4 Utsettelse av avklaring av spørsmålet om oppstart av serieproduksjon av nye missiltorpedobåter
Utviklingen av SKJOLD-klasse MTB ble vedtatt ved Stortingets behandling av Innst S nr 191 (1994-95), jf St prp nr 48 (1994-95) og Innst S nr 207 (1998-99), jf St prp nr 65 (1998-99). Prosjektet omfatter foruten utvikling av SKJOLD-klassen også oppdatering av 14 MTBer av HAUK-klassen. Arbeidet med sistnevnte omfatter blant annet oppdatering av skipsteknisk utstyr, anskaffelse av ildledningsutstyr, kommando- og kontrollsystemer og nytt øvingssystem. Utvikling av SKJOLD-klassen har en kostnadsramme på 328 millioner kroner, mens kostnadsrammen for oppdatering av ny HAUK-klasse er på 1 334 millioner kroner.
Utvikling, produksjon, testing og evaluering av SKJOLD-klassen som våpenplattform gjennomføres som forprosjekt innen dette prosjektet. Forseriefartøyet ble levert i april 1999 med fremdrifts- og navigasjonssystemer, men uten våpen og ildledningsutstyr. Frem til april 2000 gjennomgikk fartøyet en omfattende uttesting av konseptet opp mot de satte kravene. Testene har hovedsaklig gitt positive resultater, selv om det vil være behov for mindre endringer, justeringer eller modifikasjoner. Hovedkonklusjonen er at plattformkonseptet med luftputekatamaran og gassturbinfremdrift har vist seg velegnet. Det er således teknisk gjennomførbart med en serieanskaffelse av SKJOLD-klassen.
I lys av det pågående arbeidet med langtidsmeldingen vil det imidlertid være nødvendig med ytterligere vurderinger av MTB-våpenets plass i framtidig forsvarsstruktur. Forsvarssjefen har i den forbindelse uttalt at MTBer ikke oppnår nødvendig prioritet opp mot andre prosjekter. Med dagens budsjettsituasjon vil avklaring av spørsmålet om oppstart av serieproduksjon av MTBer, som forutsatt ved Stortingets behandling av Innst S nr 207 (1998-99), jf St prp nr 65 (1998-99), utestå til fremleggelse av ny langtidsmelding for Forsvaret, alternativt tidligst ved fremlegging av St prp nr 1 (2000-2001).
I påvente av en endelig beslutning, er det nødvendig å opprettholde engineeringkapasitet og tilknyttet virksomhet ved UMOE Mandal. Forsvarsdepartementet er innstilt på å disponere inntil 25 millioner kroner av investeringsrammen på kapittel 1760 post 45 til dette formål.