2 EUs program for næringsliv og entreprenørskap
2.1 Nærmere om programmet
Programmet skal fremme entreprenørskap, bedrifters vekst og konkurranseevne, forenkle og forbedre næringslivets administrative og regulatoriske rammeverk, forbedre det finansielle miljøet særlig for små og mellomstore bedrifter og sikre bedrifter tilgang til bl.a. nettverk og tjenester.
Sentrale arbeidsformer vil være identifikasjon og utveksling av gode eksempler på bedriftsfremmende tiltak mellom medlemsstatene og sammenlignende studier (såkalt referansetesting). I tillegg vil det bli iverksatt mer direkte tiltak som skal bidra til bedre informasjon til og finansieringsmuligheter for entreprenører og næringsliv.
Det europeiske investeringsfond (European Investment Fund, EIF) vil få i oppdrag å iverksette aktiviteter som bedrer det finansielle miljøet særlig for små og mellomstore bedrifter. Det vil blant annet bli etablert en garantiordning for små og mellomstore bedrifter og en ordning som gir støtte til etablering av samarbeid mellom små og mellomstore bedrifter på tvers av landegrensene i Europa (Joint European Venture, JEV).
EFTA/EØS-statene har deltatt i finansieringsprogrammet JEV siden 1999, men avviste den gang å delta i andre finansielle støtteordninger som ble administrert av Det europeiske investeringsfond (EIF), da EIFs vedtekter ikke åpnet for direkte investeringer i EFTA/EØS-statene. Kommisjonen har nå satt i gang et arbeid med sikte på at EFTA/EØS-statene, på lik linje med medlemsstatene og søkerstatene, får tilgang til programmidlene forvaltet også av EIF. En slik endring er en forutsetning for EFTA/EØS-statenes deltakelse og økonomiske bidrag til aktiviteter administrert av EIF.
Innen informasjonsarbeidet vil dagens såkalte EIC-nettverk (Euro Info Center) bli videreført. Nettverket er et sentralt informasjons- og tjenestenettverk for bedriftene og består av mer enn 260 sentra over hele Europa. Norsk deltakelse i programmet antas å være en forutsetning for en videreføring av kontorene i Norge.
2.2 Organisering
På EU-siden er programmet organisert med en næringspolitisk gruppe som skal ha det overordnede ansvaret for programmets innretning, og en styringsgruppe som skal ha ansvar for oppfølging av den løpende gjennomføringen av programmet. Den næringspolitiske gruppen er inndelt i to seksjoner. I den ene seksjonen stiller Generaldirektørene for EU-15. Der diskuteres alle saker på den næringspolitiske dagsorden og det gjøres forberedelser til Industrirådsmøtene. Møtet er ikke åpent for andre enn medlemsstatene. Den andre seksjonen skal være sammensatt av entreprenører og ansatte i små og mellomstore bedrifter. Denne gruppen er åpen for eksperter fra alle land. Norge har foreslått kandidater til ekspertgruppen, men gruppen er ennå ikke oppnevnt.
Styringsgruppen skal komme med fortløpende faglige innspill til Kommisjonens arbeid, samt gi innspill til og endelig godkjenne Kommisjonens utkast til årlige arbeidsprogram, oppfølgingsrapporter og budsjett. EFTA/EØS-statene vil i likhet med søkerlandene ha observatørstatus i denne gruppen.
Mellom det nasjonale nivået og EU-nivået drøftes EUs arbeid på det næringspolitiske området i EFTAs arbeidsgruppe for næringsliv og entreprenørskap.
Nærings- og handelsdepartementet vil ha det nasjonale ansvaret for å gjennomføre programmet. Det systematiske arbeidet med programmet vil bli styrket ved at et eksternt sekretariat engasjeres for å fortløpende følge iverksettelsen av programmet. Det vil også bli etablert en referansegruppe som skal komme med innspill til departementets og sekretariatets arbeid. Referansegruppen skal også, sammen med sekretariatet, bidra til at ulike pågående og planlagte EU-aktiviteter gjøres kjent i aktuelle norske miljø. Referansegruppen vil bestå av representanter fra departementet, sentrale organisasjoner i næringslivet og andre aktører med ansvar for næringsutvikling.
2.3 Målsettinger for norsk deltakelse i programmet
Referansetesting og utveksling av god politikkpraksis, som utgjør en vesentlig del av programaktivitetene, skal gi viktige innspill til utformingen av politikk og tiltak på det næringspolitiske området i Norge.
Deltakelse i programmet vil bidra til nettverksbygging både på bedrifts- og myndighetsnivå i Norge. I tillegg vil det skape grunnlag for deltakelse i europeiske nettverk blant sentrale aktører innenfor næringspolitisk relaterte områder som utdanningsinstitusjoner, utredningsinstitutter og virkemiddelapparat.
I forbindelse med programarbeidet vil det etableres et bredt nettverk av aktører som skal bidra til at aktuelle norske miljø blir involvert i utredninger og tiltak som iverksettes på fellesskapsnivå. Dette nettverket vil i tillegg utgjøre en del av et større europeisk nettverk. Nettverksbygging og informasjonsspredning vil være en viktig del av arbeidsområdet til både programmets eksterne sekretariat og programmets referansegruppe.
I tillegg vil Nærings- og handelsdepartementet ta sikte på å delta aktivt i EUs referansetestingsarbeid innenfor næringspolitikken. Nærings- og handelsdepartementet vil arbeide for at Norge allerede i 2001 blir innlemmet i EUs rapport om entreprenørskap, innovasjon og markedstilgang. En målsetting ved programdeltakelsen vil derfor være å kunne vise til fremgang på flere av de valgte indikatorene i denne rapporten.
Programmet vil bli gjenstand for en ekstern evaluering i løpet av 2005.