3 Om EUs vedtak
EU-kommisjonen og Sør-Korea undertegnet 22. juni 2000 den godkjente protokollen om verdensmarkedet for skipsbygging, heretter kalt «den godkjente protokollen», med sikte på å gjenopprette rettferdige og gjennomsiktige konkurransevilkår for skipsbyggingsindustrien i EU og Sør-Korea. Forpliktelsene etter den godkjente protokollen, særlig forpliktelsen til å sikre et effektivt prisovervåkingssystem, er i følge Kommisjonen ikke oppfylt fra Sør-Koreas side, og en tilfredsstillende løsning er dermed ikke oppnådd sett fra EU sin side.
I henhold til «Council Regulation (EC) No 1177/2002 of 27 June 2002 concerning a temporary defensive mechanism to shipbuilding», heretter kalt «forordningen», annonserte Kommisjonen derfor den 24. oktober 2002 at de hadde åpnet sak mot Sør-Korea i WTO og åpnet for at medlemslandene kunne innføre en kontraktsrelatert støtte på maksimum 6 pst. for containerskip, produkt- og kjemikalietankskip fram til 31. mars 2004.
Kommisjonen vil i løpet av 1. kvartal 2003, under «Trade Barrier Regulation (TBR)», legge fram en undersøkelse om hvorvidt Sør-Korea i 2002 har drevet ulovlig subsidiering/dumping av LNG-tankskip. Dersom det er tilfellet, vil det bli åpnet for at også denne fartøystypen skal kunne motta kontraktsstøtte.
Forordningen får anvendelse for endelige kontrakter som inngås i tidsrommet fra 24. oktober 2002 til 31. mars 2004, eller frem til en måned etter at Kommisjonen i De Europeiske Fellesskaps Tidende har meddelt at WTO-saken har ført til en løsning eller har blitt suspendert fordi Fellesskapet anser den godkjente protokollen som gjennomført fullt ut.
Tyskland, Nederland og Spania har notifisert sine ordninger til Kommisjonen. Danmark vil trolig ha en avklaring i løpet av kort tid. Frankrike og Finland har signalisert at de vil innføre en ordning dersom det blir vedtatt at LNG-tankskip kan motta slik støtte. De viktigste europeiske konkurrentland har dermed innført, eller er i gang med å innføre en begrenset verftsstøtteordning.