2 Forsvarets militære bidrag
Det norske militære bidrag til NATOs operasjoner består av Luftforsvarets innsettingsstyrke (LIS) bestående av 6 F-16 kampfly fra 338-skvadronen med støttepersonell stasjonert ved Grazzanisebasen i Italia. Etter planen skulle den norske flystyrken avslutte oppdraget og trekkes hjem innen 1 mai for å gjennomgå en omfattende modernisering, en såkalt «Mid-Life-Update» (MLU). Dette skjer samtidig med at NATOs øverstkommanderende i Europa har anmodet medlemslandene om å stille enda flere flystyrker til rådighet, og flere allierte har gitt tilsagn om ytterligere styrker. Det er på det rene at det på dette kritiske tidspunkt hvor NATO har behov for å intensivere de militære operasjoner, ville bli oppfattet som meget uheldig dersom Norge, uansett begrunnelse, skulle avvikle sitt direkte engasjement i operasjonene mot FRJ, både med hensyn til samholdet i alliansen og signalvirkningen i forhold til regimet i Beograd. En tidsbegrenset fortsettelse av vårt engasjement, er praktisk mulig, men det vil samtidig innebære visse utfordringer av både økonomisk, teknisk og kontraktsmessig art.
Luftforsvarets innsettingsstyrke er en vesentlig del av det samlede bidrag til NATOs pågående håndtering av krisen i Kosovo. Utgifter ved nåværende oppdrag med utløp 30 april er anslått til 37 mill kr. I tillegg bidrar Norge med et element til Kosovo Verification Coordination Center (KVCC) i Makedonia, samt en uttrekningsstyrke på hjemmeberedskap opprinnelig planlagt for OSSEs Kosovo Verification Mission (KVM), men som er videreført med tanke på en eventuell fredsavtale (KFOR). Utgifter for hele 1999 ved de to sistnevnte bidragene er anslått til henholdsvis 70 mill kr (KVCC) og 16 mill kr (uttrekningsstyrken).
Som nevnt knytter det seg en rekke utfordringer til videreføringen av innsettingsstyrken, og det er i den anledning innhentet en vurdering fra Forsvarets overkommando som tar utgangspunkt i en forlengelse av styrkens engasjement i fire nye måneder, dvs ut august 1999,som er det tidsperspektiv den nåværende situasjon fordrer. De foreløpige konklusjoner går ut på at Norges engasjement kan videreføres, og de konsekvenser av negativ art som er forbundet med en slik forlengelse synes akseptable, i forhold til følgene av å avslutte Norges bidrag.
I denne forbindelse er det bl a lagt vekt på at forlengelsen av engasjementet ikke vil medføre forsinkelser i oppdateringen av F-16 kampflyene. Det vil fortsatt være en målsetting at de oppdaterte flyene kan inntre i rollen som IRF-skvadron fra 1 kvartal 2000. Dette innebærer at nødvendig vedlikeholdstrening for et visst antall flyvere som har gjennomført grunnopplæring i USA, må kjøpes fra det amerikanske luftforsvaret ut året. Forsåvidt gjelder lønns- og arbeidsvilkårene for personellet i LIS, legges det i utgangspunktet opp til en videreføring av dagens kontraktsregime. Grunnet behovet for å rotere personell i de mest belastende stillingene og for å fylle opp vakanser, vil det imidlertid være behov for å inngå nye og øke antallet kontrakter. Under disse forutsetninger anslås foreløpige totale merutgifter for en forlengelse av LISs engasjement fra 1 mai tom 31 august til maksimalt 112 mill kr. Beløpet er i hovedsak lønn, tillegg, opphold og inkluderer bl a utgifter til flygetrening i USA.