4 Departementets vurdering av avtalen
Den foreliggende avtalen med OPG ligger etter departementets vurdering i all hovedsak godt innenfor Stortingets opptrukne forutsetninger. Den prisen staten får for 17 pst. av aksjene synes meget god. Videre har OPG presentert en forretningsstrategi for NMD som sammenfaller med Stortingets forutsetninger og bygger på de prinsipper for effektivisering og deregulering av legemiddelmarkedet som ble presentert i St prp nr 63 (1996-97) og i forslaget til ny apoteklov (jf. Ot.prp. nr. 29 (1998-99)). NMD's styre, ledelse og ansatte stiller seg positive til denne løsningen.
Til tross for at Stortinget ved behandlingen av Innst. S. nr. 252 (1997-98) gav departementet den nødvendige salgsfullmakt, har departementet likevel kommet til at man vil legge avtalen frem for Stortinget for endelig godkjenning som følge av forkjøpsrettsklausulen i pkt. 2 bokstav c ovenfor. Denne forkjøpsretten innebærer at dersom staten på et senere tidspunkt skulle velge å selge seg helt ut av selskapet, har OPG en forkjøpsrett på 17 pst. av disse aksjene til en angitt minstepris. En evt. senere beslutning om statlig nedsalg under 34 pst. må uansett legges frem for Stortinget som egen sak, men dersom en slik situasjon oppstår, vil den foreliggende avtalen legge visse føringer på Stortingets fremtidige handlefrihet.
Departementet vil anbefale den fremforhandlede avtalen. Den er etter departementets oppfatning det beste man samlet sett kan oppnå på nåværende tidspunkt og innenfor de rammer som Stortinget har trukket opp for salgsarbeidet. Fra det tidspunkt avtalen gjennomføres vil Nærings- og handelsdepartementet overta forvaltningen av statens eierinteresser i NMD.