6 Endring av eksisterende eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekter (kapittel 1760 post 47)
6.1 Malangen torpedobatteri
Malangen torpedobatteri ble godkjent ved Stortingets behandling av Innst S nr 303 (1996-97), jf St prp nr 57 (1996-1997), og godkjent med en kostnadsramme på 97 millioner kroner. Prosjektet er senere justert for lønns- og prisstigning, senest i St prp nr 1 (1999-2000) til 104,1 millioner kroner.
Vanskelige fjellforhold påtruffet under anleggsarbeidet har ført til forsinkelser i arbeidene, noe som har virket fordyrende på prosjektet. Det ble også nødvendig å velge en annen løsning for antall og lokalisering av sensorer enn den som var opprinnelig planlagt. Årsaken til dette er at flere av sensorene ville ha kommet i konflikt med fornminner og reindrift. Det har medført en kostnadsøkning som er beregnet til 16 millioner kroner, og som gir en ny kostnadsramme på 120 millioner kroner. Prosjektet forventes ferdigstilt i 2000.
Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en ny kostnadsramme på 120 millioner kroner.
6.2 Setermoen - varmesentral med biobrensel og varmepumpegjenvinning
Prosjektet Varmesentral med fjernvarme ble godkjent ved Stortingets behandling av Innst S nr 7 (1999-2000), jf St prp nr 1 (1999-2000), sammen med bygging av ny felles spisemesse og infrastruktur på Setermoen. Disse prosjektene ble godkjent innenfor en samlet ramme på 210 millioner kroner. Prosjektet Varmesentral med fjernvarme har et kostnadsoverslag på 97 millioner kroner. Prosjektet ble presentert under forutsetning at det kunne utvides til å omfatte biobrensel, og at det dermed ville bli omtalt i en senere proposisjon.
For å oppnå miljøgevinst og møte myndighetenes ønske om mest mulig bruk av organisk brensel fremfor fossilt, ikke-fornybart brensel, ønsker Forsvaret å prosjektere anlegget til å bli et kombinert biobrensels-, olje- og strømbasert anlegg. I kombinasjonen vil prosjektet ha en inntjeningstid på under seks år, og vil bidra til forbedret luftkvalitet i nærmiljøet.
Omprosjekteringen innebærer en kostnadsøkning i prosjektet på 28 millioner kroner. Ny varmesentral med biobrensel og varmepumpegjenvinning foreslås gjennomført innenfor en total kostnadsramme på 125 millioner kroner. Prosjektet forventes ferdigstilt i 2003.
Prosjektenes totale kostnadsramme økes dermed til 238 millioner kroner.
6.3 Huseby - Forsvarets overkommando - omstilling/brannverntiltak
De planlagte omstillings- og brannverntiltak i FO-bygget på Huseby er tidligere godkjent ved Stortingets behandling av Innst S nr 7 (1999-2000), jf St prp nr 1 (1999-2000) innenfor en planlagt kostnadsramme på 65 millioner kroner. Som en følge av den forestående omorganiseringen av Forsvarets overkommando er det nødvendig å forsere og omarbeide de allerede planlagte tiltakene. Dette for å legge forholdene til rette for den nye organisasjonen som skal planlegge og implementere Forsvarets nye struktur. En slik forsering av arbeidene vil medføre en kostnadsøkning i prosjektet med 15 millioner kroner på grunn av økt bemanning for byggeledelse/kontroll og for å dekke entreprenørens merkostnader.
Prosjektet omfatter blant annet en generell standardheving inkludert elektriske installasjoner, diverse brannverntiltak med brannseksjonering, samt flytting av vegger for å tilpasse kontorene til ny stabsorganisasjon.
Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en ny kostnadsramme på 80 millioner kroner.