3 Salg av det hjemfalte kraftverket
Hjemfallet til staten i 1983 var omstridt. I en rettskraftig lagmannsrettsdom fra 1992 om hvorvidt retten til fortsatt kraftlevering etter 06.07.1983 var avhengig av fortsatt gruvedrift ble det lagt til grunn at Daja hjemfalt til staten i 1983. A/S Balmi Kraftlag har likevel fortsatt å bestride hjemfallet.
Etter hjemfallet har Daja kraftverk vært drevet på statens vegne av A/S Salten Kraftsamband. A/S Salten Kraftsamband eier og driver de øvrige tre kraftverkene i Sulitjelmavassdraget. Selskapet eies med 75 pst av kommunene i distriktet og med 25 pst av eierne i A/S Balmi Kraftlag. A/S Salten Kraftsamband regnes derfor som offentlig etter industrikonsesjonsloven.
Staten må disponere over de hjemfalte verdier basert på en totalvurdering av de samfunnsmessige hensyn. A/S Salten Kraftsambands særstilling i Sulitjelmavassdraget sammen med den begrensede konsesjonstiden på 25 år før hjemfallet kommer inn som momenter som må tillegges betydelig vekt ved den fremtidige disponering. Etter Olje- og energidepartementets vurdering gir salg av Daja kraftverk til A/S Salten Kraftsamband de beste muligheter for en samordnet kjøring og best mulig utnyttelse av kraftverkene i vassdraget. De tidligere eierne i A/S Balmi Kraftlag kraftlag eier dessuten tilsammen 25 pst av aksjene i A/S Salten Kraftsamband. Hensynet til de tidligere eiere kommer videre inn som et moment som må tillegges betydelig vekt ved den framtidige disponering av hjemfalte anlegg. Olje- og energidepartementet kom derfor til at A/S Salten Kraftsamband skulle gis adgang til å kjøpe Daja kraftverk.
Forpliktelsen om levering av inntil 78 GWh/år fra Daja kraftverk til selvkost fram til reguleringskonsesjonen utløper 13.04.2016 påvirker prisen som kan oppnås ved salg av kraftverket. Kraftuttaket til industrivirksomhet i Fauske kommune har ligget mellom 20 og 25 GWh/år etter at retningslinjene for kraftuttak ble fastsatt i 1993. Etter samråd med Fauske kommune kom derfor Olje- og energidepartementet til at forpliktelsen kunne reduseres til uttak av inntil 30 GWh/år fram til 13.04.2016. Olje- og energidepartementet har deretter ført forhandlinger med A/S Salten Kraftsamband og kommet til enighet om en salgspris på 190 mill kroner for Daja kraftverk. Leveringsforpliktelsen er samtidig redusert til uttak av inntil 30 GWh/år til selvkost fram til 13.04.2016. Overdragelse er forutsatt å finne sted 30.06.1998. Fallrettighetene som benyttes i Daja kraftverk eies av Statskog SF, og det forutsettes at A/S Salten Kraftsamband fortsetter leieforholdet.
I tillegg til kjøpesummen skal den tidligere konsesjonæren A/S Balmi Kraftlag godtgjøre staten med beregnede netto driftsinntekter fra kraftsalg fram til overdragelsen. I tillegg til uttatt industrikraft til selvkost er ytterligere 52 GWh/år solgt til selvkost til de tidligere eiere av Daja kraftverk i henhold til gjeldende aksjonær-avtale. Forutsetningen var at kraften som ikke ble solgt til selvkost skulle selges til markedspris. Fram til 1991 ble hele industrikraftkvantumet på 78 GWh/år brukt til avviklingen av gruvevirksomheten. A/S Salten Kraftsamband har drevet løpende vedlikehold på stasjonen, og omkostningene forbundet med dette har gått til fradrag i inntektene fra salg av kraft.
Staten ved Olje- og energidepartementet og A/S Balmi Kraftlag har inngått avtale om overføring av beregnede netto driftsinntekter fra kraftsalg frem til overdragelsestidspunktet på totalt 36 mill kroner, jf vedlegg 2.