1 Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet med virkning fra 1. mai 2004
1.1 Lønnsforhandlingene mv. pr. 1. mai 2004
Forhandlingene mellom staten v/Arbeids- og administrasjonsdepartementet og tjenestemennenes hovedsammenslutninger (LO Stat, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - Stat (YS Stat), Akademikerne, Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO)) om ny hovedtariffavtale i staten for perioden 2004-2006, ble innledet 31. mars 2004 med at organisasjonene og staten la fram og begrunnet sine krav.
Forhandlingene fortsatte den 22., 28. og 29. april. På bakgrunn av statens krav/tilbud fremsatt den 28. april krevde LO Stat, YS Stat og UHO forhandlingene avsluttet på møtet den 29. april kl. 9.00, og det ble konstatert brudd i forhandlingene. Samme dag kl. 20.00 la staten fram et nytt tilbud/krav for Akademikerne. I møtet 30. april begjærte også Akademikerne forhandlingene avsluttet. Riksmeklingsmannen ble i samsvar med tjenestetvistloven § 14 varslet samme dag om brudd i forhandlingene.
Meklingen mellom partene åpnet 5. mai 2004 hos Riksmeklingsmannen og fortsatte i møter fram til og med 27. mai 2004. Riksmeklingsmannen framla i møte den 27. mai 2004 en skisse til ny hovedtariffavtale i staten med virkning fra 1. mai 2004.
Staten og Akademikerne meddelte Riksmeklingsmannen samme dag at de godtok forslaget. LO Stat, YS Stat og UHO orienterte om at de anbefalte meklingsresultatet og ville sende det ut til avstemning. Svarfristen er satt til 24. juni 2004 kl. 1200.
Hovedtrekkene i Riksmeklingsmannens møtebok av 27. mai 2004 (vedlegg 1 med undervedlegg 1 - 3) er som følger:
Generelt
Oppgjøret for første avtaleår har en årslønnsvekst på om lag 3 1/2 %. Oppgjøret er slik sett på linje med det øvrige arbeidsliv.
En del endringer i Hovedtariffavtalen er foretatt som en konsekvens av at avtalen ikke lenger omfatter lærere i grunn- og videregående skoler i kommuner og fylkeskommuner.
Etter et eventuelt vedtak i Stortinget om ny lov om arbeidsskadeforsikring, er partene enige om å nedsette en partssammensatt arbeidsgruppe som skal vurdere og eventuelt fremme forslag til endringer i fellesbestemmelsenes § 24 Ytelser ved yrkesskade.
Generelle tillegg på hovedlønnstabellen - første avtaleår
Det har blitt gitt generelle tillegg på hovedlønnstabellen i staten - tabell A - i form av en kombinasjon av krone- og prosenttillegg med virkning fra 1. mai 2004. Tilleggene er i størrelsesorden fra kr. 6.500 til kr. 12.900 og utgjør 2,51 % pr. dato. Ny hovedlønnstabell følger som vedlegg 1, undervedlegg 2.
Sentrale forhandlinger - første avtaleår
I første avtaleår skal det føres sentrale justeringsforhandlinger om endringer av lønnsplasseringer for stillinger og stillingsgrupper innenfor en økonomisk ramme på 0,41 % pr. dato. Forhandlingsoppgjøret skal skje med virkning fra 1. juni 2004, og det er fredsplikt knyttet til disse forhandlingene. Kvinner skal ha en større andel av lønnsmassen enn en prorata fordeling tilsier.
I tillegg er det allerede avtalt at fra 1. juni 2004 vil alle førstekonsulenter være plassert på samme lønnsramme. Topplønnen heves i alle lønnsrammer med ett trinn og begynnerlønnen i alle lønnsrammer fra ett til fire lønnstrinn. Alle lønnsspenn med topplønn opp til ltr. 85 utvides med ett lønnstrinn.
Lokale forhandlinger - første avtaleår
Med virkning fra 1. juni 2004 skal det føres lokale forhandlinger innenfor en økonomisk ramme på 0,9 % pr. dato av lønnsmassen, som dekkes av midler som tildeles fra kap 2315. I tillegg kommer 0,1 % som er midler virksomheten selv må dekke innenfor allerede gitte bevilgninger. Samlet ramme for de lokale forhandlingene blir følgelig 1 % pr. dato av lønnsmassen innenfor hvert enkelt forhandlingsområde.
Kompensasjon for reiser innenlands (Fellesbestemmelsene § 8)
Reisetid utenom ordinær arbeidstid på hverdager skal kompenseres time for time (tidligere ble bare reisetid utover en time kompensert).
Kompetanseutvikling - hele tariffperioden
Det avsettes 13 millioner kroner for å stimulere til tiltak for organisasjons- og ledelsesutvikling, metoder og verktøy for utvikling og forvaltning av kompetanse, samt tiltak for økt brukerorientering og tjenesteutvikling på tvers av etater og forvaltningsnivåer.
Det avsettes 8 millioner kroner til tiltak for oppfølgning av intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv, herunder å rekruttere og beholde personer med nedsatt funksjonsevne.
Det avsettes 4 millioner kroner for å stimulere til bedre nyttiggjøring av kompetansen til personer med etnisk minoritetsbakgrunn i statlig sektor.
1.2 Lønnsforhandlingene mv. for tjenestemenn tilsluttet Norges Ingeniørorganisasjon (NITO) og Norges Farmaceutiske Forening (NFF)
To yrkesorganisasjoner Norges Ingeniørorganisasjon (NITO) og Norges Farmaceutiske Forening (NFF) har selvstendig forhandlingsrett uten å være knyttet til en hovedsammenslutning. Disse organisasjonene har med hjemmel i lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958 egne hovedtariffavtaler med staten.
Det ble ført parallelle forhandlinger mellom staten v/Arbeids- og administrasjonsdepartementet og NITO/NFF. På bakgrunn av statens siste tilbud fremsatt den 30. april 2004 begjærte organisasjonene samme dag forhandlingene avsluttet. I samsvar med tjenestetvistlovens § 14 ble Riksmeklingsmannen underrettet om bruddet i forhandlingene. Meklingen ble åpnet 5. mai og fortsatte i fellesmøter og særmøter. Riksmeklingsmannen framla i møte den 27. mai 2004 et forslag til ny avtale med virkning fra 1. mai 2004. Partene meddelte Riksmeklingsmannen samme dag at de godtok det fremsatte forslaget.
Riksmeklingsmannens møtebøker av 27. mai 2004 for NITO og NFF følger som henholdsvis vedlegg 2 og 3 samt undervedlegg 2 og 3 til vedlegg 1 til proposisjonen.
1.3 Lønnsregulering mv. for embets- og tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalen
Det er Arbeids- og administrasjonsdepartementets forutsetning at lønnsreguleringen fra 1. mai 2004 mv. gjøres gjeldende for samtlige embets- og tjenestemenn, også de som ikke dekkes av hovedtariffavtalene. Arbeids- og administrasjonsdepartementet ber derfor om fullmakt til å gjøre avtalene gjeldende for arbeidstakere som ikke er medlemmer av forhandlingsberettigede organisasjoner - og som derfor ikke direkte omfattes av de inngåtte avtaler.
Det samme gjelder embets- og tjenestemenn i stillinger som er tatt ut av hovedtariffavtalen og som får lønn administrativt fastsatt i kontrakt.