4 Vurdering
Opptak av nye medlemmer har vært grundig forberedt internt i NATO. Under toppmøtet i Praha ble det lagt frem en samlerapport om utvidelsesprosessen. Rapporten inneholder en rekke vurderinger og konsekvensanalyser, bl.a. når det gjelder integreringen av de nye medlemsland i NATOs militære strukturer og forsvarsplanleggingsprosedyrer og konsekvenser for de fellesfinansierte programmer.
NATOs budsjettkomité har konkludert med at de nye ressursbehov som utvidelsen vil medføre, kan håndteres innenfor rammene av eksisterende fireårsplaner. Det faktum at de nye medlemslandene er mindre, og har til dels sammenfallende grenser, gjør at investeringene ventes å bli lavere enn det man la til grunn ved forrige utvidelse. Investeringene vil dessuten bli fordelt over minst 10 år. Utvidelsen vil derfor ikke medføre økte bidrag for Norge til NATOs fellesbudsjetter.
Det arbeidet som har vært gjort av kandidatlandene gjennom handlingsplanen for medlemskap bekrefter at de er godt forberedt på medlemskap i alliansen. Opptak av Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia og Slovenia vil styrke sikkerheten og stabiliteten i Europa. Medlemskapet vil også bidra til å befeste og videreutvikle de politiske og økonomiske reformer i disse landene. NATO vil ved utvidelsen bli styrket både politisk og militært.