pantelånet ble utstedt.

  • 2.3. Når emisjonen garanteres av en samling av underliggende eiendeler som styres aktivt:

  • 2.3.1. opplysninger tilsvarende opplysningene i punkt 2.1 og 2.2 for å gjøre det mulig å vurdere type, kvalitet, tilstrekkelighet og likviditet for de typer eiendeler som finnes i porteføljen som ligger til grunn for emisjonen,

  • 2.3.2. parametrene som investeringene kan foretas innenfor, navn på og beskrivelse av foretaket som har ansvar for forvaltningen, herunder en beskrivelse av det aktuelle foretakets fagkunnskap og erfaring, et sammendrag av bestemmelsene som gjelder for å avslutte samarbeidet med foretaket og oppnevnelse av et alternativt forvaltningsforetak samt en beskrivelse av foretakets tilknytning til andre parter i emisjonen.

  • 2.4. Dersom en utsteder foreslår å utstede ytterligere verdipapirer med sikkerhet i de samme eiendelene, en erklæring som klart angir dette og, med mindre slike ytterligere verdipapirer kan erstattes med eller er underordnet slike klasser av eksisterende gjeld, en beskrivelse av hvordan eierne av disse klassene vil bli underrettet.

  • 3. Struktur og kapitalstrømmer

  • 3.1. En beskrivelse av transaksjonens struktur, herunder om nødvendig et strukturdiagram.

  • 3.2. En beskrivelse av foretak som deltar i emisjonen og av funksjonene de skal utføre.

  • 3.3. En beskrivelse av framgangsmåte og dato for salg, overføring, novasjon eller overdragelse til utsteder av eiendelene eller av eventuelle rettigheter og/eller plikter knyttet til nevnte eiendeler, eller, dersom det er aktuelt, på hvilken måte og på hvilket tidspunkt provenyet fra emisjonen kommer til å bli fullstendig investert av utsteder.

  • 3.4. En forklaring av kapitalstrømmene, herunder:

  • 3.4.1. hvordan kapitalstrømmene fra eiendelene oppfyller utsteders plikter overfor verdipapirinnehaverne, herunder om nødvendig en betalingsplan og en beskrivelse av forutsetningene som er brukt i planen,

  • 3.4.2. opplysninger om eventuelle kredittforbedringer, angivelse av vesentlige potensielle likviditetsmangler og muligheten for eventuell likviditetsstøtte og angivelse av bestemmelser for å dekke risikoen for manglende betalinger av renter/hovedstol,

  • 3.4.3. med forbehold for punkt 3.4.2, nærmere opplysninger om eventuell underordnet gjeldsfinansiering,

  • 3.4.4. angivelse av eventuelle investeringsparametere for investering av midlertidige likviditetsoverskudd og beskrivelse av partene som er ansvarlige for slik investering,

  • 3.4.5. hvordan betalingene for eiendeler innkreves,

  • 3.4.6. den prioriterte rekkefølgen på betalinger fra utsteder til eierne av verdipapirer av den aktuelle klassen,

  • 3.4.7. nærmere opplysninger om eventuelle andre ordninger som betalingen av renter og hovedstol til investorene er avhengig av,

  • 3.5. navn, adresse og vesentlig forretningsvirksomhet for opphavet til de verdipapiriserte eiendelene.

  • 3.6. Dersom avkastningen og/eller avdragene på verdipapirene er knyttet til ytelsen til eller verdien av andre eiendeler som ikke tilhører utstederen, skal opplysningene angitt i punkt 2.2 og 2.3 også angis,

  • 3.7. navn, adresse og vesentlig forretningsvirksomhet for administratoren, beregningsagenten eller lignende, sammen med et sammendrag av ansvaret til administrator/beregningsagent, vedkommendes tilknytning til opphavsvirksomheten for de underliggende eiendelene, samt et sammendrag av bestemmelsene som gjelder for oppsigelse av administrator/beregningsagent og ansettelse av en annen administrator/beregningsagent,

  • 3.8. navn, adresser og en kort beskrivelse av:

    1. øvrige parter i bytteavtaler og andre parter som yter andre vesentlige former for kreditt/likviditetsforbedring,

    2. bankene som står for de vesentligste kontoene i forbindelse med transaksjonen.

  • 4. Erklæringer etter emisjonen

  • 4.1. I prospektet skal det angis om det etter emisjonen vil bli gitt transaksjonsopplysninger om verdipapirer som skal opptas til notering, og kursutviklingen på den underliggende sikkerheten. Dersom utsteder har angitt at han har til hensikt å offentliggjøre slike opplysninger, skal det angis i prospektet hvilke opplysninger som vil bli gitt, hvor slike opplysninger kan fås tak i og hvor ofte de vil bli framlagt.

Vedlegg IX

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater (mal) (Obligasjoner og finansielle derivater med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for registreringsdokumentet om at opplysningene i registreringsdokumentet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Revisorer som foretar lovfestet revisjon

  • 2.1. Navn og adresse til utstederens revisorer for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen (samt opplysning om vedkommendes medlemskap i en bransjeorganisasjon).

  • 2.2. Dersom revisorene har trukket seg, er fjernet eller ikke er gjenvalgt i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, skal det gis nærmere opplysninger om dette dersom det er vesentlig.

  • 3. Risikofaktorer

    I et avsnitt kalt «risikofaktorer» skal det gis en klar angivelse av risikofaktorer som kan påvirke utsteders evne til å utføre sine plikter i forbindelse med verdipapirene overfor investorer.

  • 4. Opplysninger om utsteder

  • 4.1. Utsteders historie og utvikling

  • 4.1.1. Utsteders foretaksnavn og andre forretningskjennetegn.

  • 4.1.2. Utsteders registrerte forretningskontor og organisasjonsnummer.

  • 4.1.3. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 4.1.4. Utsteders domisil og juridiske form, gjeldende lovgivning for utsteders virksomhet, hjemstat og adresse og telefonnummer til utsteders forretningskontor (eller hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret).

  • 4.1.5. Eventuelle hendelser knyttet til utstederen som nylig er inntruffet og som i vesentlig grad er relevante ved vurderingen av utsteders solvens.

  • 5. Forretningsoversikt

  • 5.1. Hovedvirksomhet

  • 5.1.1. Kort beskrivelse av utsteders hovedvirksomhet samt hovedkategorier av solgte produkter og/eller tjenesteytelser.

  • 5.1.2. Grunnlaget for eventuelle opplysninger om utsteders konkurransemessige stilling.

  • 6. Organisasjonsstruktur

  • 6.1. Dersom utsteder inngår i et konsern, en kort beskrivelse av konsernet og utsteders rolle i det.

  • 6.2. Dersom utsteder er avhengig av andre foretak i konsernet, skal dette tydelig framgå, og det skal redegjøres for denne avhengigheten.

  • 7. Opplysninger om utviklingstrekk

  • 7.1. Det skal gis en erklæring om at det ikke er skjedd en vesentlig forverring i utsteders framtidsutsikter siden datoen for de sist offentliggjorte regnskapene.

    Dersom utsteder ikke er i stand til å framlegge en slik erklæring, skal det gis nærmere opplysninger om en slik vesentlig forverring.

  • 8. Resultatprognoser eller resultatestimater

    Dersom en utsteder velger å innta en resultatprognose eller et resultatestimat i registreringsdokumentet, skal det inneholde opplysninger som nevnt i punkt 8.1 og 8.2.

  • 8.1. En redegjørelse for de viktigste antakelser som ligger til grunn for utsteders prognoser eller estimater.

    Det skal være et klart skille mellom antakelser om forhold som medlemmene av styre, ledelse eller tilsynsorganer kan ha innflytelse på, og antakelser om forhold som ligger utenfor deres innflytelse. Antakelsene skal dessuten være lette å forstå for investorer, de skal være spesifikke og presise, og de skal ikke avhenge av at estimatene som ligger til grunn for prognosene, generelt sett er nøyaktige.

  • 8.2. En rapport utarbeidet av uavhengige revisorer som bekrefter at resultatprognosen eller -estimatet etter deres oppfatning er utarbeidet på riktig måte og ut fra de angitte opplysninger, og at regnskapsgrunnlaget for prognosen eller estimatet er i samsvar med utsteders regnskapsprinsipper.

  • 8.3. Resultatprognosen eller -estimatet skal utarbeides slik at de er sammenlignbare med den historiske finansielle informasjonen.

  • 9. Styre, ledelse og tilsynsorganer

  • 9.1. Navn, forretningsadresse og stilling hos utsteder for personer som nevnt nedenfor, med angivelse av deres viktigste aktiviteter utenfor utsteder dersom disse er av vesentlig betydning for utsteder:

    1. medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. komplementarer i kommandittaksjeselskaper.

  • 9.2. Interessekonflikter i forbindelse med styre, ledelse eller tilsynsorganer

    En beskrivelse av mulige interessekonflikter mellom de forpliktelser personene nevnt i punkt 9.1 har overfor utsteder, og deres private interesser og/eller andre forpliktelser. Dersom slike konflikter ikke foreligger, skal det gis en bekreftelse på det.

  • 10. Større aksjeeiere

  • 10.1. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis om utsteder direkte eller indirekte eies eller kontrolleres av andre, herunder av hvem og hvordan, samt hvilke tiltak som er iverksatt for å hindre misbruk av slik kontroll.

  • 10.2. En beskrivelse av alle avtaler som er kjent av utsteder og som på et senere tidspunkt kan føre til en endring av kontrollen over utsteder.

  • 11. Finansiell informasjon om utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat

  • 11.1. Historisk finansiell informasjon

    Revidert historisk finansiell informasjon for de to siste regnskapsårene (eller en kortere periode utstederen har drevet virksomhet i) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. I andre tilfeller skal registreringsdokumentet inneholde følgende opplysninger:

    1. en erklæring som klart angir at den finansielle informasjonen i registreringsdokumentet ikke er utarbeidet i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002, og at opplysningene kunne ha vært vesentlig forskjellige dersom forordning (EF) nr. 1606/2002 hadde vært anvendt på den historiske finansielle informasjonen,

    2. umiddelbart etter den historiske finansielle informasjonen, en utdypende beskrivelse av forskjellene mellom internasjonale regnskapsstandarder utarbeidet etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 og de regnskapsprinsipper utsteder har anvendt ved utarbeidingen av sine årsregnskaper.

    Det siste årets reviderte historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard. I andre tilfeller skal registreringsdokumentet inneholde følgende opplysninger:

    1. en erklæring som klart angir hvilke revisjonsstandarder som er brukt,

    2. en forklaring av eventuelle vesentlige avvik fra internasjonale standarder for revisjon.

  • 11.2. Regnskaper

    Dersom utsteder utarbeider både ikke-konsoliderte og konsoliderte årsregnskaper, skal i det minste de konsoliderte årsregnskapene inntas i registreringsdokumentet.

  • 11.3. Revisjon av årlig historisk finansiell informasjon

  • 11.3.1. En erklæring om at den historiske finansielle informasjonen er revidert. Dersom revisor som har foretatt lovfestet revisjon har nektet å utarbeide en revisjonsberetning om den historiske finansielle informasjonen, eller dersom revisjonsberetningen inneholder forbehold eller presiseringer, skal nektelsen, forbeholdet eller presiseringene gjengis fullt ut med en forklaring.

  • 11.3.2. Angivelse av de andre opplysningene i registreringsdokumentet som er revidert av revisorene.

  • 11.3.3. Dersom finansielle opplysninger i registreringsdokumentet ikke er hentet fra utsteders reviderte regnskaper, skal kilden angis og det skal presiseres at opplysningene ikke er revidert.

  • 11.4. Alderen på den siste finansielle informasjonen

  • 11.4.1. Det siste reviderte årsregnskapet skal ikke være eldre enn 18 måneder regnet fra datoen for registreringsdokumentet.

  • 11.5. Rettergang og voldgift

    Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 11.6. Vesentlige negative endringer i utsteders finansielle stilling eller markedsstilling

    En beskrivelse av eventuelle vesentlige endringer i konsernets finansielle stilling eller markedsstilling som er skjedd siden utløpet av siste regnskapsperiode som det er offentliggjort enten revidert finansiell informasjon eller delårsinformasjon for, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 12. Vesentlige kontrakter

    Et kort sammendrag av alle vesentlige kontrakter som ikke inngår i utsteders normale løpende virksomhet, og som kan føre til at et konsernmedlem påtar seg forpliktelser eller erverver rettigheter som påvirker utsteders evne til å utføre sine plikter overfor innehaverne av de verdipapirer som utstedes.

  • 13. Opplysninger fra tredjemann, ekspertuttalelser og interesseerklæringer

  • 13.1. Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

  • 13.2. Opplysninger fra tredjemann

    Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 14. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at følgende dokumenter (eller kopier av dem) er tilgjengelige for eventuelt innsyn i løpet av registreringsdokumentets gyldighetstid:

    1. utsteders stiftelsesdokument og vedtekter,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, historisk finansiell informasjon, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet,

    3. historisk finansiell informasjon om utsteder eller, dersom det dreier seg om et konsern, historisk finansiell informasjon om både utsteder og utsteders datterselskaper for hvert av de to regnskapsårene forut for offentliggjøringen av registreringsdokumentet.

    Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

Vedelgg X

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i depotbeviset (mal) OPPLYSNINGER OM UTSTEDER AV UNDERLIGGENDE AKSJER

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i prospektet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for prospektet om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av prospektet om at opplysningene i den delen av prospektet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Revisorer som foretar lovfestet revisjon

  • 2.1. Navn og adresse til utstederens revisorer for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen (samt opplysning om vedkommendes medlemskap i en bransjeorganisasjon).

  • 2.2. Dersom revisorene har trukket seg, er fjernet eller ikke er gjenvalgt i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, skal det gis nærmere opplysninger om dette dersom det er vesentlig.

  • 3. Utvalgt finansiell informasjon

  • 3.1. Utvalgt finansiell informasjon om utstederen, som framlegges for hvert regnskapsår i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, og alle senere delårsperioder, i samme valuta som den finansielle informasjonen.

    Den utvalgte historiske finansielle informasjonen skal inneholde nøkkeltallene som gir en oversikt over utstederens finansielle stilling.

  • 3.2. Dersom det framlegges utvalgt finansiell informasjon for delårsperioder, skal det også framlegges sammenlignbare tall for tilsvarende delårsperiode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall er likevel oppfylt ved framlegging av balansetall fra siste regnskapsår.

  • 4. Risikofaktorer

    En klar beskrivelse av risikoforhold som er spesifikke for utstederen eller for utstederens bransje i et avsnitt kalt «risikofaktorer».

  • 5. Opplysninger om utsteder

  • 5.1. Utsteders historie og utvikling

  • 5.1.1. Utsteders foretaksnavn og andre forretningskjennetegn.

  • 5.1.2. Utsteders registrerte forretningskontor og organisasjonsnummer.

  • 5.1.3. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 5.1.4. Utsteders domisil og juridiske form, gjeldende lovgivning for utsteders virksomhet, hjemstat og adresse og telefonnummer til utsteders forretningskontor (eller hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret).

  • 5.1.5. Viktige hendelser i utviklingen av utsteders virksomhet.

  • 5.2. Investeringer

  • 5.2.1. En beskrivelse av utsteders vesentlige investeringer i hvert regnskapsår (herunder beløp) for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, fram til datoen for prospektet.

  • 5.2.2. En beskrivelse av vesentlige investeringer utsteder er i ferd med å gjennomføre, herunder investeringenes geografiske plassering (hjemland og utland) samt finansieringsmåte (intern eller ekstern).

  • 5.2.3. Opplysninger om vesentlige framtidige investeringer som utsteders ledelsesorganer allerede klart har forpliktet seg til.

  • 6. Forretningsoversikt

  • 6.1. Hovedvirksomhet

  • 6.1.1. En beskrivelse av utsteders virksomhet, hovedaktiviteter og tilknyttede nøkkelfaktorer, samt angivelse av hovedkategorier av solgte produkter og/eller tjenesteytelser for hvert regnskapsår i den perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 6.1.2. Opplysninger om alle vesentlige nye produkter og/eller tjenester, og status i utviklingen dersom utviklingen av nye produkter og tjenester er gjort kjent for offentligheten.

  • 6.2. Viktigste markeder

    En beskrivelse av de viktigste markedene der utstederen konkurrerer, herunder en spesifikasjon av samlede inntekter fordelt på virksomhetskategori og geografiske markeder for hvert regnskapsår i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 6.3. Dersom særlige hendelser har hatt innvirkning på opplysningene som er gitt i henhold til punkt 6.1 og 6.2, skal det opplyses om dette.

  • 6.4. Dersom det er viktig for utsteders virksomhet eller lønnsomhet, skal det inntas et sammendrag av opplysningene om utsteders avhengighet av patenter eller lisenser, industrielle avtaler, forretningsavtaler, finansielle kontrakter eller nye produksjonsmetoder.

  • 6.5. Grunnlaget for eventuelle opplysninger om utsteders konkurransemessige stilling.

  • 7. Organisasjonsstruktur

  • 7.1. Dersom utsteder inngår i et konsern, en kort beskrivelse av konsernet og utsteders rolle i det.

  • 7.2. En liste over utsteders vesentlige datterselskaper, herunder navn, hjemstat eller etableringsstat, eierandel og andel av stemmerettene dersom denne avviker fra eierandelen.

  • 8. Fast eiendom, anlegg og utstyr

  • 8.1. Opplysninger om eventuelle eksisterende eller planlagte investeringer i anleggsmidler, herunder leide eiendommer og eventuelle vesentlige heftelser knyttet til disse.

  • 8.2. En beskrivelse av eventuelle miljøforhold som kan påvirke utsteders bruk av anleggsmidlene.

  • 9. Oversikt over drift og økonomi

  • 9.1. Finansiell stilling

    Dersom slike opplysninger ikke inngår andre steder i prospektet, gis en beskrivelse av utsteders finansielle stilling, endringer i den og driftsresultater for hvert regnskapsår og hver delårsperiode som det kreves historisk finansiell informasjon for; årsakene til vesentlige endringer i den finansielle informasjonen fra et regnskapsår til et annet angis i den grad det er nødvendig for å forstå utsteders samlede virksomhet.

  • 9.2. Driftsresultater

  • 9.2.1. En beskrivelse av vesentlige forhold, herunder uvanlige eller sjeldne hendelser eller ny utvikling som har hatt vesentlig innvirkning på utsteders driftsresultater, med angivelse av i hvilken grad resultatene ble påvirket.

  • 9.2.2. Dersom regnskapene viser vesentlige endringer i netto omsetning eller inntekter, skal det redegjøres for årsakene til disse endringene.

  • 9.2.3. Angi alle statlige, økonomiske, skattemessige, monetære eller politiske faktorer som direkte eller indirekte har eller kan ha vesentlig innvirkning på utsteders virksomhet.

  • 10. Kapitalstruktur

  • 10.1. Opplysninger om utsteders kapitalstruktur (både kortsiktig og langsiktig finansiering).

  • 10.2. En redegjørelse for utsteders kontantstrømmer, herunder opplysninger om kilder og beløp.

  • 10.3. Opplysninger om utsteders lånebehov og finansieringsstruktur.

  • 10.4. Opplysninger om eventuelle begrensninger på bruken av kapital som direkte eller indirekte har eller kan ha vesentlig innvirkning på utsteders virksomhet.

  • 10.5. Opplysninger om forventede finansieringsbehov for å oppfylle forpliktelsene nevnt i punkt 5.2.3 og 8.1.

  • 11. Forskning og utvikling, patenter og lisenser

    En beskrivelse av utsteders forsknings- og utviklingsstrategi for hvert regnskapsår for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, herunder de beløp som er brukt på forsknings- og utviklingsvirksomhet, i den grad dette er vesentlig.

  • 12. Opplysninger om utviklingstrekk

  • 12.1. Angi de viktigste nyere utviklingstrekkene innen produksjon, salg og lagerbeholdning, og kostnader og salgspriser fra utgangen av foregående regnskapsår til datoen for prospektet.

  • 12.2. Angi alle kjente utviklingstrekk, usikkerhetsfaktorer, krav, forpliktelser eller hendelser som sannsynligvis vil ha en vesentlig innvirkning på utsteders framtidsutsikter; opplysningene skal som et minstekrav omfatte inneværende regnskapsår.

  • 13. Resultatprognoser eller resultatestimater

    Dersom en utsteder velger å innta en resultatprognose eller et resultatestimat i prospektet, skal det inneholde opplysninger som nevnt i punkt 13.1 og 13.2.

  • 13.1. En redegjørelse for de viktigste antakelser som ligger til grunn for utsteders prognoser eller estimater.

    Det skal være et klart skille mellom antakelser om forhold som medlemmene av styre, ledelse eller tilsynsorganer kan ha innflytelse på, og antakelser om forhold som ligger utenfor deres innflytelse. Antakelsene skal dessuten være lette å forstå for investorer, de skal være spesifikke og presise, og de skal ikke avhenge av at estimatene som ligger til grunn for prognosene, generelt sett er nøyaktige.

  • 13.2. En rapport utarbeidet av uavhengige revisorer som bekrefter at resultatprognosen eller -estimatet etter deres oppfatning er utarbeidet på riktig måte og ut fra de angitte opplysninger, og at regnskapsgrunnlaget for prognosen eller estimatet er i samsvar med utsteders regnskapsprinsipper.

  • 13.3. Resultatprognosen eller -estimatet skal utarbeides slik at de er sammenlignbare med den historiske finansielle informasjonen.

  • 13.4. Dersom en resultatprognose er offentliggjort i et prospekt som fremdeles er gyldig, skal det framlegges en bekreftelse på at prognosen fremdeles er korrekt på datoen for prospektet, eventuelt en forklaring på hvorfor prognosen ikke lenger er gyldig.

  • 14. Styre, ledelse og tilsynsorganer samt ledende ansatte

  • 14.1. Navn, forretningsadresse og stilling hos utsteder for personer som nevnt nedenfor, med angivelse av deres viktigste aktiviteter utenfor utsteder dersom disse er av vesentlig betydning for utsteder:

    1. medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. komplementarer i kommandittaksjeselskaper,

    3. stiftere, dersom utsteder er opprettet for mindre enn fem år siden,

      og

    4. ledende ansatte som har sakkunnskap og erfaring som er avgjørende for utsteders virksomhet.

    Angivelse av eventuelle familiebånd mellom noen av nevnte personer.

    For alle medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer og alle personer som er nevnt i første ledd bokstav b) og d), skal det gis nærmere opplysninger om relevant ledelseskompetanse og -erfaring sammen med følgende opplysninger:

    1. navn på alle selskaper og kommandittselskaper der vedkommende har vært medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer eller har vært komplementar i løpet av de fem siste år, med angivelse av om vedkommende fremdeles er medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer eller komplementar. Det er ikke nødvendig å oppgi alle utsteders datterselskaper der vedkommende er medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. eventuell domfellelse for økonomisk kriminalitet de fem siste år,

    3. opplysninger om eventuelle konkurser, bobehandlinger eller avviklinger som en person angitt i første ledd bokstav a) og d) de fem siste år har vært involvert i som utøver av funksjoner fastsatt i første ledd bokstav a) og d),

    4. opplysninger om eventuelle offentlige anklager og/eller sanksjoner overfor vedkommende fra reguleringsmyndigheter eller tilsynsorganer (herunder utpekte bransjeorganisasjoner), og om en domstol tidligere har fradømt vedkommende retten til å delta som medlem av en utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer eller til å ha ledende eller overordnet funksjon hos en utsteder i løpet av minst de fem siste år.

    Dersom det ikke finnes slike opplysninger å gi, skal det gis en bekreftelse på det.

  • 14.2. Interessekonflikter for styre, ledelse eller tilsynsorganer samt ledende ansatte

    En beskrivelse av mulige interessekonflikter mellom de forpliktelser personene nevnt i punkt 14.1 første ledd har overfor utsteder, og deres private interesser og/eller andre forpliktelser. Dersom slike konflikter ikke foreligger, skal det gis en bekreftelse på det.

    Enhver avtale eller overenskomst med større aksjeeiere, kunder, leverandører eller andre, som ligger til grunn for at en person nevnt i punkt 14.1 første ledd er valgt til medlem av styre, ledelse eller tilsynsorganer eller er blitt ledende ansatt.

  • 15. Vederlag og ytelser

    Når det gjelder siste hele regnskapsår for personene nevnt i punkt 14.1 første ledd bokstav a) og d):

  • 15.1. Beløp utbetalt som vederlag til disse personene (herunder eventuelle betingede eller etterskuddsbetalte vederlag) samt naturalytelser som er ytet av utsteder og utsteders datterselskaper, for alle typer tjenester utført for utsteder og utsteders datterselskaper av noen person.

    Opplysningene skal gis særskilt for hver person, med mindre utsteders hjemstat ikke krever individuelle opplysninger og utsteder heller ikke offentliggjør opplysningene på en annen måte.

  • 15.2. Det samlede beløp som avsettes eller oppspares av utsteder eller utsteders datterselskaper til pensjoner eller liknende ytelser.

  • 16. Arbeidsformene i styret

    Når det gjelder utsteders siste avsluttede regnskapsår, og med mindre annet er angitt, for personene angitt i punkt 14.1 første ledd bokstav a):

  • 16.1. Eventuell utløpsdato for nåværende valgperiode og angivelse av perioden vedkommende har tjenestegjort.

  • 16.2. Opplysninger om tjenestekontrakter mellom medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer og utsteder eller utsteders datterselskaper, som fastsetter ytelser ved avslutning av ansettelsesforholdet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 16.3. Opplysninger om utsteders revisjonskomité og kompensasjonskomité, herunder navn på komitémedlemmene og et sammendrag av mandatet for komiteenes arbeid.

  • 16.4. En erklæring om hvorvidt utsteder følger hjemstatens regler for eierstyring og selskapsledelse. Dersom utsteder ikke følger slike regler, skal erklæringen ledsages av en forklaring på hvorfor utsteder ikke følger dem.

  • 17. Arbeidstakere

  • 17.1. Antall arbeidstakere ved utløpet av perioden eller gjennomsnittlig antall for hvert regnskapsår for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen fram til datoen for prospektet (og eventuelle vesentlige endringer av antall ansatte), og fordelingen av arbeidstakere per virksomhetsområde og geografisk område, dersom dette er mulig og vesentlig. Dersom utsteder har et betydelig antall midlertidig ansatte arbeidstakere, skal det i tillegg inngå opplysninger om gjennomsnittlig antall midlertidig ansatte arbeidstakere i løpet av siste regnskapsår.

  • 17.2. Eierinteresser og aksjeopsjoner

    For hver enkelt person som nevnt i punkt 14.1 første ledd bokstav a) og d), framlegges opplysninger om beholdning av aksjer i utstederen og eventuelle opsjoner knyttet til utsteders aksjer; opplysningene skal være så oppdatert som praktisk mulig.

  • 17.3. Opplysninger om eventuelle ordninger for ansattes erverv av aksjer og lignende i utsteder.

  • 18. Større aksjeeiere

  • 18.1. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis navn på alle personer, unntatt medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer, som direkte eller indirekte har en eier– eller stemmerettsandel i utsteder som skal meldes i henhold til utsteders nasjonale lovgivning, samt angis beløp for vedkommende andel; dersom ingen personer oppfyller disse kriteriene, skal det framlegges en egnet negativ erklæring.

  • 18.2. Det skal angis om større aksjeeiere i utsteder har ulike stemmeretter, eller framlegges en egnet negativ erklæring.

  • 18.3. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis om utsteder direkte eller indirekte eies eller kontrolleres av andre, herunder av hvem og hvordan, samt hvilke tiltak som er iverksatt for å hindre misbruk av slik kontroll.

  • 18.4. En beskrivelse av alle avtaler som er kjent av utsteder og som på et senere tidspunkt kan føre til en endring av kontrollen over utsteder.

  • 19. Transaksjoner mellom nærstående parter

    Nærmere opplysninger om transaksjoner mellom nærstående parter (som for dette formål defineres i henhold til standardene vedtatt ved forordning (EF) nr. 1606/2002) som utsteder har inngått i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen og fram til datoen for prospektet; opplysningene skal gis i samsvar med eventuelle relevante standarder vedtatt i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002.

    Dersom slike standarder ikke får anvendelse for utsteder, skal følgende opplysninger gis:

    1. arten og omfanget av alle transaksjoner som hver for seg eller samlet er vesentlige for utstederen. Dersom slike transaksjoner mellom nærstående parter ikke er inngått på markedsvilkår, skal det framlegges en forklaring på hvorfor transaksjonene ikke ble gjennomført på markedsvilkår. Ved forpliktelser i form av utestående lån, herunder alle former for garantier, skal utestående beløp angis,

    2. det beløpet eller den prosentandelen som transaksjonene mellom nærstående parter utgjør av utsteders omsetning.

  • 20. Finansiell informasjon om utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat

  • 20.1. Historisk finansiell informasjon

    Revidert historisk finansiell informasjon for de tre siste regnskapsårene (eller for hele perioden utstederen har drevet sin virksomhet dersom den er kortere enn tre år) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Dersom den finansielle informasjonen ikke tilsvarer disse standardene, skal opplysningene framlegges i form av omarbeidede regnskaper.

    De to siste årenes reviderte historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom utsteder har drevet innenfor sitt nåværende virksomhetsområde i mindre enn ett år, skal den reviderte historiske finansielle informasjonen for den perioden utarbeides i samsvar med standardene for årsregnskaper i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder dersom utsteder er fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide den finansielle informasjonen i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Den historiske finansielle informasjonen skal være revidert.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. en oversikt som viser alle endringer i egenkapitalen eller endringer i egenkapitalen med unntak av endringer som følge av kapitaltransaksjoner med eller utbetalinger til eierne,

    4. kontantstrømoppstilling,

    5. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for prospektetets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard.

  • 20.1a Dette nummer får anvendelse bare ved emisjon av depotbevis med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro.

    Revidert historisk finansiell informasjon for de tre siste regnskapsårene (eller en kortere periode utstederen har drevet virksomhet i) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. I andre tilfeller skal prospektet inneholde følgende opplysninger:

    1. en erklæring som klart angir at den finansielle informasjonen i registreringsdokumentet ikke er utarbeidet i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002, og at den finansielle informasjonen kunne ha vært vesentlig forskjellig dersom forordning (EF) nr. 1606/2002 hadde vært anvendt på den historiske finansielle informasjonen,

    2. umiddelbart etter den historiske finansielle informasjonen, en utdypende beskrivelse av forskjellene mellom internasjonale regnskapsstandarder utarbeidet etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 og de regnskapsprinsipper utsteder har anvendt ved utarbeidingen av sine årsregnskaper.

    De to siste årenes reviderte historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. en oversikt som viser alle endringer i egenkapitalen eller endringer i egenkapitalen med unntak av endringer som følge av kapitaltransaksjoner med eller utbetalinger til eierne,

    4. kontantstrømoppstilling,

    5. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard. I andre tilfeller skal prospektet inneholde følgende opplysninger:

    1. en erklæring som klart angir hvilke revisjonsstandarder som er brukt,

    2. en forklaring av eventuelle vesentlige avvik fra internasjonale standarder for revisjon.

  • 20.2. Regnskaper

    Dersom utsteder utarbeider både ikke-konsoliderte og konsoliderte årsregnskaper, skal i det minste de konsoliderte årsregnskapene inntas i prospektet.

  • 20.3. Revisjon av årlig historisk finansiell informasjon

  • 20.3.1. En erklæring om at den historiske finansielle informasjonen er revidert. Dersom revisor som har foretatt lovfestet revisjon har nektet å utarbeide en revisjonsberetning om den historiske finansielle informasjonen, eller dersom revisjonsberetningen inneholder forbehold eller presiseringer, skal nektelsen, forbeholdet eller presiseringene gjengis fullt ut med en forklaring.

  • 20.3.2. Angivelse av de andre opplysningene i prospektet som er revidert av revisorene.

  • 20.3.3. Dersom finansielle opplysninger i prospektet ikke er hentet fra utsteders reviderte regnskaper, skal kilden angis og det skal presiseres at opplysningene ikke er revidert.

  • 20.4. Alderen på den siste finansielle informa­sjonen

  • 20.4.1. Det siste regnskapsåret for den reviderte finansielle informasjonen skal ikke være avsluttet mer enn:

    1. 18 måneder før datoen for prospektet dersom utsteder inntar revidert delårsrapport i prospektet,

    2. 15 måneder før datoen for prospektet dersom utsteder inntar urevidert delårsrapport i prospektet.

  • 20.5. Delårsinformasjon og annen finansiell informasjon

  • 20.5.1. Dersom utsteder har offentliggjort kvartalsvis eller halvårlig finansiell informasjon etter datoen for de siste reviderte regnskapene, skal denne informasjonen inngå i prospektet. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal revisjonsberetningen eller rapporten fra den begrensede revisjonen også inntas. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen ikke har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal dette angis.

  • 20.5.2. Dersom prospektet er datert mer enn ni måneder etter utløpet av det siste reviderte regnskapsåret, skal det inntas finansiell delårsinformasjon for minst de seks første månedene i regnskapsåret; delårsinformasjonen kan være urevidert (noe som eventuelt skal angis).

    Finansiell delårsinformasjon skal omfatte sammenlignbare regnskaper for samme periode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall kan som et unntak oppfylles ved framlegging av balansen fra siste årsregnskap.

  • 20.6. Utbyttepolitikk

    En beskrivelse av utsteders utbyttepolitikk og eventuelle begrensninger i den forbindelse.

  • 20.6.1. Utbytte per aksje for hvert regnskapsår i den perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, justert for eventuelle endringer i antall aksjer for å gjøre det sammenlignbart.

  • 20.7. Rettergang og voldgift

    Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 20.8. Vesentlige negative endringer i utsteders finansielle stilling eller markedsstilling

    En beskrivelse av eventuelle vesentlige endringer i konsernets finansielle stilling eller markedsstilling som er skjedd siden utløpet av siste regnskapsperiode som det er offentliggjort enten revidert finansiell informasjon eller delårsinformasjon for, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 21. Tilleggsopplysninger

  • 21.1. Aksjekapital

    Følgende opplysninger per datoen for den siste balansen som inngår i den historiske finansielle informasjonen:

  • 21.1.1. Aksjekapital for hver aksjeklasse:

    1. antall aksjer i henhold til vedtektene,

    2. antall utstedte og fullt innbetalte aksjer og antall utstedte aksjer som ikke er fullt innbetalt,

    3. pålydende verdi per aksje eller angivelse av at aksjene ikke har noen pålydende verdi,

    4. en avstemming av antall utstedte aksjer ved årets begynnelse og slutt. Det skal angis om mer enn 10 % av aksjekapitalen er betalt for med andre eiendeler enn kontanter i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 21.1.2. Dersom det finnes aksjer som ikke representerer kapitalen, skal antall og viktigste egenskaper angis.

  • 21.1.3. Antall, bokført verdi og pålydende verdi for aksjer i utstederen som eies av eller på vegne av utsteder selv eller utsteders datterselskaper.

  • 21.1.4. Beløp for konvertible verdipapirer, ombyttelige verdipapirer eller verdipapirer med tegningsretter, samt angivelse av vilkårene og reglene for konvertering, ombytting eller tegning.

  • 21.1.5. Opplysninger om og vilkår for kjøpsretter og/eller –plikter med hensyn til vedtektsbestemt, men ikke tegnet aksjekapital, eller en forpliktelse til å forhøye aksjekapitalen.

  • 21.1.6. Opplysninger om opsjoner på kapitalen i konserner, eller avtaler med eller uten betingelser om å få slike opsjoner, samt nærmere opplysninger om opsjonene, herunder om de personer opsjonene er knyttet til.

  • 21.1.7. Opplysninger om aksjekapitalens utvikling med vekt på eventuelle endringer i perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen.

  • 21.2. Stiftelsesdokument og vedtekter

  • 21.2.1. Angivelse av utsteders hensikt og formål med henvisning til hvor dette er nevnt i stiftelsesdokumentet og i vedtektene.

  • 21.2.2. Et sammendrag av bestemmelser i utsteders vedtekter eller andre regler som gjelder medlemmer av utsteders styre, ledelse og tilsynsorganer.

  • 21.2.3. En beskrivelse av rettigheter, preferanser og begrensninger knyttet til hver klasse av de eksisterende aksjer.

  • 21.2.4. En beskrivelse av framgangsmåten for å endre aksjeeiernes rettigheter, med angivelse av om vilkårene er strengere enn det som er fastsatt i loven.

  • 21.2.5. En beskrivelse av vilkårene for innkalling til ordinære eller ekstraordinære generalforsamlinger, herunder vilkår for møterett.

  • 21.2.6. En kort beskrivelse av eventuelle bestemmelser i utsteders vedtekter eller andre regler som kan tenkes å forsinke, utsette eller hindre et kontrollskifte i utsteder.

  • 21.2.7. Angivelse av eventuelle bestemmelser i utsteders vedtekter eller andre regler som fastsetter grensen for størrelse på eierandeler som skal offentliggjøres.

  • 21.2.8. En beskrivelse av vilkår i stiftelsesdokumentet, vedtektene eller andre regler om endring av kapitalen, dersom vilkårene er strengere enn det som er fastsatt i loven.

  • 22. Vesentlige kontrakter

    Et sammendrag av vesentlige kontrakter hvor utsteder eller et konsernmedlem er part, og som er inngått de to siste år før offentliggjøringen av prospektet, med unntak av kontrakter inngått innenfor den normale virksomheten.

    Et sammendrag av alle andre kontrakter (med unntak av kontrakter inngått innenfor den normale virksomheten) som er inngått av et konsernmedlem, og som inneholder bestemmelser som gir et konsernmedlem plikter eller rettigheter som er vesentlige for konsernet på datoen for prospektet.

  • 23. Opplysninger fra tredjemann, ekspertuttalelser og interesseerklæringer

  • 23.1. Dersom det i prospektet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av prospektet.

  • 23.2. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 24. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at følgende dokumenter (eller kopier av dem) er tilgjengelige for eventuelt innsyn:

    1. utsteders stiftelsesdokument og vedtekter,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, historisk finansiell informasjon, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i prospektet, eller som det vises til i prospektet,

    3. historisk finansiell informasjon om utsteder eller, dersom det dreier seg om et konsern, historisk finansiell informasjon om både utsteder og utsteders datterselskaper for hvert av de to regnskapsårene forut for offentliggjøringen av prospektet.

    Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

  • 25. Opplysninger om eierandeler

  • 25.1. Opplysninger om foretak der utstederen har en eierandel som kan antas å ha vesentlig innvirkning på vurderingen av utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultater.

  • 26. Opplysninger om utsteder av depotbevis

  • 26.1. Navn, forretningskontor og hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret.

  • 26.2. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 26.3. Hvilken lovgivning utsteder driver under og hvilken juridisk form utsteder har vedtatt i henhold til denne lovgivningen.

  • 27. Opplysninger om de underliggende aksjene

  • 27.1. En beskrivelse av type og klasse underliggende aksjer, herunder ISIN (International Security Identification Number) eller andre tilsvarende sikkerhetsidentifikasjonskoder.

  • 27.2. Gjeldende lovgivning for de underliggende aksjene.

  • 27.3. Angivelse av om de underliggende aksjene er registrerte verdipapirer eller ihendehaververdipapirer og om de underliggende aksjene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 27.4. De underliggende aksjenes valuta.

  • 27.5. En beskrivelse av rettighetene knyttet til de underliggende aksjene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene.

  • 27.6. Rett til utbytte

    1. fastsatt dato da retten til utbytte oppstår,

    2. tidsfrist for når retten til utbytte bortfaller og angivelse av hvem utbyttet tilfaller etter slikt bortfall,

    3. utbytterestriksjoner og -prosedyrer for aksjeeiere som er bosatt i annen stat,

    4. utbyttets størrelse eller beregningsmetode, periodisitet og kumulativ eller ikke-kumulativ betalingsmåte.

  • 27.7. Stemmerett

    • Fortrinnsrett til tegning av verdipapirer av samme klasse i forbindelse med emisjoner

    • Rett til deling av utsteders overskudd

    • Rett til deling av eventuelt overskudd i forbindelse med avvikling

    • Innløsningsbestemmelser

    • Konverteringsbestemmelser.

  • 27.8. Angivelse av emisjonsdatoen for underliggende aksjer dersom det utferdiges nye underliggende aksjer i forbindelse med emisjonen av depotbevis, og disse ikke finnes på tidspunktet for emisjonen av depotbevis.

  • 27.9. Dersom det utferdiges nye underliggende aksjer i forbindelse med emisjonen av depotbevis, skal vedtak, tillatelser og godkjenninger som de nye underliggende aksjene er eller vil bli utferdiget og/eller utstedt i henhold til, angis.

  • 27.10. Opplysninger om eventuelle begrensninger i de underliggende aksjenes frie omsettelighet.

  • 27.11. Når det gjelder staten der utsteder har sitt forretningskontor, og den eller de stater der tilbudet framsettes eller der det søkes om opptak til notering:

    1. opplysninger om eventuell kildeskatt på inntektene fra de underliggende aksjene,

    2. angivelse av om utsteder tar ansvar for å holde tilbake kildeskatten.

  • 27.12. Opplysninger om eventuelle regler om pliktige overtakelsestilbud og/eller tvangsinnløsning og tvangsutløsning knyttet til de underliggende aksjene.

  • 27.13. Opplysninger om offentlige overtakelsestilbud som gjelder utsteders aksjer, som er framsatt av tredjemann i løpet av siste og inneværende regnskapsår. Prisen eller bytteforholdet i slike tilbud samt resultatet skal opplyses.

  • 27.14. Bindingsavtaler:

    • angivelse av berørte parter,

    • angivelse av avtalens innhold og unntak,

    • angivelse av bindingsperioden.

  • 27.15. Opplysninger om eventuelle selgende verdipapirinnehavere

  • 27.15.1. Navn og forretningsadresse til personen eller foretaket som tilbyr å selge de underliggende aksjene, eventuell stilling hos eller annen vesentlig forbindelse som personer som ønsker å selge har hatt med utsteder av de underliggende aksjene eller noen av utsteders forgjengere eller tilknyttede foretak.

  • 27.16. Utvanning

  • 27.16.1. Beløp og prosentandel for umiddelbar utvanning som følge av tilbudet.

  • 27.16.2. Ved tilbud om å tegne depotbevis til eksisterende aksjeeiere angis beløp og prosentandel for umiddelbar utvanning dersom disse ikke benytter tilbudet.

  • 27.17 Tilleggsopplysninger dersom det samtidig eller nesten samtidig foreligger et tilbud eller opptak til notering av underliggende aksjer av samme klasse som de underliggende aksjer som depotbevisene utstedes for.

  • 27.17.1. Dersom det samtidig eller nesten samtidig med emisjonen av depotbevis som søkes opptatt til notering på et regulert marked, foretas tegning eller rettet emisjon av underliggende aksjer av samme klasse, angis disse transaksjonenes art og de aktuelle underliggende aksjenes type og antall.

  • 27.17.2. Opplysning om alle regulerte markeder eller tilsvarende markeder der underliggende aksjer av samme klasse som de som depotbevisene utstedes for, tilbys eller er opptatt til notering, i den grad utsteder av depotbevisene har kjennskap til dette.

  • 27.17.3. Opplysning om større aksjeeiere eller medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer har til hensikt å delta i tegningen, eller om noen personer har til hensikt å tegne andeler som tilsvarer mer enn fem prosent av tilbudet, i den grad utsteder av depotbevisene har kjennskap til dette.

  • 28. Opplysninger om depotbevisene

  • 28.1. En beskrivelse av type og klasse depotbevis som tilbys og/eller opptas til notering.

  • 28.2. Gjeldende lovgivning for depotbevisene.

  • 28.3. Angivelse av om depotbevisene er registrerte depotbevis eller ihendehaverdepotbevis og om depotbevisene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 28.4. Valuta brukt i emisjonen.

  • 28.5. En beskrivelse av rettighetene knyttet til depotbevisene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene.

  • 28.6. Dersom retten til utbytte for depotbevisene skiller seg fra retten til utbytte angitt for de underliggende aksjene, skal følgende opplysninger om retten til utbytte angis:

    1. fastsatt dato da retten til utbytte oppstår,

    2. tidsfrist for når retten til utbytte bortfaller og angivelse av hvem utbyttet tilfaller etter slikt bortfall,

    3. utbytterestriksjoner og -prosedyrer for aksjeeiere som er bosatt i annen stat,

    4. utbyttets størrelse eller beregningsmetode, periodisitet og kumulativ eller ikke-kumulativ betalingsmåte.

  • 28.7. Dersom stemmeretten for depotbevisene skiller seg fra stemmeretten for de underliggende aksjene, skal følgende opplysninger om stemmeretten angis:

    • stemmerett,

    • fortrinnsrett til tegning av verdipapirer av samme klasse,

    • rett til deling av utsteders overskudd,

    • rett til deling av eventuelt overskudd i forbindelse med avvikling,

    • innløsningsbestemmelser,

    • konverteringsbestemmelser.

  • 28.8. En beskrivelse av utøvelsen og omfanget av rettighetene som er knyttet til de underliggende aksjene, særlig stemmerett, vilkårene for depotbevisutsteders utøvelse av slike rettigheter, og planlagte tiltak for å få instrukser fra eierne av depotbevisene, samt retten til å dele overskudd og eventuelt overskudd i forbindelse med avvikling som ikke overføres til depotbevisinnehaveren.

  • 28.9. Angivelse av forventet emisjonsdato for depotbevisene.

  • 28.10. Opplysninger om eventuelle begrensninger i depotbevisets frie omsettelighet.

  • 28.11. Når det gjelder staten der utsteder har sitt forretningskontor, og den eller de stater der tilbudet framsettes eller der det søkes om opptak til notering:

    1. opplysninger om eventuell kildeskatt på inntektene fra depotbevisene,

    2. angivelse av om utsteder tar ansvar for å holde tilbake kildeskatten.

  • 28.12. Bankgarantier eller andre garantier knyttet til depotbevisene for å sikre en god oppfyllelse av utsteders forpliktelser.

  • 28.13. Mulighet for konvertering av depotbevisene til de underliggende aksjene og framgangsmåten for slik konvertering.

  • 29. Opplysninger om vilkår og betingelser for tilbudet om depotbevis

  • 29.1. Vilkår, tilbudsstatistikk, forventet tidsplan og framgangsmåte for tegning

  • 29.1.1. Størrelsen på emisjonen/tilbudet, der det skilles mellom verdipapirer som tilbys for salg, og verdipapirer som legges ut til tegning; dersom størrelsen ikke er fastsatt, angis hvordan og på hvilket tidspunkt det endelige beløpet for tilbudet skal offentliggjøres.

  • 29.1.2. Tegningsperioden, med eventuelle endringer, med en beskrivelse av framgangsmåten for tegning.

  • 29.1.3. Angivelse av når og på hvilke vilkår tilbudet kan kalles tilbake eller oppheves og om tilbakekallingen kan skje etter at handelen er begynt.

  • 29.1.4. Angivelse av muligheten til å redusere antall tegninger, og framgangsmåten for tilbakebetaling av overskytende beløp betalt av tegnerne.

  • 29.1.5. Nærmere opplysninger om høyeste og/eller laveste tegningsbeløp (uttrykt i antall verdipapirer eller samlet investeringsbeløp).

  • 29.1.6 Angivelse av fristen for å trekke tilbake en tegning, forutsatt at investorene har tillatelse til å trekke tilbake tegningen.

  • 29.1.7. Framgangsmåte og frist for betaling og levering av verdipapirene.

  • 29.1.8. Fullstendig beskrivelse av framgangsmåten og datoen for offentliggjøring av resultatet av tilbudet.

  • 29.1.9. Framgangsmåte for utøvelse av eventuell fortrinnsrett, tegningsretters (subscription rights’) omsettelighet og behandling av ikke benyttede tegningsretter (subscription rights).

  • 29.2. Plan for spredning og tildeling

  • 29.2.1. Kategorier av investorer som mottar tilbudet om verdipapirene. Dersom tilbudet framsettes samtidig på markedene i to eller flere stater, og dersom en transje er forbeholdt eller vil bli forbeholdt enkelte av disse markedene, skal de aktuelle transjene angis.

  • 29.2.2. Opplysning om større aksjeeiere eller medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer har til hensikt å delta i tegningen, eller om noen personer har til hensikt å tegne andeler som tilsvarer mer enn fem prosent av tilbudet, i den grad utsteder har kjennskap til dette.

  • 29.2.3. Opplysninger før tildelingen:

  • 29.2.3.1. Tilbudets inndeling i transjer, herunder transjer forbeholdt institusjonelle investorer, private investorer og utsteders ansatte samt eventuelle andre transjer.

  • 29.2.3.2. Vilkårene for retten til å overføre aksjer til andre, omfanget av denne retten og eventuelle minstestørrelser for enkelttransjer.

  • 29.2.3.3. Tildelingsmetoden(e) som skal anvendes for transjen for private investorer og utsteders ansatte ved en eventuell overtegning av disse transjene.

  • 29.2.3.4. Angivelse av eventuell forhåndsbestemt prioritering av visse kategorier av investorer eller visse tilknyttede grupper (herunder programmer for venner og familiemedlemmer), andelen av tilbudet som er forbeholdt slik prioritet, og kriteriene for å inngå i slike kategorier eller grupper.

  • 29.2.3.5. Angivelse av om tegning eller ordre om tegning kan behandles ulikt ved tildelingen avhengig av hvilket foretak som har lagt inn eller formidlet slik tegning eller ordre.

  • 29.2.3.6. Eventuelle minstetildelinger innenfor transjen for private investorer.

  • 29.2.3.7. Vilkårene for avslutning av tilbudet samt den tidligste datoen for avslutning av tilbudet.

  • 29.2.3.8. Om det er tillatt å foreta flere tegninger, og dersom dette ikke er tillatt, hvordan slike tegninger skal behandles.

  • 29.2.3.9. Framgangsmåten for å underrette tegnerne om beløpet som er tildelt, og opplysning om hvorvidt handelen kan innledes før underretning er gitt.

  • 29.2.4. Overtildelingsbestemmelse og overtildelingsopsjon:

  • 29.2.4.1. Angivelse av omfanget av en eventuell overtildelingsbestemmelse og/eller overtildelingsopsjon.

  • 29.2.4.2. Overtildelingsbestemmelsens og/eller overtildelingsopsjonens varighet.

  • 29.2.4.3. Vilkår for overtildelingsbestemmelsen eller overtildelingsopsjonen.

  • 29.3. Kursfastsettelse

  • 29.3.1. Angivelse av kursen verdipapirene vil bli tilbudt til. Dersom kursen ikke er kjent, eller dersom det ikke finnes et etablert og/eller likvid marked for verdipapirene, angis framgangsmåten for fastsettelse av kursen, med opplysning om hvem som har fastsatt kriteriene eller er formelt ansvarlig for fastsettelsen. Angivelse av størrelsen på alle utgifter og avgifter som spesifikt ilegges tegner eller kjøper.

  • 29.3.2. Framgangsmåte for offentliggjøring av tilbudskurs.

  • 29.3.3. Dersom det foreligger eller kan foreligge vesentlig avvik mellom den offentlige tilbudskursen og den faktiske kontantkostnaden for medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer, ledende ansatte eller tilknyttede personer, for verdipapirer som de har ervervet i løpet av det siste året, eller som de har rett til å erverve, skal det foretas en sammenligning mellom kursen på det foreslåtte offentlige tilbudet og den faktiske kontantinnbetalingen fra nevnte personer.

  • 29.4. Plassering og fulltegningsgaranti

  • 29.4.1. Navn og adresse til den eller de som tilrettelegger tilbudet og de enkelte deler av det, samt i den grad utsteder eller tilbyder har kjennskap til dette, til den eller de som plasserer verdipapirene i de enkelte stater der tilbudet finner sted.

  • 29.4.2. Navn og adresse til eventuelle betalingsagenter og depositarer i den enkelte stat.

  • 29.4.3. Navn og adresse til foretak som har inngått fulltegningsgarantiavtale, og navn og adresse til foretak som skal plassere emisjonen uten fulltegningsgaranti eller på grunnlag av en avtale om «best mulig» plassering. Angivelse av vesentlige bestemmelser i avtalene, herunder kvoter. Dersom fulltegningsgarantien ikke omfatter hele emisjonen, angis hvilken andel som ikke er omfattet. Angivelse av samlet beløp for plasseringsprovisjon og fulltegningsgarantiprovisjon.

  • 29.4.4. Angivelse av når fulltegningsgarantiavtalen er eller vil bli inngått.

  • 30. Avtaler om opptak til notering og handel for depotbevis

  • 30.1. Angivelse av om verdipapirene som tilbys er eller vil bli omfattet av en søknad om opptak til notering på et regulert marked eller på andre tilsvarende markeder, med angivelse av de aktuelle markedene. Disse opplysningene skal angis uten at det gis inntrykk av at opptaket til notering nødvendigvis vil bli godkjent. De nærmeste datoene for opptak til notering av verdipapirene skal angis dersom de er kjent.

  • 30.2. Opplysning om alle regulerte markeder eller tilsvarende markeder der verdipapirer av samme klasse som verdipapirene som skal tilbys eller opptas til notering, allerede er notert, i den grad utsteder har kjennskap til dette.

  • 30.3. Dersom det samtidig eller nesten samtidig med emisjonen av verdipapirene som søkes opptatt til notering på et regulert marked, foretas tegning eller rettet emisjon av verdipapirer av samme klasse, eller dersom verdipapirer av andre klasser utstedes med henblikk på offentlig eller rettet emisjon, angis disse transaksjonenes art og de aktuelle verdipapirenes type og antall.

  • 30.4. Navn og adresse til foretak som har forpliktet seg til å fungere som mellommenn i annenhåndsomsetning, som skaper likviditet gjennom å stille kjøps- og salgskurser, og en beskrivelse av hovedvilkårene i deres forpliktelse.

  • 30.5. Stabilisering: Dersom en utsteder eller selgende aksjeeier har utstedt en overtildelingsopsjon, eller på annen måte foreslått at det kan utføres kursstabilisering i forbindelse med et tilbud, skal følgende angis:

  • 30.6. at stabilisering kan finne sted, at det ikke garanteres at den vil finne sted og at den når som helst kan opphøre,

  • 30.7. tidspunkt for start og opphør av den periode da stabiliseringen kan finne sted,

  • 30.8. identiteten til den ansvarlige for stabiliseringen for hver relevant jurisdiksjon, med mindre dette ikke er kjent på tidspunktet for offentliggjøringen,

  • 30.9. at stabiliseringstransaksjoner kan føre til at markedskursen blir høyere enn den ellers ville ha vært.

  • 31. Nøkkelopplysninger om emisjon av depotbevis

  • 31.1. Formål med tilbudet og anvendelse av provenyet

    Formålet med tilbudet og eventuelt anslått nettoproveny fordelt på planlagte hovedformål i prioritert rekkefølge. Dersom utsteder er klar over at det forventede provenyet ikke vil være tilstrekkelig til å dekke alle planlagte formål, angis beløpet og kildene for andre nødvendige midler. Det skal gis nærmere opplysninger om anvendelsen av provenyet, særlig der det anvendes til erverv av eiendeler, med mindre dette skjer som ledd i den normale virksomheten, til å finansiere varslede overtakelser av andre virksomheter eller til å kjøpe tilbake, redusere eller innløse gjeldsforpliktelser.

  • 31.2. Fysiske og juridiske personers interesser i emisjonen/tilbudet

  • 31.2.1. En beskrivelse av eventuelle interesser, herunder interessekonflikter, som er av vesentlig betydning for emisjonen/tilbudet, med nærmere angivelse av de berørte personer og interessens karakter.

  • 31.3. Risikofaktorer

  • 31.3.1. Et avsnitt kalt «risikofaktorer» der det klart redegjøres for vesentlige risikofaktorer for verdipapirene som omfattes av tilbudet og/eller opptas til notering, med henblikk på å vurdere markedsrisikoen i tilknytning til verdipapirene.

  • 32. Kostnader ved emisjonen/tilbudet om depotbevis

  • 32.1. Angivelse av samlet nettoproveny og anslag over de samlede kostnader ved emisjonen/tilbudet.

Vedlegg XI

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for banker (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for registreringsdokumentet om at opplysningene i registreringsdokumentet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra registreringsdokumentet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Revisorer som foretar lovfestet revisjon

  • 2.1. Navn og adresse til utstederens revisorer for perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen (samt opplysning om vedkommendes medlemskap i en bransjeorganisasjon).

  • 2.2. Dersom revisorene har trukket seg, er fjernet eller ikke er gjenvalgt i løpet av perioden som omfattes av den historiske finansielle informasjonen, skal det gis nærmere opplysninger om dette dersom det er vesentlig.

  • 3. Risikofaktorer

    I et avsnitt kalt «risikofaktorer» skal det gis en klar angivelse av risikofaktorer som kan påvirke utsteders evne til å utføre sine plikter i forbindelse med verdipapirene overfor investorer.

  • 4. Opplysninger om utsteder

  • 4.1. Utsteders historie og utvikling

  • 4.1.1. Utsteders foretaksnavn og andre forretningskjennetegn.

  • 4.1.2. Utsteders registrerte forretningskontor og organisasjonsnummer.

  • 4.1.3. Utsteders stiftelsesdato og varighet dersom utsteder skal bestå i et begrenset tidsrom.

  • 4.1.4. Utsteders domisil og juridiske form, gjeldende lovgivning for utsteders virksomhet, hjemstat og adresse og telefonnummer til utsteders forretningskontor (eller hovedkontor dersom dette er et annet enn forretningskontoret).

  • 4.1.5. Eventuelle hendelser knyttet til utstederen som nylig er inntruffet og som i vesentlig grad er relevante ved vurderingen av utsteders solvens.

  • 5. Forretningsoversikt

  • 5.1. Hovedvirksomhet

  • 5.1.1. Kort beskrivelse av utsteders hovedvirksomhet samt hovedkategorier av solgte produkter og/eller tjenesteytelser.

  • 5.1.2. Angivelse av alle vesentlige nye produkter og/eller ny virksomhet.

  • 5.1.3. Viktigste markeder

    Kort beskrivelse av de viktigste markedene der utstederen konkurrerer.

  • 5.1.4. Grunnlaget for eventuelle opplysninger om utsteders konkurransemessige stilling.

  • 6. Organisasjonsstruktur

  • 6.1. Dersom utsteder inngår i et konsern, en kort beskrivelse av konsernet og utsteders rolle i det.

  • 6.2. Dersom utsteder er avhengig av andre foretak i konsernet, skal dette tydelig framgå, og det skal redegjøres for denne avhengigheten.

  • 7. Opplysninger om utviklingstrekk

  • 7.1. Det skal gis en erklæring om at det ikke er skjedd en vesentlig forverring i utsteders framtidsutsikter siden datoen for siste offentliggjorte regnskaper.

    Dersom utsteder ikke er i stand til å framlegge en slik erklæring, skal det gis nærmere opplysninger om en slik vesentlig forverring.

  • 7.2. Angi alle kjente utviklingstrekk, usikkerhetsfaktorer, krav, forpliktelser eller hendelser som sannsynligvis vil ha en vesentlig innvirkning på utsteders framtidsutsikter; opplysningene skal som et minstekrav omfatte inneværende regnskapsår.

  • 8. Resultatprognoser eller resultatestimater

    Dersom en utsteder velger å innta en resultatprognose eller et resultatestimat i registreringsdokumentet, skal det inneholde opplysninger som nevnt i punkt 8.1 og 8.2.

  • 8.1. En redegjørelse for de viktigste antakelser som ligger til grunn for utsteders prognoser eller estimater.

    Det skal være et klart skille mellom antakelser om forhold som medlemmene av styre, ledelse eller tilsynsorganer kan ha innflytelse på, og antakelser om forhold som ligger utenfor deres innflytelse. Antakelsene skal dessuten være lette å forstå for investorer, de skal være spesifikke og presise, og de skal ikke avhenge av at estimatene som ligger til grunn for prognosene, generelt sett er nøyaktige.

  • 8.2. En rapport utarbeidet av uavhengige revisorer som bekrefter at resultatprognosen eller -estimatet etter deres oppfatning er utarbeidet på riktig måte og ut fra de angitte opplysninger, og at regnskapsgrunnlaget for prognosen eller estimatet er i samsvar med utsteders regnskapsprinsipper.

  • 8.3. Resultatprognosen eller -estimatet skal utarbeides slik at de er sammenlignbare med den historiske finansielle informasjonen.

  • 9. Styre, ledelse og tilsyns­organer

  • 9.1. Navn, forretningsadresse og stilling hos utsteder for personer som nevnt nedenfor, med angivelse av deres viktigste aktiviteter utenfor utsteder dersom disse er av vesentlig betydning for utsteder:

    1. medlemmer av styre, ledelse eller tilsynsorganer,

    2. komplementarer i kommandittaksjeselskaper.

  • 9.2. Interessekonflikter i forbindelse med styre, ledelse eller tilsynsorganer

    En klar beskrivelse av mulige interessekonflikter mellom de forpliktelser personene nevnt i punkt 9.1 har overfor utsteder, og deres private interesser og/eller andre forpliktelser. Dersom slike konflikter ikke foreligger, skal det gis en bekreftelse på det.

  • 10. Større aksjeeiere

  • 10.1. I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det angis om utsteder direkte eller indirekte eies eller kontrolleres av andre, herunder av hvem og hvordan, samt hvilke tiltak som er iverksatt for å hindre misbruk av slik kontroll.

  • 10.2. En beskrivelse av alle avtaler som er kjent av utsteder og som på et senere tidspunkt kan føre til en endring av kontrollen over utsteder.

  • 11. Finansiell informasjon om utsteders eiendeler og forpliktelser, finansielle stilling og resultat

  • 11.1. Historisk finansiell informasjon

    Revidert historisk finansiell informasjon for de to siste regnskapsårene (eller for hele perioden utstederen har drevet sin virksomhet dersom den er kortere enn to år) sammen med den tilhørende revisjonsberetningen for hvert år. Slik finansiell informasjon skal utarbeides i samsvar med forordning (EF) nr. 1606/2002, eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder for utstedere fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide slik finansiell informasjon i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Dersom den finansielle informasjonen ikke tilsvarer disse standardene, skal opplysningene framlegges i form av omarbeidede regnskaper.

    Det siste årets reviderte historiske finansielle informasjon skal framlegges og utarbeides i en form som er i samsvar med den som vil bli brukt av utsteder ved offentliggjøring av neste årsregnskap når det gjelder regnskapsstandarder og –prinsipper og lovgivningen som gjelder for slike årsregnskaper.

    Dersom utsteder har drevet innenfor sitt nåværende virksomhetsområde i mindre enn ett år, skal den reviderte historiske finansielle informasjonen for den perioden utarbeides i samsvar med standardene for årsregnskaper i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002 eller, dersom forordningen ikke får anvendelse, i samsvar med medlemsstatens nasjonale regnskapsstandarder dersom utsteder er fra Fellesskapet. Utstedere fra tredjestater skal utarbeide den finansielle informasjonen i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder vedtatt etter framgangsmåten i artikkel 3 i forordning (EF) nr. 1606/2002 eller i henhold til en tredjestats nasjonale regnskapsstandarder som tilsvarer de internasjonale regnskapsstandardene. Den historiske finansielle informasjonen skal være revidert.

    Dersom den reviderte finansielle informasjonen er utarbeidet i samsvar med nasjonale regnskapsstandarder, skal den finansielle informasjonen som kreves under dette avsnitt, minst omfatte:

    1. balanse,

    2. resultatregnskap,

    3. kontantstrømoppstilling, bare ved opptak av verdipapirer til notering på et regulert marked,

    4. regnskapsprinsipper og noter.

    Den historiske årlige finansielle informasjonen skal være revidert, eller det skal gis en uavhengig vurdering av om den finansielle informasjonen for registreringsdokumentets formål gir et rettvisende bilde, i samsvar med gjeldende revisjonsstandarder i medlemsstaten eller en tilsvarende standard.

  • 11.2. Regnskaper

    Dersom utsteder utarbeider både ikke-konsoliderte og konsoliderte årsregnskaper, skal i det minste de konsoliderte årsregnskapene inntas i registreringsdokumentet.

  • 11.3. Revisjon av årlig historisk finansiell informasjon

  • 11.3.1. En erklæring om at den historiske finansielle informasjonen er revidert. Dersom revisor som har foretatt lovfestet revisjon har nektet å utarbeide en revisjonsberetning om den historiske finansielle informasjonen, eller dersom revisjonsberetningen inneholder forbehold eller presiseringer, skal nektelsen, forbeholdet eller presiseringene gjengis fullt ut med en forklaring.

  • 11.3.2. Angivelse av de andre opplysningene i registreringsdokumentet som er revidert av revisorene.

  • 11.3.3. Dersom finansielle opplysninger i registreringsdokumentet ikke er hentet fra utsteders reviderte regnskaper, skal kilden angis og det skal presiseres at opplysningene ikke er revidert.

  • 11.4. Alderen på den siste finansielle informasjonen

  • 11.4.1. Det siste reviderte årsregnskap skal ikke være eldre enn 18 måneder regnet fra datoen for registreringsdokumentet.

  • 11.5. Delårsinformasjon og annen finansiell informasjon

  • 11.5.1. Dersom utsteder har offentliggjort kvartalsvis eller halvårlig finansiell informasjon etter datoen for de siste reviderte regnskapene, skal denne informasjonen inngå i registreringsdokumentet. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal revisjonsberetningen eller rapporten fra den begrensede revisjonen også inntas. Dersom den kvartalsvise eller halvårlige finansielle informasjonen ikke har vært revidert eller underlagt begrenset revisjon, skal dette angis.

  • 11.5.2. Dersom registreringsdokumentet er datert mer enn ni måneder etter utløpet av det siste reviderte regnskapsåret, skal det inntas finansiell delårsinformasjon for minst de seks første månedene i regnskapsåret; delårsinformasjonen kan være urevidert (noe som eventuelt skal angis).

    Finansiell delårsinformasjon skal omfatte sammenlignbare regnskaper for samme periode i foregående regnskapsår; kravet om sammenlignbare balansetall kan som et unntak oppfylles ved framlegging av balansen fra siste årsregnskap.

  • 11.6. Rettergang og voldgift

    Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 11.7. Vesentlige endringer i utsteders finansielle stilling

    En beskrivelse av eventuelle vesentlige endringer i konsernets finansielle stilling som er oppstått siden utløpet av siste regnskapsperiode som det er offentliggjort enten revidert finansiell informasjon eller delårsinformasjon for, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 12. Vesentlige kontrakter

    Et kort sammendrag av alle vesentlige kontrakter som ikke inngår i utsteders normale løpende virksomhet, og som kan føre til at et konsernmedlem påtar seg forpliktelser eller erverver rettigheter som påvirker utsteders evne til å utføre sine plikter overfor innehaverne av de verdipapirer som utstedes.

  • 13. Opplysninger fra tredjemann, ekspertuttalelser og interesseerklæringer

  • 13.1. Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

  • 13.2. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 14. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at dokumentene angitt nedenfor (eller kopier av dem) kan kontrolleres i hele registreringsdokumentets gyldighetstid, når det er aktuelt:

    1. utsteders stiftelsesdokument og vedtekter,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, historisk finansiell informasjon, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet,

    3. historisk finansiell informasjon om utsteder, eller dersom det dreier seg om et konsern, historisk finansiell informasjon om både utsteder og utsteders datterselskaper for hvert av de to regnskapsårene forut for offentliggjøringen av registreringsdokumentet.

    Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

Vedlegg XII

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i verdipapirdokumentet for finansielle derivater (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i prospektet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for prospektet om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av prospektet om at opplysningene i den delen av prospektet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Risikofaktorer

    Et avsnitt kalt «risikofaktorer» der det klart redegjøres for vesentlige risikofaktorer for verdipapirene som omfattes av tilbudet og/eller opptas til notering, med henblikk på å vurdere markedsrisikoen i tilknytning til verdipapirene. Dette skal omfatte en advarsel om at investorer kan tape verdien av hele sin investering eller deler av denne, alt etter omstendighetene, og/eller dersom investorens ansvar ikke er begrenset til verdien av sin investering, en angivelse av dette faktum sammen med en beskrivelse av når slikt ansvar oppstår samt sannsynlig økonomisk virkning.

  • 3. Nøkkelopplysninger

  • 3.1. Fysiske og juridiske personers interesser i emisjonen/tilbudet

    En beskrivelse av eventuelle interesser, herunder interessekonflikter, som er av vesentlig betydning for emisjonen/tilbudet, med nærmere angivelse av de berørte personer og interessens karakter.

  • 3.2. Formål med tilbudet og anvendelse av provenyet dersom det ikke dreier seg om profitt og/eller beskyttelse mot visse risikoer

    Dersom formålet med tilbudet og anvendelsen av provenyet offentliggjøres, angis det samlede nettobeløpet for provenyet sammen med et anslag over alt samlede kostnadene ved emisjonen/tilbudet.

  • 4. Opplysninger om verdipapirer som tilbys/opptas til notering

  • 4.1. Opplysninger om verdipapirene

  • 4.1.1. En beskrivelse av type og klasse verdipapirer som tilbys og/eller opptas til notering, herunder ISIN (International Security Identification Number) eller andre tilsvarende sikkerhetsidentifikasjonskoder.

  • 4.1.2. En klar og fullstendig forklaring slik at investorene kan forstå hvordan verdien av deres investeringer påvirkes av verdien på de underliggende instrumentene, særlig under de omstendigheter der risikoen er mest åpenbar, med mindre verdipapirene har en pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro eller bare kan erverves for minst 50 000 euro per verdipapir.

  • 4.1.3. Gjeldende lovgivning for verdipapirene.

  • 4.1.4. Angivelse av om verdipapirene er registrerte verdipapirer eller ihendehaververdipapirer og om verdipapirene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 4.1.5. Valuta brukt i emisjonen.

  • 4.1.6. Prioritering av verdipapirene som tilbys og/eller opptas til notering, herunder sammendrag av eventuelle klausuler som har som formål å bestemme prioriteten av verdipapirene eller underordne disse utsteders eventuelle nåværende eller framtidige forpliktelser.

  • 4.1.7. En beskrivelse av hvilke rettigheter som er knyttet til verdipapirene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene.

  • 4.1.8. Ved nyemisjoner skal de vedtak, tillatelser og godkjenninger som ligger til grunn for verdipapiremisjonen angis.

  • 4.1.9. Verdipapirenes emisjonsdato.

  • 4.1.10. Opplysninger om eventuelle begrensninger i verdipapirenes frie omsettelighet.

  • 4.1.11.

    • De omsettelige verdipapirenes forfallsdato eller innløsningsdato.

    • Innfrielsesdato eller siste referansedato.

  • 4.1.12. En beskrivelse av oppgjørsmetoden for de finansielle derivatene.

  • 4.1.13. En beskrivelse av hvordan eventuell avkastning fra finansielle derivater utbetales, utbetalings- eller leveringsdato og beregningsmetode.

  • 4.1.14. Når det gjelder staten der utsteder har sitt forretningskontor, og den eller de stater der tilbudet framsettes eller der det søkes om opptak til notering:

    1. opplysninger om eventuell kildeskatt på inntektene fra verdipapiret,

    2. angivelse av om utsteder tar ansvar for å holde tilbake kildeskatten.

  • 4.2. Opplysninger om grunnlaget

  • 4.2.1. Innløsningskurs eller endelig referansekurs for underliggende verdipapirer.

  • 4.2.2. En erklæring som angir typen av underliggende verdipapirer, med nærmere opplysninger om hvor det er mulig å få opplysninger om underliggende verdipapirer:

    • angivelse av hvor det er mulig å få opplysninger om historisk og framtidig kursutvikling og kurssvingninger for underliggende verdipapirer,

    • dersom grunnlaget er et verdipapir,

      • utsteders navn,

      • ISIN (International Security Identification Number) eller andre slike sikkerhetsidentifikasjonskoder,

    • dersom grunnlaget er en indeks,

      • indeksens navn og beskrivelse av indeksen dersom den er sammensatt av utsteder. Dersom indeksen ikke er sammensatt av utsteder, hvor det er mulig å få opplysninger om den,

    • dersom grunnlaget er en rentesats,

      • beskrivelse av rentesatsen,

    • annet:

      • Dersom grunnlaget ikke inngår i ovennevnte kategorier, skal verdipapirdokumentet inneholde tilsvarende opplysninger.

    • dersom grunnlaget er en kurv med forskjellige underliggende instrumenter,

      • opplysninger om den relevante vekting av hvert underliggende instrument.

  • 4.2.3. En beskrivelse av eventuelle markedsforstyrrelser eller oppgjørsforstyrrelser som påvirker det underliggende instrumentet.

  • 4.2.4. Justeringsregler for å ta hensyn til hendelser som påvirker det underliggende instrumentet.

  • 5. Vilkår og betingelser for tilbudet

  • 5.1. Vilkår, tilbudsstatistikk, forventet tidsplan og framgangsmåte for tegning

  • 5.1.1. Vilkår for tilbudet.

  • 5.1.2. Samlet verdi av emisjonen/tilbudet; dersom beløpet ikke er fastsatt, en angivelse av hvordan og på hvilket tidspunkt det endelige beløpet for tilbudet skal offentliggjøres.

  • 5.1.3. Tegningsperioden, med eventuelle endringer, med en beskrivelse av framgangsmåten for tegning.

  • 5.1.4. Nærmere opplysninger om høyeste og/eller laveste tegningsbeløp (uttrykt i antall verdipapirer eller samlet investeringsbeløp).

  • 5.1.5. Framgangsmåte og frist for betaling og levering av verdipapirene.

  • 5.1.6. Fullstendig beskrivelse av framgangsmåten og datoen for offentliggjøring av resultatet av tilbudet.

  • 5.2. Plan for spredning og tildeling

  • 5.2.1. Kategorier av investorer som mottar tilbudet om verdipapirene. Dersom tilbudet framsettes samtidig på markedene i to eller flere stater, og dersom en transje er forbeholdt eller vil bli forbeholdt enkelte av disse markedene, skal de aktuelle transjene angis.

  • 5.2.2. Framgangsmåten for å underrette tegnerne om beløpet som er tildelt, og opplysning om hvorvidt handelen kan innledes før underretning er gitt.

  • 5.3. Kursfastsettelse

  • 5.3.1. Angivelse av den forventede kursen verdipapirene vil bli tilbudt til, eller framgangsmåten for fastsettelse av kursen og for offentliggjøring av den. Angivelse av størrelsen på alle utgifter og avgifter som spesifikt ilegges tegner eller kjøper.

  • 5.4. Plassering og fulltegningsgaranti

  • 5.4.1. Navn og adresse til den eller de som tilrettelegger tilbudet og de enkelte deler av det, samt i den grad utsteder eller tilbyder har kjennskap til dette, til den eller de som plasserer verdipapirene i de enkelte stater der tilbudet finner sted.

  • 5.4.2. Navn og adresse til eventuelle betalingsagenter og depositarer i den enkelte stat.

  • 5.4.3. Navn og adresse til foretak som har inngått fulltegningsgarantiavtale, og navn og adresse til foretak som skal plassere emisjonen uten fulltegningsgaranti eller på grunnlag av en avtale om «best mulig» plassering. Dersom fulltegningsgarantien ikke omfatter hele emisjonen, angis hvilken andel som ikke er omfattet.

  • 5.4.4. Angivelse av når fulltegningsgarantiavtalen er eller vil bli inngått.

  • 5.4.5. Navn og adresse til beregningsagenten.

  • 6. Avtaler om opptak til notering og handel

  • 6.1. Angivelse av om verdipapirene som tilbys er eller vil bli omfattet av en søknad om opptak til notering på et regulert marked eller på andre tilsvarende markeder, med angivelse av de aktuelle markedene. Disse opplysningene skal angis uten at det gis inntrykk av at opptaket til notering nødvendigvis vil bli godkjent. De nærmeste datoene for opptak til notering av verdipapirene skal angis dersom de er kjent.

  • 6.2. Opplysning om alle regulerte markeder eller tilsvarende markeder der verdipapirer av samme klasse som verdipapirene som skal tilbys eller opptas til notering, allerede er notert, i den grad utsteder har kjennskap til dette.

  • 6.3. Navn og adresse til foretak som har forpliktet seg til å fungere som mellommenn i annenhåndsomsetning, som skaper likviditet gjennom å stille kjøps- og salgskurser, og en beskrivelse av hovedvilkårene i deres forpliktelse.

  • 7. Tilleggsopplysninger

  • 7.1. Dersom det i verdipapirdokumentet er angitt rådgivere i forbindelse med et tilbud, skal det opplyses om hvilken funksjon disse har hatt.

  • 7.2. Angivelse av øvrige opplysninger i verdipapirdokumentet som er revidert eller gjennomgått av revisor som foretar lovfestet revisjon, og der revisorene har utarbeidet en beretning. Gjengivelse av beretningen eller et sammendrag av den dersom vedkommende myndigheter tillater det.

  • 7.3. Dersom det i verdipapirdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av verdipapirdokumentet.

  • 7.4. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 7.5. I prospektet skal det angis om utstederen har til hensikt å gi opplysninger etter emisjonen. Dersom utsteder har angitt at han har til hensikt å offentliggjøre slike opplysninger, skal det angis i prospektet hvilke opplysninger som vil bli gitt og hvor slike opplysninger kan fås tak i.

Vedlegg XIII

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i verdipapirdokumentet for obligasjoner med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i prospektet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de ansvarlige for prospektet om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av prospektet om at opplysningene i den delen av prospektet de er ansvarlig for så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, at det ikke forekommer utelatelser fra prospektet som er av en slik art at det kan endre betydningsinnholdet, og at de ansvarlige har truffet alle rimelige tiltak for å sikre dette.

  • 2. Risikofaktorer

    Et avsnitt kalt «risikofaktorer» der det klart redegjøres for vesentlige risikofaktorer for verdipapirene som omfattes av tilbudet og/eller opptas til notering, med henblikk på å vurdere markedsrisikoen i tilknytning til verdipapirene.

  • 3. Nøkkelopplysninger

    Fysiske og juridiske personers interesser i emisjonen/tilbudet

    En beskrivelse av eventuelle interesser, herunder interessekonflikter, som er av vesentlig betydning for emisjonen/tilbudet, med nærmere angivelse av de berørte personer og interessens karakter.

  • 4. Opplysninger om verdipapirer som opptas til notering

  • 4.1. Samlet verdi av verdipapirene som opptas til notering.

  • 4.2. En beskrivelse av type og klasse verdipapirer som tilbys og/eller opptas til notering, herunder ISIN (International Security Identification Number) eller andre tilsvarende sikkerhetsidentifikasjonskoder.

  • 4.3. Gjeldende lovgivning for verdipapirene.

  • 4.4. Angivelse av om verdipapirene er registrerte verdipapirer eller ihendehaververdipapirer og om verdipapirene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 4.5. Valuta brukt i emisjonen.

  • 4.6. Prioritering av verdipapirene som tilbys og/eller opptas til notering, herunder sammendrag av eventuelle klausuler som har som formål å bestemme prioriteten av verdipapirene eller underordne disse utsteders eventuelle nåværende eller framtidige gjeld.

  • 4.7. En beskrivelse av hvilke rettigheter som er knyttet til verdipapirene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene.

  • 4.8. Nominell rente og bestemmelser om rentebetalinger

    • datoen når renten begynner å løpe og renteterminene,

    • foreldelsesfrist for rentekrav og krav om tilbakebetaling av hovedstol.

    Dersom renten ikke er fast, en beskrivelse av det underliggende instrument denne er basert på og hvilken metode som skal anvendes for å forbinde disse:

    • angivelse av eventuelle forstyrrelser i markedet eller ved oppgjør som påvirker det underliggende instrumentet,

    • justeringsregler for å ta hensyn til hendelser som påvirker det underliggende instrumentet,

    • navn på beregningsagenten.

  • 4.9. Forfallsdato og regler om nedbetaling av lånet, herunder tilbakebetalingsmåter. Dersom det er planer om førtidig nedbetaling på utsteders eller verdipapirinnehavers initiativ, skal det gjøres rede for nedbetalingsfrister og –vilkår.

  • 4.10. Angivelse av effektiv rente.

  • 4.11. Angivelse av hvordan obligasjonseiere er representert, herunder angivelse av organisasjonen som representerer investorene og bestemmelser om slik representasjon. Angivelse av hvor investorene kan få tilgang til kontrakter knyttet til slike former for representasjon.

  • 4.12. En erklæring med angivelse av vedtak, tillatelser og godkjenninger som ligger til grunn for utferdigelsen og/eller emisjonen av verdipapirene.

  • 4.13. Verdipapirenes emisjonsdato.

  • 4.14. Opplysninger om eventuelle begrensninger i verdipapirenes frie omsettelighet.

  • 5. Avtaler om opptak til notering og handel

  • 5.1. Angivelse av markedet der verdipapirene vil bli omsatt og som prospektet er offentliggjort for. Dersom disse er kjent, en angivelse av de tidligste datoene for verdipapirenes opptak til notering.

  • 5.2. Navn og adresse til eventuelle betalingsagenter og depositarer i den enkelte stat.

  • 6. Kostnader ved opptak til notering

    Anslag over de samlede kostnader i forbindelse med opptaket til notering.

  • 7. Tilleggsopplysninger

  • 7.1. Dersom det i verdipapirdokumentet er angitt rådgivere, skal det opplyses om hvilken funksjon disse har hatt.

  • 7.2. Angivelse av øvrige opplysninger i verdipapirdokumentet som er revidert eller gjennomgått av revisor som foretar lovfestet revisjon, og der revisorene har utarbeidet en beretning. Gjengivelse av beretningen eller et sammendrag av den dersom vedkommende myndigheter tillater det.

  • 7.3. Dersom det i verdipapirdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av verdipapirdokumentet.

  • 7.4. Dersom opplysningene har tredjemann som kilde, framlegges en bekreftelse på at opplysningene er korrekt gjengitt og at etter det utsteder kjenner til og kan kontrollere ut fra offentliggjorte opplysninger fra tredjemann, er ingen fakta utelatt som kan medføre at de gjengitte opplysningene er unøyaktige eller villedende. I tillegg skal utsteder angi kilden(e) til opplysningene.

  • 7.5. Kredittvurderinger som utsteder eller utsteders obligasjoner har fått, dersom utsteder har bestilt vurderingen eller samarbeidet i vurderingsprosessen.

Vedlegg XIV

Tilleggsmodul for underliggende aksjer for visse egenkapitalinstrumenter

  • 1. Angivelse av den underliggende aksjen.

  • 1.1. Angivelse av aksjetype og -klasse.

  • 1.2. Gjeldende lovgivning for aksjene.

  • 1.3. Angivelse av om verdipapirene er registrerte verdipapirer eller ihendehaververdipapirer og om verdipapirene er fysiske eller elektroniske. I det siste tilfellet angis navn og adresse til foretaket som har ansvar for å føre registeret.

  • 1.4. Valuta brukt i emisjonen.

  • 1.5. En beskrivelse av hvilke rettigheter som er knyttet til verdipapirene, herunder eventuelle begrensninger i slike rettigheter, og framgangsmåten for utøvelse av disse rettighetene.

    • rett til utbytte:

      • fastsatt dato da retten til utbytte oppstår,

      • tidsfrist for når retten til utbytte bortfaller og angivelse av hvem utbyttet tilfaller etter slikt bortfall,

      • utbytterestriksjoner og -prosedyrer for aksjeeiere som er bosatt i annen stat,

      • utbyttets størrelse eller beregningsmetode, periodisitet og kumulativ eller ikke-kumulativ betalingsmåte,

    • stemmerett,

      • fortrinnsrett til tegning av verdipapirer av samme klasse,

      • rett til deling av utsteders overskudd,

      • rett til deling av eventuelt overskudd i forbindelse med avvikling,

      • innløsningsbestemmelser,

      • konverteringsbestemmelser.

  • 1.6. Ved nyemisjoner skal de vedtak, tillatelser og godkjenninger som ligger til grunn for verdipapiremisjonen angis sammen med emisjonsdatoen.

  • 1.7. Angivelse av hvor og når aksjene vil bli eller er blitt opptatt til notering.

  • 1.8. Opplysninger om eventuelle begrensninger i aksjenes frie omsettelighet.

  • 1.9. Opplysninger om eventuelle regler om pliktige overtakelsestilbud og/eller tvangsinnløsning og tvangsutløsning knyttet til aksjene.

  • 1.10. Opplysninger om offentlige overtakelsestilbud som gjelder utsteders aksjer, som er framsatt av tredjemann i løpet av siste og inneværende regnskapsår. Prisen eller bytteforholdet i slike tilbud samt resultatet skal opplyses.

  • 1.11. Konsekvenser for utsteder av de underliggende aksjene ved utøvelsen av retten og den potensielle utvanning for aksjeeierne.

  • 2. Dersom utsteder av de underliggende verdipapirene er et foretak i det samme konsernet, skal opplysningene om utsteder være de samme som i malen for aksjeregistreringsdokumentet.

Vedlegg XV

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av foretak for kollektiv investering av lukket type (mal)

I tillegg til opplysningene som kreves i denne malen, skal foretaket for kollektiv investering framlegge følgende opplysninger som kreves i punkt 1, 2, 3, 4, 5.1, 7, 9.1, 9.2.1, 9.2.3, 10.4, 13, 14, 15, 16, 17.2, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 og 25 i vedlegg I (minstekrav til opplysningene som skal inngå i malen for aksjeregistreringsdokumentet).

  • 1. Investeringsmål og -politikk

  • 1.1. En detaljert beskrivelse av investeringsmål og -politikk som foretaket for kollektiv investering vil følge, og en beskrivelse av hvordan investeringsmål og -politikk kan endres, herunder eventuelle omstendigheter der en slik endring krever godkjenning av investorene. En beskrivelse av eventuelle teknikker og instrumenter som kan brukes ved ledelse av foretaket for kollektiv investering.

  • 1.2. Låne- og/eller gjeldsbegrensninger for foretaket for kollektiv investering. Dersom det ikke anvendes slike grenser, gis en erklæring om dette.

  • 1.3. Opplysning om den lovgivning som får anvendelse på foretaket for kollektiv investering, sammen med navnet til eventuelle reguleringsmyndigheter i stiftelsesstaten.

  • 1.4. Profilen til en typisk investor som foretaket for kollektiv investering henvender seg til.

  • 2. Investeringsbegrensninger

  • 2.1. En erklæring om eventuelle investeringsbegrensninger som gjelder for foretaket for kollektiv investering, med angivelse av hvordan verdipapirinnehavere blir underrettet om hvilke tiltak investeringsforvalterne vil treffe ved en eventuell overtredelse.

  • 2.2. Dersom mer enn 20 % av brutto eiendeler tilhørende foretaket for kollektiv investering (unntatt når punkt 2.3 eller 2.5 får anvendelse) kan:

    1. investeres direkte eller indirekte i eller lånes ut til en enkelt underliggende utsteder (herunder den underliggende utsteders datterselskaper eller tilknyttede foretak),

      eller

    2. investeres i ett eller flere foretak for kollektiv investering, som kan investere mer enn 20 % av sine brutto eiendeler i andre foretak for kollektiv investering (av åpen eller lukket type),

      eller

    3. påvirkes av en motparts kredittverdighet eller solvens (herunder datterselskaper eller tilknyttede foretak),

    skal følgende opplysninger angis:

    1. opplysninger om hver underliggende utsteder/hvert enkelt foretak for kollektiv investering/hver enkelt motpart, som om denne/dette var en utsteder etter minstekravene til opplysningene som skal inngå i malen for aksjeregistreringsdokumentet (ved bokstav a)) eller minstekravene til opplysningene som skal inngå i malen for aksjeregistreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av foretak for kollektiv investering av lukket type (ved bokstav b)) eller minstekravene til opplysningene som skal inngå i malen for registreringsdokumentet for obligasjoner og finansielle derivater med pålydende verdi per enhet på minst 50 000 euro (ved bokstav c)),

      eller

    2. dersom verdipapirene som utstedes av underliggende utsteder/foretaket for kollektiv investering/motparten, allerede er notert på et regulert marked eller tilsvarende marked, eller dersom obligasjonene er garantert av et foretak som er notert på et regulert marked eller tilsvarende marked, angis navn, adresse, stiftelsesstat, virksomhetens art og navnet på markedet der verdipapirene er notert.

    Dette kravet får ikke anvendelse dersom grensen på 20 % overskrides som følge av oppskrivninger eller nedskrivninger, valutakursendringer eller fordi det gis retter, bonuser, kapitalgoder eller andre tiltak som påvirker alle innehavere av denne investeringen, forutsatt at investeringsforvalteren tar hensyn til grensen ved vurdering av endringer i investeringsporteføljen.

  • 2.3. Dersom et foretak for kollektiv investering kan investere mer enn 20 % av sine brutto eiendeler i andre foretak for kollektiv investering (av åpen eller lukket type), gis en beskrivelse av om og hvordan risikoen spres ved slike investeringer. I tillegg får punkt 2.2 samlet anvendelse på de underliggende investeringer, som om disse investeringene var foretatt direkte.

  • 2.4. Dersom det stilles sikkerhet for å dekke den del av risikoen i forbindelse med en motpart som overstiger 20 % av brutto eiendeler tilhørende foretaket for kollektiv investering, skal det under henvisning til punkt 2.2 bokstav c) gis nærmere opplysninger om slik sikkerhetsstillelse.

  • 2.5. Dersom et foretak for kollektiv investering kan investere mer enn 40 % av sine brutto eiendeler i et annet foretak for kollektiv investering, skal en av følgende opplysninger gis:

    1. opplysninger om hvert underliggende foretak for kollektiv investering, som om det var en utsteder etter minstekravene til opplysningene som skal inngå i malen for registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av foretak for kollektiv investering av lukket type,

    2. dersom verdipapirer som utstedes av et underliggende foretak for kollektiv investering allerede er notert på et regulert marked eller tilsvarende marked, eller dersom obligasjonene er garantert av et foretak som er notert på et regulert marked eller tilsvarende marked, angis navn, adresse, stiftelsesstat, virksomhetens art og navnet på markedet der verdipapirene er notert.

  • 2.6. Fysiske råvarer

    Dersom et foretak for kollektiv investering investerer direkte i fysiske råvarer, angis dette med opplysning om den prosentandel som investeres slik.

  • 2.7. Foretak for kollektiv investering i eiendom

    Dersom et foretak for kollektiv investering er et foretak for kollektiv investering i eiendom, angis dette med opplysning om den prosentandel av porteføljen som vil bli investert i eiendom, og det gis en beskrivelse av eiendommen(e) og eventuelle vesentlige kostnader ved anskaffelsen og besittelsen av eiendommen(e). I tillegg skal det inngå en vurderingsrapport for eiendommen(e).

    Opplysningene som kreves i henhold til punkt 4.1, gjelder:

    1. vurderingsenheten,

    2. en eventuell annen enhet med ansvar for forvaltning av eiendommen.

  • 2.8. Finansielle derivater/pengemarkedsinstrumenter/valuta

    Dersom et foretak for kollektiv investering investerer i finansielle derivater, pengemarkedsinstrumenter eller valuta med et annet formål enn effektiv porteføljeforvaltning (dvs. utelukkende for å minske, overføre eller fjerne investeringsrisikoene i de underliggende investeringene til foretaket for kollektiv investering, herunder eventuelle teknikker eller instrumenter som brukes til å beskytte mot valuta- og kredittrisikoer), gis en erklæring om hvorvidt slike investeringer brukes for sikrings- eller investeringsformål, samt en beskrivelse av om og hvordan risikoen spres ved slike investeringer.

  • 2.9. Punkt 2.2 får ikke anvendelse på investeringer i verdipapirer som utstedes eller garanteres av en regjering, et offentlig organ eller annet organ for en medlemsstat, dennes regionale eller lokale myndigheter eller en medlemsstat i OECD.

  • 2.10. Punkt 2.2 bokstav a) får ikke anvendelse på et foretak for kollektiv investering hvis formål er å følge, uten vesentlige avvik, en bredt basert og anerkjent offentliggjort indeks. Det skal gis en beskrivelse av indeksens sammensetning.

  • 3. Søkers tjenesteyter

  • 3.1. Det faktiske eller beregnede høyeste beløp for alle vesentlige gebyrer som foretaket for kollektiv investering direkte eller indirekte skal betale for eventuelle tjenester i henhold til avtaler som er inngått ved eller før datoen for registreringsdokumentet, med en beskrivelse av hvordan gebyrene beregnes.

  • 3.2. En beskrivelse av eventuelle gebyrer som foretaket for kollektiv investering direkte eller indirekte skal betale, som ikke kan angis under punkt 3.1, og som kan være vesentlige.

  • 3.3. Dersom yteren av tjenester til foretaket for kollektiv investering har mottatt vederlag fra tredjemann (unntatt foretaket for kollektiv investering) for å yte tjenester til foretaket for kollektiv investering, og vederlaget ikke kan overføres til foretaket for kollektiv investering, skal det gis en erklæring om dette, eventuelt med angivelse av navnet på tredjemann og en beskrivelse av vederlagets art.

  • 3.4. Navnet på tjenesteyteren som er ansvarlig for å fastslå og beregne nettoverdien av foretaket for kollektiv investering.

  • 3.5. En beskrivelse av eventuelle potensielle vesentlige interessekonflikter som yterne av tjenester til foretaket for kollektiv investering kan ha mellom sine forpliktelser overfor foretaket for kollektiv investering, tredjemanns forpliktelser overfor dem og deres øvrige interesser. En beskrivelse av eventuelle ordninger som er etablert for å håndtere slike mulige interessekonflikter.

  • 4. Investeringsforvaltere/rådgivere

  • 4.1. Når det gjelder eventuelle investeringsforvaltere, skal opplysningene som kreves i vedlegg I punkt 5.1.1–5.1.4 og i punkt 5.1.5, dersom opplysningene er vesentlige, gis sammen med opplysninger om den lovgivning som får anvendelse på vedkommende, samt vedkommendes erfaring.

  • 4.2. Når det gjelder en enhet som yter investeringsrådgivning med hensyn til eiendelene til foretaket for kollektiv investering, angis foretakets navn og en kort beskrivelse av det.

  • 5. Oppbevaring

  • 5.1. En fullstendig beskrivelse av hvordan eiendelene til foretaket for kollektiv investering oppbevares, og av hvem, samt av eventuelle forvaltningsmessige forhold og liknende mellom foretaket for kollektiv investering og tredjemann i forbindelse med oppbevaringen:

    Dersom det utpekes en ansvarlig for oppbevaringen eller en annen forvalter:

    1. skal opplysningene som kreves i vedlegg I punkt 5.1.1–5.1.4 og i punkt 5.1.5 gis, dersom opplysningene er vesentlige,

    2. angivelse av denne parts forpliktelser i forbindelse med oppbevaringen eller en liknende ordning,

    3. eventuelle delegerte oppbevaringsordninger,

    4. opplysninger om den lovgivning som får anvendelse på slike parter og representanter.

  • 5.2. Dersom eiendelene til foretaket for kollektiv investering oppbevares av andre enheter enn dem som er nevnt i punkt 5.1, skal det gis en beskrivelse av hvordan eiendelene oppbevares samt en beskrivelse av eventuelle tilleggsrisikoer.

  • 6. Vurdering

  • 6.1. En beskrivelse av hyppighet, vurderingsprinsippene og metoden som brukes til å bestemme nettoverdien av foretaket for kollektiv investering, der det skjelnes mellom investeringskategoriene, sammen med en erklæring om hvordan investorene vil bli underrettet om denne nettoverdien.

  • 6.2. Nærmere opplysninger om alle situasjoner som gjør at vurderingene kan bli utsatt, med en erklæring om hvordan investorene vil bli underrettet om dette.

  • 7. Kryssforpliktelser

  • 7.1. For paraplyforetak for kollektiv investering skal det gis en erklæring om eventuelle kryssforpliktelser som kan forekomme mellom klasser eller investeringer i andre foretak for kollektiv investering samt eventuelle tiltak for å begrense slike forpliktelser.

  • 8. Finansiell informasjon

  • 8.1. Dersom foretaket for kollektiv investering ikke har startet sin virksomhet etter stiftelsesdatoen eller etableringsdatoen, og det ikke er utarbeidet regnskaper ved datoen for registreringsdokumentet, skal dette angis.

    Dersom et foretak for kollektiv investering har startet sin virksomhet, får bestemmelsene i vedlegg I punkt 20 om minstekrav til opplysningene som skal inngå i aksjeregistreringsdokumentet, anvendelse.

  • 8.2. En omfattende og meningsfull analyse av porteføljen til foretaket for kollektiv investering (med klar angivelse av dette dersom den ikke er revidert).

  • 8.3. Angivelse av hvert verdipapirs siste nettoverdi skal inngå i malen for verdipapirdokumentet (og med klar angivelse av dette dersom den ikke er revidert).

Vedlegg XVI

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av medlemsstater, tredjestater og deres regionale og lokale myndigheter (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de som er ansvarlige for registreringsdokumentet, som har truffet alle rimelige tiltak med henblikk på dette, om at opplysningene i registreringsdokumentet etter det de kjenner til er i samsvar med kjensgjerningene, og at ikke noe er utelatt fra registreringsdokumentet som kan ha betydning for dets innhold. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet, som har truffet alle rimelige tiltak med henblikk på dette, om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for etter det de kjenner til er i samsvar med kjensgjerningene, og at ikke noe er utelatt fra registreringsdokumentet som kan ha betydning for dets innhold.

  • 2. Risikofaktorer

    I et avsnitt kalt «risikofaktorer» skal det gis en klar angivelse av risikofaktorer som kan påvirke utsteders evne til å utføre sine plikter i forbindelse med verdipapirene overfor investorer.

  • 3. Opplysninger om utsteder

  • 3.1. Utsteders juridiske navn og en kort beskrivelse av utsteders stilling i den offentlige forvaltningen.

  • 3.2. Utsteders forretningskontor eller geografiske plassering og juridiske form, og utsteders kontaktadresse og telefonnummer.

  • 3.3. Eventuelle hendelser som nylig er inntruffet og som er relevante ved vurderingen av utsteders solvens.

  • 3.4. En beskrivelse av utsteders økonomi, herunder:

    1. økonomisk struktur, med nærmere opplysninger om de viktigste økonomiske sektorene,

    2. bruttonasjonalprodukt for de to siste budsjettårene, fordelt på utsteders økonomiske sektorer.

  • 3.5. En generell beskrivelse av utsteders politiske system og regjering, herunder nærmere opplysninger om utsteders styrende organer.

  • 4. Offentlige finanser og handel

    Følgende opplysninger for de to budsjettårene regnet fra datoen for registreringsdokumentet:

    1. skatte– og budsjettsystem,

    2. brutto statsgjeld, herunder en oversikt over gjelden, forfallsstruktur for utestående gjeld (særlig angis gjeld med en resterende løpetid på under et år), tilbakebetaling av gjeld, andeler av gjelden som er utstedt i nasjonal valuta og den del som er utstedt i utenlandsk valuta,

    3. utenrikshandel og betalingsbalanse,

    4. valutareserver, herunder potensielle heftelser knyttet til slike reserver i forbindelse med terminkontrakter eller derivater,

    5. finansiell stilling og ressurser, herunder likvider i nasjonal valuta,

    6. inntekter og kostnader.

    En beskrivelse av revisjonsmetoder eller uavhengig revisjon av utsteders regnskaper.

  • 5. Vesentlige endringer

  • 5.1. Nærmere opplysninger om eventuelle vesentlige endringer i de opplysningene som skal gis i punkt 4 og som er oppstått siden utløpet av siste regnskapsperiode, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 6. Rettergang og voldgift

  • 6.1. Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 6.2. Opplysninger om utsteders eventuelle immunitet mot rettergang.

  • 7. Ekspertuttalelser og interesse- erklæringer

    Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

    I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det opplyses om eventuelle interesser en slik ekspert måtte ha, som kan ha betydning for ekspertens uavhengighet ved utarbeiding av rapporten.

  • 8. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at følgende dokumenter (eller kopier av dem) er tilgjengelige for eventuelt innsyn:

    1. utsteders regnskaper og revisjonsberetninger for de to siste budsjettårene og budsjettet for inneværende budsjettår,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, vurderinger og ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet.

    Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

Vedlegg XVII

Minstekrav til opplysningene som skal inngå i registreringsdokumentet for verdipapirer utstedt av internasjonale offentlige organer og for obligasjoner som dekkes av en garanti fra en medlemsstat i OECD (mal)

  • 1. Ansvarlige

  • 1.1. Navnet på de ansvarlige for de opplysninger som gis i registreringsdokumentet; dersom noen er ansvarlig bare for visse deler av det, skal de aktuelle delene angis. For fysiske personer, herunder medlemmer av utsteders styre, ledelse eller tilsynsorganer, skal navn og stillingsbetegnelse angis; for juridiske personer skal navn og forretningskontor angis.

  • 1.2. En erklæring fra de som er ansvarlige for registreringsdokumentet, som har truffet alle rimelige tiltak med henblikk på dette, om at opplysningene i registreringsdokumentet etter det de kjenner til er i samsvar med kjensgjerningene, og at ikke noe er utelatt fra registreringsdokumentet som kan ha betydning for dets innhold. Eventuelt en erklæring fra de som er ansvarlige for visse deler av registreringsdokumentet, som har truffet alle rimelige tiltak med henblikk på dette, om at opplysningene i den delen av registreringsdokumentet de er ansvarlig for etter det de kjenner til er i samsvar med kjensgjerningene, og at ikke noe er utelatt fra registreringsdokumentet som kan ha betydning for dets innhold.

  • 2. Risikofaktorer

    I et avsnitt kalt «risikofaktorer» skal det gis en klar angivelse av risikofaktorer som kan påvirke utsteders evne til å utføre sine plikter i forbindelse med verdipapirene overfor investorer.

  • 3. Opplysninger om utsteder

  • 3.1. Utsteders juridiske navn og en kort beskrivelse av utsteders juridiske stilling.

  • 3.2. Plasseringen av utsteders hovedkontor, utsteders juridiske form og kontaktadresse og telefonnummer.

  • 3.3. Nærmere opplysninger om utsteders styrende organ og en beskrivelse av eventuelle ledelsesavtaler.

  • 3.4. En kort beskrivelse av utsteders formål og funksjoner.

  • 3.5. Inntektskilder, garantier og andre forpliktelser som utsteders medlemmer har overfor utstederen.

  • 3.6. Eventuelle hendelser som nylig er inntruffet og som er relevante ved vurderingen av utsteders solvens.

  • 3.7. En liste over utsteders medlemmer.

  • 4. Finansiell informasjon

  • 4.1. De to siste offentliggjorte reviderte årsregnskapene, som er utarbeidet i henhold til de regnskaps- og revisjonsprinsipper som følges av utsteder, og en kort beskrivelse av disse regnskaps- og revisjonsprinsippene.

    Nærmere opplysninger om eventuelle vesentlige endringer av utsteders finansielle stilling siden slutten av det siste offentliggjorte årsregnskapet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 5. Rettergang og voldgift

  • 5.1. Opplysninger om eventuelle forvaltningssaker, retterganger eller voldgiftssaker de siste 12 måneder (herunder alle saker som er anlagt eller varslet og som utsteder har kjennskap til), som kan få eller som i den senere tid har hatt vesentlig innvirkning på utstederens og/eller konsernets finansielle stilling eller lønnsomhet, eller eventuelt en egnet negativ erklæring.

  • 5.2. Opplysninger om utsteders eventuelle immunitet mot rettergang i henhold til utsteders stiftelsesdokument.

  • 6. Ekspertuttalelser og interesseerklæringer

    Dersom det i registreringsdokumentet inngår en ekspertuttalelse eller -rapport, skal personens navn, forretningsadresse, kvalifikasjoner og eventuelle vesentlige interesser i utsteder angis. Dersom uttalelsen eller rapporten er utarbeidet på anmodning fra utsteder, skal dette angis, samt dens form og sammenhengen den inngår i, med samtykke fra personen som har godkjent innholdet i den aktuelle delen av registreringsdokumentet.

    I den grad utsteder har kjennskap til dette, skal det opplyses om eventuelle interessekonflikter en slik ekspert måtte ha, som kan ha betydning for ekspertens uavhengighet ved utarbeiding av rapporten.

  • 7. Dokumenter som er tilgjengelige for offentligheten

    En erklæring om at følgende dokumenter (eller kopier av dem) er tilgjengelige for eventuelt innsyn:

    1. utsteders årsregnskaper og revisjonsberetninger for hvert av de to siste regnskapsårene, som er utarbeidet i henhold til de regnskaps- og revisjonsprinsipper som følges av utsteder,

    2. alle rapporter, brev og andre dokumenter, vurderinger og eventuelle ekspertuttalelser som er utarbeidet på anmodning fra utsteder, som helt eller delvis inngår i registreringsdokumentet, eller som det vises til i registreringsdokumentet,

    3. utsteders stiftelsesdokument.

    Angivelse av hvor ovennevnte dokumenter er tilgjengelige for innsyn, enten fysisk eller elektronisk.

Vedlegg XVIII

Tabell over kombinasjoner

  REGISTRERINGSDOKUMENT  
MALERMODUL
TYPER AV VERDIPAPIRERAksjerObligasjoner og finansielle derivater (<50 000 euro)Obligasjoner og finansielle derivater (> eller = 50 000 euro)Verdipapirer med sikkerhet i eiendelerBankobliga­sjoner og bankers finansielle derivaterProforma­informasjon
Aksjer, (preferanseaksjer, inn­løselige, med fortrinnsrett til aksjetegning osv.)
Obligasjoner (alminnelige obligasjoner, inntektsobligasjoner, strukturobligasjoner, osv.) med pålydende verdi på under 50 000 euroellereller
Obligasjoner (alminnelige obligasjoner, inntektsobligasjoner, strukturobligasjoner, osv.) med pålydende verdi på minst 50 000 euroellereller
Obligasjoner med garanti fra tredjemannellerellereller
Finansielle derivater med garanti fra tredjemannellerellereller
Verdipapirer med sikkerhet i eiendeler
Obligasjoner som kan konverteres til tredjemanns/utsteders aksjer eller konsernaksjer, som er notert på et regulert markedellerellereller
Obligasjoner som kan konverteres til utsteders aksjer, som ikke er notert på et regulert marked
Obligasjoner som kan konverteres til konsernaksjer, som ikke er notert på et regulert markedellerellereller
Obligasjoner med tegningsretter til utsteders aksjer som ikke er notert på et regulert marked
Aksjer med tegningsretter til utsteders aksjer som ikke er notert på et regulert marked
Finansielle derivater med rett til å tegne eller kjøpe utsteders aksjer, som ikke er notert på et regulert marked
Finansielle derivater med rett til å kjøpe konsernaksjer, som ikke er notert på et regulert markedellerellereller
Finansielle derivater med rett til å kjøpe utsteders aksjer eller konsernaksjer, som er notert på et regulert marked, og finansielle derivater med annet grunnlag enn utsteders/konsernets aksjer, som ikke er notert på et regulert marked (herunder finansielle derivater med rett til kontantinnløsning)ellerellereller
  REGISTRERINGSDOKUMENT
  MALER
TYPER AV VERDIPAPIRERForetak for kollektiv investering av lukket typeStater og deres regionale og lokale myndigheterInternasjonale offentlige organer/obligasjoner som dekkes av en garanti fra en medlemsstat i OECD
Aksjer, (preferanseaksjer, innløselige, med fortrinnsrett til aksjetegning osv.)
Obligasjoner (alminnelige obligasjoner, inntektsobligasjoner, strukturobliga­sjoner, osv.) med pålydende verdi på under 50 000 euro
Obligasjoner (alminnelige obligasjoner, inntektsobligasjoner, strukturobliga­sjoner, osv.) med pålydende verdi på minst 50 000 euro
Obligasjoner med garanti fra tredjemann
Finansielle derivater med garanti fra tredjemann
Verdipapirer med sikkerhet i eiendeler
Obligasjoner som kan konverteres til tredjemanns/utsteders aksjer eller konsern­aksjer, som er notert på et regulert marked
Obligasjoner som kan konverteres til utsteders aksjer, som ikke er notert på et regulert marked
Obligasjoner som kan konverteres til konsernaksjer, som ikke er notert på et regulert marked
Obligasjoner med tegningsretter til utsteders aksjer som ikke er notert på et regulert marked
Aksjer med tegningsretter til utsteders aksjer som ikke er notert på et regulert marked
Finansielle derivater med rett til å tegne eller kjøpe utsteders aksjer, som ikke er notert på et regulert marked
Finansielle derivater med rett til å kjøpe konsernaksjer, som ikke er notert på et regulert marked
Finansielle derivater med rett til å tegne eller kjøpe utsteders aksjer eller konsernaksjer, som er notert på et regulert marked, og finansielle derivater med annet grunnlag enn utsteders/konsernets aksjer, som ikke er notert på et regulert marked (herunder finansielle derivater med rett til kontantinnløsning)
  VERDIPAPIRDOKUMENT
MALERTILLEGGSMODULER
TYPER AV VERDIPAPIRERAksjerObligasjoner (<50 000 euro)Obligasjoner (> eller = 50 000 euro)Finansielle derivaterGarantierVerdipapirer med sikkerhet i eiendelerUnderliggende aksjer
Aksjer, (preferanseaksjer, innløselige, med fortrinnsrett til aksjetegning osv.)
Obligasjoner (alminnelige obligasjoner, inntektsobligasjoner, strukturobligasjoner, osv.) med pålydende verdi på under 50 000 euro
Obligasjoner (alminnelige obligasjoner, inntektsobligasjoner, strukturobligasjoner, osv.) med pålydende verdi på minst 50 000 euro
Obligasjoner med garanti fra tredjemannellereller
Finansielle derivater med garanti fra tredjemann
Verdipapirer med sikkerhet i eiendelerellereller
Obligasjoner som kan konverteres til tredjemanns/utsteders aksjer eller konsernaksjer, som er notert på et regulert markedellerellerbare punkt 4.2.2
Obligasjoner som kan konverteres til utsteders aksjer, som ikke er notert på et regulert markedellereller
Obligasjoner som kan konverteres til konsernaksjer, som ikke er notert på et regulert markedellereller
Obligasjoner med tegningsretter til utsteders aksjer som ikke er notert på et regulert markedellerellerog unntatt punkt 4.2.2
Aksjer med tegningsretter til utsteders aksjer som ikke er notert på et regulert markedog unntatt punkt 4.2.2
Finansielle derivater med rett til å tegne eller kjøpe utsteders aksjer, som ikke er notert på et regulert markedog unntatt punkt 4.2.2
Finansielle derivater med rett til å kjøpe konsernaksjer, som ikke er notert på et regulert markedog unntatt punkt 4.2.2
Finansielle derivater med rett til å tegne eller kjøpe utsteders aksjer eller konsernaksjer, som er notert på et regulert marked, og finansielle derivater med annet grunnlag enn utsteders/konsernets aksjer, som ikke er notert på et regulert marked (herunder finansielle derivater med rett til kontantinnløsning)

Vedlegg XIX

Liste over spesialistutstedere

  • eiendomsselskaper

  • mineralselskaper

  • investeringsselskaper

  • vitenskapelige forskningsselskaper

  • selskaper med mindre enn tre års drift (nyetablerte selskaper)

  • rederier

Fotnoter

1.

EUT L 345 av 31.12.2003, s. 64.

2.

CESR ble opprettet ved kommisjonsbeslutning 2001/527/EF (EFT L 191 av 13.7.2001, s. 43).

3.

EFT L 184 av 6.7.2001, s. 1. Direktivet sist endret ved direktiv 2003/71/EF.

4.

EFT L 126 av 26.5.2000, s. 1. Direktivet sist endret ved tiltredelsesakten av 2003.

5.

EFT L 243 av 11.9.2002, s. 1.

6.

EUT L 96 av 12.4.2003, s. 16.