2 Bakgrunn
Fryseskipet «Green Ålesund» havarerte den 15. desember 2000 i Bleivik nord for Haugesund, mens lasteskipet «John R» havarerte den 25. desember 2000 ved Kvitvær nord for Tromsø. Havariene ledet til at det ble satt i gang meget omfattende opprydningsaksjoner for å begrense forurensningene til nærområdene.
«Green Ålesund»
Fryseskipet «Green Ålesund» hadde ca 500 tonn bunkersolje og ca 3 200 tonn frossenfisk ombord da det havarerte. Etter grunnstøtingen tok skipet inn vann, gikk rundt og sank på grunt vann etter kort tid.
I den første akutte fasen ble faren for oljeforurensning prioritert fordi denne utgjorde det største skadepotensialet. Det var en overhengende fare for spredning av tung bunkersolje til viktige overvintringsområder for sjøfugl og til oppdrettsanlegg med betydelige økonomiske interesser. Gunstige værforhold sammen med en effektiv oljevernaksjon og en vellykket nødlosseoperasjon klarte å begrense den geografiske utbredelsen av tung bunkersolje fra havaristen.
Frossenfisken ombord på skipet ble ikke prioritert i den første fasen av aksjonen. Imidlertid har nå lasten ombord utviklet seg til å utgjøre et akutt forurensningstilfelle, og det er et umiddelbart behov for å få fjernet denne. Frossenfisken er i ferd med å tine og gå i forråtnelse med påfølgende gassdannelser og luktutvikling. Det dannes stoffer som metan, hydrogensulfid og histamin i betydelige mengder samt utslipp av fiskefett. Histamin vil kunne lagres i fisk og krabber i området, og vil kunne gi forgiftning ved inntak. Forurensningen forventes å forsterke seg med varmere vær. De fleste av stoffene er meget luktsterke, og man må kunne anta at luktproblemene i området vil bli uholdbare. Et større luktproblem over lengre tid vil utgjøre et helseproblem for en del mennesker. Havarivernskolen «ResQ Haugesund», som holder til i området, har allerede redusert drift og har måttet flytte øvingsområdet sitt som følge av situasjonen.
Departementet ba derfor Statens forurensningstilsyn (SFT) den 26. januar 2001 umiddelbart om å sette i gang de nødvendige tiltak for å fjerne det forurensingsproblemet som vraket og lasten ombord representerer.
Natt til 15. februar 2001 brakk «Green Ålesund» i to. De to vrakdelene ligger nå adskilt på 20-30 meters dyp. Faglige vurderinger tilsier at det er vanskelig å fjerne fiskelasten alene, da det vil medføre en for høy risiko for mannskap og dykkere som da må jobbe på og ved vrakdelene. Vrakdelene med frossenfisken ombord må derfor fjernes for å stanse den akutte forurensningssituasjonen.
«John R»
Lasteskipet «John R» hadde ingen last ombord, men det ble opplyst at det var i overkant av 700 tonn bunkersolje ombord. I området nær havaristen finnes bl.a. to av Norges viktigste fuglefjell. Statens beredskap var raskt på plass med fartøyer og oljevernmateriell. Fartøyet ble nødlosset for 860 tonn olje og olje/vannblanding. Natt til 2. januar 2001 brakk fartøyet i to, og forparten drev av. Forparten ble så tatt under slep til Veggefjorden. Kystdirektoratet varslet i januar pålegg overfor eier om fjerning av forskipet. Ifølge informasjon 19. februar 2001 fra Taubåtkompaniet, som har overtatt alle rettigheter og forpliktelser for forskipet fra rederiet, vil forskipet om kort tid bli fraktet til Rotterdam for opphugging. En inspeksjon av akterskipet som fortsatt sto på grunn ved Kvitvær, viste at betydelige mengder olje fortsatt var igjen i vraket. En ny nødlosseoperasjon ble så gjennomført, og ytterligere 140 tonn olje og olje/vannblanding ble fjernet.
Flyovervåking i perioden etter nyttår har vist at det periodevis lekker ut olje fra vraket, og det er funnet over 1 000 døde fugler i området. Det må forventes at det faktiske antallet døde fugl er større. SFT ga 2. februar 2001 pålegg til rederiet om å iverksette undersøkelser på akterskipet for å fremskaffe en oversikt over sannsynligheten for ytterligere akutt forurensningsfare og en oversikt over akterskipets tilstand. SFT ga samtidig pålegg til rederiet om å utarbeide en plan for eventuell fjerning av akterskipet med fremdriftsplan og estimat på kostnader.