2 Bakgrunn
Europarådets ministerkomité vedtok i 1996 et program mot korrupsjon,- «Programme Action Against Corruption» (heretter kalt «PAC»). Programmet definerer problemer knyttet til korrupsjon, og uttrykker Europarådets intensjon om å satse på bekjempelse av denne formen for økonomisk kriminalitet. I forlengelsen av PAC vedtok ministerkomiteen 6. november 1997 resolusjon (97) 24 om 20 retningsgivende prinsipper for kampen mot korrupsjon. I den forbindelse påla ministerkomiteen Den flerfaglige gruppen mot korrupsjon (GMC) å utarbeide forslag til en overvåkingsmekanisme for å sikre oppfyllelsen av de 20 retningsgivende prinsippene og fremtidige Europarådskonvensjoner på området.
Avtalen som oppretter GRECO ble forhandlet fram i GMC i løpet av 1997-1998. 17 stater var med fra starten. Per 1. mars 2000 hadde 22 stater sluttet seg til GRECO.
Avtalen inneholder forutsetningene for opprettelsen av GRECO. Som vedlegg til avtalen følger vedtektene for GRECO. Vedtektene gir nærmere regler om GRECOs mål, funksjoner, sammensetning og virksomhet. GRECO skal bestå i en prøveperiode på tre år og skal evalueres ved slutten av prøveperioden.
Avtalen som oppretter GRECO er en såkalt utvidet og partiell avtale. Avtalen er utvidet fordi den er åpen for stater som ikke er medlemmer av Europarådet. Den er partiell fordi den ikke krever tilslutning fra alle medlemsstatene. Generelle regler om etablering av denne typen avtaler er fastsatt i ministerkomiteens resolusjon (93) 28.
En strafferettslig konvensjon om korrupsjon (ETS nr. 173) ble åpnet for undertegning 27. januar 1999. En sivilrettslig konvensjon om korrupsjon (ETS nr. 174) ble åpnet for undertegning 4. november 1999. Begge konvensjoner er utarbeidet av GMC i forlengelse av PAC og de 20 retningsgivende prinsippene. De er undertegnet av Norge med forbehold om ratifikasjon. De har ennå ikke trådt i kraft.