3 Lokal behandling
Oslo kommune godkjente Bjørvikaavtalen i møte i bystyret 27. august 2003, og fattet følgende vedtak:
Bystyret godkjenner avtale av 30.06.2003 mellom Oslo kommune og staten ved Statens Vegvesen Region Øst om finansiering av riksveianlegg for Bjørvika.
Kommunens bidrag på til sammen 300 millioner kroner innarbeides i økonomiplanen for 2004-2007.
Byrådet delegeres fullmakt til å foreta mindre vesentlige endringer i avtale av 30.06.2003 om finansiering av riksveianlegg for Bjørvika.»
Vedtaket er fulgt opp i møte i bystyret 17. mars 2004 ved behandlingen av byrådets forslag til nytt opplegg for trafikantbetaling for å finansiere Bjørvikautbyggingen. Følgende vedtak ble fattet:
Dagens bomring erstattes med et annet trafikantbetalingssystem når nåværende bomring etter planen avvikles den 01.01.2008.
Dersom nytt trafikantbetalingssystem ikke er etablert per 01.01.2008 opprettholdes dagens bomring inntil nytt system er innført.
Byrådet bes legge fram sak om Oslopakke 3, herunder med ny trafikantbetaling fra 01.01.2008, for økt kollektivsatsing og investeringer i miljøtunnel på vei der minimum 50 % av foreslåtte investeringer skal gå til kollektivtransport.
Byrådet skal i forslag om nytt trafikantbetalingssystem fra 01.01.2008 legge fram en sak om innføring av veiprising, dvs. et system der trafikantbetalingen virker trafikkregulerende og hvor deler av inntektene fra trafikantbetalingen forbeholdes brukt til drift av kollektivtransporten.
Byrådet bes snarlig fremme egen sak om innføring av tidsdifferensierte takster i nåværende bompengering, basert på høyere takster i rushtidene og lavere takster utenom trafikktoppene, der de totale inntektene fra bomringen opprettholdes. Byrådet bes i tilknytning til en slik sak også vurdere innføring av gratis passering mellom gitte tidspunkter på nattestid og i helgene.»
Forslag til finansieringsplan for prosjektet ble behandlet i møte i bystyret 16. februar 2005. Det ble fattet følgende vedtak:
Oslo kommune vil i samarbeid med Akershus fylkeskommune og staten arbeide for å etablere en Oslopakke 3 som også vil inkludere finansiering av riksveiomleggingen i Bjørvika.
Det vises til vedtak i Oslo bystyre 17.03.2004 der det bl.a. heter: «Dagens bomring erstattes med et annet trafikantbetalingssystem når nåværende bomring etter planen avvikles den 01.01.08. Dersom nytt trafikantbetalingssystem ikke er etablert pr. 01.01.08 opprettholdes dagens bomring inntil nytt system er innført.»
Byrådet bes å ta kontakt med staten for å fastsette den endelige fordelingsnøkkelen for kostnadsøkningene i Bjørvikaprosjektet. Byrådet gis fullmakt til å gjennomføre denne forhandlingen. Bystyrets organer informeres om resultatet av forhandlingene.»
Byrådet behandlet saken på nytt i møte 24. februar 2005. Følgende vedtak ble fattet:
Det er enighet om at Oslo kommune bidrar med et kontanttilskudd på 300 millioner kroner til riksveiutbygging i Bjørvika, hvorav 150 millioner 2001-kroner og 150 millioner 2003-kroner. Oslo kommune skal ikke bidra til inndekning av kostnadsøkninger i prosjektet.
Innenfor prosjektets styringsramme på 3920 millioner kroner aksepterer Oslo kommune ekstraordinær trafikantbetaling etter 31.12.2007 som kan beløpe seg opptil 1480 millioner kroner.
Saken sendes bystyret til orientering.»
I saksframstillingen til byrådets vedtak av 24. februar 2005 er det presisert at pkt. 2 i bystyrets vedtak av 16. februar 2005 skal forstås slik at det er Oslopakke 1 og Oslopakke 2 med tilhørende vedtatte premisser, som eventuelt skal forlenges etter 31. desember 2007. På denne bakgrunn legger departementet til grunn at det er dagens bompengeordning som eventuelt skal videreføres fra 1. januar 2008.
Akershus fylkeskommune behandlet forslaget om forlengelse av dagens bompengeinnkreving for å finansiere Bjørvikaprosjektet i møte i fylkesutvalget 16. desember 2004, og fattet følgende vedtak:
Akershus fylkeskommune gir sin tilslutning til en forlengelse av dagens bompengeordning, inklusive Oslopakke 2, til senest innen utgangen av 2012, dersom det fra januar 2008 ikke innføres en Oslopakke 3 som inkluderer finansiering av Bjørvikaprosjektet. Det forutsettes at dagens fordeling av midler, dvs. 60/40 prosent til henholdsvis Oslo og Akershus og 20 prosent til kollektivtrafikk videreføres. Dagens bompengeselskap (Fjellinjen AS) videreføres.
Akershus fylkeskommune er kjent med finansieringsplanen for Bjørvikaprosjektet og aksepterer at Bompengeselskapet (Fjellinjen AS) kan oppta lån for å sikre rasjonell framdrift.
Akershus fylkeskommune vil i samarbeid med Oslo kommune arbeide videre med en Oslopakke 3 fra januar 2008 som også vil inkludere finansiering av riksvegomleggingen i Bjørvika.»
Oslo kommune, Akershus fylkeskommune og Statens vegvesen Region øst arbeider med et opplegg for en ny brukerfinansiering (Oslopakke 3). Videre blir det arbeidet med innføring av tidsdifferensierte takster i dagens bompengering, jf. bystyrets vedtak. Samferdselsdepartementet vil legge eventuelle forslag fram for Stortinget når det foreligger endelige avklaringer.